Téks monografi: ciri, jinis, fungsi sareng struktur

"Téks" dihartikeun salaku tanda atanapi karakter tina hiji bentuk tulisan anu babarengan ngawangun éksprési anu bermakna, biasana pikeun tujuan ngalirkeun inpormasi atanapi komunikasi. Upami kitu téks monografi, ieu nuduhkeun téks-téks anu digunakeun dina sababaraha genre sastra pikeun nganyatakeun unggal jéntré ngeunaan hiji topik atanapi ngan ukur fokus kana hiji aspék éta

Naon ari karya monografi?

Étimologi kecap asalna tina basa Yunani, anu hartosna "monyét" uno sareng "grafik" hartosna tulisanana. Monograf mangrupikeun téks atanapi karya anu dilakukeun dina panilitian dina sababaraha sumber anu béda sapertos buku, majalah, halaman wéb, sareng anu sanésna; dina raraga ngumpulkeun jumlah inpormasi anu paling ageung sareng aspék anu paling penting dina hiji topik khusus.

perbawa

  • Biasana dianggo dina elaborasi tina karya tulisan, panilitian, réfléksi sareng ésai.
  • Panulis ngagaduhan kamampuan ngadeukeutan subjek tina sudut pandang anu béda.
  • Tujuanna pikeun nampilkeun pamaca sareng seueur inpormasi sareng data sabisa ngeunaan hiji topik. Salaku tambahan, di bidang akademik ogé milari mendakan hipotésis anu béda dina raraga ngalegaan jejer anu béda anu dibahas dina subjek.
  • Perlu nuturkeun struktur (bubuka, pamekaran sareng kacindekan) sareng metodologi panalungtikan.
  • Sanaos biasana lumayan jembar, sanaos henteu hartosna éta wajib.

Jenis téks monografi

Karya monografi tiasa tina sababaraha jinis, anu ngandung ciri nyalira. Diantarana urang mendakan wartawan, ilmuwan, budak sakola sareng jénderal.

  • Jurnalistik: nyaéta anu disiapkeun sareng tujuan nyebarkeun inpormasi ngeunaan hiji atanapi langkung panyilidikan jurnalistik. Dina waktos anu sasarengan, jejer ditujukeun tina sudut pandang étika sareng filosofis, dina raraga ngagunakeun alesan pribadi sareng masihan opini anu langkung subyéktif.
  • Ilmiah: Mangrupikeun dokumén anu sacara éksténsif ngalaan topik ku struktur anu teratur sareng jelas, ditujukeun ka para profesional sareng komunitas ilmiah. Pikeun ieu, tés sadaya jinis biasana dianggo, sapertos laboratorium, sosial, percobaan statistik, tabel atanapi téori anu ngamungkinkeun pendekatan objektif pikeun subjek.
  • Barudak sakola: Jelas ieu dilaksanakeun sareng tujuan nyiapkeun karya panilitian pikeun sakola. Sanaos ieu biasana nampilkeun ciri-ciri karya monografi umum.
  • Umum: akhirna, para jenderal mangrupikeun hal-hal anu matak topik anu pikaresepeun didatangan pikeun sabagéan ageung komunitas, ngahargaan struktur dasar. Ieu biasana dianggo dina bisnis, setting pribadi atanapi pribadi.

Naon fungsina sareng pentingna?

Sakumaha anu parantos kami sebatkeun sapanjang tulisan, aranjeunna narékahan nampilkeun inpormasi anu paling lengkep ngeunaan hiji topik anu khusus, ku sabab éta fungsi utama na. Nanging, jinis téks ieu ogé ngagaduhan tujuan anu langkung khusus, sapertos:

  • Aranjeunna narékahan pikeun masihan sumbangan pikeun atikan pamiarsa tina padamelan anu parantos dilakukeun.
  • Éta ogé tujuan pikeun ngabantosan dilegakeun inpormasi anu aya ngeunaan topik atanapi sababaraha topik anu sami; kumargi panulis kedah nyumbangkeun kontén anu énggal, seger atanapi inovatif, salian ti kanyataan yén daérah anu ngagaduhan poko ogé ngagaduhan manpaat.
  • Pikeun propésional, pamekaran jinis karya ieu ngamungkinkeun aranjeunna kéngingkeun pangakuan di komunitas tempat aranjeunna damel.

