Punimet e Rilindjes: zbuloni veprat piktoreske dhe skulpturore më mbresëlënëse

Rilindja ishte një nga fazat më të shkëlqyera për qenien njerëzore, njeriu ishte në gjendje të interpretojë si një psikolog, artist, arkitekt, inxhinier, mjek, astrolog, filozof dhe në disiplina të tjera. Gjatë kësaj faze Da Vinci i jep përmasat e duhura qenies njerëzore, studion sistemin nervor qendror dhe muskujt e trupit.

Siç tregon termi i saj, kjo periudhë kohe ishte rilind për njerëzimin, ku njeriu i bën vetes pyetje të reja në lidhje me jetën e tij, ekzistencën dhe origjinën e gjërave, ne mund të shohim se si disiplinat e vjetra janë zhvendosur në art dhe stilet e reja po zbatohen; në pikturë penela është më e butë dhe përdoren ngjyrat pastel, nga ana tjetër bëhet shumë më realiste. Nëse doni të dini shumë më tepër për këtë periudhë të shkëlqyer, kontributet që ai dha sot dhe veprat më të njohura të Rilindjes, mos harroni artikullin vijues.

Rilindja

Ai përfshin shekujt XV dhe XVI, kjo lëvizje u zhvillua në Evropë duke qenë qyteti i Firences ai që i jep jetë kësaj faze të ndritshme të qenies njerëzore, duke filluar nga kjo bërthamë që u përhap në të gjithë kontinentin.

Ndër veprat më përfaqësuese gjejmë shumicën e Da Vinci, Kapelën Sistine të Michelangelo, përfaqësime të ndryshme të Darkës së Fundit. Le të fillojmë duke dhënë një turne në disa prej arteve plastike të Rilindjes, konkretisht, piktura më e njohur,

Karakteristikat e bojës

Piktura e kësaj periudhe është shumë delikate, me penelata të buta dhe kryesisht tonet pastel, brenda analizës së veprës, zbulojmë se ato janë të përbëra gjeometrikisht, duke filluar nga një vijë horizontale ose vertikale që ndan punimet.  Ngjyrat e errëta nuk zbatohen, përkundrazi zakonisht zgjidhet një gamë pa të zezë mbizotërojnë afresket dhe piktura në vaj.

Pikturat më të njohura

Brenda kësaj disipline u dalluan Rafael, Miguel Ángel, Leonardo, Titiano, Sandro Boticelli, El Greco, Dürer, Tintoretto dhe El Bosco. Megjithëse kishte më shumë eksponentë në rrjedhë, këta ishin më të spikatur.

Mona Lisa - Leonardo Da Vinci

veprat e rilindjes

E njohur gjerësisht si Mona Lisa. Shtë një portret i bërë nga Leonardo Da Vinci i gruas së  Francesco del Giocondo. Mona do të thotë zonjë dhe Lisa vjen nga emri i saj.

Isshtë një vaj në panel që ka përmasat 77 × 53 cm. Kjo kuti është mbrohet nga siguria maksimale në vendin ku ndodhet për të ruajtur gjendjen e saj dhe që bojë të mos përkeqësohet dhe në mënyrë që agjentët klimatikë të mos marrin më pak vite jetë. Nëse doni të shihni Mona Lisa një ditë, kaloni te
në Muzeun e Luvrit, në Paris.

Lindja e Venusit - Sandro Botticelli

veprat e rilindjes

Shtë një pikturë e bërë me tempera në kanavacë, ka përmasat 278,5 cm x 172,5 cm. Isshtë një nga kryeveprat e Boticelli, duke e pozicionuar atë si një nga piktorët më të shkëlqyer të Rilindjes.

Kapelë Sistine - Mikelanxhelo

veprat e rilindjes

Iu deshën katër vjet për ta përfunduar, Michelangelo pësoi lëndime të forta në qafë dhe në sy falë pikturës në Kapelën Sistine. Sidoqoftë, është një nga veprat më përfaqësuese të Mikelanxhelos. Qëndrueshme në kohë si një kryevepër që nuk do të ketë kurrë të njëjtën gjë. 

Sistine Madonna - Raphael Sanzio

veprat e rilindjes

Ekziston një besim se kjo pikturë është bërë për të vendoseni në varrin e Papa Julius IIMeqenëse në përfaqësimin e tij alegorik ka kuptime të ndryshme, engjëjt në pjesën e sipërme simbolizojnë ceremoninë e varrimit të Papës.

Ajo ka dimensione të 265 cm × 196 cm, nëse një ditë dëshironi ta vizitoni mund të shkoni në qytetin e Dresdenit në Gjermani, muzeu i Muzeut të Madh, ose në emër të tyre në gjermanisht  Gemaldegalerie Alte Meister.

