Kegiatan primér, sékundér sareng tersiér

darat fishing

nu kagiatan ékonomi hiji nagara diklasifikasikeun numutkeun tujuanana, Kusabab kitu, tilu jinis ieu tiasa dipendakan, anu tugasna sapertos kéngingkeun bahan baku, pabrik produksi sareng bahan didasarkeunana, sareng penjualanana disalabarkeun, ngahasilkeun siklus ékonomi kalayan kontribusi sosial ékonomi pikeun anu ieu.

Misahkeun sareng ngabagi kawajiban épéktip pisan, sabab berkat ieu susunan khusus dihasilkeun ku kagiatan primér, sékundér sareng tersiér kedah diatur.

Ieu ngagaduhan pangaruh kritis kana lingkungan sosial sareng ékonomi hiji bangsa, kumargi masarakat ngagaduhan kabutuhan pikeun jasa sapertos cai, listrik atanapi gas, sareng salian ti éta aranjeunna ogé meryogikeun produk anu tangtu pikeun tiasa ngalaksanakeun sababaraha padamelan sadidinten sareng kawajiban, akibatna ieu penting pisan dina tingkat ékonomi, kusabab kana éta ngahasilkeun konsumsi jasa anu disayogikeun atanapi produk pikeun dijual.

Perlu dicatet yén hiji ngarah ka anu sanés, janten ayana hiji ngadukung anu sanésna, ngahasilkeun jinis aliansi antara séktor anu ngalaksanakeun kagiatanana, kumargi aya pertukaran barang sareng jasa antara pihak-pihak anu ngiringan, anu janten ciri daérah dagang.

Naon kagiatan ekonomi?

Ieu mangrupikeun prak-prakan anu nyababkeun ngahasilkeun sagala jinis produk atanapi jasa anu dimaksadkeun pikeun ngahasilkeun penghasilan, anu paling penting pikeun hiji bangsa kusabab éta nyayogikeun rezeki dina tingkat ékonomi.

Éta kabagi kana tilu kelompok, kusabab kanyataanna éta prosés anu bénten-bénten sanés anu aranjeunna minuhan, janten aranjeunna ditugaskeun tempat gumantung kana tujuan anu aranjeunna candak, sapertos:

Kisaran primér

Kegiatan primér mangrupikeun hal anu paling penting. Alesan? Kusabab nalika urang nyarioskeun perkawis aranjeunna, urang nyebatkeun yén éta mangrupikeun kagiatan anu museur kana ngahontal atanapi nimba sumber daya alam diperyogikeun, supados dipasarkeun aranjeunna sareng kéngingkeun artos atanapi kanggo konsumsi nyalira. Janten tiasa disebatkeun yén jenis kagiatan ieu bakal salawasna gumantung kana lingkungan, sabab éta ngamangpaatkeun sumber daya anu ditawarkeun ka urang, sapertos cai atanapi vegetasi, sareng anu sanésna. Sacara umum, urang nyandak sumber daya alam ieu sareng aranjeunna henteu peryogi transformasi pikeun tiasa dianggo.

Sababaraha conto anu paling umum nyaéta melak atanapi ngokolakeun lahan. Ti dinya bakal datangna tuangeun anu diperyogikeun kanggo dikonsumsi atanapi kanggo dijual. Naon ngahasilkeun kagiatan ékonomi. Hal anu sami kajadian sareng ngala lauk atanapi ngagedéan sato sapertos babi atanapi hayam sareng anu sanésna, anu nyayogikeun endog atanapi daging pikeun nyumponan kabutuhan anu munggaran. Sakumaha urang terang, boh tatanén boh ingon-ingon parantos ngagaduhan peran penting dina tuangeun salami mangtaun-taun.

Pondokna, kagiatan primér nyaéta sadayana anu dicandak tina sumber daya alam, sareng ti mana bahan utami diala, diperyogikeun pikeun pembuatan produk, naha éta tiasa dianggo atanapi tiasa dianggo, anu paling penting nyaéta:

Naon kagiatan utami?

Ngala lauk

Janten salah sahiji anu utami di kaseueuran nagara di dunya, kusabab potensina anu hébat, mancing mangrupikeun kagiatan utami, kumargi lauk diala ti dinya, biasa didamel béda-béda kadaharan sareng ubar.

Urang tiasa mendakan sababaraha jinis perikanan:

  • Ngala lauk tinggi: Sakumaha namina nunjukkeun, éta dipancing lumayan jauh ti basisir. Ogé kawanoh salaku fishing olahraga. Di jerona anjeun tiasa mendakan spésiés sapertos cod atanapi hake. Kapal-kapal na langkung ageung sareng sapinuhna kanggo anjeunna. Radar sareng sonar dianggo pikeun ngadeteksi sakola lauk.
  • Ngala lauk: Dina hal ieu, perikanan dilakukeun langkung caket ka basisir sareng pikeun ieu, parahu anu dianggo langkung alit. Sardin, mackerel kuda sareng sababaraha kerang biasana anu utama dina jenis perikanan ieu.

