Çfarë duhet të dini për etiologjinë?

Etiologjia është një nga degët e shkencës që është më e lidhur ngushtë me disiplina të ndryshme për shkak të zbatueshmërisë së saj në fusha të ndryshme. Para se të futemi në temë, le të njohim etimologjinë e kësaj fjale.

Cila është origjina e fjalës Etiologji?

Etiologjia shumë e përdorur nuk është një fjalë që ka lindur kohët e fundit, ajo rrjedh nga gjuha greke, nga fjala nënë "Aitologji", Çfarë do të thotë "jepni një arsye për” Duke thënë këtë, le të përcaktojmë tani se çfarë është etiologjia: Kjo njihet si një shkencë që është përgjegjëse për analizimin dhe studimin e shkaqeve ose origjinës së ngjarjeve. Aty ku mbizotëron etiologjia është në mjekësi, pasi lejon përcaktimin e shkakut të sëmundjeve të shumta.

Ky vlerësim për të arritur në një përfundim rreth asaj që po ndodh në trupin e një personi fillon nga pikëpamja e njohjes së efekteve të tij dhe pse ato janë. Arsyeja pse, historikisht, qeniet njerëzore shkojnë te një njohës, mjek, apoter, fakultet ose siç njihet ai, në mënyrë që ata t'i marrin në pyetje ose të rishikojnë dhe diagnostikojnë gjendjen e tyre.

Term i përbashkët midis specialistëve dhe studiuesve

Ndoshta një qytetar i zakonshëm në ndonjë rrugë të botës nuk përdor përdorimin e kësaj fjale, ka shumë të ngjarë që ai nuk e di atë. Por midis mjekëve dhe specialistëve është në përdorim të zakonshëm. Për këtë arsye, kur ata gjejnë një pamje klinike në të cilën ekziston një sëmundje ose sëmundje që nuk dihet shkaku, atëherë pohohet se për këtë "etiologjia e saj nuk dihet".

Nga kjo perspektivë etiologjia merr një rëndësi të madhe dhe bëhet një shtyllë themelore, veçanërisht kur përballeni me diçka të panjohur. Supozoni se në një pjesë të botës lind një shpërthim i një sëmundjeje të panjohur, kjo do t'i detyrojë ata që përfshihen në zgjidhje të zbulojnë origjinën dhe shkakun e fenomenit në fjalë, kështu që do të jetë më e lehtë, në teori, të marrin një kurë ose një ilaç parandalues .

Filozofët gjithashtu apelojnë për etiologji

Që nga kohërat antike të botës, njeriu ka pasur një dëshirë të dijë dhe të kuptojë misteret e mëdha të jetës, ai ka pyetur me këmbëngulje për realitetin dhe rrethanat që rrethojnë kalimin e tij nëpër botë. Nga kemi ardhur? Ku shkojme Pse ekzistojme? Si shpjegohen kushtet dhe fenomenet që vëzhgojmë? Dhe një nga pyetjet që formulohet është ndoshta ajo që ne i kemi bërë vetes më shumë kur vëzhgojmë një fenomen: cili është shkaku i tij?

Ata që i përkushtohen studimit të dijes dhe arsyes së qenieve, gjithashtu i drejtohen etiologjisë, si në rastin e filozofëve, për të cilët ky term ka një përdorim të gjerë në kontekstet e këtyre profesionistëve

Në rastin e fushës së filozofisë, ajo e koncepton etiologjinë si një disiplinë që përdor përpjekjet e saj për të studiuar shkaqet që japin shkas për gjërat. Kjo degë e shkencës fiton forcë të madhe në filozofi, një shembull i kësaj është kur studion një problem të lidhur si origjina e njeriut, kjo disiplinë do të kujdeset për këtë, duke prishur variantet dhe skajet e ndryshme që kanë të bëjnë me temën njeriu .

Zbatimi i etiologjisë në degë të ndryshme:

Etiologjia për pacientët

Mbi etiologjinë dhe zbatueshmërinë e saj në mjekësi Ne kemi biseduar në fillim të këtij teksti, kryesisht për të studiuar shkaqet e sëmundjeve të ndryshme që prekin individët në një kohë të caktuar.

Mjekësia gjithmonë i është drejtuar etiologjisë, që nga kohërat e Hipokratit e deri më sot, kur një pacient hyn në çdo zyrë të mjekut, mjeku i drejtohet një interpelancë të përpiktë, bazuar në tre pyetje apo aspekte kryesore:

1) .- Çfarë po ndodh me të?Këtu kuptojmë arsyen që e motivoi atë të shkojë te një specialist mjekësor, çfarë e motivoi atë për të marrë atë vendim.

