Cilat janë vlerat ekonomike dhe si ndikojnë ato në shoqërinë tonë?

Kur shkoni për të bërë pazar, me siguri bëni krahasime çmimesh midis produkteve të ndryshme që ju tërheqin vëmendjen, dhe ndoshta keni menduar se çfarë e bën ndryshimin midis çmimit të një produkti dhe një tjetri (veçanërisht nëse ato janë të së njëjtës natyrë).

Sigurisht alokimi i çmimit të një produkti brenda tregut nuk është një ngjarje arbitrare, është rezultat i analizës së karakteristikave të caktuara të vetë produktit, shqyrtimit të nevojave të tregut, etj.

Vlerësimi i drejtë i produktit dhe zhvillimi i projekteve fitimprurëse, lejon të mbajë një marrëdhënie të shëndetshme ekonomike midis tregut dhe konsumatorit.

Cila është vlera ekonomike?

Siç është themeluar nga Divizioni i Kombeve të Bashkuara për Ushqimin (FAO), vlerat ekonomike përbëjnë ato variabla që na lejojnë të marrim një perspektivë ekonomike të vlerës së një malli ose shërbimi, të cilat janë produkt i një ose më shumë aktiviteteve zhvillimore.

Ka teknika që lejojnë ngritjen e vlerës së produktit, duke krijuar një sfond që ngre nevojën, ose nga ngjarje që ndryshojnë perceptimin e tregut për të.

Faktorët që ndikojnë në vlerat ekonomike:

Vlerat monetare negative

 Kostot e lidhura me produktin mbulohen këtu. Ato janë shpenzimet e kërkuara për pozicionimin e produktit, duke përfshirë:

 • Fuqia punëtore: Këtu merret në konsideratë materiali njerëzor i kërkuar për prodhimin e mallit ose shërbimit.
 • Transporti: Ai konsideron mjetet dhe rrugët që duhen ndjekur për të pozicionuar produktin në treg, nga pika ku është zhvilluar.
 • Lëndë e parë: i referohet inputeve që nevojiten për të përfunduar pozicionimin e produktit në treg.
 • Aktivitetet e transformimit: Këtu hyn në lojë termi "vlera e tepërt e produktit". Shumë herë produktet që i nënshtrohen aktiviteteve të transformimit rrisin vlerën e tyre, pasi që një produkt sipas nevojave të tyre vihet në dispozicion të konsumatorit. Për shembull, kostoja e hudhrës së qëruar është zakonisht më e lartë se ajo e hudhrës në gjendjen e saj natyrore, pasi që jo vetëm që ofrohet një produkt (hudhër), por edhe një shërbim (produkt i gatshëm për përdorim) është gjithashtu i disponueshëm për blerësin.

Vlerat monetare pozitive

 Ai i referohet përfitimeve të raportuara nga produkti ose shërbimi, në një kuptim ekonomik ose monetar. I referohet të ardhurave të regjistruara.

Llojet e vlerave ekonomike

Duke e konsideruar nga një këndvështrim praktik, mund të themi se objektivi i studimit të variablave ekonomikë ka për qëllim dhënien e vlerës maksimale të produktit të ofruar, të cilin, sipas asaj që është përfunduar nga studimi i tregut, konsumatorët janë të gatshëm të paguajnë për të.

Marrëdhënia furnizim-kërkesë: Më poshtë ju tregojmë skenarët e marrëdhënieve furnizim-kërkesë dhe ndikimin e tyre në vlerë:

 • Nëse produkti pozicionohet në një treg ku ka kërkesë të lartë për të dhe pak furnizim, çmimi i mallit do të rritet, pasi njerëzit do të rrisin vlerën që janë të gatshëm të paguajnë për ta përvetësuar atë.
 • Nëse tregu ka kërkesë të ulët dhe furnizim të lartë, vlera e produktit do të ulet, pasi nuk ka njerëz që të bëjnë oferta për të.
 • Nëse ekziston një ekuilibër midis ofertës dhe kërkesës, vlera e produktit përcaktohet nga çmimi i tregut.

