Talamusi: një shtrat për stimujt ndijor

Para se të përshkruani një organ të anatomisë së trupit me termat e duhur shkencorë, është e nevojshme të jeni të qartë për kuptimin që i është dhënë, është e nevojshme të dini se ku dhe pse quhet në mënyrën përkatëse dhe çfarë do të thotë përfundimisht ky term . Në rastin vijues kemi talamusin. Kjo fjalë e ka origjinën nga Latinishtja thalamus, dhe kjo nga ana tjetër nga Greqishtja e lashtë. Siteshtë vendi i dasmës, dhoma gjumi, shtrati bashkëshortor.

Kështu shohim që origjina e këtij termi gjendet brenda kulturës antike greke. Shumë nga këto fjalë të vjetra quhen i ri rifutur, që do të thotë, këto janë fjalë që janë përdorur në antikitet (shekulli i XNUMX-të para Krishtit deri në shekullin e XNUMX-të pas Krishtit), por që në rrjedhën e errët të Mesjetës u humbën dhe u riintegruan në fjalorin shkencor gjatë Rilindjes, në atë kohë shpëtohen tekstet e humbura klasike greke dhe latine.

Çfarë është talamusi?

Referencat e para mjekësore për termin thalamus gjurmohen në tekstet e vitit 1664, duke iu referuar nervave optikë; gjithashtu në tekste nga viti 1756. Sidoqoftë, Hipokrati legjendar, (shek. V para Krishtit) dhe Galeni (Pergamum, Turqia e sotme, 129-216) përdorën termin për të identifikuar barkusën cerebrale, për t'iu referuar të ashtuquajturës optik talamus.

Atje referenca të tjera që lidhin terminose me fe, është vendi i orakullit në tempull. Gjithashtu në botanikë identifikohet si pjesë e lules. Dhe në letërsi, treguesit metaforikë të termit janë të bollshme.

Talamusi është një organ i pranishëm në organizatën cerebrale të mbretërisë së kafshëve kurrizore, me ndryshimet e tij të ndryshme nga një specie në tjetrën. Tani, në situatën konkrete të anatomisë njerëzore, një rajon i rëndësishëm i trurit quhet talamus. Ai përbën një strukturë të madhe të vendosur në qendër të trurit, ka dy pjesë të mëdha ovale që luajnë një rol të rëndësishëm në filtrimin ndijor, këto dy struktura janë të lidhura nga lidhja intertalamike.

Talamusi gjithashtu ajo ndahet në 80 bërthama neuronale. Njihet gjithashtu si një pjesë themelore e diencefalonit. Kjo e fundit është e vendosur në korteksin cerebral dhe pjesën e sipërme të trurit të trurit, duke qëndruar në të gjitha lobet e trurit. Diencefaloni përbëhet nga talamusi, hipotalamusi (i vendosur nën të parën) dhe pjesë të tjera më të vogla.

strukturë

Strukturisht, tre lloje të bërthamave mund të përshkruhen në këtë grumbullim neuronal të masës gri të trurit:

 1. Bërthamat specifike të lidhjes. Të cilat dërgojnë të dhëna shqisore në zona specifike të korteksit cerebral të specializuar në përpunimin e të dhënave që arrijnë në një drejtim specifik.
 2. Bërthamat e lidhjes jo specifike. Ata dërgojnë informacione në zona shumë të gjera të korteksit cerebral pa vendosur diferencime ose diskriminime të një lloji specifik.
 3. Bërthamat e shoqatës. Ai përbën një qark informacioni që lidh korteksin cerebral me strukturat nënkortikale.

Mund të flitet për zonat talamike që nga ana tjetër mund të ndahen për studim:

 1. Territori i mëparshëm: bërthama e përparme (NA)
 2. Territori i brendshëm: bërthama e përparme e barkut (VA), bërthama e barkut anësor (VL), bërthama e pasme e barkut (VP): posteromedial ventral (VPM) dhe posterolateral ventral (VPL)
 3. Territori i pasmë: pulvinar dhe gjeniculuar (medial dhe lateral)
 4. Territori medial: bërthama medianodorsale (MD), bërthama centromediale (CM)
 5. Territori mbrapa: bërthama anësore dorsale (LD), bërthama anësore e pasme (LP)
 6. Territoret e tjera: bërthamat intralaminar (të vendosura në petëzën medullare qendrore),
 7. Bërthamat retikulare talamike (ato mbështeten në indin e fibrave që rrethojnë talamusin).

