Si të edukoni një djalë apo vajzë në mënyrë korrekte

Shumica e prindërve ose ata që janë afër për ta bërë këtë, kanë dyshime të mëdha për të si ta edukojmë një fëmijë ose vajza; pasi që është detyra më e vështirë që ata kanë dhe në të cilën më shpesh bëjnë gabime. Askush nuk është i përsosur dhe as nuk ka ndonjë mënyrë për të edukuar ose ngritur mbi të tjerët. Sidoqoftë, ekzistojnë këshilla, teknika ose metoda të ndryshme që mund t'ju drejtojnë t'u jepni atyre një edukim të mirë, për të cilin do të flasim më tej.

Mësoni t'i edukoni fëmijët tuaj në mënyrë efektive

Gjëja e parë që mund t'ju themi është se ju nuk përpiqeni aq shumë për t'i edukuar ata, domethënë është në rregull të shqetësoheni sa më shumë që të jetë e mundur; por nganjëherë kemi tendencë ta teprojmë dhe të arrijmë rezultate të kundërta (që është ajo që duam të shmangim): trauma dhe çrregullime. Për këtë arsye, ne do të fillojmë me disa aspekte që duhet të merrni parasysh para se të filloni arsimimin e fëmijëve tuaj.

Pse nuk duhet të shqetësoheni ose të mbivlerësoni veten?

 • Duke u përpjekur shumë nuk do t'i ndalojë ata të kenë trauma ose shqetësime. Përveç kësaj, duke pasur frikën se kjo do të ndodhë, ju mund të merrni sjellje që tërheqin këto pasoja. Megjithëse që nga viti 1970 ka qenë theks i madh në prindër (i njohur si prindėrore në anglisht), këto fakte të përmendura nuk janë zvogëluar; prandaj, teknikat ose metodat që përdoren tani nuk do ta shmangin atë. Sidoqoftë, këshillat që do t'ju japim më vonë do t'ju ndihmojnë të zvogëloni mundësitë.
 • Sipas studimeve, të jesh më i shqetësuar kur edukon një fëmijë nuk do të thotë se do të përmirësosh shëndetin e tij (sjelljes dhe mendore) Duhet të keni parasysh se është si një ilaç, domethënë nevojitet një dozë e nevojshme për të arritur rezultate të mira, por nëse e rritni do të rritni edhe efektet anësore dhe ndërlikimet.
 • Countershtë kundërproduktive të monitorosh çdo aspekt të jetës së fëmijëve tanë, veçanërisht kur ata janë në faza më të avancuara siç janë para-adoleshenca dhe adoleshenca. Nëse përpiqeni shumë t'i edukoni, nuk do të jeni në gjendje t'i ndryshoni. Të gjithë fëmijët janë të ndryshëm dhe nuk kanë të njëjtat shije, prandaj nëse nuk i pëlqen mësimet e sportit apo pianos, mos u shqetësoni. Nga ana tjetër, nëse prindërit nuk janë ashtu siç do të donit, nuk do të thotë që është faji juaj.

Cilat janë gabimet më të zakonshme kur edukoni një vajzë apo djalë?

Siç e përmendëm më parë, në të gjitha prindërit ka të meta dhe nuk përjashtoheni prej tyre kur edukoni një fëmijë, pasi nuk jeni i përsosur. Më poshtë do t'ju tregojmë disa nga dështimet më të shpeshta në mënyrë që të mund të përpiqeni të punoni në të kur rritni një fëmijë.

 • Mos pranimi i aspekteve pozitive të tij është një dështim i madh. Ndonjëherë ne thjesht u kushtojmë vëmendje të metave ose dobësive të tyre për t'i korrigjuar ato; duke lënë mënjanë virtytet e saj. Ky është një problem i madh, pasi duhet të përqendrohemi gjithashtu në njohjen e pikave të forta të tyre dhe përpjekjen për t'i bërë ata të shfrytëzojnë në maksimum.
 • Një nga problemet më të zakonshme është mos dëgjimi i fëmijës. Ndonjëherë ne mendojmë se për shkak se ata janë të rinj, ata nuk kanë të drejtë të shprehen ose të japin mendimin e tyre. Ju duhet t'i lini ata të shprehen dhe t'ju tregojnë gjithçka që mendojnë ose ndiejnë duke dëgjuar me durim.
 • Një tjetër nga problemet më të zakonshme është duke mos respektuar personalitetin e tyre. Shumë herë ne mendojmë se mund t'i bëjmë sipas shëmbëlltyrës ose shëmbëlltyrës sonë, se ata duken si vëllai i tyre, djali i fqinjit, ndër të tjera. Sidoqoftë, secili fëmijë është unik dhe secili ka personalitetin e tij.
 • Nuk komunikojnë Shtë një nga dështimet më të mëdha, pasi do të jetë më e vështirë për ta të hapen në faza të tilla si adoleshenca ose në situata të vështira që mund të sjellin pasoja negative. Ju duhet të flisni me të dhe se ai ndihet rehat duke folur me ju.