Ingon-ingon

Éta mangrupikeun salah sahiji anu lami dilakukeun ku manusa. Éta didaptarkeun pikeun beternak sareng garapan sasatoan tina karakter anu tiasa dijalankeun sapertos sapi, babi, hayam, hayam jago, sareng sajabana, pikeun kéngingkeun sababaraha produk ti éta pikeun dipasarkeun.

Tina ieu kadaharan anu ngandung setoran protéin sareng mineral anu panglobana anu biasana dikonsumsi manusa dicandak, sapertos sapi, susu, kéju, endog, sareng hayam, sareng sajabana.

Di jerona, urang ogé kedah ngabédakeun jinis anu dumasar kana sato anu aya dina daérah ageung. Naon anu aranjeunna lakukeun yén aranjeunna henteu dikonci sareng tiasa ngangon dihoyongkeun.

Sanaos leres yén éta ngagaduhan produktipitas anu langkung handap. Di sisi anu sanésna, aya hiji sato anu dikonci sato, anu laun-laun bade angkat ngagunakeun téknologi langkung sareng éta mangrupikeun produksi anu langkung seueur.

Tatanén

Ogé dilakukeun salami mangtaun-taun ku manusa. Mangrupikeun kagiatan bersih tina téhnik budidaya pepelakan, pikeun kéngingkeun buahna, sapertos sisikian, buah anu sami, akarna sareng daunna.

Éta mangrupikeun kagiatan primér anu parantos aya sareng urang salami mangtaun-taun. Janten sakedik nembé dimodernisasi. Kusabab dina hal ieu anjeun ogé tiasa nganggo bantosan alat-alat langkung klasik atanapi sabagian anu parantos ngalebetkeun mékanisme atanapi mesin anu langkung modéren. Maka tatanén modéren sareng panggunaan sapertos kitu mesin beurat anu dianggo gancang sareng éféktif.

Peryogi dicatet yén tina kagiatan primér ieu kadaharan anu nyayogikeun karbohidrat anu dipikabutuh pikeun rezeki manusa diala, sapertos sangu, kacang, jagong, sareng gandum.

Tambang

Éta ngarujuk kana ékstraksi mineral anu aya dina taneuh atanapi taneuh bumi, ngatur pikeun kéngingkeun sumber daya anu diperyogikeun pikeun pembuatan seueur unsur, naha éta éléktronik, bahan spanduk, sareng sajabana.

Dina ieu, bahan baku anu paling penting dicandak pikeun ngawujudkeun seuseueurna produk di pabrik.

Dina pertambangan urang tiasa mendakan mineral logam  sapertos aluminium, beusi atanapi kromium sareng anu sanésna. Tapi di sisi anu sanésna, urang ogé nyarioskeun anu henteu logam sapertos walirang. Salaku tambahan pikeun bahan bakar sareng ngalangkungan jinis batu sapertos marmer, anu ogé asup kana kagiatan primér. Ayeuna, tambang ogé nyandak léngkah téknologi penting, sahingga ngirangan tanaga gawé.

Ngalalakon

Éta ngarujuk kana kagiatan naon waé anu ngalibatkeun mendakan bahan baku tina leuweung, anu tiasa atanapi henteu tina kai, kusabab aya seueur sato anu teu tiasa dijalankeun anu ogé tiasa dikonsumsi ku manusa.

Jenis kagiatan primér ieu henteu pati dipihormat, sareng protés sering ditingali ngalawan éta, anu ngadukung hak-hak satwa.

Naon pentingna kagiatan primér

Kegiatan primér mangrupikeun pondasi ékonomi. Deui, urang kedah nyebatkeun yén masing-masing tina salah sahiji tina lima kagiatan utami anu urang gaduh penting pisan. Kunaon Kusabab aranjeunna jawab nyayogikeun kami katuangan dasar sareng sumberdaya pikeun kahirupan atanapi kaséhatan urang.

Kalayan kecap séjén, tiasa disebatkeun pentingna kagiatan primér nyaéta sipatna dasar sareng otentik dina waktos anu sami. Kusabab tanpa aranjeunna, urang moal tiasa ngartos jinis kagiatan sanés. Nyaéta, tanpa ieu bahan baku Éta moal ngaliwat prosés anu sanés anu nimbulkeun tuangeun atanapi produk anu diperyogikeun pikeun hirup. Di sisi anu sanés, leres yén léngkah salajengna anu kedah dilaksanakeun saatos ékstraksi bahan baku nyaéta ngarobahna. Tapi dina kasus anu tangtu sareng upami urang nyarioskeun perkawis tatanén sareng konsumsi nyalira, kadaharan ngalirkeun tina taneuh kana méja.

