Jenis metode

Kamungkinan anjeun ngira yén palaksanaan metode panilitian ngan ukur pakait sareng bidang ilmiah, nanging, kapercayaan umum ieu leres-leres salah, kumargi dina sagala bidang anu ngalaksanakeun panilitian, perencanaan sareng palaksanaan tindakan metodis, ngamungkinkeun kapuasan tujuan anu parantos ditangtukeun. Kamekaran studi mangrupikeun prosés anu penting, anu parantos ngabina perluasan elmu dina daérah anu béda mimitian ti masalah ilmiah dugi ka masalah sosial. Nalungtik nyababkeun kamekaran teratur sareng sistematis tina hiji panilitian ngeunaan hiji fenomena atanapi kanyataan, nuturkeun metodologi anu saluyu sareng tujuan anu bakal dihontal.

Sadaya panilitian dilaksanakeun ngalaksanakeun hiji, atanapi sababaraha jinis metode, sareng ditangtoskeun dina kasuksésanna yén pilihan na diluyukeun sareng ciri-ciri ulikan. Pilihan metodologi damel kedah ngémutan sifat kajian anu kedah dilaksanakeun sareng tujuan anu bakal dihontal, dina raraga ngartikeun ciri anu paling konsisten anu ngajamin kasuksésan panilitian, ti dinya sababaraha jinis metode parantos diturunkeun.

Jinis metode didefinisikeun ku ngémutan ciri-ciri ulikan anu dilakukeun, tujuanana, sifat data anu kakumpulkeun, diantara faktor penting anu sanés, sareng kamekaran masing-masingna, mangrupikeun hasil tina kabutuhan adaptasi tina metodologi kana panilitian anu dilaksanakeun, dina raraga ngajamin dilaksanakeunana hiji panilitian anu hasilna representatip sareng saluyu sareng réalitas anu ngurilingan kamekaranana.

Métode induktif

Naon cara induktifna? Saha waé anu ngahontal kacindekan tapi dumasarkeun kana hipotésis sareng sok ngagunakeun alesan. Tina naon anu tiasa disebatkeun perkawis éta yén éta mangrupikeun cara anu ngagunakeun tempat khusus pikeun ngahontal kasimpulan éta, anu bakal janten jinis umum. Maka éta seueur dianggo dina bidang ilmiah. Conto na?

  • Bapa kuring ningali laleur hideung
  • Indung kuring ningali laleur hideung
  • Kuring ningali laleur hideung.
  • Maka hasilna bakal lalat hideung. Di dinya urang ngagaduhan hakekat atanapi ciri utama tina metode induktif sareng nya éta, ngagunakeun tempat, pikeun ngahontal kacindekan umum.

Karakteristik anu sanés tina metode ieu dumasarkeun kana panilitian, mimitian ti kanyataan konkrit, sabab urang ogé parantos mairan. Sanaos aranjeunna biasana fléksibel dina cara anu tangtu sareng tujuanana pikeun ngajelaskeun téori-téori anu tangtu ogé hipotesa sareng éta ékspérimén. Pikeun ngahontal kacindekan, mimiti dititénan, tuluy kaalaman, dianalisis, jeung dicontoan.

Éta nganggo panggunaan alesan pikeun ngahasilkeun kacindekan anu leres ngeunaan hiji kajadian, dimimitian tina kanyataan anu ditarima sah, nepi ka ngahontal kasimpulan, anu aplikasina sifatna umum, dimimitian ku hiji kajian individual ngeunaan kanyataan. Salaku hasil tina dijalankeunnana, kacindekan universal dirumuskeun anu ditanggulkeun salaku hukum, prinsip atanapi pondasi tiori. Opat léngkah penting tiasa dibédakeun:

  • Niténan kajadian sareng fénoména, pikeun pendaptaran sareng pertimbanganana
  • Klasifikasi sareng diajar inpormasi anu dicandak, supados mempermudah analisis.
  • La shunt induktif, anu tina kanyataan ngahijikeun ideu masing-masing, ngahasilkeun generasi paradigma anyar.
  • Kontras, atanapi ngabandingkeun tina hasil analisis.

Métode deduktif

jinis cara

Ti mimiti éta datang kana kacindekan logis. Éta tiasa dugi ti umum anu ngarujuk kana hukum, dugi ka khusus anu kalebet fakta konkrit. Janten kasimpulanna bakal aya dina tempatna. Éta tiasa dianggo dina cara langsung atanapi henteu langsung. Anu kahiji bakal nganggo premis anu teu diuji, sedengkeun anu kadua bakal nganggo dua tempat, kalayan pernyataan universal sareng pernyataan anu khusus. Conto na?