Ka edhe gabime të tjera si p.sh. mbi-mbrojtje, krahasim, pëlqim i tepruar dhe shumë më tepër; Por ne preferojmë të prekim çdo temë në një mënyrë më të gjerë në këshillat për të edukuar një djalë apo vajzë që do t'ju tregojmë më poshtë.

Këshilla se si të rrisni një fëmijë

Të udhëheqë me shembull

Ndonjëherë ne mendojmë se vetëm duke mbajtur predikime mund t'i bëjmë fëmijët tanë të mësojnë. Sidoqoftë, asgjë nuk është më efektive sesa të udhëheqësh me shembull. Nëse dëshironi që fëmija juaj të mësojë të përshëndetet në mënyrë korrekte, të mos betohet, të respektojë rregullat e sjelljes në tryezë, të mësojë për përgjegjësitë ose madje të respektojë rregullat e trafikut (për moshat më të mëdha), ndër të tjera; atëherë do të duhet ta bësh atë.

Komunikimi është një shtyllë themelore

Ne e përmendëm atë si një nga dështimet më të mëdha. Komunikimi është baza themelore e çdo marrëdhënieje, qoftë prind-fëmijë, partnerë apo miq. Prandaj, ne rekomandojmë sa vijon:

 • Flisni me të dhe tregohuni ekspresivë, pasi të dy ju shikoni shprehjet e tij është një mënyrë e shkëlqyeshme për të parë se si ndihet në secilën situatë. Në këtë mënyrë ju mund të dini kur keni një problem, nëse diçka ju prek, ndër të tjera.
 • Kurrë mos e lini mënjanë komunikimin edhe nëse rritet. Në varësi të personalitetit tuaj, ju mund të jeni në gjendje të jeni pak më të mbyllur kur filloni të kaloni faza më të vështira; Por nëse je gjithmonë pranë tij, mund të jetë një qëndrim momental.
 • Pyete se çfarë mendon për një temë ose cili është mendimi i tij. Ju do t'i jepni rëndësi asaj që ai mendon, në të njëjtën kohë që do ta motivoni atë të shprehet.
 • Mësoni të dëgjoni. Komunikimi nuk është vetëm se ju flisni me të, por që të dy bëni.

Vendosni kufij

Ka kufizime në të gjitha faqet, si në situata specifike. Ju duhet ta mësoni se cilat janë këto kufij, në mënyrë që ai të matet në varësi të vendit dhe situatës.

 • Ju do të duhet të shpjegoni se si lidhen reagimet dhe ndjenjat; si dhe duke shmangur që ajo lidhje mund të bëjë që ato të tejkalojnë kufijtë. Ne nuk duam që ai të bërtasë dhe të shkelmojë kur ju ose një mësues e qortoni që ka bërë diçka të gabuar, për shembull.
 • Kur mësoni se si të rrisni një fëmijë, duhet gjithashtu t'ju mësojë pasojat e veprimeve tuaja. Për shembull, duke mos mbledhur rrëmujë pasi keni luajtur ose duke mos bërë detyrat e shtëpisë që i janë dërguar nga shkolla.
 • Ju mund t'i jepni atij pjesëmarrje në përfshirjen e disa rregullave ose normave të shtëpisë. Për shembull, zgjedhja e detyrave për të cilat do të ndihmoni ose vendosja e një kohe për meze të lehtë.

Lejoni të jetë i gabuar

Të gjithë kemi përjetuar dhe dështuar. Problemi është se shumë herë ne mendojmë se mund t'i mbrojmë fëmijët tanë nga dështimi duke i ndaluar ata të bëjnë gjëra të caktuara. Sidoqoftë, megjithëse kjo është e pamundur nëse nuk e kemi të mbyllur në një kuti qelqi; ideja është se ata mund të mësojnë përmes provave dhe gabimeve.

Nga ana tjetër, në këtë rast kur edukojmë një fëmijë, ne mund ta bëjmë rënien më pak të vështirë në disa raste. Duke ju dhënë këshilla për të përballuar një situatë, duke treguar se mund të ketë ndonjë pasojë, ndër të tjera. Kur dështon, do ta dijë se keni pasur të drejtë dhe megjithëse mund ta mos e pranojë, do t'i kushtojë më shumë vëmendje këshillave që do t'i jepni në të ardhmen. Megjithëse, ju rekomandojmë që të mos sulmoni me komente negative për të shmangur dështimin, pasi nëse dështon, ky qëndrim mund të merret me aspekte të ndryshme të jetës tuaj dhe do të ishte një problem i madh për të dy ju.

Inkurajojeni dhe mos e krahasoni me të tjerët

Ne tashmë kemi thënë që një dështim i madh është të sulmosh pikat apo dobësitë e tij negative; e cila do të ishte praktikisht e njëjtë me krahasimin e tij me të tjerët, si vëllai i tij, djali i fqinjit ose ti kur ishe në moshën e tij. Secili fëmijë është i ndryshëm dhe ka aftësitë e veta, prandaj përpiquni ta motivoni që t’i zhvillojë ato maksimalisht dhe ta ndihmoni me çdo vështirësi që mund të ketë; Kjo e fundit nuk do të thotë që ju të bëni gjithçka për të, t'i jepni mjetet e nevojshme.

