Udhëheqja Laissez-Faire

Udhëheqja Laissez-Faire

Bëni atë që dëshironi, por bëjeni mirë ... Ky do të ishte parimi themelor i udhëheqjes së llojit Laissez-Faire. Nëse lidershipi autoritar ka të bëjë me kontroll të ngurtë dhe rregulla të rrepta në një mjedis pune, udhëheqja laissez-faire është e kundërta e plotë.

Termi është frëngjisht dhe përkthehet si: "le të jetë" ose "lëre vetëm". Udhëheqësit që pajtohen me këtë stil besojnë në ndërtimin e ekipeve të afta dhe më pas i lënë ata të punojnë. Punonjësve u besohet të kryejnë punë në një mënyrë që u jep kuptim.

Punëtorët kanë lirinë më të madhe të zgjedhjes se si u qasen projekteve dhe detyrave të vendit të punës, dhe në një kuptim tradicional, udhëheqësit mungojnë në jetën e punës së punonjësve. Sidoqoftë, si shumë stile të tjera udhëheqëse, lideri akoma mund të marrë vendime të rëndësishme.

Llojet kryesore të udhëheqjes
Artikulli i lidhur:
Llojet kryesore të udhëheqjes

Parimet Thelbësore të Lidershipit Laissez-Faire

Tjetra do t'ju tregojmë disa nga parimet më të rëndësishme të këtij lloji të udhëheqjes në mënyrë që të kuptoni më mirë se çfarë është.

Udhëheqja Laissez-Faire

5 Parimet kryesore të Udhëheqësve Laissez-Faire

 1. Një qasje e rreptë largimi nga duart. Drejtuesit e Laissez-faire janë atje për t'u dhënë punëtorëve të tyre mjetet e nevojshme për të zgjidhur problemet e tyre. Ata nuk përpiqen ta shtyjnë grupin në një drejtim të veçantë, por i lejojnë ata të krijojnë qëllimet dhe kriteret e tyre për vendimmarrje.
 2. Mësimdhënia dhe mbështetja. Udhëheqësit lënë shumë përgjegjësi në duart e punëtorëve të tyre. Si rezultat, ata janë shumë të shqetësuar për përvojën dhe nivelin arsimor të punonjësve. Kështu, shumë udhëheqës laissez-faire do të marrin rolin mbështetës dhe do të sigurojnë trajnimin, mundësitë arsimore dhe burimet që u nevojiten punëtorëve për të marrë dhe marrë vendime.
 3. Besojuni atyre që kanë punësuar. Drejtuesit e Laissez-faire janë të butë në qasjen e tyre, por kjo nuk duhet ngatërruar me pakujdesinë: Ata kujdesen thellësisht për drejtimin e ekipit dhe e tregojnë atë duke punësuar njerëzit më të mirë për këtë punë. Ata kërkojnë ata me përvojë të specializuar në detyrat që do të caktohen. Prandaj, këta drejtues mendojnë se kanë një ekip të cilit mund t'i besojnë sepse kanë zgjedhur talentin në fjalë.
 4. Vendimet u lihen punonjësve. Drejtuesit e Laissez-faire njohin rëndësinë e punësimit të njerëzve të duhur sepse ata njerëz do të marrin vendimet për mënyrën se si ata punojnë. Udhëheqësit marrin rolin e mbështetjes dhe ndihmojnë punonjësit të takohen për t'u konsultuar me njëri-tjetrin ose të tjerët për vendimet. Ata veprojnë si këshilltarë dhe këshilltarë kur është e nevojshme.
 5. Të rehatshme me mete. Drejtuesit e Laissez-faire krijojnë një mjedis krijimtarie ku është në rregull që punonjësit të bëjnë gabime në ndjekjen e inovacionit. Punonjësit ndihen rehat duke ditur se mund të ndjekin lirisht inovacionin, pasi nuk do të marrin vërejtje për gabimet. Në vend që gjithçka të mbështetet te "e bëjmë mirë", atmosfera kalon te të mësuarit.
udhëheqje
Artikulli i lidhur:
Ndërgjegjësimi për të përmirësuar udhëheqjen

Cilësitë e Liderëve të Laissez-Faire

Jo të gjithë udhëheqësit ose pozitat e larta në kompani i shërbejnë këtij lloji të udhëheqjes. Duhet guxim për të.