Vlerësimi i tregut: Shtë një tregues referencë, ku vendoset vlera minimale me të cilën një treg me karakteristika të caktuara merr një produkt ose mall të ofruar. Ky tregues ndikohet nga perspektivat dhe paradigmat e njerëzve mbi vlerën, dhe kjo shpesh i nënshtrohet veprimit të elementeve mjedisore dhe kulturore.

performanca: Vlerëson nëse investimi i kërkuar për zhvillimin e një projekti mund të rikuperohet në një periudhë të pranueshme kohore. Në një mënyrë më të drejtpërdrejtë, mund të përcaktohet se ky tregues përcakton nëse kostoja e prodhimit është më e vogël se vlera e të ardhurave për shkak të pozicionimit në treg. Një projekt që përfshin kosto më të larta të prodhimit sesa ato të paguara si përfitime nuk konsiderohet fitimprurës.

Shkalla e kthimit: Ai konsiston në vlerësimin, me anë të një mesatare gjeometrike, të shpërblimit të pritshëm në të ardhmen rreth një investimi. Përdoret si një variabël për vlerësimin e përfitimit të një projekti.

Prodhimi i Brendshëm Bruto: Përbëhet nga shuma e vlerave të caktuara në tregjet e ndryshme të një vendi, për një mall ose shërbim të të njëjtit lloj. Kjo lejon vlerësimin e kushteve që ndikojnë në ndryshimet brenda pikave të ndryshme të fushës së një kombi.

Vlera e Shtuar Ekonomike (EVA): Kjo lejon vlerësimin e pasurisë së gjeneruar nga malli ose shërbimi, duke vlerësuar faktorët e rrezikut nën të cilin operon.

Si të rritet EVA e një produkti? Gjëja e parë që një prodhues duhet të bëjë është të kryejë planifikimin e taksave në mënyrë që të zvogëlojë barrën e tij; Përveç kësaj, është e rëndësishme të kryhet një rishikim i pasurive dhe të zgjidhen vazhdimisht ato që lejojnë zhvillimin e produktit me një kosto më të ulët; të mbajë një raport superior të shitjeve kundrejt shpenzimeve të gjeneruara nga aktivet.

Rëndësia e vlerave ekonomike

Ekonomia është një shkencë që ka baza të forta dhe ndjek zhvillimin e sistemeve fitimprurëse, prandaj për të kryer një vlerësim të vetëdijshëm të sistemeve ekonomike dhe tregjeve, specialistët e zonës zhvilluan këtë grup treguesish, të cilët ofrojnë mbështetje të vlefshme. analiza e kushteve të favorshme për pozicionimin e produktit dhe për përcaktimin e përfitimit të një investimi.

Një ekonomi e fortë nuk është një përfitim që bie mbi një sektor të veçantë. Dhe përkundër faktit se shumë doktrina të mendimit priren të deklarojnë se politikat e tregut janë të denatyruara, dhe të egra, e vërteta është se ato janë krijuar për të arritur një të mirë më të lartë. Një vend me një sistem të zhvilluar shtrihet në përfitimet e tij për të gjithë popullsinë (shpesh indirekt).


Lini komentin tuaj

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fusha e kërkuar janë shënuar me *

 1. Përgjegjës për të dhënat: Miguel Ángel Gatón
 2. Qëllimi i të dhënave: Kontrolloni SPAM, menaxhimin e komenteve.
 3. Legjitimimi: Pëlqimi juaj
 4. Komunikimi i të dhënave: Të dhënat nuk do t'u komunikohen palëve të treta përveç me detyrim ligjor.
 5. Ruajtja e të dhënave: Baza e të dhënave e organizuar nga Occentus Networks (BE)
 6. Të drejtat: Në çdo kohë mund të kufizoni, rikuperoni dhe fshini informacionin tuaj.