  • Sadayana ucing matak paéh
  • Piaraan anjeun ucing
  • Kacindekan: Piaraan anjeun ngabahayakeun.

Metode deduktif ieu asalna ti urang Yunani kuno. Ti Aristoteles dugi ka Descartes anu ogé ngembangkeun éta kalayan henteu hilap Spinoza atanapi Leibniz.

Éta dumasarkeun kana panggunaan penalaran logis pikeun meunteun tempat anu ngartikeun prosés. Penerapan jinis metoda ieu aya hubunganana sareng inferensi tina kaputusan dumasar kana postulat sareng téoréma anu ditarima sacara universal, anu, sanaos henteu sacara ékspréséntasi nyatakeun hubunganana sareng panilitian urang, ku nganalisis ciri umum urang tiasa ngawangun jembatan penghubung antara kadua pihak .

Sacara formal, pangirangan tiasa disebatkeun kasimpulan kasimpulan tina runtuyan terusan tina formula. Contona:

Hayu urang nimbangkeun unsur A = 1 sareng unsur C = 1. Dimimitian tina analisis deduktif urang tiasa netepkeun yén dumasar kana pernyataan ieu A = C.

hambalan:

  • Panilitian rumus sareng téoréma anu umumna aya hubunganana sareng objék anu urang pelajari.
  • Pengamatan fenomena anu ditalungtik, sareng kompilasi data sareng inpormasi anu diperyogikeun.
  • Analisis sareng ngabandingkeun téori sareng data anu kakumpul.
  • Ngahasilkeun pangirangan dumasar kana idéntifikasi téori umum sareng kajadian anu khusus.

Métode analitik

Conto cara

Ieu ngawengku ngabéréskeun atanapi ngabagi kana sababaraha bagéan yén sagala rupa anu anjeun hoyong undur. Kusabab ku cara ieu anjeun tiasa langkung ngartos sadaya panyababna, ogé épék, jsb. Anjeun kedah terang pisan naon anu kedah ditalungtik pikeun langkung ngartos kana sagala rupa anu ditawarkeun sareng nyumputkeun urang. Parantos kecap analisis asalna tina basa Yunani sareng tiasa ditarjamahkeun salaku terurai.

  • Upami aya anu hoyong terang kunaon jalma tingkah polah dina cara anu khusus, aranjeunna kedah nalungtik sareng ngaleungitkeun rasa, kapribadian, cara hirup sareng sagala rupa anu tiasa nyababkeun jalma éta kalakuan kitu.

Janten urang tiasa nyarios yén ciri utami nyaéta diajar sareng ogé niténan dugi ka akhir. Tapi anjeun kudu émut yén éta kabuka pikeun tiasa kéngingkeun langkung seueur élmu. Bener yén kasalahan tiasa muncul tapi ogé kasimpulan. Janten anjeun kedah ngantosan sakedik kanggo nutup aranjeunna sacara lengkep, tiasa ngarobih nalika urang henteu ngarepkeunana. Sampel atanapi tés penting pisan.

Mangrupikeun prosés anu sipat kognitif, anu biasana ngémutan sacara rinci objék diajar, ngémutan nyalira masing-masing bagian tina hiji-hiji pikeun diajar sacara individual. Métode analitis dikembangkeun kalayan tepat sareng merhatoskeun kana detil.

Léngkah-léngkah pikeun nuturkeun:

  • Observasi: Éta mangrupikeun panitén anu lengkep kana fénoména, kajadian atanapi kajadian anu ditalungtik, pikeun kéngingkeun inpormasi ngeunaan hal éta, anu berharga pikeun desain tés sareng percobaan ngumpulkeun data.
  • Patarosan: Perumusan patarosan ngeunaan naon anu dititénan, ngamungkinkeun orienting sareng masihan bentuk pikeun diajar. Éta diwangun ku wangenan ruang lingkup panilitian, kalayan tumut kana panitén anu tiheula dilakukeun.
  • Hipotesis: Anu katilu nyaéta tahapan ngarumuskeun hipotesis: nyandak sadaya patarosan anu timbul saatos panitén, ideu tiasa diangkat anu ngajelaskeun sacara umum kumaha anu dititénan.
  • Ékspérimén: Palaksanaan ékspérimén anu émut, dumasar kana inpormasi anu dikumpulkeun dina tahap obsérvasi, tujuanana nyaéta pikeun nguji hipotésis anu diangkat.
  • Kacindekan: Hasil ékspérimén dianalisis sareng kacindekan ditarik, dina tahap ieu panalungtik mendakan upami hipotesa anu diangkat kabuktosan, atanapi upami sabalikna ditolak, ku hasil panilitian.