Njerëzit të cilët janë të aftë të kryejnë këtë lloj udhëheqjeje ndajnë disa cilësi që i bëjnë ato të vlefshme:

 • Drejtuesit e Laissez-faire janë të mirë në shfaqjen e dhembshurisë dhe mbajtjen e perspektivës së pamjes së madhe.
 • Ata janë të shkathët dhe krijues në mënyrën se si u qasen situatave.
 • Ata janë të mirë në përdorimin e asaj që kanë, përdorimin e teknologjisë dhe zgjidhjen krijuese të problemeve.
 • Këta udhëheqës janë të shkëlqyeshëm për ndërtimin e ekipit. Ata kërkojnë më të mirën dhe më të ndritshmin dhe bëjnë pjesën e tyre duke ekzaminuar nëse dikush do të punonte në mjedisin e tyre.
 • Si rezultat, ata mund të marrin një faqe nga lideri karizmatik për të frymëzuar të tjerët që të duan të bëhen pjesë e asaj që po bëjnë.

Në përgjithësi, udhëheqësit e laissez-faire janë njerëz të sigurt dhe të zhytur në mendime që sjellin ato cilësi në udhëheqje.

Avantazhet dhe disavantazhet e lidershipit Laissez-Faire

Cilësitë e këtij stili të udhëheqjes mund të duken pozitive, veçanërisht për punonjësit. SidoqoftëEkzistojnë disa elementë që udhëheqësit dhe vartësit e tyre duhet të marrin në konsideratë nëse vendosin të zbatojnë këtë stil.

Përparësitë

Jepuni punonjësve një shans për të qenë të suksesshëm. Ky stil i udhëheqjes u lejon atyre mundësinë për të treguar se çfarë mund të bëjnë. 

Udhëheqja Laissez-Faire

Nëse gjithmonë keni dashur të provoni një ide të re, ose të bashkëpunoni në një projekt të veçantë, ky stil u jep atyre mundësinë për ta bërë këtë. Përparësitë kryesore janë:

 • Një atmosferë çliruese. Punonjësit vlerësojnë autonominë e vendit të punës. Bosët u besojnë punonjësve të tyre për t'i lejuar ata të kontrollojnë mjedisin e tyre të punës. Për punonjësit me aftësi të larta të cilët i janë përkushtuar punës që bëjnë, ky stil i udhëheqjes mund të jetë një mënyrë e shkëlqyeshme për të njohur talentet e tyre.
 • Mund të lehtësojë ide të reja. Kompania mund të përfitojë ndjeshëm nga udhëheqja laissez-faire. Nëse punonjësit kanë mundësinë të jenë krijues dhe të vijnë me ide të reja, kjo mund të përfitojë nga organizata. Këto ide mund të ndihmojnë në promovimin e proceseve, politikave më të mira ose një mjedisi pune më të efektshëm për të gjithë. Dhënia e mundësisë njerëzve shumë të talentuar për të ndaluar ditën e tyre të punës të planifikuar rregullisht për të zgjidhur problemet mund të përfitojnë të gjithë.
 • Lironi udhëheqësin të përqendrohet në çështje të tjera. Nëse udhëheqësit nuk kanë gjithmonë nevojë të mbajnë nën vëzhgim punonjësit dhe të japin udhëzime të vazhdueshme, atëherë ata mund të përfshihen në çështje të tjera përkatëse. Drejtuesit të cilët mikromenaxhojnë mund të mos jenë në gjendje të përmbushin detyrat menaxheriale që kanë nevojë për vëmendjen e tyre. Drejtuesit e Laissez-faire e shmangin këtë problem duke lejuar punonjësit të trajtojnë punën që u nevojitet në mënyrë që ata të mund të trajtojnë situata më të ngutshme.
 • Vendimmarrja më e shpejtë. Meqenëse nuk ka asnjë mikromenaxhim, punëtorët nuk duhet të presin për reagimet e menaxhmentit për çdo hap të vogël. Në një ambient pune me ritëm të shpejtë, kjo do të thotë se zhgënjimi i nevojës për një "po" nga të gjithë është inekzistent.
Udhëheqja transformuese
Artikulli i lidhur:
Karakteristikat e lidershipit transformues