Kegiatan sékundér

Éta dumasarkeun kana nyiptakeun produk énggal tina bahan baku diala tina séktor kagiatan primér, pikeun masarkeunana, tiasa dijual ka toko-toko atanapi diékspor ka sababaraha nagara, diantara industri pangpentingna anu ngurus ieu nyaéta:

Industri lampu

Éta dicirikeun ku kedah langkung diperyogikeun the padamelan manusa di luhur bahan baku, ogé condong langkung caket ka daérah perkotaan, anu seuseueurna didasarkeun kana nyiptakeun produk pikeun nyugemakeun kabutuhan konsumén anu langkung saderhana.

Diantara industri kagiatan sekundér ieu nyaéta pabrik sapatu, pakean, tuangeun, cocooan, sareng anu sanésna.

Industri ringan ngahasilkeun jumlah polutan anu kirang, kusabab jumlah produksi anu handap dibandingkeun beurat.

Industri beurat

Dina ieu lebet hébat prosés produksi, Luhureun sadaya, produk anu saé ageung sareng beurat, anu meryogikeun rohangan ageung pikeun diciptakeunana, anu peryogi mesin beurat, seueur tanaga manusa sareng biasana kedah jauh ti daérah perkotaan, sanaos sababaraha henteu.

Industri ieu biasana ngadamel mobil, kapal terbang, parahu, mesin beurat, sareng anu sanésna pikeun dijual perusahaan sanés, ku sabab kitu aranjeunna dicirikeun ku nami "beurat"

Tingkat polusi industri ieu nyababkeun kontropérsi anu hébat dina tingkat sosial, kusabab kagorénganana anu diakibatkeun di lingkungan, anu ngahasilkeun sareng tiasa teras-terasan ngahasilkeun punah sababaraha spésiés sato sareng pepelakan.

Kegiatan tersiér

Aranjeunna difokuskeun jasa anu disayogikeun ka masarakat, dimana sababaraha produk dihasilkeun berkat kagiatan primér sareng sékundér anu tungtungna, anu seuseueurna toko didamel kalayan tujuan ngajual produk anu dicandak tina séktor sanés.

Kegiatan ieu dibagi gumantung kana jasa anu disayogikeun, sapertos:

  • Jasa nagara: Ieu tiasa kalebet pamaréntah, badan hukum, pulisi, petugas pemadam kebakaran, jasa kebersihan, pendidikan, sareng anu sanésna, anu dipasihkeun ku masarakat ku nagara sorangan.
  • Pelayanan pariwisata: sapertos hotél, angkutan laut atanapi angkutan udara, pemandu wisata, anu mempermudah kunjungan ka tempat-tempat anu pangguna henteu ngagaduhan elmu.
  • Jasa kaséhatan: Ieu tiasa kalebet rumah sakit, klinik, klinik rawat jalan, apoték, ambulan, sareng anu sanés anu teu aya hubunganana sareng nagara, sabab di sababaraha nagara jasa ieu umum sareng anu sanés swasta.
  • Jasa komunikasi: sapertos perusahaan telepon, internét, sareng kantor pos.
  • Palayanan keuangan: Éta anu ditakdirkeun pikeun nyumponan kabutuhan ékonomi jalma, sapertos bank atanapi rentenir.
  • Layanan karaharjaan sosial: perusahaan kaamanan sareng asuransi tiasa ngabayangkeun dirina diantarana.
  • Rékréasi sareng hiburan: Jasa ieu dimaksudkeun ngan ukur pikeun kanikmatan sareng gangguan jalma, anu sami diperyogikeunana sakumaha anu sanésna, anu aranjeunna tiasa. Sebutkeun, bioskop, tempat kaulinan sapertos bowling, atanapi lapangan golf miniatur, kasino, taman cai, sareng anu sanésna.
  • Jasa online: Ieu kalebet sababaraha palayanan énggal anu parantos dilebetkeun ku kamajuan téknologi, sapertos balanja online, naséhat online sareng sadayana anu ngalibatkeun panggunaan internét di antawisna.
  • Jasa komérsial: ngarujuk kana jasa jual beuli, sapertos toko pikeun produk anu sanés, atanapi agénsi penjualan mobil tilas, contona.

Kegiatan primér, sékundér sareng tersiér mangrupikeun sagala rupa anu ngalibatkeun bidang ékonomi, anu paling penting pikeun bangsa sareng masarakat.


2 koméntar, tinggalkeun anjeun

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.

  1.   Laura Oausini cenahna

    Hasil anu pikaresepeun disayogikeun ku eusi ieu

  2.   henteu aya namina cenahna

    publikasi anu saé pisan