Çfarë është vlerësimi diagnostik dhe për çfarë shërben?

vlerësimi diagnostik në klasë

Një vlerësim është i nevojshëm në botën e arsimit, të mësuarit dhe në çdo mjedis në të cilin një person, të çdo moshe duhet t'i nënshtrohen testeve ose ekzaminimeve për të gjetur se cili është niveli i njohurive të tyre. Kur flasim për vlerësimin diagnostik, do t'i referohemi llojit të vlerësimit përmes testit ose testeve që një profesionist i kryen një personi të çdo moshe për të njohur rezultatin e marrë në fusha të ndryshme.

Këto fusha mund të jenë matematikë, gjuhë, ose nivel emocional ose mendor. Në fund të fundit, vlerësimi është një përmbledhje e informacionit të nevojshëm për të marrë një profesionist arsimor ose psikologjik vendimet që u duhen për të përmirësuar të mësuarit ose gjendjen e tyre emocionale ose mendore.

Vlerësimi diagnostik

Vlerësimi diagnostikues është një proces sistematik dhe rigoroz që kryhet në shkollë gjatë fillimit të vitit shkollor, gjatë fillimit të një lënde studimi ose një faze akademike. Edhe qendra arsimore është ajo që mund të vlerësojë se cila është koha më e mirë për t'u dhënë studentëve të saj një vlerësim diagnostik.

vlerësimi diagnostik

Çdo vlerësim diagnostikues ka disa objektiva:

 • Kuptoni në çfarë gjendje janë studentët
 • Di çfarë dinë ata për një temë
 • Merrni vendime që e bëjnë jetën tuaj më të lehtë
 • Përmirësoni të mësuarit gjatë zhvillimit të procesit arsimor

Shkurtimisht, ai adreson informacionin e nevojshëm për profesionistët që të dinë të drejtojnë drejt studentët, në mënyrë që në këtë mënyrë, ata të kenë rezultate më të mira në studimet e tyre dhe për këtë arsye, që të jenë në gjendje të arrijnë sukses në objektivat e tyre. Ky lloj vlerësimi merr parasysh tre aspekte themelore: lose kush e di, çfarë i motivon dhe kushtet e të nxënit të studentit.

Çfarë duhet të merret parasysh

Për të kryer një test diagnostik mbi një student ose një grup studentësh, duhet të merren parasysh disa kritere themelore. Ato janë kritere që mund të konsiderohen si bazë për marrjen e rezultateve të mira.

Çfarë dinë studentët

Kuptoni se çfarë dinë studentët përpara se të marrin vendime për qëllimin që i drejtohet. Njohuritë, idetë dhe aftësitë që ata kanë janë baza për krijimin e përmbajtjes së re. Nuk duhet harruar që i gjithë të mësuarit duhet të ketë kuptim, kështu që ajo që dihet duhet të lidhet me atë që është e re për tu mësuar. Vlerësimi i këtij aspekti përfshin bërjen e pyetjeve vetes dhe marrjen e vendimeve. Për të marrë vendime, duhet të merrni parasysh:

 • Lloji i aftësive, njohurive dhe ideve paraprake që ka çdo student
 • Si lidhet ajo që tashmë dini me atë që është e re, nuk e dini
 • Renditja e përmbajtjes
 • Metoda që ata ta mësojnë atë
 • Nëse njohuritë e mëparshme janë të gabuara ose jo dhe që studentët bëhen të vetëdijshëm për to
 • Korrigjoni njohuritë e mëparshme që janë të gabuara
 • Di sa njohuri ose aftësi kanë dhe sa u mungon (rishikim, udhëzues, diagrame, modifikime të planprogramit, etj.)
 • Ata mund të mësojnë përmbajtje të re ose u mungojnë mjetet ose përforcimet për ta arritur atë

vlerësimi diagnostik tek fëmijët

Njihni shijet e secilit student

Secili student ka preferencat, interesat e veta dhe u pëlqen të marrin vendimet e tyre bazuar në informacionin që kanë në mendje. Nëse mësuesit e dinë se cilat janë shijet e studentëve të tyre, ata do të jenë në gjendje të drejtojnë mësimdhënien drejt një motivimi që do t’i lejojë studentët jo vetëm që t’i kushtojnë më shumë vëmendje, por edhe të brendësojnë më mirë mësimin që duhet të kenë. Do të jetë një mësim shumë më i lehtë për ta. Më poshtë duhet të merren parasysh:

