Naon 16 jinis téks anu béda?

Téks tiasa dihartikeun salaku susunan pernyataan anu ngawangun dokumén tinulis, boh ku panangan atanapi digital. Dina gilirannana, aya sababaraha jinis téks, diantarana urang bakal ngobrol sapanjang tulisan ieu sareng sababaraha conto pikeun mempermudah pamahaman.

Pendakan 16 jinis téks anu aya

Téks tiasa diklasifikasikeun ku tilu cara. Anu kahiji nuduhkeun tujuan atanapi tujuan aranjeunna ditulis, contona, téks inpormasi, diréktif atanapi éksprésipis; sedengkeun anu kadua diwangun ku prakték diskursif, nyaéta numutkeun kontéks téksna sorangan. Di sisi séjén, anu katilu ngarujuk kana struktur globalna (pedaran, éksposisi, arguméntasi sareng narasi).

Jenisna numutkeun fungsina

  • Informatif: Éta anu paling umum dimana tujuan utama na nyaéta pikeun ngirimkeun, komunikasi sareng ngajelaskeun inpormasi pikeun pamahaman anu maca. Éta mangrupikeun anu biasana dianggo dina majalah, berita atanapi iklan, koran, sareng anu sanésna.
  • Sutradara: aranjeunna ngarujuk kana téks anu tujuanana pikeun ngadorong anu maca nyandak tindakan anu khusus.
  • Ekspresif: ieu pikeun bagianna nyaéta anu ditulis pikeun ngutarakeun pamikiran atawa opini pangarang.

Jenis numutkeun prakték diskursif

Rupa-rupa jinis téks tiasa bénten-bénten gumantung kana fungsina, sakumaha anu parantos urang sebatkeun tadi. Diantara ieu urang tiasa mendakan ilmiah, hukum, inpormasi, administrasi, pariwara, digital, sastra, jurnalistik sareng humanis; anu ngagaduhan ciri nyalira anu bakal kami jéntrékeun di handap.

Téks ilmiah

Éta anu fungsina nunjukkeun kamajuan dina daérah anu béda ngalangkungan panilitian atanapi panilitian, anu fungsina salaku acuan. Ilahar anu dianggo ku masarakat ilmiah, éta anu ngagunakeun nyerat sacara resmi sareng sajabina, éta condong ngagunakeun basa téknis.

Téks administrasi

Téks administrasi ilahar dianggo dina komunikasi anu dilaksanakeun ku hiji lembaga sareng hiji individu. Éta dicirikeun ku gaduh struktur kaku, sajaba ti teuing sacara formal.

Téks sastra

Téks sastra mangrupikeun urang tiasa mendakan manifestasi sastra atanapi puitis. Ieu téks narasi, kalayan keuna drama sareng lirik; aranjeunna ogé anu biasana aya dina ésai sastra, mitos, novel, puisi, carita, sareng anu sanésna.

Téks jurnalistik

Genera utama ieu jenis téks Éta mangrupikeun opini sareng inpormasi, biasana dianggo pikeun nginpokeun atanapi mairan kana topik anu aya patalina, karesep atanapi popularitas. Di sisi anu sanésna, anjeun ogé tiasa mendakan kritik atanapi evaluasi di jerona.

Jalma-jalma ieu rada fleksibel, sabab aranjeunna tiasa nyarios seueur topik dina sagala rupa daérah; naha sababna pers (boh tulisan boh lisan boh online) langkung milih ngabagi kana sababaraha kategori anu béda. Salaku tambahan, aranjeunna ditulis kalayan tujuan yén anu nampi inpormasi henteu masihan réspon, tapi ngan ukur tiasa diinpormasi atanapi ngahibur.

Téks kamanusaan

Éta sadayana mangrupikeun hal anu nuduhkeun jejer dina élmu manusa, sapertos seni, filsafat, sosiologi atanapi psikologi. Éta sanés téks resmi, tapi sudut pandang anu ditawarkeun ku panulis téks.

Téks iklan

Éta ngarujuk kana téks anu sifatna iklan, nyaéta tujuanna pikeun nawiskeun anjeun sareng ngayakinkeun pamaca yén anjeun ngagaduhan kabutuhan pikeun nyugemakeun atanapi, istilah sanésna, panulis nyobian ngajantenkeun anu maca meakeun. Ciri anu utami nyaéta panggunaan kecap-kecap sareng slogan.