Maka, salian ti nampilkeun sababaraha fungsi, éta ogé nguntungkeun atanapi manpaat; anu hartosna yén téks-téks ieu penting pisan dina sababaraha bidang sapertos pendidikan atanapi komunitas ilmiah.

Unsur atanapi bagéan monograf

Téks monografi bisa waé béda-béda kusabab béda bagéan anu nyusunna. Éta gumantung kana jinis padamelan anu kedah dilakukeun sareng pemirsa anu bakal dituju.

Aya struktur dasar anu urang sebatkeun dina ciri-cirina (bubuka, pamekaran sareng kacindekan), anu biasana dianggo dina ésai sareng réfléksi, contona; sedengkeun anu sanésna nyaéta anu tradisional sareng anu ilaharna dianggo dina karya akademik atanapi ilmiah, nyaéta: kasimpulan, perkenalan, pamekaran, kacindekan, pustaka sareng anéks.

Unsur-unsur ieu minuhan tujuanana nyalira dina karya, janten perlu dijelaskeun pikeun kéngingkeun ideu ngeunaan naon sareng naon tujuanana. Kusabab modél tradisional langkung jembar dina hal elemen sareng kalebet struktur dasarna, éta bakal dijantenkeun salah sahiji anu urang jelaskeun di handap.

Kasimpulanana

Éta ngarujuk kana potongan leutik ngeunaan eusi anu bakal dipendakan ku pamaca dina monograf; di mana éta dianggo ku sababaraha pangarang dina raraga nyayogikeun sakedik inpormasi anu ngamungkinkeun narik perhatian masarakat kana poko anu atos aya.

Bubuka

Mangrupikeun bagian tina téks atanapi karya anu urang kedah ngagabungkeun ideu pikeun dikembangkeun sareng kontéks topikna, dina raraga nyiapkeun pamaca ngeunaan ngeunaan naon.

Pangwangunan

Mangrupikeun bagian anu mana, sakumaha namina nunjukkeun, topik atanapi topik anu dipikaresep dikembangkeun, sacara teratur sareng nyobian nyayogikeun inpormasi sareng data sabisa-bisa. Pikeun struktur anu leres tina bagian ieu, cita-cita pikeun ngabagi kana bab-bab anu kedah dibaca pikeun paham leres; sabab, contona, moal disarankan pikeun ngobrol ngeunaan jinis téks tanpa terang hartosna.

kacindekan

Éta mangrupikeun bagian anu ngajawab ideu, mamang atanapi hipotésis anu ditepikeun dina hal éta dikedalkeun, ogé cara pikeun nyimpulkeun eusi katutupan panyorot anu paling penting; di jerona dimungkinkeun pikeun ngabantah sareng napsirkeun sadaya inpormasi anu dikumpulkeun.

Pustaka atanapi rujukan

Éta ngarujuk kana patarosan anu didamel pikeun nyiapkeun padamelan, nyaéta sumber dimana sadaya bahan anu dianggo dipendakan. Sanaos kanyataanna henteu biasana dianggo leres di sakola, tujuan bagianna nyaéta nyayogikeun sumber sahingga anu minat tiasa konsultasi langkung seueur ngeunaan hiji aspek khusus.

Annexes

Éta mangrupikeun bagian akhir tina monograf dimana panulis tiasa nyayogikeun pamiarsa ku matérial grafis anu dianggo salaku dadasar pikeun ngembangkeun karya, sapertos tabel perbandingan, statistik atanapi perséntase, wawancara, sareng anu sanésna.

Unggal matéri kedah diklasifikasikeun sareng nomer supados tiasa ngarujuk aranjeunna sapanjang pamekaran ku cara anu raoseun, gancang sareng saderhana.

Téks monografi mangrupikeun karya akademik anu paling sering dianggo di dunya, ogé ku wartawan, élmuwan sareng saha waé, organisasi atanapi perusahaan sacara umum. Maka, kami arepkeun inpormasi anu dikumpulkeun ngeunaan éta parantos ngamungkinkeun anjeun kéngingkeun élmu anu diperyogikeun pikeun diwujudkeunana.


3 koméntar, tinggalkeun anjeun

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.

  1.   Karimé cenahna

    Inpormasi éta ngabantosan pisan

  2.   Carolina cenahna

    Éta dianggo pikeun karya Spanyol kuring, hehehe

  3.   Carolina cenahna

    SIIIIIIIII ngabantosan kuring