Neuronet

Duke hyrë në detajet nervore ne shohim se talamusi është një kombinim i shumë nën-strukturave me funksione të specializuara, të gjitha këto, me pak fjalë, neurone dhe qeliza gliale. Si çdo pjesë tjetër e trurit, talamusi është vetëm i duhur nëse është i lidhur me zona të tjera të sistemit nervor, dhe kjo pasqyrohet në llojin e neuroneve që e përbëjnë atë.

Llojet e neuroneve në talamus janë si më poshtë

 • Interneuronë lokale. Këta janë posaçërisht përgjegjës për bërjen e informacionit që arrin nga pjesë të tjera të sistemit nervor të përpunuar në talamus, duke e shndërruar atë në një seri të re të të dhënave. Prandaj, funksioni i tij kryesor është dërgimi i impulseve nervore në interneuronet e tjerë në talamus. Ata përbëjnë 25% të neuroneve në talamus.
 • Neuronet e projeksionit. Këta janë përgjegjës për dërgimin e informacionit në periferi të talamusit, drejt korteksit cerebral. Ato përbëjnë 75% të neuroneve talamike.

Funksionet Thalamus

Funksionaliteti themelor i talamusit është si më poshtë: në radhë të parë, ai është përgjegjës për integrimin e të gjithë informacionit ndijor të drejtuar në korteksin cerebral. Prej aty ai merr një rol transmetues, duke përhapur shumicën e informacionit që arrin në atë pjesë të trurit, përveç integrimit të të gjitha modaliteteve shqisore, duke mundësuar ose penguar parashikimet drejt disa lobeve ose vendeve të tjera.

Shtë e rëndësishme të merret parasysh rëndësia e talamusit për mirëmbajtjen e aktivitetit kortikal. Mos harroni se është gjithashtu përgjegjës për transmetimin e informacionit nga truri i vogël dhe striatumi në korteksin cerebral.

Këto dy janë qendrat që modulojnë rrugët lëvizëse zbritëse të korteksit cerebral. Me pak fjalë, pothuajse e tërë informacion motorik ndijor ai tranziton talamusin para se të arrijë në destinacionin e tij, korteksin. Gjithashtu rregullon gjumin, gatishmërinë dhe zgjimin.

Patologjitë talamike

Duke ditur funksionet atëherë mund të identifikojmë dëmtimet ose afeksionet ndaj talamusit. Dëmtimi ose aksidentet në talamus mund të ndodhin për shkak të: neoplazmave, dëmtimit degjenerativ, ishemisë, dëmtimit nga gjakderdhja, traumës.

Studimet patologjike të efekteve të lezioneve talamike merren me çrregullime sensorimotor, cerebellare, bilaterale të okulomotorit dhe çmendurisë. Bie në sy çrregullimet në të folur dhe kujtesë, konfuzioni në vëmendje dhe hemineglekti. Lezionet në talamusin e majtë shprehen në shqetësime gjuhësore, Në të kundërt, dëmtimet në talamusin e djathtë krijojnë defekte të tilla si hezitimi motorik dhe hemiinatensioni i majtë. Tani lezionet talamike jo gjithmonë kanë pasoja në ndryshimet njohëse, në shumë raste kur shfaqen shpesh ato janë kalimtare. Sëmundja bilaterale talamike është shkaku i mutizmit dhe çmendurisë. 

