Léngkah tina metode ilmiah: naon éta, definisi sareng cara ngalakukeunana

Disebut "metode ilmiah”Kana sababaraha léngkah atanapi téhnik anu dilaksanakeun pikeun milari inpormasi anu diperbarui ngeunaan topik anu aya hubunganana sareng salah sahiji élmu; dimana, pikeun dianggap ilmiah, panilitian kedah didasarkeun kana pangalaman, ngukur data, sareng tumut kana logika.

Léngkah-léngkah atanapi tahapan metode ilmiah tiasa dibeda-beda bahkan tiasa dibédakeun gumantung kana panilitian sareng daérah élmu dimana éta dilaksanakeun (sababaraha langkung gampang diverifikasi tibatan anu sanés). Kusabab kitu, dibarengan ku kanyataan hoyong nunjukkeun léngkah-léngkah pikeun dituturkeun pikeun anu resep ngalaksanakeun panyilidikan jinis ieu, kami parantos nyiapkeun entri ieu.

Naon léngkah-léngkah tina metode ilmiah?

Léngkah-léngkah atanapi tahapan cara ieu nyaéta: patarosan, obsérvasi, pernyataan hipotesa, ékspérimén, analisis sareng kacindekan. Sadayana dianggo pikeun meunteun hiji topik, ngajukeun solusi, ékspérimén sareng narik kasimpulan; janten ayeuna urang bakal neraskeun masing-masing pikeun panggunaan anu leres.

Tanya patarosan anu leres

Pikeun ngamimitian panilitian nganggo metode ilmiah, perlu naroskeun patarosan ngeunaan topik anu dipikaresep. Pikeun langkung gampang ngartos, urang bakal nganggo sababaraha conto:

  • Kaca anu mana anu ngagaduhan kapasitas cai pangageungna?
  • Naha kai ngambang dina cai?

Pengamatan sareng panyilidikan

Peryogi liren di ngadamel pengamatan sareng panilitian pikeun ngumpulkeun saloba data anu mungkin pikeun ngajawab patarosan atanapi patarosan anu parantos dikedalkeun. Ieu kedah janten paniténan kualitas sareng panyilidikan, janten di handap ieu kami bakal ngajelaskeun sababaraha metode obsérvasi.

Observasi ilmiah tiasa dianggo pikeun ngajelaskeun naha atanapi patarosan sanés, kalayan bantosan data anu dikoléksi ku cara anu béda. Ieu tiasa dibagi kana tilu jinis, observasi asistematis, semi sistematis sareng sistematis. Nanging, dina léngkah-léngkah sistematika biasana dianggo.

  • Anu teu sistematis ngarujuk kana salah sahiji anu pengamatan dilaksanakeun tanpa aya perencanaan atanapi organisasi sateuacanna, nyaéta, urang ngan ukur niténan masalah sareng nyobian ngumpulkeun data anu dipikaresep ku kami.
  • Semi sistematis dicirikeun ku kanyataan yén tujuan paniténna kedah disusud heula, sahingga langkung gampang terang naon anu dipilarian ku éta. Sanaos masalahna nyaéta aspék anu bakal dititénan henteu teratur.
  • Akhirna, aya pengamatan anu sistematis, anu ngamungkinkeun, kalayan dibantosan ku perencanaan tujuan sateuacanna atanapi aspék anu bakal dievaluasi, kumpulan data ku cara anu langkung spésifik. Salaku tambahan, perlu dikategorikeun sadaya faktor pengamatan (paripolah atanapi tingkah laku, kanyataan, kajadian, fénoména dina daérah anu bénten, sareng anu sanésna).

Pernyataan hipotesa

Ieu mangrupikeun salah sahiji léngkah tina metode ilmiah dimana penjelasan (tiasa atanapi henteu) kedah dipendakan anu ngajawab patarosan anu ditaroskeun, ngémutan data anu dikumpulkeun ngalangkungan paniténan atanapi panilitian. Bahkan tiasa kéngingkeun sababaraha hipotesa, tapi teu aya anu tiasa dianggap "leres" dugi ka kabuktosan ngalangkungan ékspérimén (léngkah salajengna).

