Çfarë është testi Raven? Zhvillimi dhe karakteristikat

Sa i zgjuar jam? Isshtë një pyetje që ka gjeneruar konflikte të brendshme në qenien njerëzore që kur u krijua koncepti. Sidoqoftë, përcaktimi dhe caktimi i a vlera e inteligjencës Nuk është aspak e lehtë, pasi matja e saj nuk ka të bëjë thjesht me leximin e një vlere në ndonjë instrument të përcaktuar. Gjithçka do të ishte shumë e lehtë, nëse shkalla e inteligjencës mund të lexohet drejtpërdrejt, ashtu si përmes një termometri lexojmë vlerën e temperaturës në një trup apo medium.

Vështirësia për të caktuar një vlerë të inteligjencës qëndron në faktin se inteligjenca është një term subjektiv dhe nuk ka një konsensus të përgjithshëm që i përshtatet të gjitha fushave që ajo mbulon.

Në përgjithësi, inteligjenca mund të përkufizohet si aftësi e mendjes për të arsyetuar, kuptuar dhe për të marrë disa njohuri dhe me qëllim të hartimit të mekanizmave të saktë të matjes, janë zhvilluar testet e njohura njohëse, dhe mes tyre edhe testi i Raven, i cili përcakton, përmes zbatimit të matricave, faktorin g të inteligjencës.

Zhvillimi i provës

Testet u zhvilluan nga John Raven për qëllime kërkimore; Por ky test, në të cilin niveli i kulturës dhe përdorimi i një gjuhe të folur nuk konsideroheshin si elemente kufizuese, do të bëhej një test i vlefshëm në fushën arsimore. Një aspekt tjetër që përcaktoi pranimin e madh të testit Raven ishte thjeshtësia e zbatimit dhe interpretimit të tij. Me kalimin e kohës, u krijuan versione të ndryshme, përdorimi i të cilave përcaktohet nga mosha dhe aftësitë e lëndës që do të shqyrtohet.

Ajo mat kapacitetin e përgjithshëm intelektual (faktorin g), duke përdorur krahasimin e formave dhe arsyetimit bazuar në analogji, pavarësisht nga njohuritë e marra. Përmes zbatimit të tij, merret informacioni mbi aftësinë për të menduar, duke detyruar arsyetimin analog, perceptimin dhe aftësinë për abstraksion të vihen në lëvizje.

Karakteristikat e provës Raven

Testet njohëse u zhvilluan për të matur faktorë të ndryshëm dhe shpesh të kundërta të pjesës njohëse, fushat ku përqendrohet matja e zhvillimit janë ekselencë si më poshtë:

 • Aftësia logjike-matematikore.
 • Rrjedhshmëri verbale.
 • Vizioni hapësinor.
 • Kujtesa.

Testi i Raven fokusohet në matjen e arsyetimi analog, aftësia për abstraksion dhe perceptim.

Përdorimi i matricave

Objektivi themelor që ka udhëhequr zhvillimin e Matricave ka qenë të sigurojë profesionistë në Psikologji, Psikiatri dhe Neurologji, Edukim dhe fushën e burimeve njerëzore me një test të gjeneratës së re me të cilin të merren vlerësime të inteligjencës së përgjithshme shpejt, lehtë dhe saktë. Për këtë qëllim, është bërë një përpjekje për të ofruar përgjigje dhe zgjidhje efektive për nevojat e vlerësimit të këtij aspekti në fusha të ndryshme profesionale. Ndër kontributet më të rëndësishme të Matricave për këtë qëllim, spikasin sa vijon:

 • Vlerësimi i inteligjencës bazuar në stimuj jo-verbalë
 • Shtrirje shumë e gjerë e aplikimit, që përfshin subjekte midis moshave 6 dhe 74 vjeç, gjë që lejon një person të ndiqet për periudha të gjata të ciklit të tyre të jetës duke përdorur një test të vetëm.
 • Ajo gjen dobinë e saj më të madhe në fushën e zbatimit të testeve për qëllime arsimore, pasi që përbën një instrument për të vlerësuar përparimin e një studenti, gjatë gjithë arsimit të tyre shkollor.
 • Punoni me nivele të ndryshme, të dizajnuara për t'iu përshtatur nivelit të përshtatjes së grupeve të ndryshme të moshës. Matricat janë zhvilluar në gjashtë nivele, të dizajnuara për të vlerësuar nxënësit në faza të ndryshme të evolucionit të tyre njohës.
 • Testet e bazuara në matricë karakterizohen nga paraqitja e një korrelacioni pozitiv në rezultate, i cili përcakton që një prirje të mbahet në verdiktin e testit që përcakton nivelin intelektual të personit, pavarësisht testit në të cilin ato paraqiten.

