Udhëzime për prindërit për zhvillimin socio-afektiv në fëmijëri

zhvillimi socio-afektiv

Zhvillimi social-emocional përfshin përvojën, shprehjen dhe menaxhimin e emocioneve të fëmijës dhe aftësinë për të vendosur marrëdhënie pozitive dhe shpërblyese me të tjerët. Ai përfshin si proceset intrapersonal ashtu edhe proceset ndërpersonale.

Karakteristikat qendrore të zhvillimit emocional përfshijnë aftësinë për të identifikuar dhe kuptuar ndjenjat e veta, për të lexuar dhe kuptuar me saktësi gjendjet emocionale në të tjerët, trajtojnë emocione të forta dhe shprehja e tij në një mënyrë konstruktive, rregullimi i sjelljes së dikujt, zhvillimi i ndjeshmërisë për të tjerët ... dhe vendosja dhe mirëmbajtja e marrëdhënieve.

Emocione nga bebet

Bebet përjetojnë, shprehin dhe perceptojnë emocionet para se t’i kuptojnë plotësisht ato. Duke mësuar të njohin, etiketojnë, menaxhojnë dhe komunikojnë emocionet e tyre dhe të perceptojnë dhe përpiqen të kuptojnë emocionet e të tjerëve, fëmijët zhvillojnë aftësi që i lidhin ata me familjen, bashkëmoshatarët, mësuesit dhe komunitetin.

Këto kapacitete në rritje i ndihmojnë fëmijët e vegjël të bëhen të aftë në negocimin e ndërveprimeve shoqërore gjithnjë e më komplekse, të marrin pjesë në mënyrë efektive në marrëdhëniet dhe aktivitetet në grup, dhe për të korrur përfitimet e mbështetjes sociale thelbësore për zhvillimin dhe funksionimin e shëndetshëm njerëzor.

zhvillimi socio-afektiv në moshë të hershme

Zhvillim i shëndetshëm socio-afektiv në fëmijëri

Zhvillimi i shëndetshëm shoqëror dhe emocional për foshnjat dhe fëmijët e vegjël zhvillohet në një kontekst ndërpersonal: atë të marrëdhënieve pozitive dhe të vazhdueshme me të rritur të njohur dhe të kujdesshëm. Fëmijët e vegjël janë veçanërisht të përshtatur me stimulimin shoqëror dhe emocional. Edhe të sapolindurit duket se u kushtojnë më shumë vëmendje stimujve që i ngjajnë fytyrave.

Ata gjithashtu preferojnë zërat e nënave të tyre sesa zërat e grave të tjera. Përmes prindërimit, të rriturit mbështesin përvojat e para të rregullimit emocional të foshnjave. Kujdesi i përgjegjshëm ndihmon foshnjat të fillojnë të rregullojnë emocionet e tyre tani zhvillojnë një ndjenjë të parashikueshmërisë, sigurisë dhe reagimit në mjediset e tyre shoqërore.

Marrëdhëniet e hershme janë kaq të rëndësishme për bebet në zhvillim. Në vitet e para, marrëdhëniet e qëndrueshme, të qëndrueshme, arsimore janë çelësi i rritjes, zhvillimit dhe mësimit të shëndetshëm. Me fjalë të tjera, marrëdhëniet me cilësi të lartë rrisin gjasat e rezultateve pozitive për fëmijët e vegjël. Përvojat me anëtarët e familjes dhe mësuesit ofrojnë një mundësi që fëmijët e vegjël të mësojnë rreth marrëdhënieve shoqërore dhe emocioneve përmes eksplorimit dhe ndërveprimeve të parashikueshme.

zhvillimi socio-afektiv në fëmijëri

Emocion dhe njohje e lidhur

Emocioni dhe njohja janë procese të ndërlidhura thellësisht. Mekanizmat nervorë që qëndrojnë në rregullimin emocional mund të jenë të njëjtë me proceset themelore njohëse. Emocioni dhe njohja punojnë së bashku, duke raportuar bashkërisht përshtypjet e fëmijës për të ndikuar në situata dhe sjellje.

Pjesa më e madhe e të mësuarit në vitet e para ndodh në kontekstin e mbështetjeve emocionale. Ndërhyrjet e pasura të emocioneve dhe njohjeve krijojnë skenaret kryesore psikike për jetën e secilit fëmijë. Së bashku, emocioni dhe njohja kontribuojnë në proceset e vëmendjes, vendimmarrjes dhe të mësuarit. Cfare ka me shume, proceset njohëse, siç është marrja e vendimeve, ndikohen nga emocionet.

