Naon sumbangan Galileo Galilei?

Kontribusi tina Galileo Galilei aranjeunna leres-leres penting pisan pikeun pamekaran fisika, astronomi sareng sains umumna; kumargi malahan ieu dianggap bapak élmu, anu numutkeun kajian éta a ahli fisika, insinyur, matematikawan, astronom sareng filsuf anu lahir di Italia dina 15 Pébruari 1564.

Galileo mangrupikeun jalma Katolik numutkeun gerakan Renaissance, anu henteu ngan ukur resep kana bidang élmu, tapi ogé dina éksprési artistik. Di sagigireun éta, dianggap yén ieu mangrupikeun dasar pikeun révolusi ilmiah, sabab éta nangtang téori kuno boh sains sareng agama; dimana anu terakhir mangrupikeun panyababna tina kurungan sareng pupusna salajengna, kumargi sanaos Katolik ieu henteu janten masalah pikeun anjeunna sareng modél Copernican na di jagad raya.

Kontribusi kana tiori Copernican

Galileo Galilei

Di jaman kuno, jauh sateuacan Galileo, éta panginten yén Gusti parantos nyiptakeun Alam Semesta sahingga panaliti ngan ukur ngulik diajar naon waé anu aya di dinya. Numutkeun tiori Aristoteles sareng Ptolemy, babarengan sareng Garéja Katolik, bumi aya di Pusat Alam Semesta sareng sanaos éta henteu ngajelaskeun sadaya fenomena anu dititénan ku murid, éta tiori anu valid dugi ka datangna Copernicus, Galileo, Johannes Kepler sareng Tycho Brahé.

Galileo nyumbang kana tiori Copernican (Planét ngurilingan matahari) papanggihan anu ditawarkeun ku teleskop na anu nembé ningkat, sapertos pengamatan anu dilakukeun ku Bulan, Jupiter, Venus, sareng bahkan matahari. Naon anu ngabantosan anjeunna ngadamel téks anu ngajelaskeun kumaha jagad raya jalan sareng naon tempat bumi di dinya.

Révolusi ilmiah

kontribusi galileo galilei

Salah sahiji kontribusi ti Galileo Galilei Anu paling kasohor nyaéta sikapna ka Garéja Katolik anu hoyong ngaléngkah jauh sareng nunjukkeun yén modél atanapi téori anu aya ngeunaan Alam Semesta henteu leres, henteu paduli sabaraha biaya.

Ieu, dibarengan ku ditéwakna, ngagampangkeun jalan pikeun élmuwan anu sanés gabung sareng misah ti Garéja Katolik, ngahasilkeun révolusi ilmiah anu ngamungkinkeun ngembangkeun élmu dina kecepatan anu langkung ageung tibatan jaman harita; alesan kunaon dina waktos anu singget urang berhasil dugi ka ayeuna urang ayeuna. Maka, kontribusi Galileo Galilei pikeun dunya modéren mangrupikeun anu pangpunjulna.

Buku Galileo Galilei

Dina taun hirupna Galileo, anjeunna nyebarkeun sababaraha buku ngeunaan sababaraha bidang, sapertos fisika atanapi astronomi. Diantarana urang tiasa mendakan "The Sidereal Messenger" ti 1610, "Operasi kompas géométris sareng militér" ti taun 1604, "Wacana ngeunaan hal-hal anu kumalayang dina cai" ti 1612, "Dialog dina dua sistem pangageungna dunya" ti 1631 sareng "Dua élmu énggal" taun 1638.

  • Utusan sidereal Éta ngeunaan papanggihan anu dilakukeun ku élmuwan ngeunaan bulan.
  • Operasi kompas géométri sareng militér Éta kalebet panjelasan élmuwan ngeunaan ékspérimén sareng aplikasi anu badé dianggo dina bidang téknologi.
  • Buku tina pidato ngeunaan hal-hal anu kumalayang dina cai, Sabalikna, éta mangrupikeun panilitian anu milari verifikasi téori Aristoteles, anu leres.
  • Dialog dina dua sistem anu pangageungna di dunya, Éta ngeunaan sudut pandang anu béda ngeunaan téori Alam Semesta jaman harita; khususna aya tilu, tiori Copernican, hiji anu teu percanten kanaana sareng anu teu bias. Buku na dikembangkeun sareng jalma pikeun unggal pamikiran.
  • Tungtungna Dua élmu anyar ditujukeun pikeun ngadamel ringkesan ngeunaan élmu gerak sareng kakuatan, anu mangrupikeun bagian tina Kontribusi Galileo Galilei pikeun fisika.

Hukum gerak

Hukum gerak munggaran Newton nyaéta objék anu diulik ku Galileo, anu ngarti yén awak tiasa ngagancangkeun dina tingkat anu sami henteu paduli jisim atanapi ukuran na; janten gerakanna ngan ukur ngeunaan kagancangan sareng arah awak.