Vlerësimi i faktorit G

Faktori G përbën një artificial të zhvilluar me qëllim që të veprojë si një masë e inteligjencës së përgjithshme, në ekzekutimin e hetimeve psikometrike mbi aftësitë njohëse të njeriut. Shtë një variabël që kondenson korrelacione të ndryshme pozitive midis detyrave të ndryshme njohëse dhe që tregon se dy individë mund të krahasohen bazuar në mënyrën se si ata kryejnë në ekzekutimin e një detyre, edhe kur natyra e saj është e ndryshme për secilin.

Faktori g rrjedh nga një pajisje statistikore, e quajtur analiza e faktorëve, me anë të së cilës është e mundur të grupohen variablat e vëzhgueshëm në një grup të variablave të fshehtë, të cilët përbëjnë dimensione jo të ndjeshme ndaj matjes. Përdorimi i kësaj konstrukti u zgjerua nga psikologu britanik Charles Spearman, i cili përcaktoi si bazë të tij dy elementë, të konsideruar nga psikologu si përcaktues të inteligjencës njerëzore:

 • Aftësia për të menduar qartë në situata komplekse.
 • Potenciali për ruajtjen dhe riprodhimin e informacionit.

Faktori g përfaqëson vlerën parashikuese që zakonisht është baza mbi të cilën ndërtohen testet psikologjike, pasi ai ka veçorinë e shpjegimit të shumicës së ndryshimeve midis individëve. në kryerjen e testeve të ndryshme mendore, pavarësisht nga përmbajtja e testit.

Test jo verbal

Gjatë zhvillimit të tij, një seri prej 60 pllakash paraqiten me imazhe që duhet të interpretohen si duhet, në mënyrë që të plotësojnë sekuencat që paraqiten. Funksionon me modele që duhen deshifruar nga personi që vlerësohet. Gjuha e shkruar nuk përdoret, kështu që mund të zbatohet tek fëmijët që nuk janë zhvilluar endeAta mësojnë aftësitë e shkrim-leximit.

Teston aftësinë edukative

Kapaciteti arsimor përcaktohet si aftësia për të nxjerrë marrëdhënie dhe korrelacione nga informacioni që paraqitet në një mënyrë të paorganizuar dhe josistematike. Testi Raven mat aftësinë për të deshifruar ato marrëdhënie që nuk janë menjëherë të dukshme për vëzhguesin.

Zhvillimi i kësaj aftësie lidhet me aftësinë intelektuale për të krahasuar format dhe me arsyetimin analog, me pavarësinë totale nga njohuritë e marra, duke qenë një faktor përcaktues në funksionimin njohës të nivelit të lartë.


Një koment, lëre tuajën

Lini komentin tuaj

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fusha e kërkuar janë shënuar me *

 1. Përgjegjës për të dhënat: Miguel Ángel Gatón
 2. Qëllimi i të dhënave: Kontrolloni SPAM, menaxhimin e komenteve.
 3. Legjitimimi: Pëlqimi juaj
 4. Komunikimi i të dhënave: Të dhënat nuk do t'u komunikohen palëve të treta përveç me detyrim ligjor.
 5. Ruajtja e të dhënave: Baza e të dhënave e organizuar nga Occentus Networks (BE)
 6. Të drejtat: Në çdo kohë mund të kufizoni, rikuperoni dhe fshini informacionin tuaj.

 1.   Hektori dijo

  Zgjuarsi e shenjtë, këto teste tregojnë vetëm mjedisin në të cilin ka jetuar, familjar, shoqëror, kulturor, fetar, politik, kulturor etj.
  Sokrati, Pitagora, Herodoti, Konfuci, mendoj se do të merrnin nota të ndryshme. Dhe nëse do të kishin fëmijë të shkolluar do të kishte pabarazi.Do të ishte e dobishme të dinit se sa trajnim ju ka dhënë mjedisi juaj dhe sa keni sjellë dhe sa është e nevojshme për situata të tjera.
  Gjëra të përmirësuara me edukimin e duhur.