Disavantazhet

Si në gjithçka, ky lloj i udhëheqjes, i cili apriori duket se të gjithë janë përparësi, gjithashtu ka një seri disavantazhesh që duhet të merren parasysh.

 • Mungesa e qartësisë së rolit. Mund të vijë një kohë kur punonjësit nuk dinë se çfarë pritet prej tyre. Nëse jeni duke filluar një projekt të ri, një udhëheqës laissez-faire mund të mos ofrojë të gjitha detajet e nevojshme për të filluar skuadrat. Prandaj, punonjësit mund të zhgënjehen duke mos qenë të vetëdijshëm për atë që supozohet të arrijnë.
 • Jo të gjithë mund të jenë në gjendje të trajtojnë përgjegjësinë e këtij stili. Disa punëtorë mund të përfitojnë nga kjo metodë dhe të lirojnë ose të humbin afatet kritike. Të tjerët mund të mos i shkelin rregullat, por kanë nevojë për më shumë udhëzime sesa u janë dhënë. Drejtuesit e Laissez-faire mund të punojnë vetëm me një tip specifik të personalitetit që është i kënaqur me këtë mënyrë pune. Jo të gjithë ia vlejnë.

Udhëheqja Laissez-Faire

 • Indiferenca. Duke marrë parasysh që udhëheqësit nuk kujdesen për punën për shkak të mungesës së pjesëmarrjes në ngjarjet e përditshme, punëtorët mund të marrin të njëjtin qëndrim. Drejtuesit e Laissez-faire mund të duken indiferentë dhe të pakujdesshëm për ngjarjet që supozohet të trajtojnë. Shtë e rëndësishme për një udhëheqës të suksesshëm laissez-faire të ruajë një nivel të shëndetshëm përfshirjeje, zakonisht duke ofruar udhëzime dhe këshilla.
 • Një rritje në konflikt. Pa një zë udhëzues, grupe të ndryshme të punonjësve mund të përfshihen në konflikte ndërmjet departamenteve. Punonjësit mund të fillojnë të veprojnë në interesin e tyre dhe të fillojnë të luftojnë për burime. Pa diçka për të trajtuar këto mosmarrëveshje, departamentet mund të fillojnë të bien në kaos.
 • Mungesa e përgjegjësisë. Ndërsa këta udhëheqës supozohet të marrin përgjegjësinë për grupin, disa mund ta përdorin këtë si një mjet për të shmangur përgjegjësinë e tyre për rezultatet. Si rezultat, punonjësit mund të mbajnë pjesën më të madhe të fajit për problemet e pafavorshme, kështu që ata kanë frikë të provojnë diçka të re. Udhëheqja produktive laissez-faire është e mundur kur lideri laissez-faire merr përgjegjësinë dhe pranon gabimet.

Lini komentin tuaj

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fusha e kërkuar janë shënuar me *

 1. Përgjegjës për të dhënat: Miguel Ángel Gatón
 2. Qëllimi i të dhënave: Kontrolloni SPAM, menaxhimin e komenteve.
 3. Legjitimimi: Pëlqimi juaj
 4. Komunikimi i të dhënave: Të dhënat nuk do t'u komunikohen palëve të treta përveç me detyrim ligjor.
 5. Ruajtja e të dhënave: Baza e të dhënave e organizuar nga Occentus Networks (BE)
 6. Të drejtat: Në çdo kohë mund të kufizoni, rikuperoni dhe fshini informacionin tuaj.