 • Mos përdorni fraza krahasimi si 'ti je tamam si djali i (nje filmi te tille, ku shihet se eshte i llastuar dhe mosmirnjohës)".
 • Shmangni përgjithësimin me çdo kusht. Nëse fëmijët në klasën e tyre mund të trajtojnë një detyrë dhe tuajat nuk munden, mbase kjo lëndë është një pikë e dobët (zakonisht ndodh në sporte ose matematikë); kështu që ju mund të ndërmerrni veprime më efektive, siç është regjistrimi i tij në klasa private. Sidoqoftë, mos harroni t'i merrni të gjitha në një mënyrë pozitive.

Njihni që edhe ju mund të gaboni

Ndoshta nuk duhet ta qortonit atë për të bërë diçka ose t'i bërtisni një ditë kur u stresuat. Kur edukojmë një fëmijë, ato gjithashtu na ndihmojnë të edukojmë veten. Për këtë arsye, ju duhet të mësoni të njihni gabimet dhe gabimet tuaja, diçka që fëmija juaj jo vetëm që do ta bëjë atë të ndihet më mirë (pasi ai kishte të drejtë që ju nuk duhet t'i bërtisni, për shembull); por gjithashtu do të mësoni se të gjithë ne bëjmë gabime dhe mund të korrigjojmë gjëra, të cilat do t'ju ndihmojnë shumë gjatë gjithë jetës suaj.

Kaloni kohë cilësore

Kur nuk kalojmë kohë cilësore me fëmijët tanë, ata priren të bëjnë sjellje negative për të tërhequr vëmendjen tonë. Kështu që ju duhet të organizoheni në mënyrën më të mirë jo vetëm për të përmbushur nevojat e tyre themelore, por edhe për t'u përmbushur kaloni kohë cilësore me.

 • Ju duhet kohë për të folur ose biseduar për ditën që keni kaluar të dy.
 • Luaj me të ose çojeni në park, peshojeni atë, hani një akullore apo edhe shikoni një film në shtëpi.
 • Ndonjëherë ata me të vërtetë kanë nevojë për ndihmë në lidhje me detyrat e shtëpisë; Ndërsa në raste të tjera, ulja me ta vetëm në rast se kanë ndonjë dyshim do t'i bëjë ata të ndihen mirë.

Ka shumë momente me të cilat mund të kalojmë kohë cilësore me fëmijët tanë që do të ishte e vështirë të renditeshin. Fakti është që ju do të duhet të organizoni orarin tuaj që të jeni në gjendje t'i ofroni atij sa më shumë që të jetë e mundur (por gjithashtu të mos jeni në krye të tij gjatë gjithë kohës). Nëse puna juaj është mjaft e fortë, ju mund t'i shpjegoni situatën atij dhe t'i mësoni atij se kjo kohë është ajo që mund të ofroni; edhe një herë, mos harroni komunikimin kur rritni një fëmijë.

Mësoni të thoni "jo" dhe shmangni dhënien e të gjithëve

Një nga problemet më të zakonshme është se ne shpesh plotësojmë boshllëqet tona në fëmijëri me fëmijët tanë. Kjo do të thotë që nëse nuk kishim lodrat më të mira dhe gjithçka që donim, atëherë duam që fëmija ynë t’i ketë ato.

 • Ju do të duhet t'i mësoni atij vlerën e gjërave. Nëse, për shembull, i blini një telefon sa herë që e humb ose e thyen, ai nuk do ta kuptojë se cila është vlera e tij e vërtetë.
 • Ju nuk mund të thoni gjithmonë PO për gjithçka që fëmija juaj kërkon nga ju. Meqenëse ky qëndrim do të rezultojë në atë që njihet si "e prishur". Zakonisht e bëjmë për të shmangur qëndrimet dhe sjelljet e tyre; Por problemi është që çdo herë që ju ose dikush refuzon të jepni ose të bëni atë që ata kërkojnë, ata do të sillen negativisht.

Këto janë këshillat më të mira se si të edukoni një fëmijë që mund t'ju japim; përveç dështimeve të zakonshme dhe pse nuk duhet ta shtyni veten shumë fort kur e bëni atë. Shpresojmë që artikulli të ketë pëlqyer dhe të ndihmoni për përhapjen e tij në rrjetet sociale për të parandaluar prindërit të bëjnë këto gabime të shpeshta.


Bëhu i pari që komenton

Lini komentin tuaj

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fusha e kërkuar janë shënuar me *

 1. Përgjegjës për të dhënat: Miguel Ángel Gatón
 2. Qëllimi i të dhënave: Kontrolloni SPAM, menaxhimin e komenteve.
 3. Legjitimimi: Pëlqimi juaj
 4. Komunikimi i të dhënave: Të dhënat nuk do t'u komunikohen palëve të treta përveç me detyrim ligjor.
 5. Ruajtja e të dhënave: Baza e të dhënave e organizuar nga Occentus Networks (BE)
 6. Të drejtat: Në çdo kohë mund të kufizoni, rikuperoni dhe fshini informacionin tuaj.