Karakteristikat dhe funksionet e tabelës sinoptike

Tabelat sinoptike janë përdoret në fusha të ndryshme mësimore, puna, hulumtimi, ndër të tjera, të cilat janë shumë të efektshme në gjetjen e një përgjigje konkrete dhe të plotë për çdo temë që trajtohet, sepse përdor teknikën e zbërthimit të disa ideve, dhe nëntemave, në mënyrë që ato të krahasohen me njëra-tjetrën , shikoni për ngjashmëritë dhe ndryshimet e tyre dhe gjeni një përkufizim logjik ose hipotezë.

Ajo gjithashtu konsiderohet si një teknikë e shkëlqyeshme studimi, për shkak të sintezës që kryhet në këtë, dhe lehtësisë që i jep atij që e kryen atë për të qenë në gjendje të organizojë dhe vizualizojë informacionin, i cili nga ana tjetër shërben si tekst udhëzues , falë skematizimit dhe strukturës së tij të lehtë për tu kuptuar.

Realizimi i këtyre tabelave sinoptike mund të jetë shumë i thjeshtë, sepse thjesht duke zgjedhur një temë, dhe duke bërë klasifikime dhe nënndarje të saj, ju mund të krijoni një strukturë vërtet të gjerë, në të cilën ju mund të identifikojnë këndvështrime të ndryshme, në mënyrë që të krijoni një temë të plotë që është me të vërtetë e lehtë për tu kuptuar.

Çfarë është një tryezë sinoptike?

Tabelat sinoptike njihen si një teknikë themelore e studimit, sepse është një mënyrë e skematizimit të informacionit nga teoria, hipoteza ose studimet që përfshijnë një ide origjinale, e cila mund të zbërthehet, duke verifikuar dhe krahasuar idetë dytësore, pikëpamjet e ndryshme, ndër të tjera .

Shtë një strukturë, zakonisht letrare, në të cilën mundet paraqesin informacionin e furnizuar nga burime të ndryshme në një mënyrë hierarkike, duke arritur të demonstrojë ose analizojë se cila është më e rëndësishmja, cila është më e afërta me realitetin, dhe proporcionet e informacionit që ato ofrojnë.

Tabelat sinoptike janë teknika që përdoren zakonisht në shkolla dhe universitete, sepse ata u mësojnë studentëve një metodë të rëndësishme për të organizuar informacionin e ndryshëm që mund të gjendet në të njëjtën temë në një diagram.

strukturë

Siç u përmend më parë, tabela sinoptike është një teknikë shumë e rëndësishme, dhe në të njëjtën kohë, efektive e organizimit të përmbajtjes, e cila përdoret në fusha të ndryshme. Megjithëse kjo tingëllon e komplikuar për tu realizuar, përkundrazi është një strukturë vërtet e thjeshtë për të bërë, si dhe për të kuptuar, e vetmja gjë e nevojshme për të qenë në gjendje ta strukturosh është të jesh i qartë për idenë kryesore dhe të arrihet përmes burime, këndvështrime të ndryshme dhe të dhëna për temën që dëshironi të diskutoni.

Zakonisht këto tabela sinoptike krijohen duke përdorur hapjen e disa çelësave, të cilët kontrollojnë hierarkinë e informacionit, duke filluar qartë me idenë kryesore, dhe nga ana tjetër shpërthejnë dhe ndahen në ndarje dhe nënndarje të së njëjtës.

Edhe pse kjo strukturë është vërtet më themelorja, kështu që ju mund të vazhdoni me kreativitet për të qenë në gjendje t'i jepni një prekje personale secilës prej këtyre pikturave të krijuara nga lloje të ndryshme të këndvështrimit dhe mendimeve.

Për të filluar të bësh një nga këto tabela sinoptike, duhet të propozohet një ide e përgjithshme, e cila mbulon shumë përmbajtje, dhe më pas ata kërkojnë ide kryesore nga burime të ndryshme, të cilat duhet të plotësohen me ide dytësore nga secila prej tyre, dhe në të tretën niveli i detajeve që do të përdoren për të bërë krahasime midis këndvështrimeve të ndryshme, të tilla si hipoteza ose teori.

Karakteristikat e tabelës sinoptike

Tabela sinoptike ka karakteristika shumë pozitive për kryerjen e metodave të hulumtimit që janë shumë efikase për të gjitha llojet e veprimtarive arsimore dhe të punës, ndër të cilat spikasin sa vijon.

 • Organizedshtë i organizuar.
 • Scshtë skematike.
 • Analiza e informacionit është përdorur gjerësisht.
 • Diversifikoni informacionin.
 • Kërkoni midis këndvështrimeve të ndryshme.
 • Shtë krahasuese, pasi gjen ngjashmëri midis të gjithë informacionit të marrë.
 • Mund të rregullohet sipas shijes së secilit autor të së njëjtës, pasi që edhe pse ka një strukturë themelore, kjo nuk është thelbësore që të jetë në gjendje të bëhet një e tillë.
 • Konsiderohet si një nga teknikat më të mira të studimit.
 • Taktikë e shkëlqyeshme për të hetuar.

