Natyra e procesit të komunikimit ndërmjet individëve

Në ditët tona në ditë ne vendosim lidhje me njerëz të tjerë, dhe ky është një fakt përcaktues dhe i rëndësishëm. Komunikimi më shumë sesa veprimi i thjeshtë i shkëmbimit të fjalëve është një domosdoshmëri, pasi si pjesë që jemi të asaj enigme të madhe të quajtur Universi, ne kërkojmë shoqërim me njerëz me të cilët mund të krijojmë lidhje që na lejojnë të ndërtojmë një rrjet zhvillimi. Procesi i komunikimit 

Disa njerëz mund të mendojnë se pohimi se komunikimi është një domosdoshmëri është një fakt i ekzagjeruar, megjithatë, nëse vendosim mendjen për historinë e ndërtimit Kulla e Babelit, në të cilën Zoti ndëshkon ambicien e qenieve njerëzore duke i privuar nga kodi i përbashkët (gjuha) përmes së cilës ata thurin ide së bashku. Kjo rezultoi në një katastrofë, pasoja më e dukshme e së cilës ishte që ndërtimi i monumentit nuk u përfundua kurrë. Komunikimi është një mjet i fuqishëm që na lejon të bëjmë gjëra të mëdha, meqenëse na lejon të krijojmë aleanca me bashkëmoshatarët tanë (sinergji) për të rritur përpjekjet në ndërtimin e realiteteve.

Cili është procesi i komunikimit?

Mënyra në të cilën ne ekzekutojmë komunikimin njihet si procesi komunikues dhe në këtë përfshihen një sërë elementesh të rregulluar në mënyrë të tillë që transmetimi i mesazhit të bëhet efektiv.

Megjithëse ka aspekte të tjera për t'u marrë në konsideratë, është e rëndësishme të theksohet se boshti qendror i një procesi komunikimi është mesazhi, i cili përmban informacionin dhe është elementi përmes të cilit ne mund të ndajmë (dhe nga ana tjetër mund të transmetojmë) ide, mendime dhe emocionet.

Elementet që përbëjnë procesin e komunikimit

Duke pasur parasysh rëndësinë e komunikimit në performancën e qenieve njerëzore në jetën e tyre të përditshme, shumë prej tyre kanë qenë ata që i janë përkushtuar vlerësimit të zhvillimit të procesit, elementeve që ushtrojnë ndikim dhe mënyrës në të cilën ato ndërlidhen. E gjithë kjo bëhet me qëllim që duke studiuar në thellësi mënyrën e ekzekutimit, të jetë mund të zhvillojë mjete që ndihmojnë në optimizimin e tij, duke promovuar komunikimin në nivele të ndryshme. Elementet që e përbëjnë atë tregohen më poshtë:

 • Pjesëmarrësit: Këtu përfshihen njerëzit që janë pjesë e transmetimit dhe marrjes së mesazhit. Ata janë të ngarkuar të gjenerojnë një ide, ta shprehin atë dhe ta kodojnë atë. Në varësi të rolit që ata marrin në lidhje me mesazhin, ato mund të klasifikohen si:
 • Transmetuesi: Whoshtë ai që gjeneron mesazhin. Ideja lind nga disa rajone të trurit tuaj, dhe duhet ta shpërndajë atë, kështu që individi në këtë rol i kodifikon ato procese mendore përmes fjalëve dhe sinjaleve në mënyrë që bashkëbiseduesi i tij të jetë pjesëmarrës në ide.
 • Marrësi: Shtë personi, ose grupe njerëzish, të cilëve u drejtohet mesazhi. Në rolin e tij, ai aktivizon mekanizmat e trurit për të deshifruar mesazhin që sapo ka marrë, duke krijuar një përshtypje për të. Në rastet e komunikimit dypalësh, marrësi duhet të gjenerojë një përgjigje sipas mesazhit që merr (duke supozuar në këtë rast, rolin e dërguesit).
 • Mesazhi: Ideja që dëshironi të përçoni dhe që lind nga procese të ndryshme mendore, të tilla si:
 1. Kodi i përdorur: i referohet gjuhës, zhargonit ose dialektit.
 2. Toni i zërit: Kjo jep një meta-mesazh që ndihmon për të riafirmuar atë që dëshironi të përçoni.
 • Kanali: Ai përbëhet nga mediumi i zgjedhur për të përhapur mesazhin dhe i cili është i lidhur ngushtë me llojin e komunikimit që dëshironi të vendosni. Kanali është i rëndësishëm, sepse nëse kodifikojmë mesazhin në një medium që nuk është i përshtatshëm, komunikimi do të prishet dhe mesazhi nuk do të arrijë tek individët. Në komunikimin e folur kanali zakonisht është ajri; ndërsa me shkrim është letra në të cilën lëshojmë kodin.
 • Kontekst: Ai përfshin mediumin që rrethon mesazhin. Ne mund të përfshijmë këtu aspektet fizike që karakterizojnë vendin ku vendosim lidhjen komunikuese, por në të njëjtën kohë, ajo u referohet elementeve historike dhe kulturore që përcaktojnë kohën dhe vendin në të cilin zhvillohet procesi.
 • Përgjigja: Ajo shoqërohet me procesin në të cilin marrësi merr rolin e dërguesit duke koduar një mesazh në reagim ndaj stimulit që ka marrë nga bashkëbiseduesi i tij.