Nalika ningkatkeun hipotesa, kami nyarankeun tip ieu:

  • Identipikasi masalah.
  • Identipikasi naon anu anjeun terang (épék) sareng naon anu henteu anjeun (nyababkeun).
  • Milarian "tebakan" anu ngajawab naon anu anjeun terang.
  • Anggo struktur "Upami X maka Y", dimana "X" anu anjeun henteu terang sareng "Y" anu anjeun terang; janten "sabab" kajantenan kusabab asumsi anjeun "épék."

Éta mangrupikeun cara anu gampang sareng saderhana pikeun ngadamel hipotesis dina sababaraha léngkah, tapi anjeun tiasa milari langkung seueur téknik atanapi inpormasi dina wéb (anjeun ogé tiasa masihan koméntar ka kami).

experimentation

Ékspérimén mangrupikeun bagian tina tahapan metode ilmiah kumargi ngalangkungan dimungkinkeun pikeun mariksa hipotesa numutkeun variabelna. Ieu ngandung harti yén jalma anu ngalakukeun panilitian kedah ngamanipulasi variabel sabab pikeun niténan épék anu béda-béda anu tiasa kajantenan dina variabel gumantung, pikeun ngukur pangaruhna.

Salaku tambahan, ékspérimén ogé tujuanna pikeun nyiptakeun kaayaan, dimana kaayaan anu diperyogikeun sareng unsur-unsur anu ngandung objék anu kedah ditalungtik.

Upami ékspérimén tiasa masihan validitas hipotésis, maka ieu tiasa leres numutkeun tés anu dilaksanakeun (enya, mungkin waé numutkeun tés sanésna éta salah); Sedengkeun lamun ékspériménna henteu tiasa nguji hipotésis, maka éta moal deui sustainable, atanapi sahenteuna bakal ditaroskeun.

Analisis sareng kacindekan

Gumantung kana ékspérimén anu dilaksanakeun, runtuyan data kedahna dikumpulkeun pikeun kéngingkeun analisis salajengna. Di mana sadaya data kedah diperhatoskeun, henteu paduli naha ieu mangaruhan kana hasilna numutkeun naon anu kami pikir bakal kajadian. Anu terakhir ngarujuk kana kanyataan yén upami sapotong inpormasi henteu satuju sareng anu diarepkeun, urang ogé kedah ngalebetkeunana sareng nganalisis pikeun kéngingkeun hasil anu tiasa dipercaya dina panyilidikan.

Akhirna, penafsiran data anu dikumpulkeun sareng dianalisis kedah dilakukeun; dina raraga nangtoskeun naha hipotesa leres atanapi salah. Dimana dina kasus anu munggaran, bakal ditingalikeun yén ngalangkungan ékspérimén hipotésis tiasa diverifikasi, anu henteu leres-leres leres; sedengkeun kasus anu kadua tiasa ngeureunkeun ékspérimén atanapi janten awal pikeun ngawangun hipotesa anu sanés.

Éta léngkah-léngkah tina metode ilmiah anu anjeun kedah laksanakeun pikeun ngalaksanakeun panyilidikan; anu kami arepkeun anjeun tiasa ngartos leres. Léngkah-léngkah sanés tiasa dilebetkeun, aranjeunna mangrupikeun panerbitan hasil atanapi ngalakukeun panilitian anu parantos dilaksanakeun ku élmuwan anu sanés (pikeun mariksa hipotesa na), tapi éta bakal langkung ti léngkah anu jelas, janten henteu perlu masihan detil.


Koméntar, tinggalkeun anjeun

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.

  1.   Rolando cenahna

    Inpormasi na akurat pisan sareng disintésis, ngan ukur titik terakhir anu diperyogikeun:
    Kasimpulanana