Numutkeun ka Galileo, gerakanna dihasilkeun berkat panerapan "kakuatan" sareng upami ieu sanés bagian tina sistem, awak bakal "istirahat". Salajengna, éta ogé menyimpulkan yén objék sanggup nolak parobahan gerakanana, ku sabab kitu anjeunna mendakan "inersia."

Papanggihan Galileo

Pamutahiran teleskop

Sanaos jalmi ieu henteu mendakan teleskop, anjeunna tiasa ningkatkeun pisan. Dina mangtaun-taun éta parantos aya teleskop anu sanggup ngagedekeun tilu kali, tapi Galileo berhasil ngarobih lénsa pikeun ngahontal perbesaran tilu puluh kali lipat.

Teleskop munggaran dijantenkeun judul di 1609 sareng ngan sataun saatosna, élmuwan ieu nyiptakeun langkung ti lima puluh spésimén (henteu sadayana fungsional). Salaku tambahan, ogé nampung gambar anu dikirimkeun ku alat ieu, kumargi sateuacanna éta katingali dibalik.

Satelit satelit

Kontribusi Galileo pisan rupa-rupa, kumargi dina hal ieu anjeunna niténan satelit Jupiter (anjeunna mimiti ningali aranjeunna dina Januari 1610) ngalangkungan teleskopna, percanten yén ieu mangrupikeun bintang-bintang tiheula tapi engké anjeunna ngartos yén éta satelitna, anu beuki deukeut ka planet ieu, langkung gancang aranjeunna ngalih.

Fase-fén Venus

Fase-fén Venus anu disumbangkeun ku Galileo GAlilei

Éta di awal 1600an nalika Galileo Galiei mendakan fase Venus. Kabeneran aya yén anjeunna parantos niténan béntang sareng Jupiter atanapi Saturnus. Nanging, dina hal ieu anjeunna tiasa mastikeun yén aya sababaraha tahapan anu saluyu sareng bulan. Ku cara kieu, éta mangrupikeun sumbangan anu sanés tina Galileo kumargi aranjeunna negeskeun, sakali deui Téori Copernican. Salami langkung ti 1500 taun, tiori dipercaya yén panonpoé, planét sareng bulan mangrupikeun anu ngurilingan bumi. Janten nalika tahapan-tahapan Venus kapendak, katingali yén sagala hal anu dipikirkeun henteu saluyu sareng papanggihan ieu.

Bulan-bulan jupiter

Anu disebut bulan Jupiter dipanggihan dina 1610 sareng tangtosna, ku Galileo Galilei. Éta mangrupikeun opat satelit pangageungna anu ngagaduhan planet ieu: Io, Europa, Ganymede sareng Callisto. Sanaos anjeunna mimitina nunjuk aranjeunna kalayan nomer. Galileo ningali tilu poin sareng énjingna anjeunna mendakan yén aya opat. Aranjeunna teu tiasa janten bintang sabab aranjeunna muterkeun di sakurilingna.

Panonpoé Tilelep

Sunspots dina waktos éta diulik ku sajumlah ageung élmuwan sareng panaliti, janten atribusi ieu salah dipasihkeun ka Galileo kusabab anjeunna nganggo papanggihan élmuwan anu sanés pikeun atribut aranjeunna sahingga ngagaduhan popularitas sareng hormat para raja.

Nanging, anjeunna ogé nyumbang kana panilitian diantarana, anu disarengan ku panyilidikan anu sanés ngamungkinkeun anjeunna nguatkeun tiori Copernican, kumargi titik-titik ieu mangrupikeun indikasi yén bumi ngurilingan matahari.

Pendil na

Kontribusi Galileo Galilei anu sanésna nyaéta pendil, sabab salaku nonoman anjeunna niténan lonceng Pisa Cathedral sareng kumaha aranjeunna ayun berkat gerakan anu dihasilkeun ku arus udara.

Anjeunna nyiptakeunana dina 1583 sareng ku uji coba pulsa na anjeunna berhasil mendakan "hukum pendil". Anu mangrupakeun prinsip anu masih dianggo ayeuna, anu nyatakeun yén henteu paduli jarak pendil ngalih tina kasaimbanganana, éta henteu bénten-bénten dina ayunanana.

Studi bulan

nu studi lunar ku Galileo Galilei Éta mangrupikeun salah sahiji kontribusina anu paling luar biasa dina astronomi sareng sains umumna, kumargi gerakan sareng ciri na anu janten obyek kajian. Ti dinya téori yén satelit urang gaduh sifat anu sami lahir (anjeunna niténan gunung sareng kawah di dinya), anu masihan anjeunna langkung seueur alesan pikeun percanten kana téori Copernican.

Térkoskop

Diantara panimuan anu paling luar biasa urang mendakan térmoskop, kumargi éta mangrupikeun anu munggaran sareng ieu dilayanan pikeun nyiptakeun térmométer anu urang terang ayeuna. Penemuanana didamel taun 1592, nalika Galileo nganggo sagelas cai anu napel dina pipa anu tungtungna aya bal gelas kosong. Ieu damel sesuai sareng suhu sareng tekanan, kumargi hasilna tiasa didapet ku ngahijina duanana faktor.

