Faktorët që gjenerojnë një varësi të fortë nga palët e treta dhe substancat

Qenia njerëzore, pavarësisht nga mënyra se si mendoni se ai u vendos në planet, qoftë nga procesi i evolucionit, krijimit apo edhe se ai u vendos këtu nga alienët, e vërteta është se në planin e tij të parë ishte fakti i nënkuptuar se ai kolonizoi toka, në një mënyrë të tillë që ajo të ngrihej mbi kafshët dhe të krijonte civilizimin që ne tani njohim. Megjithatë, ndërsa morëm më shumë njohuri dhe mendja jonë po rritej në njohuri, gjithashtu ishte në rritje në çrregullime.

Në shumë raste, mënyra individuale dhe e pavarur e jetës së njeriut është prishur nga agjentë të jashtëm që tërheqin vëmendjen e tij dhe dëmtojnë funksionimin e duhur të mendjes.

Varësia ishte, dhe vazhdon të jetë, një nga këto çrregullime, pasi që e bën njeriun të mendojë se ai nuk mund të ekzistojë ose të dalë përpara nëse nuk keni një element në jetën tuaj që ka rëndësinë më të madhe për të. Në shumë raste, kjo e çon atë të izolohet nga shoqëria ose të mos punojë si më parë, dhe në të dy rastet gjenerohet një përkeqësim i fakulteteve të lëndës.

Kjo varësi mund të ndodhë në fusha të ndryshme të jetës së individit, dhe përgjithësisht nuk përfundon mirë. Në këtë post do të diskutojmë për varësitë e ndryshme që na shqetësojnë dhe do të shohim disa këshilla që mund të jenë të dobishme për t'u marrë me to.

Së pari, një përkufizim i varësisë

Varësia përcaktohet lehtësisht si një marrëdhënie origjine ose lidhje midis një personi dhe një sendi ose personi, dhe si, në sajë të marrëdhënies midis këtyre gjërave dhe subjektit, ky i fundit nuk është në gjendje të ruajë veten e tij, pasi gjithçka që mund të bëjë dhe të mendojë është të kesh me vete atë objekt ose person nga i cili varet.

Çrregullimi i varësisë mund të synojë një numër faktorësh, dhe jo të gjithë reagojnë ndaj këtyre në të njëjtën mënyrë.. Mund të ketë të ashtuquajturën varësi politike, varësi nga droga, e cila është një nga më të zakonshmet, varësia e kodeve, varësia nga ilaçet, e cila lidhet ngushtë me varësinë nga ilaçet, por kjo përqendrohet në barnat me recetë.

Mund të ketë gjithashtu një varësi nga një objekt i veçantë, gjë që e bën personin e prekur të mos jetë në gjendje të funksionojë siç duhet pa pasur objekt të thënë në mjedisin e tij. Kjo varësi zakonisht lidhet me bestytni dhe mund të shihet tek njerëzit që nuk janë në gjendje të punojnë pa ndonjë objekt që meriton një magji të caktuar.

Ky shembull mund të shihet tek atletët që nuk mund të performojnë në fushë nëse nuk mbajnë "sharmin e tyre me fat".

Shtë e vështirë të merresh me çështjen e varësisë sepse mënyra e afrimit të saj ndryshon rrënjësisht në varësi të asaj që gjeneron varësinë e përmendur. Për më tepër, subjekti mund të jetë pak a shumë i ndjeshëm kur i afrohet, varësisht sërish nga objekti për të cilin ndihet i lidhur.

Varësia mund të ndahet në disa nëntipe

Një person i varur mund të jetë i varur nga gjëra të ndryshme që ndryshojnë sjelljen e tij dhe rregullojnë sistemin e tij, në mënyrë që ai të mendojë vetëm për atë objekt. Përkundër kësaj, ajo mund të trajtohet në mënyra të ndryshme.

Nëse ajo që dëshironi është të filloni trajtimin për një varësi të veçantë, është e rëndësishme të dini se për cilën po flasim në mënyrë që të merrni trajtimin e duhur për ta eleminuar atë nga sistemi ynë.

Varësia nga droga

Varësia nga droga njihet si varësia ndaj një ose më shumë substancave, si dhe përdorimi i saj detyrues dhe pa kriter pa i kushtuar asnjë vëmendje disavantazheve dhe problemeve që kjo sjell, të cilat mund të jenë të rënda.

Varësia fizike nga një ilaç për të funksionuar nuk është e nevojshme ose e mjaftueshme për ta klasifikuar atë si një varësi; dhe ka substanca që, kur nuk shkaktojnë varësi, janë akoma të afta të zhvillojnë varësi fizike tek individi.

