Fushat e mundësive: një konjukturë për zhvillimin global

Të flasësh për zhvillimin personal, shoqëror dhe profesional po bie në mënyrë të padiskutueshme në fushat e mundësive që paraqiten, ose që ne mund t'i promovojmë për të arritur objektivat.

Në nivelin personal, nëse nuk e njohim njëri-tjetrin si duhet ndikohemi keq dhe priremi të bëjmë gabime që na dëmtojnë në të ardhmen, kjo logjikisht ka të bëjë me zhvillimin profesional dhe shoqëror që si qenie njerëzore mund të kemi.

Një fushë e mundësive është ajo boshllëk që hapet dhe që gjeneron për ne, siç thotë fjala e tij, një "mundësi" për diçka në veçanti. Shtë një frazë që ata kanë pozicionuar të përmendin "politikisht të përshtatshme", ato pika që duhet të forcohen. Kjo është, dobësitë që mund të forcohen për t'i kthyer ato dhe për të bërë përparim të mundshëm prej tyre.

Në parim, është thelbësore që për të përmirësuar ose ndryshuar diçka në sjelljen tonë duhet të pranojmë që ajo ekziston dhe si na dëmton. Vlerësimi natyrisht virtytet, por duke qenë të qartë për të metat në mënyrë që t'i shndërrojë ato në një zonë mundësish.

Si të njohim një fushë të mundësive?

Hapi i parë, sipas psikologjisë, është të dallojmë gabimet tona, të dimë se ku po dështojmë, por mbi të gjitha ta kuptojmë dhe shohim nga një këndvështrim tjetër. Gabimi nuk duhet të merret si defekt që vjen për të qëndruar, në vend që të marrë mësime nga atje.

Nëse shohim se kemi dështuar, kjo përkthehet menjëherë në moskuptim se është e mundur të mësojmë nga atje, një situatë që mund të ndodhë nëse e shohim atë nga këndvështrimi i gabimit, pasi që bërja e gabimeve mund të na bëjë të vërejmë se pavarësisht nga ndodhi ne kemi aftësinë të përmirësohemi. Kjo na ndërton besimin dhe prej tij rrjedh qëllimi për të ecur përpara.

Pas identifikimit të defektit, duhet ta pranojmë, e cila nuk është e njëjta gjë. Ndonjëherë, është e vështirë për ne të kuptojmë se po gabojmë vërtet për një temë të caktuar, edhe nëse për një kohë të gjatë besonim se po e bënim mirë.

Në këtë proces ne po përparojmë drejt transformimit të asaj dobësie dhe shohim se si bëhet një zonë e mundësive, duke rritur atë defekt dhe duke përfituar prej tij për të marrë më pas Një aftësi. Ne mund të kryejmë një analizë krahasuese të situatës ideale dhe situatës reale, kjo mund të arrihet duke marrë parasysh tregues të caktuar që do të na japin një skicë të skenarit, dhe pastaj të përcaktojmë veprimet që do të kryhen, domethënë të bëjmë një Plani i veprimit.

Fushat e mundësive mund të frenojnë performancën

Siç është thënë më parë, është e rëndësishme të njohim vetveten në mënyrë që të përcaktojmë pikat tona të forta dhe të dobëta. Nëse nuk punojmë për këto dobësi, pengesa e arrijmë potencialin tonë krijues dhe për këtë arsye suksesi për të cilin dëshirojmë shumë.

Pa këto mundësi përmirësimi, ne biem në një rreth vicioz dekurajimi, duke ngadalësuar performancën tonë, e cila na pengon të rritemi dhe të vazhdojmë të përparojmë drejt qëllimit.

Për këtë arsye, raktivizimi i shpejtë dhe adekuat mbi këto "dobësi" që jo vetëm që mund të ndikojnë në zhvillimin e mirë personal, por gjithashtu ndikojnë drejtpërdrejt në pjesën e punës.

Kur në një intervistë ju pyesin dobësitë tuaja

Nëse normalisht e kemi të vështirë për veten tonë të identifikojmë dhe njohim dështimet tona, flisni ato në publik edhe më shumë, veçanërisht kur bëhet fjalë për një intervistë pune në të cilën duam të takohemi.

Mund të gjenerojë ankth dhe madje ankth për të mos ditur saktësisht se çfarë ose si të përgjigjemi. Ideali është të flasim vetëm për fushat e mundësive në aspektin e punës, pasi që disa nuk kanë të bëjnë me fushën personale, por më pas përfshijnë një frazë të diçkaje që po ekzekutohet për të korrigjuar ose parandaluar atë situatë.

Për shembull: nëse jeni shumë i shpërqendruar Ju mund ta përmendni atë dhe të siguroheni se po vendosni standarde që shmangin shpërqendrimin gjatë kohës që jeni në orë pune. Kjo do të flasë mirë për ju, pasi tregon se ju jo vetëm e njihni atë dobësi, por edhe punoni në të.

fushat e mundësive

Nëse jeni sipërmarrës

Sipërmarrja është bërë një mundësi fitimprurëse për të ecur përpara, pavarësisht pengesave që mund të lindin, ne vendosëm të marrim një iniciativë dhe të drejtohemi drejt saj. Ne krijojmë në mendjen tonë dhe vemë në veprim planin që do të na japë sukses.

