Si ndikojnë variablat e varur dhe të pavarur në një hetim eksperimental?

Hetimet eksperimentale bazohen në të dhëna të ndryshueshme, të cilat ndahen në shumë lloje, por më e rëndësishmja nga të gjitha këto procedura janë të pavarura dhe të varura, pasi që këta janë faktorët kryesorë për të studiuar.

Variablat e varur, siç thotë emri i tyre, varen nga mënyra sesi manipulohen variablat e pavarur, pasi që ky është faktori më i rëndësishëm në një hetim, i cili është përgjegjës për rezultatin që modifikohet me vullnetin e hetuesit.

Variabli i pavarur është baza e të gjithë kërkimit, i cili është i izolueshëm dhe i manipulueshëm nga personi që kryen eksperimentin, ndërsa variabli i varur është një rezultat i matshëm dhe i matshëm që rezulton në të dhënat e manipuluara.

Në shumicën e hetimeve eksperimentale është shumë e lehtë të izolosh ndryshoren e pavarur, dhe për këtë arsye të matësh ndryshoren e varur, për shembull nëse dëshiron të kryesh një eksperiment se sa shpejt ftohet një filxhan çaj, faktori i matshëm është temperatura dhe faktori i pavarur eshte moti

Në gjeometrinë analitike, algjebrën dhe llogaritjen, variablat e pavarur zakonisht identifikohen si x ndërsa të varur si y, e para identifikohet në atë mënyrë duke marrë formën e vlerave të ndryshme numerike.

Cilat janë variablat e pavarur dhe të varur?

Kur dëshironi të kryeni një hulumtim eksplorues, duhet të merrni parasysh rëndësinë e këtyre dy variablave, sepse falë tyre mund të merrni rezultatet e ndryshme që mund të sigurojë, duke manipuluar disa të dhëna në mënyrë që të arrini një mbledhje shumë më të plotë të të dhënave .

Ndryshore e pavarur

Këto interpretohen si informacioni që mund të manipulohet nga studiuesi, i cili jep rezultate të ndryshme të njohura më mirë si variabla të varur. Në një qasje apo argument hulumtimi nuk mund të ketë më shumë se dy prej tyre, sepse në mënyrë eksponenciale do të pengojë kulminacionin e një projekti në këtë fushë.

Megjithëse, përkundrazi, mund të ketë shumë rezultate, sepse pasi ai i pavarur është i manipulueshëm, domethënë, ai mund të ndryshohet me dëshirat e studiuesit, natyrisht gjithmonë duke kërkuar më të mirën për eksperimentin. Kjo shkakton që ka të dhëna të ndryshme të marra prej saj, të cilat duke i vendosur të gjitha së bashku në fund jep një zgjidhje më të plotë sesa ajo që kërkohej të hetohej.

Për ta sqaruar pak çështjen, mund të jepet shembulli i mëposhtëm:

Për të matur dhe përcaktuar fitimet e një kompanie, është e nevojshme të dini shitjet e saj, ose numrin e produkteve të shitura, madje edhe numrin e orëve në ditë që punon ky dyqan, duke rezultuar në qindra përgjigje të ndryshme, varësisht nga mënyra se si është bërë. manipulon ndryshoren e pavarur.

Emri i kësaj u caktua sepse nuk varet nga ndonjë faktor tjetër, kështu që mund të izolohet prej tyre, duke i siguruar hulumtuesit manipulim të drejtpërdrejtë të ndryshores së pavarur.

Në shumë raste emri mund të ngatërrojë ata që janë duke studiuar këtë temë, sepse ata mund të mendojnë se është i pavarur nga çdo lloj manipulimi, kur përkundrazi është plotësisht i manipulueshëm.

Në vetvete, variablat e pavarur janë hetime, sepse secili mund të marrë rrugën e vet, duke dhënë një rezultat krejtësisht të ndryshëm nga të tjerët.

Variabla e varur

Ato janë të gjitha të dhënat e matshme të një hetimi që, siç thotë emri i tij, varet nga ato të pavarura, pasi që këta janë faktori që përcakton rrugën e eksperimentit.