Téks Hukum

Éta ngarujuk kana jinis téks sapertos hukum atanapi kalimat, anu didamel ku lembaga kaadilan (ku sabab kitu téks administrasi disebut ogé "téks administrasi hukum"). Karakteristikna nyaéta basa resmi, panggunaan istilah-istilah baheula sareng téhnis, sareng anu sanésna. Eusina ditulis sacara mikir yén éta moal bisa diinterpretasi salah.

Téks digital

Éta ngarujuk kana téks anu paling modéren, nyaéta, anu parantos sumping berkat kamajuan téknologi. Diantarana urang tiasa ngagolongkeun sajumlah ageung conto, sapertos anu dianggo dina halaman wéb, obrolan komunikasi instan, sareng anu sanésna.

Seueur téks anu disebatkeun di luhur ogé tiasa dipendakan dina format digital. Bédana antara aranjeunna sareng téks digital nyaéta anu terakhir henteu ngagaduhan rujukan anu tiasa diinpormasi.

Jenisna numutkeun struktur global

Struktur ieu dicirikeun sabab tiasa mendakan béntenna dina téks anu sami; ieu kusabab format na kabuka. Urang tiasa mendakan diantarana:

Téks déskriptif          

El tujuan tina téks déskripsi nyaéta ngajantenkeun définisi (patut kaleuleuwihan) hal khususna sareng kabébasan total. Fitur anu paling matak nyaéta perhatian anu kedah diperhatoskeun kana atribut naon waé anu didéskripsikeun. Éta kabagi kana dua jinis, téknis (pikeun ngajelaskeun dumasar kana data) sareng sastra (dimana panulis nerangkeun numutkeun panempo na).

Téks sajarah

Téks sajarah narékahan pikeun nginpokeun ka pamaca ku cara anu langkung lengkep ngeunaan hiji sajarah atanapi kanyataan sajarah, anu masihan urang terang ngeunaan jaman baheula. Tiasa disebatkeun yén éta mangrupikeun gabungan tina téks-téks naratif sareng deskriptif, kumargi kajadian dicarioskeun sacara detil sahingga anu nampi inpormasi tiasa ngabayangkeun situasina.

Téks naratif

Ngarujuk kana téks dimana kaayaan aya hubunganana, tumut kana akun aspék sapertos karakter sareng timeline. Éta ogé ngagaduhan siklus anu sami, sabab sadayana ngagaduhan awal, plot sareng akhir. Ogé, sadayana tiasa nyata atanapi fiktif. Conto carita, kajadian, kanyataan, dongéng, jeung mitos.

Téks ékspositoris

Éksposisi henteu sanés ngan ukur téks-téks anu didédikasikeun pikeun ngan saukur ngajelaskeun hal anu spésifik, tapi henteu masihan opini atanapi ngabantah ideu panulis. Sabalikna, éta mangrupikeun téks anu biasa anu urang tiasa mendakan dina diajar buku, sapertos anu dibaca di SMA.

Urang ogé tiasa dianggo salaku conto karya tulis umum di sakola, anu kedah aya perkenalan, pamekaran sareng kacindekan.

Téks arguméntasi

Akhirna, jinis téks arguméntasi mangrupikeun téks anu digunakeun pikeun ngolo-ngolo anu nampi inpormasi sahingga ngarobih jabatanana (naha ngalawan atanapi mihak). Pikeun ngalakukeun ieu, anjeunna mimiti ngajelaskeun naha perlu teras nawiskeun arguméntasina, anu didukung ku rujukan anu ngamungkinkeun nunjukkeun kaaslianana (atanapi ogé milari cara pikeun ngalaksanakeunana, sanaos éta bohong).

Éta mangrupikeun jinis téks anu aya numutkeun kana tilu klasifikasi anu aya. Mudah-mudahan inpormasi parantos jelas, lengkep sareng mangpaat, sahenteuna pikeun ngajembaran élmu anjeun. Bagikeun entri upami anjeun hoyong ngabagi inpormasi ieu sareng réréncangan anjeun.


Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.