Naon sél sato? - Struktur, bagian sareng fungsi

Sél mangrupikeun unit anatomis sareng fisiologis anu aya dina sadaya mahluk hirup, anu ngamungkinkeun fungsina sareng pamekaran anu saé. Ieu dibagi kana dua jinis, prokariota sareng eukariota, dimana anu baheula aya dina lengkungan sareng baktéri; sedengkeun anu kadua dina pepelakan, sasatoan, protés sareng jamur.

Diantara eukariota urang mendakan sél sato, anu dihartikeun salaku anu ngawangun jaringan anu aya dina sato. Diantara éta kami bakal nyebatkeun sababaraha data anu dipikaresep sapertos struktur atanapi bagian-bagian na, fungsina masing-masing sareng bédana sareng sél eukariotik anu sanés.

Ngeunaan fungsi sél sato sacara umum, ieu, sapertos sél anu sanés, minuhan tujuan ngabantosan fungsi anu leres pikeun prosés ayana sato; salaku conto, aranjeunna ngahalangan dina nyiptakeun lawon, ngaidentipikasi sensasi, sareng anu sanésna.

Naon struktur atanapi bagéan sél sato?

bagéan sél

Aya trilyunan sél ieu dina sato sareng manusa, dimana masing-masing ngagaduhan struktur anu diwangun ku amplop sél, sitoplasma sareng inti sél. Dina gilirannana, dina jero éta mungkin pikeun mendakan bagian-bagian sél sareng masing-masing ngalaksanakeun fungsi anu khusus.

Sél atanapi mémbran plasma

Lokasina dina amplop sél, éta ngahartikeun salaku bagian luar sél, anu ngabatesan aranjeunna sareng, dina gilirannana, fungsina salaku sistem panyalindungan sareng kontrol naon anu tiasa atanapi henteu kaluar tina éta.

Sitoplasma

Pikeun bagian na, sitoplasma ayana di antara inti sél sato sareng mémbran anu disebut tadi; anu ngagaduhan sajumlah ageung organél anu cocog sareng tujuan anu béda. Éta diwangun ku dua bagian, anu éksternal (caket mémbran) sareng anu internal (caket inti) sareng, antukna, ngandung jaringan mémbran anu nguntungkeun pikeun prosés biokimia anu kajantenan di jerona.

Tujuan tina sél ieu ngan ukur pikeun nempatkeun organél anu nyarios sareng ngabantosan dina pamekaran anu saéna. Diantarana dimungkinkeun pikeun mendakan reticle sél endoplasma lemes sareng kasar, centrioles, ribosom, lisosom, mitokondria, sareng aparat golgi.

Lemes sareng kasar retikulum endoplasmik.

Retikulum endoplasma dihartikeun salaku a mémbran disetél anu ngawangun sistem anu saling pakait, anu perenahna aya dina sababaraha bagéan sél sato numutkeun fungsi anu kedah dilakukeun. Ieu tiasa dibagi janten dua, lemes sareng kasar atanapi éndokrin.

  • Lemes ngarujuk ka jalma anu tujuanana pikeun nyintésis seuseueurna lipid anu aya dina mémbran sél sareng anu ngandung struktur sanés. Salaku tambahan, éta ogé bagian tina prosés ngaleupaskeun atanapi nyerep kasus anu diperyogikeun.
  • Pikeun bagian na, anu kasar tanggung jawab ngadamel protéin siap diangkut ka bagian sél anu sanés, dimana sababaraha diantarana, sapertos aparat Golgi, tiasa dijantenkeun cara ngirim aranjeunna ka luar sél.

Pusat

Dina sitoskeleton dimungkinkeun pikeun mendakan centrioles, nyaéta organél anu ngajalankeun fungsi ngangkut partikel atanapi organél séjén dina sél, campur dina prosés pembagian sél, aranjeunna ngajaga bentuk sél sareng seueur fungsi sanésna.

  • Centrosome: Pusat centrig tanggung jawab ngagabung babarengan pikeun ngawangun "diplosom" di antara dua diantarana, anu, babarengan sareng bahan pericentriolar, janten centrosome, anu tanggung jawab ngatur mikrotubula.
  • Ribosom: Ribosom aya di sababaraha bagéan sél sato, sapertos dina retikulum endoplasma atanapi di mitokondria. Ieu minuhan fungsi panarjamah, anu nyintésis protéin tina inpormasi anu ditampi ti RNA utusan.

sél

Lysosomes

Ieu biasana aya dina sél minuhan tujuan kaayaan panyakit; kumargi ngandung énzim hidrolisis pencernaan, anu ngamungkinkeun dégradasi molekul anu langkung kompleks. Salajengna, éta ngan ukur aya dina sél eukariotik.

Mitokondria

Mertimbangkeun mesin anu ngamungkinkeun sél fungsina, sabab ngarobah nutrisi kana suluh pikeun sél; anu diwangun ku ATP, nyaéta énergi tina adénosin trifosfat.

Parangkat Golgi

Éta sistem mémbran anu aya dina jero sél dina raraga ngadistribusikaeun sareng ngarobih protéin anu disintésis dina retikulum kasar atanapi éndokrin.

Inti sél

Organél disebut inti sél ayana di tengah sél sato sareng éta diwangun ku mémbran nuklir, nukleoplasma, kromatin sareng nukleolus.

  • Mémbran atanapi amplop nuklir: Éta diwangun ku struktur anu ngajagi atanapi ngabatesan inti tina bagian sanés anu ngawangun sél sato, anu dibagi kana dua bagian: bagian internal sareng bagian luar. Fungsina pikeun nyayogikeun rohangan anu diperlukeun pikeun transkripsi DNA kana RNA sareng, dina gilirannana, ngamungkinkeun inpormasi tina RNA ditarjamahkeun kana protéin.
  • Nukléoplasma: Ogé katelah cariplasma atanapi sitosol nuklirÉta mangrupikeun "semi-cair" anu aya dina bagian internal inti sél; dimana kromatin sareng nukleoli dipendakan. Ieu dimaksudkeun pikeun ngamungkinkeun réaksi kimia anu lumangsung dina inti.
    • Chromatin: Kromatin mangrupikeun nami anu disertakeun pikeun zat anu kalebet unsur-unsur anu ngawangun génom, nyaéta protéin, DNA sareng RNA kromosom eukariotik.
    • Nukléolus: Nukleolus mangrupikeun struktur non-mémbran anu tujuanana pikeun transkripsi RNA sareng pembentukan ribosom; Pikeun ieu, prosés sapertos sintésis ARENr atanapi rakitan protéin campur. Di sisi sanésna, éta ogé minuhan fungsi sapertos ngatur siklus sél, ngarahkeun réspon setrésna sareng ogé campur dina sepuhna

Ieu mangrupikeun bagéan sél eukariotik anu aya dina sato sareng fungsina masing-masing; Kami arepkeun inpormasi éta gampang dipikaharti sareng aya patarosan, kotak koméntar sayogi kanggo panggunaan anjeun. Kami ngajak anjeun ngabagi kontén dina jaringan sosial anjeun, panginten salah sahiji réréncangan anjeun panginten dipikaresep.


4 koméntar, tinggalkeun anjeun

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.

  1.   Catalina cenahna

    halo

  2.   Ana Sofia cenahna

    Éta ngabantosan kuring pisan

  3.   Harrison Steven Martinez Jaramillo cenahna

    éta ngabantosan kuring pisan

  4.   Yolanda cenahna

    Inpormasi éta ngabantosan kuring pisan. hatur nuhun