Shenjat dhe simptomat e dëmtimit talamik janë:

 • Humbja ndijore: Lëndimi i bërthamave ventrale posteromediale dhe posterolaterale (VPL dhe LP) shkakton humbjen e të gjitha formave të ndjeshmërisë, përfshirë prekjen e hollë, lokalizimin prekës dhe diskriminimin, dhe pronësinë e muskujve dhe nyjeve në anën e kundërt të trupit.
 • Dhimbje talamike: Pas një dëmtimi talamik, shumë ndjesi interpretohen si dhimbje spontane dhe e tepërt që ndodh në anën e kundërt të trupit, në përgjigje të stimujve të butë.
 • Lëvizjet jonormale të pavullnetshme: Mund të ndodhë koreoatetozë me ataksi. Ataksia mund të lindë si rezultat i humbjes së pronës së muskujve dhe lëvizjes së përbashkët të shkaktuar nga dëmtimi.
 • Dora talamike: Doreza e shqiptuar dhe e përkulur, e përkulur metakarpofalangale dhe e zgjatur ndërfalangale, gishtat mund të lëvizen në mënyrë aktive, por ato janë të ngadalta.
 • Pacienti shtytës: Për shkak të dëmtimit të bërthamave të VPL dhe LP. Pacientët shtyhen drejt anës së prekur duke përdorur aktivitetin ekstensor në anën më pak të prekur.

Funksionet talamike mund të ndikohen nga shumë kushte. Këto përfshijnë goditje, lëndime dhe tumore. Patologji ose sëmundje të tjera që ndikojnë në talamus dhe ekuilibër ato janë distrofi muskulore, sëmundja e Parkinsonit dhe Hutchinsonit. Këto rrethana shpjegojnë kanalet nervore në talamus që prishen, ndërpresin ose ngadalësojnë informacionin në të.

diagnozë

Imazheria është e nevojshme për të parë ndonjë dëmtim të talamusit. rezonanca magnetike bërthamore (NMR) y tomografia e kompjuterizuar (CT), këto përdoren më shpesh kur shqyrtohet indi i butë i trurit.

La Tomografia e Emisionit Pozitron (PET) Shtë një mjet i shkëlqyeshëm diagnostikues. Nga këto tre diagnoza, mund të kapet çdo lloj anomalie në formën, madhësinë dhe dendësinë e talamusit që janë indikacione të dëmtimit ose sëmundjes.

Trajtimi i sindromës së dhimbjes thalamike

Simptomat e sindromës së dhimbjes thalamike mund të përmirësohen me kalimin e kohës, megjithatë, më shpesh, sindroma dhe dhimbja e lidhur me të është e vazhdueshme. Prandaj, kohëzgjatja e trajtimit është shumë e gjatë dhe prova dhe gabimi janë mënyra e vetme për të shkuar drejt një kurimi. Për shkak të natyrës së dhimbjes, lehtësuesit e dhimbjes nuk janë aq të fortë sa të shkaktojnë ndonjë lehtësim të rëndësishëm dhe përfundimtar.

Prandaj, lehtësuesit e dhimbjeve shpesh kombinohen me ilaçe të tjera. Në raste të rënda, ku dhimbja është e padurueshme, mundësitë për menaxhimin e saj mund të jenë të ndryshme, siç janë pompat që implantuar direkt në palcën kurrizore për të mjekuar, shkatërrimin kirurgjik të një pjese të talamusit, ose stimulimin e thellë të trurit.

Tani, këto trajtime nuk garantojnë rezultate absolute, ato të marra dhe shkalla e lehtësimit është e ndryshme për pacientët e ndryshëm që i nënshtrohen këtyre trajtimeve. Aq e vështirë sa trajtimi është edhe vendosja e një diagnoze të sindromës së dhimbjes thalamike. Kjo zakonisht bëhet nga një neurolog me përvojë i cili tashmë ka trajtuar shumë pacientë me goditje në tru


Përmbajtja e artikullit i përmbahet parimeve tona të etika editoriale. Për të raportuar një gabim klikoni këtu.

Bëhu i pari që komenton

Lini komentin tuaj

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fusha e kërkuar janë shënuar me *

 1. Përgjegjës për të dhënat: Miguel Ángel Gatón
 2. Qëllimi i të dhënave: Kontrolloni SPAM, menaxhimin e komenteve.
 3. Legjitimimi: Pëlqimi juaj
 4. Komunikimi i të dhënave: Të dhënat nuk do t'u komunikohen palëve të treta përveç me detyrim ligjor.
 5. Ruajtja e të dhënave: Baza e të dhënave e organizuar nga Occentus Networks (BE)
 6. Të drejtat: Në çdo kohë mund të kufizoni, rikuperoni dhe fshini informacionin tuaj.