Për të filluar, ne duhet të jemi të gatshëm të rrezikojmë dhe atje ata fillojnë të ekzekutojnë aftësitë, qëndrimet, prirjet, besimin tonë, midis aspekteve të tjera të tilla si ajo vegim vizionar. Sidoqoftë, është e zakonshme në sipërmarrje që gjenerohen me tepricë fushat e mundësive, për atë arsye që për të ndërmarrë është e nevojshme të përmirësohen shumë aspekte, këto janë të ndara në të prekshme dhe të paprekshme, por gjithmonë me mundësinë e përmirësimit. Të tilla si mobiljet që përdorni dhe ato që ju nevojiten.

Në një kompani

Në një kompani të themeluar, fushat e mundësive nuk janë ndoshta të njëjtat me ato që mund të ketë një sipërmarrës. Këtu janë paraqitur dobësitë në shitje, në pozicionimin e produktit, konkurrencën me të cilën përballet kompania, menaxhimin që ajo po kryen dhe madje edhe komunikimin e brendshëm midis vetë punonjësve.

Prandaj është e rëndësishme të dalloni sfidat me të cilat përballeni dhe të studioni se cilat mund të jenë zgjidhjet e mundshme, duke marrë parasysh elementët që ndikojnë në proces.

Mund të përmenden fushat e mundësive në kompani:

 • Shitje të ulëta
 • Marrëdhënia midis punonjësve
 • Reagime midis kompanisë dhe klientëve
 • Imazhi që keni përpara klientëve dhe para të njëjtëve punonjës
 • Rënia e produktit ose shërbimit të ofruar

Mund të ndodhë gjithashtu, pas kaq shumë, mungesa ekonomike për të mbuluar shpenzimet operative, një dobësi që kanë shumica e sipërmarrësve, por është e zakonshme në disa kompani që duke mos sulmuar paraprakisht disa gabime arrihet pika kur shitjet janë aq të ulta saqë nuk mund të mbulojnë as nevojat themelore, siç janë paga e punonjësve.

Këtu qëndron rëndësia e njohjes së këtyre fushave të mundësive në kohë dhe puna për përmirësimin e tyre.

Nga ana personale

Ka sjellje të caktuara që mund të na ndikojnë si në punë ashtu edhe në sferën personale, këto mund të jenë:

 • Duke qenë shumë kërkues
 • Ose shumë e ndjeshme
 • Zvarrit (aktivitetet e vonesës)
 • Flisni shumë
 • Tepër e dyshimtë
 • Tregoni mungesë të pohimit
 • Mungesa e taktit shoqëror

Lloje të ndryshme të të mësuarit dhe çfarë ndikojnë ato

Për të hulumtuar në çështjen e njohjes së këtyre dobësive, ne mund të kuptojmë se për cilat lloje të mësuarit bëhet fjalë dhe si mund të ndikojnë në aspekte të caktuara.

 • Mësoni të dini: Whenshtë kur mësojmë koncepte ose fakte, ato kryhen përmes teorive.
 • Mësoni të bëni: ka të bëjë me procedurat, teknikat, proceset dhe metodat. Ato fitohen përmes praktikës.
 • Të mësuarit të jesh: ato janë qëndrimet, vlerat dhe normat që ne mund t'i brendësojmë përmes ndërveprimit dhe afektivit brenda rrethit tonë.

Kur kuptojmë llojet e ndryshme të të mësuarit, ne mund të zbatojmë veprime efikase për llojin e dobësisë që po ndodh, pavarësisht nëse është personale, ose nëse është një biznes ose një kompani.

Pse janë të rëndësishme pikat e forta dhe aftësitë?

Ashtu siç është e rëndësishme të njohim fushat tona të mundësive, është gjithashtu thelbësore që të kemi pikat e forta që kemi dhe aftësitë që kemi, kjo mund të na ndihmojë ndihmojnë në stabilizimin tiparet pozitive dhe negative.

Për këtë ekzistojnë teknika të caktuara, ju mund të bëni një listë ku tregohen ato fusha në të cilat ne e konsiderojmë veten të fortë. Ose pyesni dikë afër jush, ndonjëherë kemi veprime pozitive që nuk i njohim si të tilla. Duke identifikuar të gjitha sa më sipër, ju do të jeni në gjendje të jepni më të mirën tuaj, të forconi fushat tuaja të mundësive dhe të optimizoni pikat e forta dhe aftësitë tuaja.


Lini komentin tuaj

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fusha e kërkuar janë shënuar me *

 1. Përgjegjës për të dhënat: Miguel Ángel Gatón
 2. Qëllimi i të dhënave: Kontrolloni SPAM, menaxhimin e komenteve.
 3. Legjitimimi: Pëlqimi juaj
 4. Komunikimi i të dhënave: Të dhënat nuk do t'u komunikohen palëve të treta përveç me detyrim ligjor.
 5. Ruajtja e të dhënave: Baza e të dhënave e organizuar nga Occentus Networks (BE)
 6. Të drejtat: Në çdo kohë mund të kufizoni, rikuperoni dhe fshini informacionin tuaj.