Kjo duhet të jetë plotësisht e lidhur me të pavarurën në çdo fushë të kërkimit eksperimental, pasi kjo zvogëlon kufirin e konfuzionit dhe gabimit që mund të ekzistojnë në rezultatet e të njëjtit.

Një eksperiment i hartuar në mënyrë korrekte duhet të përbëhet nga një ose dy variabla të pavarur, dhe nga ana tjetër ata mund të kenë dy ose më shumë variabla të varur, sepse këto varen nga të parat e përmendura.

Themeli kryesor i marrëdhënies midis këtyre dy variablave është përcaktimi i bazës së një testi statistikor, i cili mbështet studiuesin në marrjen e një vendimi nëse një hipotezë është e saktë apo plotësisht nul.

Informacioni i marrë nga këto lloje të variablave duhet të jetë i matshëm dhe i matshëm, për shembull, nëse doni të kryeni një hetim se sa kohë i duhet një bimë për tu rritur, ndryshorja e varur do të ishte lartësia e bimës, e cila matet në centimetra .

Përveç kësaj, mund të shtohet ekzistenca e variablave ndërhyrës, të cilat janë të lidhura ngushtë me variablat e varur dhe të pavarur, sepse ato janë të gjitha ato veti ose cilësi që në një farë mënyre mund të ndikojnë në rezultatin e hetimit.

Këto mund të ndahen në ndryshore sasiore, të cilat janë të gjitha ato të një natyre numerike, të numërueshme dhe cilësore, të cilat karakterizohen duke qenë ato që u jepen etiketa ose emra.

Shembuj të të dy variablave

Gjithmonë duhet të merret parasysh se për këtë lloj aktiviteti është e nevojshme të vihen në praktikë konceptet e njohura për të arritur një kuptim më të mirë të mënyrës se si kryhen hetimet dhe për të qenë në gjendje t'i punojmë ato në mënyrë autonome.

Për të kuptuar më mirë se si funksionojnë këto variabla, mund të vërehet një shembull se si dhe kur përdoren, në mënyrë që t'i identifikojmë ato më shpejt.

Kjo sepse ato janë terma të përdorura gjerësisht në metodologji të ndryshme dhe shkenca të ndryshme, por kur bëhet fjalë për kërkime hulumtuese, janë këto lloje shembujsh që mund të ndihmojnë.

Nëse jeni duke punuar 8 orë në ditë, për të cilën merrni një pagë prej 200 USD në javë.

 • Ndryshore e pavarur: Orët që janë punuar, dhe nëse ishte javore,
 • Variabli i varur: paga e gjeneruar nga orari i punës.

Kur doni të dini rritjen e një personi sipas moshës së përcaktuesit individual.

 • Ndryshore e pavarur: Rritja e personit.
 • Variabli i varur: vitet e individit, lartësia e të njëjtit.

Ju dëshironi të hetoni peshën e mundshme që mund të ketë një qen.

 • Ndryshore e pavarur: Mund të jenë dy, sasia e ushqimit që jepet dhe aktiviteti fizik që praktikon.
 • Variabli i varur: pesha neto e tij.

Dhe ashtu si këto, ka shumë mënyra për të praktikuar dhe kryer ushtrime për të përcaktuar këto dy variabla.


Lini komentin tuaj

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fusha e kërkuar janë shënuar me *

 1. Përgjegjës për të dhënat: Miguel Ángel Gatón
 2. Qëllimi i të dhënave: Kontrolloni SPAM, menaxhimin e komenteve.
 3. Legjitimimi: Pëlqimi juaj
 4. Komunikimi i të dhënave: Të dhënat nuk do t'u komunikohen palëve të treta përveç me detyrim ligjor.
 5. Ruajtja e të dhënave: Baza e të dhënave e organizuar nga Occentus Networks (BE)
 6. Të drejtat: Në çdo kohë mund të kufizoni, rikuperoni dhe fshini informacionin tuaj.