Nëse marrim një shembull, tërheqja e kokainës Nuk shkakton simptoma të tilla si të vjella ose dridhura, por çon në gjendje shpirtërore depresive.  Kjo do të thotë që megjithëse kokaina mund të mos shkaktojë varësi fizike, ajo shkakton varësi dhe mosmarrja e saj ju lë në një gjendje nevoje për të.

Abuzimi me ilaçet mund të çojë në një gjendje të varësisë fizike nga ilaçet, dhe e njëjta gjë mund të ndodhë me ilaçe me recetë ose lehtësues të dhimbjeve. Edhe pse është e pazakontë tek njerëzit që nuk kanë histori të varësive.

Varësia nga droga

Në këtë pjesë do të gjeni edhe ilaçe të ndryshme, por në këtë rast po u referohemi më shumë barnave me recetë. Në veçanti, ato që gjenerojnë më shumë raste varësie janë ato që rregullojnë ose frenojnë dhimbjen, si dhe ilaqet kundër depresionit, pasi ata e vendosin pacientin në një gjendje të ngjashme me disa ilaçe, por pa qenë aq të fortë. Kjo është pikërisht arsyeja pse ato konsiderohen të ligjshme dhe jepen me recetë.

Edhe kështu, ka ilaçe, të tilla si ato që rregullojnë presionin e gjakut dhe nivelet e sheqerit që gjenerojnë varësi fizike, dhe nëse ndërpriten marrjen, ka simptoma në trup që nuk lejojnë që pacienti të drejtojë jetën e tij si më parë.

Varësia politike 

Kjo në veçanti i referohet anulimit ose kufizimit të vullnetit që ekziston në një udhëheqës të komunitetit për të marrë vendime të rëndësishme dhe themelore.

Kjo lloj varësie mund të lindë për arsye thjesht politike (të tilla si hakmarrja nga një pushtet), ose gjithashtu për arsye ekonomike. Sidoqoftë, ky është një lloj varësie sepse largohet një subjekt politik në mëshirën e një tjetri më të madh nëse dëshiron të vazhdojë të ekzistojë. Për shembull, një kryetar bashkie ose guvernator mund të detyrohet të veprojë në një mënyrë të caktuar nga një organ më i madh qeveritar nëse dëshiron të mbetet ashtu siç është.

Varësia e kodit

Ajo përcaktohet si cikli i modeleve të sjelljes, si dhe mendimet jofunksionale që shkaktojnë dhimbje dhe që përsëriten vazhdimisht bazuar në një marrëdhënie varësie me një person toksik.

Në përgjithësi ndodh në fushën sentimentale, pasi ka njerëz që bazojnë një pjesë të madhe të atyre që janë në marrëdhëniet e tyre të dashurisë, dhe pa marrë parasysh sa toksike janë, viktima nuk do t'i lejojë ata të shkojnë, sepse ata mendojnë se do të jenë shumë më keq duke humbur atë marrëdhënie.

Kjo sjellje mund të mësohet, sepse disa dekada më parë, dhe akoma në të tashmen, shumë gra jetonin në marrëdhënie toksike, por nuk ishin në gjendje t'i jepnin fund për shkak të dogmave të kohës, pasi do të ndiheshin si një dështim nëse do t'i jepnin fund marrëdhënie

Sot, megjithëse ka më pak dhunë në familje falë shumë grupeve që janë zotuar të ndihmojnë me këto çështje, ka ende njerëz që vuajnë nga një varësi nga dhuna në familje. njerëz me të cilët janë në një marrëdhënie. Në të njëjtën kohë, kjo varësi mund të ndodhë jo vetëm ndaj partnerit, por edhe ndaj një anëtari të familjes ose një shoku që ne e dimë se është i keq për ne, por nga i cili nuk mund të ndahemi nga frika e asaj që ata bëjnë, ose sepse mendojmë se do të jetë më keq. pa të.

Sindroma e abstinencës

Sapo një person të ketë vendosur të ndalojë atë nga e cila ndihet e varur ose çfarë i ka shkaktuar atyre varësi, trupi mund të zhvillojë një sindrom tërheqjeje, e cila ndodh me ndryshime të ndryshme në trup që mund të ndikojë në jetën e atij personi.

Ka nga ata që ndiejnë të dridhura, të vjella, halucinacione, reaksione alergjike dhe madje kriza epileptike ngaqë kanë lënë diçka për të cilën ishin të varur. Në rastin e varësisë së kodeve, depresioni, frika nga e ardhmja dhe dëshirat vetëvrasëse mund të ndodhin.

