Naon solusi émpiris? Jenis, Pasipatan sareng Conto

Solusi dina kimia biasana binér, ieu ngandung hartos yén éta diwangun ku dua komponén, zat solut sareng pelarut, anu mangrupikeun solusi anu bakal dibubarkeun sareng anu sanésna faktor pelarut.

Dumasar kana hal ieu, ieu tiasa dibagi kana dua jinis, nyaéta anu dihargaan sareng anu émpiris, anu terakhir nyaéta anu jumlah solut sareng pelarut anu tiasa dikandungna henteu diperhatoskeun.

Biasana dina leyuran émpiris solut sareng pelarutna relatif, sabab ieu tiasa robih kantun ku jumlahna, upami urang ngagaduhan solusi kalayan jumlah anu sami pikeun kadua unsur, salah sahiji tina dua nami tiasa ditugaskeun pikeun masing-masing.

Naon solusina?

Pikeun terang leres istilah solusi émpiris, perlu dipikanyaho yén éta mangrupikeun larutan, anu dihartikeun salaku campuran homogen, anu biasana diwangun ku partikel anu langkung alit tina 10 atom, ieu biasana diwangun ku dua zat sapertos salaku solut sareng pelarut.

Solutes

Éta mangrupikeun bahan anu leyur dina campuran, sabab éta kalolobaanana aya dina jumlah anu kirang.

Pangleyur

Éta mangrupikeun zat anu ngaleyurkeun zat terlarut, ieu aya dina babandingan anu langkung ageung tibatan anu parantos disebatkeun.

Solusi na dibagi kana dua jinis, nyaéta anu di mana jumlah anu pasti tina zat soléh sareng pelarut dina campuran tiasa ditangtoskeun, anu dingaranan ku anu ditingali, sareng aya ogé anu empiris, anu mana anu jumlahna moal tiasa ditangtoskeun. tina ieu.

Naon leyuran émpiris?

Éta mangrupikeun campuran anu jumlah pasti tina zat soléh sareng pelarut henteu tiasa ditangtoskeun, dimana unsur-unsur tiasa dipisahkeun tina padet dina cairan, cair dina cair, gas dina cair sareng gas dina gas, mangrupikeun anu paling ageung jumlahna anu leyur budak leutik.

Variasi waktos pembubaran bakal bénten-bénten perkawis suhu, tekanan sareng sifat zat lééh, ogé dina kasus gas condong ngaleyurkeun zat terlarut, nyababkeun yén pelarut ngagaduhan ketebalan langkung ageung.

Aya lima jinis leyuran émpiris anu dibagi gumantung kana kualitas pelarut sareng zat solut, diantarana diencerkeun, konséntrasi, jenuh, teu jenuh sareng jenuh.

Upami campuran ngagaduhan dua zat salaku komponén cair, éta bakal kaleungitan rasa bahanna, sareng ngan ukur anu dipikanyaho, kusabab bahan anu jumlahna ageung dina campuran.

Jinis leyuran émpiris

Jenis ieu dibagi dumasar kana résistansi zat, sareng jumlah zat terlarut di jerona, diantarana ieu tiasa disebatkeun.

Solusi éncér

Éta mangrupikeun jumlah pelarut ngabayangkeun zat terlarut, anu ogé dikenal salaku leyuran lemah, kusabab jumlahna sakedik, conto ieu tiasa nalika séndok gula ditambihkeun kana kopi anu dina suhu luhur atanapi panas, anu bakal ngaleyurkeun gancang pisan berkat jumlah pelarut.

Solusi kentel

Éta mangrupikeun jalma anu ngagaduhan seueur zat solut dibandingkeun sareng jumlah pelarut anu aya dina campuran atanapi éta ogé tiasa diinterpretasi salaku jumlah maksimum zat anu leyur dina jumlah pelarut, conto ieu tiasa nalika aranjeunna disimpen 10 gram uyah dina ½ liter cai.

Perhatoskeun yén teu aya wates anu pasti antara leyuran éncér sareng pekat.

Solusi henteu jenuh

Ieu dicirikeun ku ngagaduhan jumlah minimum zat pelarut anu tiasa dikandungna, dina kaayaan tekanan sareng suhu anu tangtu, conto tiasa 30 gram uyah dina 2 liter cai.

Solusi jenuh

Éta pisan bertentangan sareng anu henteu jenuh, kusabab éta ngagaduhan jumlah zat terlarut anu maksimum anu tiasa dicekel, dina kaayaan tekanan sareng suhu anu pasti, diperhatoskeun yén nalika leyuran jenuh zat solut henteu ngaleyurkeun deui, nyiptakeun kasaimbangan antara zat solut sareng pelarut.

Solusi supersaturated

Ieu ngandung langkung langkung solut tibatan leyuran jenuh. Hiji-hijina cara pikeun zat solut ngalebetkeun deui kana tindakan pelarut nyaéta ku manaskeun campuran, tapi nalika diidinan tiis, éta bakal balik deui ka kaayaan aslina kusabab kaasamanana. Éta mangrupikeun solusi anu teu stabil anu nalika nampi niup sakedik atanapi gerakan ngadadak, bakal janten solusi jenuh.

Pasipatan leyuran

Solusi ngagaduhan seueur sipat, tapi anu paling penting nyaéta kaleyuran, nyaéta jumlah zat terlarut anu tiasa leyur dina pelarut dina suhu anu sami, kalayan lapisan komposit ngagaduhan tingkat kaleyuran nyalira.

Aya ogé anu sanés tina zat solut sapertos konduktivitas listrik, tekanan uap, sareng anu sanésna ogé pelarut sapertos titik didih, atanapi titik fisi, anu nalika padet janten cair.

Pikeun leyuran homogen pikeun kabentuk, kedah aya daya tarik anu tangtu antara molekul zat pelarut sareng pelarut, anu bakal ngungkulan kakuatan molekul daya tarik tina zat solut nyalira, nyababkeun aranjeunna paburencay sareng antukna ngagabung sareng bahan pelarut .

Salaku conto, urang ngagaduhan cai sareng gula, anu, sakumaha dipikanyaho, nalika anjeun nempatkeun séndok gula dina gelas cai, éta bakal ngaleyurkeun, sabab molekul cai cukup kuat pikeun narik gula,. sareng yén ieu kajantenan janten cairan gabungan sareng cai.

8 Conto anu ngabantosan nangtoskeun solusi émpiris

  1. Nalika anjeun nyiapkeun latte, katingalina sapertos zat solut tina kopi anu padet, sareng susu salaku pelarut anu cair.
  2. Coklat sareng cai, coklat janten zat solut sareng cai pelarutna.
  3. Nalika éta dilakukeun leyuran kana cai sareng hawa, halimun dicandak.
  4. Cét sareng kaléng, pikeun tiasa nganggo cet minyak langkung gampil, éta kedah ngalangkungan prosés pembubaran nganggo kaléng, anu mangrupakeun pelarut.
  5. Cai sabun, anu cai mangrupikeun pelarut sareng sabun anu terlarut, ieu ogé tiasa dijantenkeun conto larutan henteu jenuh.
  6. Kopi sareng cai, nalika nyiapkeun jinis kopi normal, éta ogé éncér, tapi waktos ieu cai, anu janten pelarut.
  7. Cai sareng gula, gula mangrupikeun bahan anu leyur sareng cai pelarut
  8. Cai sareng jus buatan, inuman ieu mangrupikeun produk anu déhidrasi, anu fungsina salaku gula anu raos, éta meta dina cara anu sami sareng anu sateuacanna.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.