Strukturat e trurit të përfshira në qarqet nervore të njohjes ndikojnë në emocione dhe anasjelltas. Emocionet dhe sjelljet shoqërore ndikojnë në aftësinë e një fëmije të vogël për të vazhduar në aktivitetet e orientuara drejt qëllimit, kërkoni ndihmë kur është e nevojshme dhe merrni pjesë dhe përfitoni nga marrëdhëniet.

Fëmijët e vegjël që shfaqin përshtatje të shëndetshme shoqërore, emocionale dhe të sjelljes kanë më shumë të ngjarë të bëjnë mirë akademikisht në shkollën fillore.

Ndërveprimet me të rriturit

Ndërveprimet me të rriturit janë një pjesë e shpeshtë dhe e rregullt e jetës së përditshme për foshnjat. Foshnjat deri në tre muaj janë treguar të jenë në gjendje të bëjnë dallimin midis fytyrave të të rriturve të panjohur. Bazat që përshkruajnë ndërveprimet me të rriturit dhe marrëdhëniet me të rriturit janë të ndërlidhura. Në tërësi, Ato japin një pamje të zhvillimit të shëndetshëm shoqëror dhe emocional që bazohet në një mjedis shoqëror mbështetës të krijuar nga të rriturit.

zhvillimi socio-afektiv në shkollë

Fëmijët zhvillojnë aftësinë për t'iu përgjigjur dhe për t'u lidhur me të rriturit së pari përmes ndërveprimeve të parashikueshme në marrëdhëniet e ngushta me prindërit ose të rriturit e tjerë të dashur në shtëpi dhe jashtë shtëpisë. Fëmijët përdorin dhe zhvillojnë aftësitë e mësuara përmes marrëdhënieve të ngushta për të bashkëvepruar me të rriturit më pak të njohur në jetën e tyre. Kur bashkëveproni me të rriturit, ata mësojnë rreth aftësive shoqërore dhe emocionale.

Këto ndërveprime formojnë bazën e marrëdhënieve që vendosen midis mësuesve dhe fëmijëve në klasë ose në shtëpi dhe lidhen me fazën e zhvillimit të fëmijëve. Se si bashkëveprojnë mësuesit me fëmijët është në zemër të edukimit të fëmijërisë së hershme.

Marrëdhëniet me të rriturit

Marrëdhëniet e ngushta me të rriturit që ofrojnë kujdes të vazhdueshëm forcojnë aftësinë e fëmijëve për të mësuar dhe zhvilluar. Përveç kësaj, marrëdhëniet me prindërit, anëtarët e tjerë të familjes, kujdestarët dhe mësuesit sigurojnë kontekstin kryesor për zhvillimin social-emocional të foshnjave.

Këto marrëdhënie të veçanta ndikojnë në shfaqjen e ndjenjës së vetvetes dhe të kuptuarit të të tjerëve. Foshnjat përdorin marrëdhëniet me të rriturit në shumë mënyra: për t'u siguruar që janë të sigurta, për të ndihmuar në lehtësimin e shqetësimit, për të ndihmuar në rregullimin e emocioneve dhe për miratimin ose inkurajimin shoqëror. Vendosja e marrëdhënieve të ngushta me të rriturit ka të bëjë me sigurinë emocionale të fëmijëve, kuptimi i vetvetes dhe kuptimi evolucionar i botës përreth tyre.

Gjithçka e diskutuar deri më tani, shoqërohet gjithashtu me njohjen e identitetit të vet, me mësimin e aftësive të ndryshme, me marrëdhëniet midis fëmijëve të barabartë, me zhvillimin e ndjeshmërisë dhe vendosmërisë për të ruajtur marrëdhënie të mira ndërpersonale, rregullimin emocional për të pasur një të mirë ekuilibri mendor, kontrolli i impulsit ose mirëkuptimi shoqëror ... e gjithë kjo do të ndihmojë që të kemi një zhvillim të mirë socio-afektiv tek fëmijët që nga fëmijëria e hershme dhe ku prindërit dhe të rriturit kanë rolin kryesor në gjithçka.


Bëhu i pari që komenton

Lini komentin tuaj

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fusha e kërkuar janë shënuar me *

  1. Përgjegjës për të dhënat: Miguel Ángel Gatón
  2. Qëllimi i të dhënave: Kontrolloni SPAM, menaxhimin e komenteve.
  3. Legjitimimi: Pëlqimi juaj
  4. Komunikimi i të dhënave: Të dhënat nuk do t'u komunikohen palëve të treta përveç me detyrim ligjor.
  5. Ruajtja e të dhënave: Baza e të dhënave e organizuar nga Occentus Networks (BE)
  6. Të drejtat: Në çdo kohë mund të kufizoni, rikuperoni dhe fshini informacionin tuaj.