 • Shijet, preferencat dhe interesat e secilit student
 • Lidhni përmbajtjen e re me interesat dhe preferencat e studentëve
 • Kryerja e projekteve të mundshme të të nxënit në lidhje me këto interesa
 • Krijoni grupe studentësh me interes të përbashkët
 • Di se çfarë përmbajtje është më e rëndësishme

Njihni stilet dhe ritmet e të mësuarit

Secili student do të ketë stilin dhe ritmin e tij të të mësuarit për secilin student dhe do të marrë vendime në lidhje me mënyrën e studimit. Mësuesit gjithmonë duhet të marrin parasysh ritmin e të nxënit të studentëve të tyre, në mënyrë që dita në ditë në klasë të jetë e drejtë për të gjithë nxënësit në mënyrë të barabartë. Në këtë kuptim, duhet të keni parasysh një larmi të madhe të ritmeve në të mësuar në mënyrë që ata që janë më të përparuar të ruajnë motivimin e tyre për të përparuar dhe ata që janë më pas të mos zhgënjehen dhe gjithashtu të ruajnë atë motivim për të vazhduar mësimin.

Të dish se si mësojnë studentët është mënyra e vetme për t'i mësuar ata në mënyrën më të përshtatshme. Njohja e ritmit të të mësuarit shërben për t’i kërkuar secilit prej tyre më të mirën që mund të japë. Për ta bërë këtë, duhet të merrni parasysh:

 • Si mëson më mirë secili student
 • Cilat materiale janë më të përshtatshme për t'i mësuar ato
 • Kombinoni metodat e mësimdhënies (me gojë, tekstuale, grafike, manipuluese, etj.)
 • Propozoni lloje të ndryshme të aktiviteteve për të gjithë
 • Ofroni forma të ndryshme vlerësimi nëse është e nevojshme
 • Mendoni për strategjitë më të përshtatshme për të zhvilluar studentin
 • Merrni parasysh shpejtësinë e të mësuarit të studentëve
 • Di se cilët studentë duhet të kalojnë më shumë kohë dhe cilët mund të lihen më autonomë

Një vlerësim diagnostik nuk bëhet brenda ditës, është një proces që kërkon kohë. Së pari, duhet të zhvillohen strategjitë dhe mjetet e duhura për të regjistruar informacionin që më vonë do të jetë i dobishëm në procesin e mësimdhënies-mësimnxënies.

foshnja duke bërë vlerësimin diagnostik

Më pas, do të duhet të merren vendimet më të përshtatshme për t'i kthyer më vonë ato në veprime. Ju duhet të dini nga të filloni, duke qenë të vetëdijshëm për nevojën e grupit të klasës dhe të studentëve në veçanti. Kjo është e rëndësishme për të ditur më vonë se cili lloj i mësimdhënies duhet të merret parasysh për të dhënë përmbajtje të re.

Me pak fjalë, vlerësimi diagnostikues shërben për të ditur se si janë studentët, çfarë saktësisht u nevojitet atyre për të përmirësuar të mësuarit dhe mbi të gjitha, ai u jep mësuesve informacion shumë të dobishëm që do t'i ndihmojë ata të planifikojnë më mirë orët e tyre. Padyshim që është një mjet i domosdoshëm që duhet të kryhet në mënyrë periodike për të ditur se cilat vendime do të ishin më të përshtatshme për t'u marrë dhe që në këtë mënyrë studentët të ishin në gjendje të ndiqnin rrugën e duhur drejt mësimit të tyre.


Përmbajtja e artikullit i përmbahet parimeve tona të etika editoriale. Për të raportuar një gabim klikoni këtu.

Bëhu i pari që komenton

Lini komentin tuaj

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet.

 1. Përgjegjës për të dhënat: Miguel Ángel Gatón
 2. Qëllimi i të dhënave: Kontrolloni SPAM, menaxhimin e komenteve.
 3. Legjitimimi: Pëlqimi juaj
 4. Komunikimi i të dhënave: Të dhënat nuk do t'u komunikohen palëve të treta përveç me detyrim ligjor.
 5. Ruajtja e të dhënave: Baza e të dhënave e organizuar nga Occentus Networks (BE)
 6. Të drejtat: Në çdo kohë mund të kufizoni, rikuperoni dhe fshini informacionin tuaj.