Karakteristik sareng pasipatan beungkeut kovalén nonpolar

Saprak dimimiti panilitian ngeunaan karakteristik matéri, para ilmuwan ngaguar ayana kakuatan anu tiasa ngawangun hubungan antara spésiés anu béda. "Partikel silih tarik ku kakuatan" nyaéta anu dicarioskeun ku Isaac Newton, sareng mangtaun-taun saurna, berkat diciptakeun tihang voltaik anu kawéntar, Jöns Jakob Berzelius, bakal ngembangkeun téori ngeunaan prosés kombinasi kimia.

Atuh kana kamajuan panilitian anu dilakukeun ku sagala rupa ilmuwan, ayeuna urang gaduh kapastian unsur-unsur kimia, sapertos manusa, saling berinteraksi, sareng tina tindakan ieu ngahasilkeun struktur, fusi, sareng prosés anu sanés.

Hasil tina interaksi sapertos kitu gumantung kana karakteristik masing-masing pamilon, anu bakal ngabatesan jinis union anu dihasilkeun, sareng anu sanésna. Sangkan dina hiji molekul beungkeut kovalén nonpolar lumangsung spésiés anu kalibet kedah mirip pisan dina hal éléktronegativitas.

Kaayaan anu nangtukeun formasi tautan

Sanaos tiasa panginten prosés ieu prosés sanyawa ngaliwatan nyiptakeun beungkeut, kajadian sacara spontan, sareng dina sadaya skenario anu tiasa dilakukeun, anu leres nyaéta union antara atom unsur-unsur lumangsung nalika kaayaan sakurilingna prosés pikaresepeun. hartosna yén faktor sapertos suhu sareng tekanan, ngawatesan tina kajadianana, sareng ogé ngarobih hasil atanapi karakteristik sanyawa anu dibentuk.

Aspék penting sanésna nyaéta konsentrasi zat, anu nangtoskeun jumlah sareng jinis komponén naon anu bakal hasil tina prosés kombinasi.

Karakteristik masing-masing partikel, anu kumaha netepkeun dina kuantitas naon sareng spésiés mana anu ngagabung; nangtoskeun dina cara nu sami jinis link pikeun ngembangkeun. Urang kedah émut yén, numutkeun kaaturan Pauling, jinis beungkeut anu kabentuk bakal gumantung kana bédana éléktronégatif antara spésiésna, anu numutkeun skala na:

  • Ionik: Bédana langkung ageung tibatan atanapi sami sareng 1,7. Ieu nunjukkeun yén jinis beungkeut ieu mangrupikeun ciri anu bénten sareng éléktronegativitas anu béda pisan, sahingga atom anu paling éléktronégatif nyumbang éléktron tina cangkang na anu terakhir.
  • Kovalén: Bédana antara 1,7 sareng 0,5. Disebatkeun biasana diwangun antara unsur éléktronegativitas luhur (non-logam), sareng kajadian yén sanyawa anu dibentuk mangrupikeun hasil tina kompartemen atom.
  • Non-kutub: Éta kajadian nalika bédana anu kacatet kirang ti 0,5 (sanaos biasana sami sareng nol).

Naon beungkeut kovalén nonpolar?

Beungkeut cara ngahartikeun prosés ngariung antara dua atanapi langkung atom, salaku hasil tina kakuatan pikaresepeun anu dihasilkeun. Sakumaha dipikaterang, inti atom positip dina karakter (sabab diwangun ku proton sareng neutron), ku sabab kitu kacenderungan alami dua spésiés kimia nyaéta silih tolak, tapi éta mangrupikeun méga éléktron éta ngorbit ngurilingan inti anu ngamungkinkeun prosés pembentukan beungkeut kimia.

Pikeun hubungan anu kajantenan, spésiés kimia anu aya kedah nampilkeun ciri umum ieu:

Salah sahijina kedah nunjukkeun kurangna éléktron dina cangkang na anu terakhir, sareng anu sanésna kedah gaduh muatan éléktronik anu aya kanggo dibagi. Kaayaan daya tarik ieu ngajantenkeun teu mungkin pikeun kakuatan tolak antara inti janten dibolaykeun kusabab kakuatanana ngahijikeun kakuatan.

Beungkeut kovalén nonpolar, nyaéta tindakan anu ngahijikeun atom anu gaduh sipat anu sami pisan, kumargi kajadianana ditangtukeun ku bédana éléktronegativitas anu condong 0 (atanapi sakumaha didirikeun ku Linus Pauling: dina interval anu kirang ti 0,5). Molekul anu dihasilkeun tina jenis union ieu henteu ngagaduhan muatan listrik sareng simétris dina strukturna. Éta sanés jinis tautan anu sering kajadian, nanging, diantara conto-jinis union ieu urang tiasa nyebatkeun:

  • Tautan antara dua atanapi langkung spésiés tina atom anu sami: Upami anjeun kaayaan union antara dua spésiés anu sami, bédana éléktronegativitasna bakal nol, janten hiji spésiés anu aya hubungan kovalén nonpolar bakal dihartikeun.
  • Metana mangrupikeun kasus anu luar biasa, numana, pikeun éléktronegativitas anu sami antara karbon (C) sareng oksigén (O2), bédana nyaéta 0,4.
  • Sababaraha spésiés anu kaayaan agrégasi na diatomik, sapertos hidrogén (H2), nitrogén (N2), fluorin (F2) jeung oksigén (O2) condong ngawangun jenis simpang ieu. Jenis spésiés ieu condong gandeng dua, sabab meryogikeun molekul anu sanés janten stabil sacara kimia.

Karakteristik sanyawa sareng beungkeut kovalén nonpolar

  • Aranjeunna ngagaduhan titik lebur sareng golak anu handap.
  • Aranjeunna henteu ngalaksanakeun panas saé.
  • Aranjeunna teu leyur dina cai dina sababaraha suhu.
  • Éta mangrupikeun konduktor listrik anu lemah, éta molekul kalayan muatan listrik nétral.
  • Molekulna simétris anu aya hubunganana sareng pesawat rujukan dina posisi anu jejeg antara dua inti.

Prosedur pikeun ngaidentipikasi jinis beungkeut dina hiji molekul

Upami anjeun hoyong ngaidentipikasi langkung pas upami jinis beungkeut dina hiji molekul nyaéta jenis kovalén nonpolar, anjeun kedah nuturkeun léngkah-léngkah ieu, pikeun ngalaksanakeun verifikasi sacara matematis:

  • Anu mimiti, anjeun kedah terang naon jinis elemen anu ngawangun molekul sareng sifatna: upami logam, anjeun tiasa milarian éléktronegativitasna di sisi kénca tabel périodik, sareng upami sipatna henteu logam dina beulah katuhu.
  • Sateuacan ngalakukeun itungan, anjeun parantos tiasa gaduh gambaran ngeunaan hasil anu anjeun badé pikagaduh, kumargi, sacara definisi, upami anjeun aya dua unsur sanés logam, beungkeut kovalén bakal kabentuk.
  • Anjeun milarian éléktronegativitas unggal spésiés dina tabel periodik unsur-unsur.
  • Anjeun ngalakukeun pangirangan saderhana, teras anjeun nempatkeun dina tabel jinis tautan anu hasilna anjeun pakait.

Koméntar, tinggalkeun anjeun

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.

  1.   Jibril FB Avellaneda cenahna

    Naon pustaka sareng rujukan pikeun tulisan ieu?