Terang naon cabang géografi

Géografi sanés ngan ukur korsi anu panginten anjeun kabur; langkung ti éta, sacara étimologis nami na sacara harfiah hartosna "deskripsi bumi" sareng éta persis naon éta, élmu anu tanggung jawab diajar boh permukaan bumi, ogé daérah, bentang, tempat, daérah anu ngabentuk nalika ngaitkeun enya sareng kelompok anu nyicingan éta.

Peryogi diperhatoskeun yén ieu ngagaduhan variasi sajarah tradisional di panilitian géografis numutkeun pendekatan ulikan, anu kalebet opat: analisis spatial tina fénoména alam sareng manusa, kajian ngeunaan daérah (ti tempat ka daérah), kajian hubungan antara manusa sareng lingkunganana, sareng panyilidikan élmu Bumi.

Salami mangtaun-taun, sanés ngan ukur metode diajar anu parantos robih tapi ogé anu diulik, milari seueur bidang élmu pikeun ngartos paripolah, asal sareng kaistiméwaan sanés tina unggal fenomena anu géografi tanggel waler pikeun paham tina sagala bidang.

Anu disebut tadi nyababkeun naon anu dikenal ayeuna salaku 'Geografi Modern', anu mangrupikeun élmu anu sami atanapi hakekat di luhur, tapi tujuanana ngagali sareng nganalisis séri kajadian alam sareng manusa, ngaliput aranjeunna henteu ngan ukur ti tempat ayana kaanehan anu kajantenan, tapi ogé ngémutan sareng niténan kumaha ayana, transformasi anu parantos dilakukeun janten naon, diantara daérah anu sami.

Kusabab ieu, subjek ayeuna dibagi kana cabang-cabang géografi, anu utamina kalebet géografi fisik sareng géografi manusa.

Pendakan sadaya cabang géografi

Tina jasmani

Éta kakhususan géografi éta diajar permukaan bumi ku cara sistemik sareng spasial dianggap sacara gembleng sareng khusus, rohangan géografi alam.

Géografi Fisik museur kana kajian sareng pamahaman pola géograpis sareng prosés lingkungan alam, nyingkirkeun - sareng alesan metodologis - lingkungan budaya anu ngadominasi anu dikenal salaku Human Geography.

Anu disebatkeun dina sababaraha kecap sareng singget hartosna, sanaos hubungan antara dua bidang Geografi ieu aya, salian ti éta aya hubunganana, nalika salah sahiji dua bidang dikaitkeun, penting pisan pikeun misahkeun anu sanés dina sababaraha cara, kalayan tujuan ngamungkinkeun pendekatan sareng eusina dianalisis sacara langkung jero.

Numutkeun ka ahli géograpis Arthur Newell Strahler (anu tanggung jawab konsép konsép cabang sapertos kitu) éta museur kana prosés anu pangaruh tina dua aliran énergi anu ageung; anu mangrupikeun aliran radiasi panonpoe anu ngarahkeun suhu permukaan sareng gerakan cairan sareng anu kadua, aliran panas ti pedalaman Bumi, anu asalna tina bahan lapisan luhur kerak bumi.

Perhatoskeun yén aliran ieu mangaruhan sareng polah dina permukaan bumi, nyaéta dina bidang studi naon pikeun ahli géografi fisik.

Sanaos ngagaduhan konsép anu cukup pas, otoritas anu kompeten sanés gaduh konsépna nyalira ngeunaan naon géografi fisik. Diantara anu utami, kamus atanapi panduan diajar menonjol:

  • Anu nganggo Kamus Geografi Rioduero, anu dugi ka daptar topik anu kalebet dina bidang géografi fisik, sapertos klimatologi, geomorphology, Oceanography, sareng hydrography buana, kalebet glaciology.
  • Kamus Élmu Géografi Elsevier nekenkeun yén géografi fisik pakait sareng komponén lingkungan fisik Bumi, nyaéta, litosfir, atmosfir, hidrosfir, biosfir. Kitu ogé hubungan antara aranjeunna, panyebaranna dina permukaan Bumi sareng parobihanna ngalangkungan waktos anu mangrupikeun produk tina sabab alami atanapi ku pangaruh manusa. Éta nyatakeun yén cabang-cabang géografi fisik nyaéta geomorphology, Oceanography, climatology, terrestrial hydrology, glaciology, biogeography, paleogeography, edafogeography, geocriology sareng kajian lanskap. Ngadamel catetan dina gilirannana yén Oceanography parantos maju salaku disiplin mandiri, numutkeun pangakuan pangarang.
  • Pikeun Kamus Istilah Geografi FJ Monkhouse, Geografi Fisik nuduhkeun élmu anu dumasarkeun kana aspek-aspek géografi anu aya hubunganana sareng bentuk sareng lega permukaan bumi, konfigurasi, papanjangan sareng alam laut sareng sagara, suasana anu ngurilingan urang sareng prosés anu saluyu , lapisan taneuh sareng pepelakan "alami" anu ngaliput na, nyaéta lingkungan fisik bentang.