2). - Koha me këtë gjendje: Në këtë pyetje të dytë, përcaktohet se kur ka ndodhur sëmundja ose gjendja e pacientit.

3). - Shkaku: Në këtë të fundit, përcaktohet shkaku, domethënë origjina e gjendjes që ju çon te një specialist.

Këtu qëndron dobia e kësaj shkence, pasi të zgjidhni këtë pyetësor me tre pyetje, do të jetë shumë e dobishme që mjeku, pasi të ketë ekzaminuar pacientin, të sigurojë me më shumë elemente, para së gjithash: Çfarë ka, çfarë gjendja trajtohet dhe më vonë, gjëja më e rëndësishme, arsyeja për të, kështu që do të ishte përmbushja e rolit të saj për të garantuar ose të paktën duke ndihmuar dhe udhëzuar për të marrë masat në mënyrë që pacienti të mos bjerë përsëri në ndonjë situatë që e çoi atë në kontraktoni sëmundjen sëmundje që e prek atë.

Edhe kur etiologjia çon në përcaktimin e shkakut ose origjinës së një situate, mjekët kanë debatuar gjatë nëse është vetëm një faktor ose disa që lindin në të njëjtën kohë për të gjeneruar një sëmundje. Disa folën për faktorë mjedisorë, të jashtëm dhe të brendshëm, por kjo pyetje diskutohej gjithmonë.

Zbatueshmëria e etiologjisë në Psikologji

Në fushën interesante të psikologjisë, etiologjia kërkon shkaqet që një individ karakterizohet nga njohje ose besime të ndryshme, si dhe nëse ata kryejnë ose jo një sjellje të caktuar.

Në këtë fushë, ka sfida për t'u kapërcyer nga psikologët kur vendosin etiologjinë në praktikë, pasi që studimi i shkaqeve është relativisht më kompleks sesa në rastin e mëparshëm, për shkak të faktit se fenomenet mendore nuk janë të vëzhgueshme drejtpërdrejt. Shtë e nevojshme të ekstrapolohen të dhënat e marra nga marrëdhëniet e vendosura midis variablave të ndryshëm.

Sociologji dhe etiologji

Për një sociolog që i drejtohet etiologjisë, ai aspiron të kërkojë, studiojë dhe analizojë faktorë të ndryshëm që do ta ndihmojnë të shpjegojë origjinën e një fenomeni të caktuar shoqëror. Merrni si shembull udhëheqjen, formimin e një grupi dhe fenomene të tilla si polarizimi i grupit , ekzistenca e grupeve, këto janë shembuj të temave që kërkojnë origjinën në sociologji.

Biologjia dhe ligji

E njëjta gjë ndodh në biologji, shkaku i proceseve të ndryshme biologjike që ndodhin në speciet tona njerëzore është analizuar, duke analizuar origjinën e proceseve dhe fenomeneve, ndërsa në shkencat juridike fjala "etiologji" nuk është aq e përdorur si në shëndetin e shëndetit Po kështu , kërkohen shkaqet që kanë çuar në kryerjen e një krimi ose në shkeljen e rregullave dhe ligjeve.

Çfarë duhet të dini për etiologjinë

1. - Etiologjia jo vetëm që përcakton shkakun e një situate, bën të mundur krijimin e variablave dhe faktorëve, të cilët edhe kur nuk janë shkaktarë, këto kontribuan në origjinën e asaj që u studiua ose e bëri të vështirë.

2. - Me etiologjinë, faktorët predispozues ose mbrojtës që marrin pjesë ose zvogëlojnë shfaqjen e, për shembull, një sëmundje gjithashtu studiohen dhe analizohen. Punohen gjithashtu shkaktarët dhe përmirësuesit.

3. - Dua te them analizohen dhe studiohen variablat e ndryshëm që bashkëveprojnë për të provokuar një situatën, duke pasur parasysh se përgjithësisht nuk ka asnjë shkak të vetëm.


Bëhu i pari që komenton

Lini komentin tuaj

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fusha e kërkuar janë shënuar me *

  1. Përgjegjës për të dhënat: Miguel Ángel Gatón
  2. Qëllimi i të dhënave: Kontrolloni SPAM, menaxhimin e komenteve.
  3. Legjitimimi: Pëlqimi juaj
  4. Komunikimi i të dhënave: Të dhënat nuk do t'u komunikohen palëve të treta përveç me detyrim ligjor.
  5. Ruajtja e të dhënave: Baza e të dhënave e organizuar nga Occentus Networks (BE)
  6. Të drejtat: Në çdo kohë mund të kufizoni, rikuperoni dhe fshini informacionin tuaj.