Métode sintétik

Dipaké pikeun ngarekonstruksikeun hiji kajadian, tapi salawasna dina cara anu khusus, janten éta ngandelkeun inpormasi anu paling akurat. Éta anu paling seueur dianggo pikeun élmu, sabab hukum anu paling umum dicandak tina éta. Diantara ciri utama na urang mendakan yén éta diwangun dumasar kana élmu pangaweruh. Kusabab éta bakal nganalisis sareng masihan cahaya pikeun sagala rupa penjuru na.

Éta diwangun ku ngahijikeun komponén anu sumebar tina hiji objek kajian pikeun diajar sacara gembleng. Salaku hasil tina panerapanana, dimungkinkeun pikeun netepkeun, mimitian ti komponén ieu, konsép umum sareng diringkeskeun.

  • Pikeun ngarengsekeun hiji misteri: Mimiti urang kumpulkeun pitunjuk, niténan, diajar kasus, tempat, jalma-jalma, ngempelkeun sadaya inpormasi anu dicandak pikeun mendakan kasimpulan anu ngajawab misteri éta.

Tungtungna bakal teras-terasan pikeun ningkatkeun kalakuan anu pangsaéna-hadéna, milarian anu saleresna. Tapi enya, ngagunakeun sintésis atanapi kamampuan pikeun nyimpulkeun sadayana ieu, janten éta ogé kalebet di dinya, akal sehat. Kumaha urang ngagunakeunana? Mimiti urang niténan, teras urang ngadamel katerangan, pikeun masihan pamariksaan unggal detil naon anu urang titénan. Saatos direcah, urang nyusun deui kanggo nyimpulkeun.

Metodeu hipotetik-deduktif

Métode deduktif

Dicarioskeun ngeunaan metode anu maksakeun ngagabungkeun réfléksi rasional kalayan kanyataan. Janten ngagaduhan dua léngkah anu meryogikeun pangalaman sareng dua anu rasional. Maka, ngagaduhan kasaimbangan ieu, kedah dicatet yén éta nuturkeun prosés induktif anu dumasar kana pangamatan, tapi ogé deduktif ku pernyataan hipotésis. Conto:

  • Pengamatan: Panyakit anu sumebar di antara jalma-jalma anu caket.
  • Hipotesis: Jalur inféksi tiasa ngaliwatan tetes ciduh.
  • Deduksi: Tingkat panyebaran antara jalma anu caket sareng ciduh.
  • Ékspérimén: Kasus jalma terasing sareng bagian anu sabalikna ditaliti.
  • Verifikasi: Konfirmasi hipotesa di antara anu kainféksi.

Éta diwangun ku prosedur anu dimimitian ti sababaraha asérténsi salaku hipotésis sareng ngusahakeun ngabantah atanapi nyalsékeun hipotésis sapertos kitu, ngirangan kasimpulanana anu kedah disanghareupan ku kanyataan. Cara ieu maksa élmuwan pikeun ngagabungkeun réfléksi rasional, (ngaliwatan pembentukan hipotesis sareng déduksi), kalayan niténan kanyataan, disebut moméntum empiris.

hambalan:

  • Sapertos metode anu sanés, urang mimitian tina niténan hiji fénoména.
  • Kalayan inpormasi anu dicandak tina léngkah munggaran, urang teraskeun ngadamel hipotésis pikeun ngajelaskeun fenomena na.
  • Déduksi akibat atanapi usulan, langkung dasar tibatan hipotesa éta sorangan.
  • Verifikasi kabeneran pernyataan anu diturunkeun ngabandingkeun éta sareng pangalaman.

Métode sajarah-komparatif

Prosedur ieu ditujukeun pikeun netelakeun fénoména budaya, netepkeun kamiripan di antawisna, anu ditarjamahkeun kana kasimpulan kasimpulan ngeunaan hubungan genetikna, nyaéta, asal-usulna umum. Ieu mangrupikeun cara anu biasana diterapkeun dina kajadian anu sifatna sosial, sareng didasarkeun kana tinjauan dokuméntasi anu lengkep, dimana kapasitas pikeun analisa komprehensif sareng pangirangan kedah aya sepanjang waktos.