Ngeunaan géografi manusa

Ieu kalebet pembagian materi sapertos kitu sareng éta ti cabang géografi anu dipisahkeun sareng anu tanggel waler pikeun (konsép umum) diajar masarakat manusa tina ruang lingkup spasial, ogé hubungan antara kelompok sapertos kitu sareng lingkungan fisik tempatna dumuk, bentang budaya sareng daérah manusa anu kabentuk nalika ngalangkungan.

Diantara konsépisasi anu ringkes ieu ogé asup yén janten studi anu ngamungkinkeun pendaptaran sareng pangamatan kagiatan-kagiatan manusa ti luar angkasa, ékologi manusa sareng élmu bentang budaya.

Éta dicirikeun ku taliti nalungtik bédana dumasar kana sebaran penduduk dina permukaan bumi, anu nyababkeun sebaran sapertos kitu sareng konsekuensi politik, sosial, ékonomi, demografi sareng budaya na aya hubunganana sareng sumber daya lingkungan geografis anu aya atanapi poténsial di timbangan anu béda.

Panilitian atanapi pamekaran prosés sosial cabang ieu nyababkeun asal-usul sagala rupa subdivisi anu fokus kana sababaraha prosedur ieu. Rangkaian élmu sistimatis ieu dianalisis atanapi dikaji sacara langkung rinci ku cabang-cabang:

Tina populasi

Ieu diajar pola distribusi manusa dina permukaan bumi sareng prosés na, naha samentawis atanapi sajarah, pikeun naon anu aranjeunna kajantenan sareng akibatna aranjeunna asalna atanapi dirobih.

Ékonomis

Salah sahiji cabang géografi anu didasarkeun kana modél sareng prosés ékonomi, ékspansi boh dina waktos sareng ruang terestrial. Géografi ékonomi nyaéta disiplin anu nalungtik distribusi géografis faktor ékonomi; implikasi ieu pikeun nagara, daérah sareng, sacara umum, ka masarakat manusa. Éta ngantosan hubungan anu pikaresepeun pisan sareng ékonomi, tapi tina sudut pandang distribusi geografis faktor ékonomi. Numutkeun ka salah sahiji panulis panaratas na, Krugman, éta mangrupikeun "cabang ékonomi" ngeunaan "lokasi produksi di luar angkasa."

Budaya

Mangrupikeun pendekatan kana géografi manusa anu nalungtik hubungan anu aya diantara manusa sareng bentang, anu dititénan tina sudut pandang anu mungkin.

Urbana

Ieu mangrupikeun salah sahiji cabang géografi anu nalungtik ngeunaan rapat manusa anu diwakilan ku kota, pendudukna, ciri, evolusi sajarah, fungsi sareng pentingna relatif.

pakampungan

Éta diajar dunya padesaan, struktur sareng sistem agraria, rohangan padesaan, kagiatan ékonomi anu dilakukeun di jerona, sapertos pertanian, ingon-ingon sareng pariwisata. Ogé jinis pendirian sareng masalah anu disababkeun ku daérah panipuan, sepuh, masalah ékonomi, masalah lingkungan, sareng anu sanésna.

kawijakan

Sakumaha namina nunjukkeun, éta tanggung jawab pikeun nalungtik rohangan politik sareng kumaha élmu anu sami sareng anu pakait tiasa ngarujuk ka élmu politik sareng geopolitik, ogé bidang multidisiplin élmu internasional.

Médis

Cabang ieu museurkeun kana kajian ngeunaan hasil anu mayunan pangaruh lingkungan kana kaséhatan masarakat. Ogé nalungtik distribusi geografis panyakit, tanpa nyingkahan panyilidikan ngeunaan faktor lingkungan anu ngabantosan panyebaranana. Ieu dina gilirannana ngagaduhan élmu bantu, anu teu langkung teu kurang ti ubar.

Tina sepuh atanapi gérontologis

Nganalisis implikasi sosial-spasial tina sepuh penduduk ngalangkungan pamahaman hubungan antara lingkungan fisik-sosial sareng lansia, dina skala anu béda, mikro (perumahan), meso (lingkungan) sareng makro (kota, daérah, nagara) , antara séjén.