Sanaos thermoscope henteu ngagaduhan kamampuan masihan ukuran anu pas ngeunaan suhu, éta tiasa nunjukkeun parobihan anu sami; Janten sanaos sigana henteu janten masalah ageung ayeuna, dina waktos éta mangrupikeun papanggihan inovatif anu ngamungkinkeun ngembangkeun instrumén pangukuran dina taun-taun engké.

Métodologi ilmiah

Galileo Galilei ogé dianggap salaku bapa metode ilmiah, anu dipidangkeunana dina jaman konservatisme agama Katolik sareng anu antukna teu ngagaduhan hubungan sareng tiori Aristoteles.

Panemuan ieu dilakukeun nalika Galileo nganggo buktina matématika dina sababaraha papanggihan atanapi panyilidikanana; anu dianggap alat panilitian. Sanaos henteu nyebatkeun éta (aya mamang kunaon), ieu pikeun ngembangkeun metoda ilmiah engké.

Cingcin Saturnus

Cingcin Saturnus

Anjeunna mangrupikeun astronom anu mimiti ningali Saturnus ti Bumi. Nalungtik, anjeunna mendakan hal anu narik perhatian anjeunna. Henteu nanaon tapi cincin Saturnus. Sanaos panginten kanyataan sapertos kitu sanés sumbangan anu disorot, éta pantes disebatkeun.

Hukum Ragrag

Deui dina bidang fisika, ilmuwan ieu ngabaru ku nunjukkeun kakuatan anu nyababkeun percepatan sareng henteu gancang sakumaha ceuk Aristoteles di jaman baheula; anu ngamungkinkeun anjeunna ngartos yén gaya gravitasi mangrupikeun kakuatan anu konstan sareng ngahasilkeun pangaruh akselerasi konstan dina awak anu murag kana taneuh.

Kontribusi Galileo Galilei leres-leres sanés ngan ukur luar biasa pikeun waktosna, tapi ogé dijantenkeun dadasar pikeun ngembangkeun élmu ti abad éta dugi ka ayeuna. Kusabab kitu, ieu mangrupikeun karakter dina sajarah anu sesah hilap, kumargi anjeunna ngahaturanan salami taun-taun hirupna kana papanggihan ieu anu penting pisan pikeun masarakat modéren sareng sains.


16 koméntar, tinggalkeun anjeun

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.

  1.   Juan cenahna

    Woou Abdi henteu terang kumaha hatur nuhun pisan pikeun anjeun. Usaha seueur pisan
    Inpormasi parantos ngalayanan kuring pisan sareng hatur nuhun kana upaya hatur nuhun anu parantos anjeun laksanakeun

    1.    Juan cenahna

      Sadaya ideu ieu parantos nguntungkeun kuring dina panilitian anu kuring lakukeun, hatur nuhun kanggo sadayana

    2.    Bangsat cenahna

      halo teu aya mames anjeun téh bangsat lesbi sareng pénis dina panangan

  2.   ivett cenahna

    Pisan pikaresepeun kuring resep

  3.   ISIDRO VILLAMIL cenahna

    Maca naon anu dilaporkeun halaman ngeunaan karakter ieu, hiji jalma anu dituduhkeun kana hikmat anu hébat. SAKTI WAKTU AYANA, PANGAJARAN JEUNG SARANNA tetep BERASA

  4.   Michelle Banegas cenahna

    Éta ngabantosan kuring pisan :)

  5.   morena cenahna

    éta alus

  6.   herson yahir cenahna

    Inpormasi éta ngabantosan kuring pisan

  7.   Mario anu heran cenahna

    Éta ngabantosan kuring menit di sakola sareng kuring ngagaduhan PR dua kali langkung ageung. ??

  8.   Jenny gazca cenahna

    Éta ngabantosan kuring pisan, kelas fisika ayeuna bakal langkung énténg, hatur nuhun pikeun usaha anjeun

  9.   Sandra cenahna

    Hatur nuhun pikeun ieu anu ngajantenkeun artos 1000

  10.   henteu aya namina cenahna

    Abdi resep pisan inpormasi sareng éta ngabantuan kuring hatur nuhun.

  11.   harepan cenahna

    Abdi mendakan inpormasi ieu matak lieur: Saturnus satelit

    Kontribusi Galileo seueur pisan, sabab dina hal ieu anjeunna niténan satelit Jupiter

  12.   Marvin cenahna

    Hatur nuhun pisan kana inpormasi na

  13.   Tupac sambrano cenahna

    haha kirimkeun: v

  14.   Jery ​​Antonio Ortuño Rodríguez. cenahna

    Éta mangrupikeun dokumén anu luar biasa tina karya anu ditingali ku jenius anu luar biasa pikeun katurunan anu nyumbang pisan pikeun kamanusaan sareng sains modéren sareng anu ngabantosan pisan kuring pikeun panilitian yén Universitas Galileo ninggalkeun kuring di dieu di Guatemala ngeunaan kahirupan sareng karya Galileo Galilei. Ngahaturkeun pisan kana tulisan ieu.