Krijimi i Adamit - Mikelanxhelo

veprat e rilindjes

Kjo afresk ndodhet brenda Kapelës Sistine, në vepër ilustrohet paraqitja e gjenezës së njeriut, ku Zoti krijon Adamin.

Kjo vepër është e diskutueshme për shkak të kuptimit të fshehtë që zotëron, me sy të lirë mund të dëshmoni formën e trurit të vogël, nga e cila Zoti del duke zgjatur krahun drejt Adamit; shumë pretendojnë se kjo do të thotë që Zoti është krijimi i vetë mendjes.

E vërteta është se është një vepër mjaft përfaqësuese e Rilindjes, mbase më e famshmja e Mikelanxhelos. Ajo ka dimensione të 280 cm 570 cm dhe është e vendosur në Kapelën Sistine, në qytetin e Vatikanit.

Shkolla e Athinës - Raphael Sanzio

veprat e rilindjes

Piktura ka përmasat e 500 cm 770 cm. Ka një bosht qendror që siguron punën në mënyrë simetrike, brenda një trekëndëshi kryesor. Në Shkollën e Athinës dalin të gjithë mendimtarët e mëdhenj të epokës klasike, ku shkencëtarët, filozofët dhe matematikanët takohen në instancat e Shkollës.

Arkitektura e Shkollës është me stil Neoklasik sipas figurave që përfaqësohen atje.

Platoni, Aristoteli dhe Bramante janë figurat kryesore në përbërje, secili diskuton ekzistencën e universit dhe origjinën e krijimit; duke mbajtur në duar Etikën dhe Timenë. Nëse dëshironi të takoni Shkollën e Athinës diku në jetën tuaj, mund të shkoni në Muzeun e Vatikanit në Qytetin e Vatikanit.   

Mëshira - El Greco

veprat e rilindjes

Shtë një pikturë vaji në panel që ka përmasat 29 × 20 cm. Ka një skemë në formë trekëndëshi, në pikturë mund të shihni një gamë ngjyrash ku mbizotëron e zeza dhe e shkëlqyera ndikimi i Mikelanxhelos në punë, përgjithësisht në veprat e hershme të El Greco. Jezusi dhe Virgjëresha përfaqësohen në malin Kalvar.

Darka e Fundit - Leonardo Da Vinci

veprat e rilindjes

Isshtë një tempera dhe vaj në allçi, ndodhet aty ku është pikturuar fillimisht në manastirin e Santa Maria delle Grazie në Milano, murali ka përmasa 880 460 cm.

Shtë një nga veprat më përfaqësuese të artistit në bashkëpunim me Mona Lisa.

Supozohet se ekzistojnë enigma dhe mistere që rrethojnë veprën, sipas shumë mendimtarëve që kanë qenë të interesuar në zgjidhjen e këtyre mistereve, secili prej elementeve që qëndrojnë brenda veprës ka një kuptim i thellë përtej jetës së Krishtit, si për shembull mund të shohim se si figura e Judës Iskariotit ka një thikë në dorë; Të tjerët thonë se nuk është Juda, por Gjoni ai që ka thikën në dorë duke kërkuar të mbrojë Jezusin nga Juda, i cili në atë moment po e shiste me një puthje.

Portreti i Kardinalit - Raphael Sanzio

veprat e rilindjes

Shtë një nga veprat më të njohura të Rafael, është një pikturë vaj e pikturuar në panel dhe ka përmasat 79 × 61 cm.

Personazhi i portretizuar nuk ka qenë në gjendje të identifikohet saktësisht, vetëm dyshohet se ai ishte një nga kardinalët e urdhrit papnor të Papës Julius II.  Isshtë vërejtur se si fraksionet e personazhit në fjalë mund të shprehin diçka, prandaj, ka një barrë të madhe psikologjike e cila e ka bërë pikturimin një objekt studimi të vazhdueshëm. Nëse doni të dini punën e Rafael, mund të shkoni në Muzeun Prado që ndodhet në Madrid.

Supozimi i Virgjëreshës - Titiani

veprat e rilindjes

Kjo pikturë është një vaj në dru që ka përmasa 690 × 360 cm.

Ajo e vendosi artistin ndër më të njohurit në Venecia, sipas tregimeve, Ngjarja e Zojës bëri një ndikim në Perandori Charles V i cili e përshkroi veprën si të padobishmeNëse një ditë ata vendosën ta hiqnin atë, ai shumë mirë mund ta merrte atë, e vërteta është se vepra ishte shumë e popullarizuar dhe ai dëshironte vetëm që ajo të ekspozohej brenda kështjellës së tij. Nëse një ditë doni të shihni punën, mund të shkoni në Bazilikën e Santa María dei Frari në Venecia.