Kelurahan géografi alam sareng fisika

  • Géomorfologi: Cabang ieu ngulik genesis sareng evolusi bentuk-bentuk bentuk bumi.
  • Géografi taneuh: cabang ieu diajar asal usul, tipifikasi sareng distribusi taneuh
  • Klimatologi: Cabang ieu nganalisis iklim, variétasna sareng distribusi, éta ogé nalungtik faktor-faktorna sareng bédana daérah.
  • Biogeografi: eCabang ieu diajar bentang biologis, skéma distribusi sato sareng pepelakan
  • Hidrografi: salah sahiji cabang géografi anu ngajelaskeun fénoména atanapi kanyataan ngeunaan perairan darat
  • Tina populasi: Cabang ieu diajar kuantitas, komposisi sareng distribusi populasi manusa ngeunaan karakteristik lanskap geografis
  • Sosial: eCabang ieu nganalisis fenomena sosial kelompok manusa sareng hubunganana dina bentang sosial

Cabang géografi anu sanés henteu kurang pentingna

Géografi matématika

Sapertos sadayana, anu ieu ogé fokus kana permukaan bumi, tapi dumasar kana aspek matématika na. Sareng ogé nalungtik hubungan anu aya sareng bulan sareng matahari, yén henteu paduli kumaha terasingna duaan ieu, plot tiasa dilakukeun dina katulistiwa Bumi, tropis, garis kutub, koordinat geografis bahkan ngukur ukuran Bumi ngalangkungan panilitian fénoména permukaan anu dihasilkeun, produk tina interaksi dua ieu.

Fakta anu panasaran nyaéta salah sahiji cabang anu asalna dina waktos anu sami yén géografi sapertos kitu ditangtukeun sareng turunan kamekaranana asalna anu kalebet Topografi, Cartografi, Astronomi Geografi, Geostatistik sareng Geomatik.

Karakteristik luar biasa anu séjén nyaéta nalika studi bubuka géografi dilakukeun, atanapi nalika ngaliput lokasi Bumi di jagad raya sareng dina tata surya, gerakan bumi, pangaruh matahari sareng bulan dina permukaan (titik awal anu teu kahalangan sareng ésénsial dina cabang géografi sapertos Climatology and Hydrology) sareng définisi sareng pamahaman sistem lokasi, salaku dasar tina sagala kajian geografis, eusi, metode sareng inpormasi anu digunakeun ku géografi matématika.

Cabang ieu parantos mekar pisan dugi ka ayeuna aya kamungkinan anjeun ngan ukur ngahususkeun kana élmu sapertos kitu.

Géografi géologis

Ieu tanggung jawab atanapi tujuanana pikeun ngajelaskeun sebaran geografis pikeun pepelakan sareng sato; milari koneksi anu aya diantara lingkungan fisik sareng tempat dimana aranjeunna hirup. Éta dugi ka cabang ieu pikeun nalungtik, salaku conto, alesan-alesan kunaon konifér dominan dina taiga, xerophytes di gurun atanapi vegetasi anu gumbira di leuweung.

Éta kabagi kana Phytogeography, anu nalungtik distribusi pepelakan di bumi, sareng Zoogeography, anu nalungtik distribusi sato di bumi. Karakteristik penting anu séjén nyaéta botani, zoologi sareng ékologi anu diturunkeun tina élmu ieu.

Géografi politik

Ieu mangrupikeun bagian anu nalungtik distribusi sareng organisasi politik permukaan bumi, nyaéta, ngeunaan hubunganana kumaha wilayahna didistribusikeun dina hal rohangan anu dijajah ku manusa.

Peryogi dicatet yén éta mangrupikeun salah sahiji cabang géografi anu cukup jembar, sabab objék utamina pikeun analisa nyaéta lembaga politik anu ditalungtik nyaéta lembaga politik sareng ku ieu henteu ngan ukur ngarujuk kana badan atanapi pendirian fisik, tapi ogé Éta tiasa dugi sakumpulan jalma leutik anu terlatih sareng hirarkis kana blok ékonomi atanapi politik internasional anu ageung sareng diwatesan sabab ngan ukur nagara.

Konseptualisasi élmu ieu rada rumit, nanging, géografi politik resep kana sagala aspek anu aya hubunganana sareng ilmuna, sapertos prosés politik, sistem pamaréntahan, pangaruh tina tindakan politik, sareng anu sanésna.

Objek anu pikaresepeun atanapi diajar pikeun géografi politik nyaéta rohangan géografis, nyaéta, populasi, bangsa, daérah, daérah, sareng anu sanés. Kusabab éta nguruskeun hiji faktor anu ngabédakeun éta sareng élmu politik sabab dina cara anu sami lingkungan dimana lembaga-lembaga politik dikembangkeun mangrupikeun bahan analisis.


Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.