Shtë e vërtetë që, fillimisht, individi e merr produktin në fjalë sepse i shkakton atij njëfarë kënaqësie ose sepse i pëlqen reagimi që ndjen me të. Sidoqoftë, nëse në një moment përpiqeni të hiqni dorë dhe ndodh sindroma, do të vazhdojë t'ju konsumojë tani nga frika për tu prezantuar përsëri. Në këtë mënyrë, agjenti i varësisë fiton përsëri luftën për një kohë, derisa personi të vendosë të lërë plotësisht.

Çfarë duhet të bëni për të mos u varur

Pranoni që ekziston një problem

Hapi i parë për të zgjidhur çdo lloj problemi me varësinë është të njohim ekzistencën e tij. Pasi të jetë njohur se ekziston një problem që duhet adresuar. Do të jetë më e lehtë për të punuar në zgjidhjen tuaj. Në rastin e një varësie nuk është kurrë plotësisht e lehtë, por pasi të keni hedhur hapin e parë, mund të punoni vërtet për gjetjen e një zgjidhjeje të kënaqshme.

Bëni një listë të gjërave që ju dëmtojnë

Sapo të jemi bërë të vetëdijshëm për problemin, do të jetë më lehtë të vlerësojmë gjërat e këqija që kemi arritur falë tij. Më parë, kur ende nuk mendonit se kishte ndonjë problem, ishte shumë më e komplikuar të mendoje se ata kishin faktorët që dëmtuan të varurin. Sidoqoftë, tani që mund ta shihni në një dritë tjetër, ju mund të filloni të shihni kërdinë që varësia kishte shkaktuar në jetën tuaj.

Forconi vetëvlerësimin dhe punoni me familjen dhe miqtë tuaj

Në shumë raste, varësia ndodh sepse individi ka probleme që dëshiron t’i zgjidhë, ose që nuk i lejon të ndihen plotësisht mirë, dhe për të gjetur një arratisje, ata i nënshtrohen ndonjë droge, droge apo personi që ndjen se munden ndihmoji ata. Pasi të ketë vendosur të kapërcejë varësinë, është mirë që pacienti të ketë familjen dhe miqtë e tij për ta ndihmuar atë të mos rikthehet.

Mëso të jesh pa "atë"

Sapo të ndjeni se keni qenë në gjendje të trajtoni varësinë, është e rëndësishme që të mësoni të jeni pa atë që ju ka lënduar në radhë të parë. Në shumë vende ku varësitë, alkoolizmi dhe varësitë e shumta mund të trajtohen, blerja e një hobi ose hobi të ri shpesh sugjerohet si një sugjerim për të zëvendësuar dhe mbajtur mendjen larg mendimeve negative.

Për shembull, shumë herë u thuhet atyre që janë shëruar nga një varësi që ata të ushtrojnë, Luaj një sport ose gjej një hobi për të zëvendësuar një sjellje të keqe me një sjellje pozitive. Kjo është një pjesë e rëndësishme e të mësuarit për të lënë.

Varësia, pasi të njihet, nuk është aq e vështirë puna që duhet bërë për ta lënë atë.

Por është e rëndësishme të dimë se kjo ndërmarrje e madhe nuk mund të kryhet në vetmi të plotë. Për të ndaluar një sjellje të keqe, dhe më shumë nëse është një varësi ose një varësi, është e rëndësishme për të kontaktuar profesionistë që mund t'ju ndihmojë në varësi të agjentit që e shkakton atë varësi. Shumica mund të trajtohet dhe, megjithëse është një proces i mundimshëm, është më se e mundur të gjesh një kurë. Thjesht duhet ta kërkosh.


Përmbajtja e artikullit i përmbahet parimeve tona të etika editoriale. Për të raportuar një gabim klikoni këtu.

Bëhu i pari që komenton

Lini komentin tuaj

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet.

  1. Përgjegjës për të dhënat: Miguel Ángel Gatón
  2. Qëllimi i të dhënave: Kontrolloni SPAM, menaxhimin e komenteve.
  3. Legjitimimi: Pëlqimi juaj
  4. Komunikimi i të dhënave: Të dhënat nuk do t'u komunikohen palëve të treta përveç me detyrim ligjor.
  5. Ruajtja e të dhënave: Baza e të dhënave e organizuar nga Occentus Networks (BE)
  6. Të drejtat: Në çdo kohë mund të kufizoni, rikuperoni dhe fshini informacionin tuaj.