Funksioni kryesor

Funksioni që mund të vërehet më shumë në lidhje me përdorimin e tabelave sinoptike është të organizojë dhe përshkruajë informacionin e studiuar, duke bërë të mundur që ata që zbatojnë këtë teknikë të mrekullueshme studimi të diversifikojnë dhe krahasojnë të gjithë informacionin ekzistues në një temë, duke arritur të ekspozojnë një përfundim i vetin.

Ku dhe si mund të përdoret tabela e përmbledhjes?

Edhe pse kjo konsiderohet si një teknikë studimi, ajo përdoret në fusha të ndryshme të punës, për shkak të cilësive të saj të mëdha informuese.

Ndër fushat më të zakonshme që mund të kenë mundësinë e përdorimit të këtij lloji të tabelave, janë kryesisht studentë të niveleve themelore, dytësore dhe të larta, si dhe zhvillohet në fusha të kërkimit, punës në zyrë, ndër të tjera, për shkak të në të gjitha këto është e nevojshme administrimi dhe analiza e saktë e informacionit të caktuar.

Në mënyrë që të bëhet një tryezë sinoptike në një mënyrë të përshtatshme që mund të jetë efektive për kauzën, duhet të ndiqen disa hapa si më poshtë.

 1. Shtë e nevojshme të kuptohet, analizohet dhe studiohet informacioni që do të trajtohet, në mënyrë që të ketë kontroll të plotë mbi të, duke siguruar një trajtim më të mirë të tabelës. Manipulimi i saktë i informacionit do të arrijë që tabela sinoptike të kryhet në mënyrë më efikase.
 2. Pasi të keni lexuar në mënyrë të përsëritur dhe të keni kuptuar me të vërtetë përmbajtjen që po studiohet, është jashtëzakonisht e rëndësishme të njohësh dhe mbledhësh idetë kryesore të idesë së përgjithshme, në mënyrë që të vendosësh rendin e duhur të informacionit, kjo do të arrijë që skema të ketë zotërojnë rendin përkatës hierarkik.
 3. Karakteristikat e përbashkëta midis të gjitha koncepteve duhet të gjenden, duke i grupuar ato së bashku për të vendosur idenë e përgjithshme të temës kryesore, e cila duhet të përshkruhet me një fjalë që përcakton tërë kuptimin si një e tërë.
 4. Ekziston një fjali që karakterizohet nga paraqitja zakonisht në shumicën e teksteve, ideja e përgjithshme e së njëjtës, e cila duhet të kërkohet në mënyrë që të vazhdohet me përfundimin e kërkimit, titullin e tabelës sinoptike.
 5. Pasi të keni bazat e tabelës sinoptike, duhet të vazhdoni me vendndodhjen e informacionit plotësues të së njëjtës, duke klasifikuar të gjithë informacionin e drejtuar nga llojet e paragrafëve që mund të gjenden, të tilla si supradordinata, e koordinuara dhe e varura. , secili ka hierarkinë e tij, mbi-ordinata është superiore, dhe vartësi inferior.
 6. Në këtë hap, duhet të vazhdoni të shënoni përfundimisht idetë kryesore të një ideje të përgjithshme, të tilla si nëse doni të flisni për makinat, idetë kryesore mund të jenë marka, modeli, lloji, ndër të tjera.
 7. Atëherë idetë kryesore duhet të plotësohen me idetë e tyre përkatëse dytësore, në mënyrë që të zhvillojnë tabelën sinoptike në një mënyrë elokuente dhe logjike.
 8. Më në fund, pasi të keni shprehur se çfarë do të ishte ideja e përgjithshme, me idetë e saj kryesore të shënuara, të ndjekura nga ato dytësore, filloni të zbërtheni detajet që të lartpërmendurit mund të hedhin larg.

Rekomandohet shumë përdorimi i kësaj teknike për çdo lloj kërkimi, për shkak të karakteristikave të saj hierarkike, e cila ndihmon për të kuptuar më mirë funksionimin e disa gjërave, duke përgjithësuar dhe përcaktuar pikëpamje të ndryshme, për të arritur një përfundim të temës.


Lini komentin tuaj

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fusha e kërkuar janë shënuar me *

 1. Përgjegjës për të dhënat: Miguel Ángel Gatón
 2. Qëllimi i të dhënave: Kontrolloni SPAM, menaxhimin e komenteve.
 3. Legjitimimi: Pëlqimi juaj
 4. Komunikimi i të dhënave: Të dhënat nuk do t'u komunikohen palëve të treta përveç me detyrim ligjor.
 5. Ruajtja e të dhënave: Baza e të dhënave e organizuar nga Occentus Networks (BE)
 6. Të drejtat: Në çdo kohë mund të kufizoni, rikuperoni dhe fshini informacionin tuaj.