Faktorët që ndryshojnë procesin e komunikimit

Shumë herë procesi i komunikimit nuk është efektiv, sepse ose mesazhi nuk mund të transmetohet; ose është koduar gabimisht, për këtë arsye duhet të marrim parasysh elementet e mëposhtëm dhe ndikimin e shkaktuar:

 • Përdorimi i një kodi jo afine: Kur informacioni është i koduar në terma që nuk janë të zakonshëm për të gjitha palët e përfshira, linja e procesit prishet, sepse, megjithëse marrësi ishte dëshmitar i mesazhit, ai nuk mund ta merrte atë, sepse nuk merrej me informacionin e kërkuar për ta deshifruar atë.
 • Kanali me ndërhyrje: Zhurmat dhe shqetësimet e tjera që pengojnë rrjedhshmërinë e procesit, janë agjentë që kufizojnë procesin.
 • Analiza e kontekstit: Nëse njerëzit e përfshirë në proces i përkasin prejardhjeve të ndryshme shoqërore / kulturore, të kuptuarit e mesazhit mund të dëmtohet. Meqenëse interpretimi i stimujve mund të ndryshojë nga një mjedis në tjetrin.

komunikim

Si ta përmirësoni transmetimin e mesazhit tuaj?

Në shumë fusha është thelbësore që komunikimi të kryhet në terma korrekt, kjo në mënyrë që të shmangen keqkuptimet. Shumë individë që i janë kushtuar vetvetes vëzhgimi i zhvillimit të procesit, dhe sa më poshtë janë nxjerrë nga vëzhgimet e tyre:

 • Shoqërojeni mesazhin me shenja që ripohojnë atë që duam të përçojmë.
 • Vëzhgoni se si merret mesazhi dhe vlerësoni nëse reagimi i marrësve është në përputhje me përmbajtjen e tij. Nëse jo, ftojeni tjetrin të shprehë mendimin e tij për informacionin që po merr.
 • Përdorni një ton të përshtatshëm të zërit dhe përdorni theksin në pjesët që ne i konsiderojmë të rëndësishme për t'u theksuar.
 • Mundohuni ta vendosni veten në një perspektivë që na lejon të marrim parasysh kushtet që mund të kufizojnë këndvështrimin e tjetrit.
 • Vlerësoni llojin e mesazhit që dëshironi të transmetoni, në mënyrë që të përcaktoni kontekstin dhe kanalin që i përshtaten më mirë.

Përmbajtja e artikullit i përmbahet parimeve tona të etika editoriale. Për të raportuar një gabim klikoni këtu.

Bëhu i pari që komenton

Lini komentin tuaj

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet.

 1. Përgjegjës për të dhënat: Miguel Ángel Gatón
 2. Qëllimi i të dhënave: Kontrolloni SPAM, menaxhimin e komenteve.
 3. Legjitimimi: Pëlqimi juaj
 4. Komunikimi i të dhënave: Të dhënat nuk do t'u komunikohen palëve të treta përveç me detyrim ligjor.
 5. Ruajtja e të dhënave: Baza e të dhënave e organizuar nga Occentus Networks (BE)
 6. Të drejtat: Në çdo kohë mund të kufizoni, rikuperoni dhe fshini informacionin tuaj.