Fase atanapi tahapan na:

  • Heuristik: Nalika matéri diidéntifikasi sareng tiasa dianggo salaku inpormasi. Bukti ieu tiasa sumping tina sumber primér sareng sékundér. Anu primér tingal dokumén sajarah atanapi hukum. Sedengkeun anu terakhir mangrupikeun analisis anu dilakukeun ku élmuwan atanapi jalma anu mumpuni.
  • Kritik: Meunteun font anu bakal dianggo. Di dieu sadaya patarosan anu diperyogikeun timbul.
  • Sintésis: Pendekatan anu dilakukeun ku panaliti kalayan sagala inpormasi pikeun tiasa narik kasimpulan.

Terang bagian na, henteu sapertos anu nerapkeunana ku ningali conto anu praktis, pikeun ngartosna:

  • Babandingan prosés sosial, dumasar kana waktos.
  • Lintasan bagian tioritis nuju dianalisis, anu fungsina pikeun ngaluncurkeun teori anyar.
  • Anjeun tiasa nyetél studi dina perusahaan ngamimitian, dina acara budaya ti jaman baheula sareng nyatet parobihanana mangtaun-taun.

Métode dialéktika

Éta dumasarkeun kana tinimbangan persépsi ngeunaan hiji kajadian, pikeun sacara kritis meunteun mana anu paling cocog sareng pedaran ngeunaan fenomena anu asli, tina analisis ieu asalna sintésis tina konsép. Cara ieu dicirikeun ku universalitasna, sabab, sacara umum, éta lumaku pikeun sadaya élmu sareng pikeun sadaya prosés panilitian.

Ku cara anu langkung skematis, anu dialéktika salaku wacana dimana konsép anu ditampi salaku nyata dibandingkeun, dipikahartos salaku tesis; sareng conto masalah sareng kontradiksi, kahartos salaku antitésis. Tina konfrontasi ieu timbul, dina konsép anu katilu sintésis, resolusi atanapi pamahaman énggal ngeunaan masalah.

Éta dianggap yén, dina prosedur ieu, tésis diuji ku alesan-alesan anu kontradiktif, sareng salaku hasilna, paradigma anyar didamel dimana kadua pihak kalibet.

Tilu bagian utama metodeu dialéktika nyaéta:

  • Tesis: Ti mana aya pendekatan kana konsép.
  • Antitésisna: Gagasan anu sabalikna tina naon anu diusulkeun
  • Sintésis: Kombinasi anu munggaran sareng dikenal salaku resolusi na.

Salah sahiji conto saderhana anu tiasa urang lebetkeun kana jinis metode ieu nyaéta nyanghareupan sareng silang kahirupan urang hirup. Kusabab duanana anu saé boh anu goréng ngagaduhan hubungan langsung.

Karakteristik metodeu

Kecap metode asalna tina basa Yunani "Metode", anu sacara harfiah ditarjamahkeun salaku: jalur atanapi jalur, maka hartos na, ngarujuk kana hartosna anu ngakibatkeun kahontal hiji tungtung. Dina istilah umum, urang tiasa nyarios yén metoda dicirikeun ku faktor-faktor ieu:

  1. Éta mekarkeun sakitar tujuan anu parantos ditetepkeun kalayan hadé.
  2. Peta teratur ngadominasi, sareng teu saurang ogé diantarana dioperasikeun, sabab masing-masing mangrupikeun bagian tina perencanaan, dirancang pikeun ngahasilkeun hasilna langkung ageung.
  3. Milarian pikeun kéngingkeun élmu anu aya hubunganana sareng fénoména, kajadian atanapi kaayaan naon waé.
  4. Éta kalebet mékanisme pikeun ngumpulkeun inpormasi (data) diluyukeun sareng jinis studi anu dilaksanakeun. Salaku conto, dina kéngingkeun inpormasi anu sifatna humanistik, henteu pantes pikeun milih formulasi matématika fénoména, ku sabab kitu aya kacenderungan milih pikeun ngalakukeun survey, atanapi sababaraha alat kualitatif.
  5. Éta ngagaduhan waktos éksékutip, anu mangrupikeun unsur panentu dina perencanaan prosés.
  6. Kegiatan pikeun minuhan tujuan anu ditetepkeun dilaksanakeun dina waktos anu parantos ditangtoskeun.
  7. Jinis-jinis cara ngébréhkeun réalisasi dua jinis analisis, sareng gumantung kana kaayaan panilitian anu dilaksanakeun.
  8. Prosés analisis ieu pikaresep formulasi kacindekan, anu ngamungkinkeun characterization tina fénoména dievaluasi.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.