Virgjëresha e Karafilit - Leonardo Da Vinci

veprat e rilindjes

Ky vaj është pikturuar në bord dhe ka përmasa 62 × 47 cm. Në këtë vepër mund të shihni Virgjëreshën Mari me Jezusin Fëmijë në krahët e saj.

Virgjëresha ka një karafil në dorën e saj të majtë, këtë herë ka zbukurime shumë më ekstravagante, si një përfaqësim i familjes mbretërore.

Virgjëresha e Karafilit Shtë një nga veprat e para të Leonardose, atje tregohet ndikimi i madh që ai kishte nga punëtoria e mësuesit të tij Verrocchio, në pikturë ju mund të shihni se si Da Vinci që nga fillimi ka një prekje të veçantë të thellësisë në peisazh. Kjo është padyshim një nga veprat më të njohura të Rilindjes.

Nëse një ditë vendosni të shihni shfaqjen, mund të shkoni në Alte Pinakothek në Mynih.

Virgjëresha e Shkëmbinjve - Leonardo Da Vinci

veprat e rilindjes

Një tjetër nga Da Vinci, Virgjëresha e Shkëmbinjve është një pikturë e bërë me vaj në panel, dhe ka dimensione 199 × 122 cm.

Ka dy vepra të Rilindjes me këtë emër, e para është origjinalja e bërë nga Da Vinci që mbetet në bord dhe është strehuar në Galerinë Kombëtare dhe tjetra është ajo e ekspozuar në Louvre në Paris, e dyta u ridizenjua në kanavacë që të mos dëmtonte detajet e veprës origjinale.

Tashmë për vitin 2005, u gjet një vepër tjetër nga Leonardo dhe i njëjti emër iu atribuua asaj. Isshtë një vepër tjetër e Rilindjes me ambiente fetare.

Salvator Mundi - Leonardo Da Vinci

veprat e rilindjes

Shtë një paraqitje e Krishtit e pikturuar me vaj në arrë dhe ka përmasat 45.4 × 65.6 cm dhe nuk është e ekspozuar ndaj publikut por është nga një koleksion privat. Piktura është një nga veprat më të njohura të Leonardos dhe është një nga më alegoriket me kuptim.

Kjo është Jezusi përshkruhet në shkrepje mesatare, me veshje të Rilindjes, atje mund të shihni dorën e tij të djathtë të ngritur duke i dhënë bekimin botës, në tjetrën, ai ka një sferë kristali që përfaqëson botën; Në interpretime të caktuara, Jezusi është gjithësia që mban dhe bekon botën.

Këtë vit vepra u ankandua në Nju Jork për shumën prej 450 312 500 USD, duke e bërë kështu veprën më të shtrenjtë të artit të shitur në histori, është ndër veprat më të njohura të Rilindjes, sidomos 20 veprat më të famshme. emrat e njohur të Da Vinçit.

Zonja me Erminën - Leonardo Da Vinci

veprat e rilindjes

E pikturuar me vaj në tempera, kjo vepër ka përmasat 54,8 cm × 40,3 cm dhe ndodhet në Muzeun Kombëtar në Krakow, Poloni.

Gruaja njihet si Cecilia Gallerani, e dashura e Ludovico Sforza në vitet në të cilat Leonardo ishte në shërbimet e tij.  Kjo vepër ishte e njohur dhe e bëri të njohur emrin e Leonardo midis anëtarëve të oborrit Mbretëror.

Pa dyshim Rilindja ishte faza më e bukur e qenies njerëzore, ku mund të eksperimentohet në shkenca të shumëfishta dhe të kontribuojë pjesë të vërteta të artit në historinë botërore. Shtë rilindja e vërtetë e njeriut dhe idealet e tij filozofike dhe politike. Nëse ju pëlqeu ky artikull i mrekullueshëm dhe interesant, mos hezitoni ta ndani në të gjitha rrjetet tuaja.


Përmbajtja e artikullit i përmbahet parimeve tona të etika editoriale. Për të raportuar një gabim klikoni këtu.

Bëhu i pari që komenton

Lini komentin tuaj

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fusha e kërkuar janë shënuar me *

  1. Përgjegjës për të dhënat: Miguel Ángel Gatón
  2. Qëllimi i të dhënave: Kontrolloni SPAM, menaxhimin e komenteve.
  3. Legjitimimi: Pëlqimi juaj
  4. Komunikimi i të dhënave: Të dhënat nuk do t'u komunikohen palëve të treta përveç me detyrim ligjor.
  5. Ruajtja e të dhënave: Baza e të dhënave e organizuar nga Occentus Networks (BE)
  6. Të drejtat: Në çdo kohë mund të kufizoni, rikuperoni dhe fshini informacionin tuaj.