Çfarë saktësisht është hulumtimi i dokumenteve

Ka disa mënyra për të arritur njohuritë. Metodat tradicionale për të hyrë në informacion janë ato të kërkimit të drejtpërdrejtë përmes eksperimentimit, ose zbatimit të teknikave deduktive, dhe "provës dhe gabimit" të përmendur gjithmonë.

Hulumtimi është metodologjia kryesore për zhvillimin e fushave të reja, dhe për zgjerimin e njohurive ekzistuese. Ky ka qenë elementi themelor për të zgjeruar horizontet e të kuptuarit të qenieve njerëzore në të gjitha aspektet.

Ekziston një lloj studimi, i cili përdoret gjerësisht për të kryer studime historike, ku kërkimi për informacion që është mbledhur në libra dhe dorëshkrime është thelbësor. Ky është i njohur si hulumtim në tryezë.

Çfarë është hulumtimi i dokumenteve?

Në thelb, ai përfshin kërkimin e informacionit në një mënyrë kritike, duke përdorur burime të ndryshme duke vlerësuar vërtetësinë e tij, duke bërë kontrast me faktet e njohura, duke verifikuar besueshmërinë e burimit (jo të gjithë ofrojnë informacion të dorës së parë), ndër aspekte të tjera.

Këshilla për kryerjen e një hetimi dokumentar:

 1. Mundohuni të mbani një pozicion të paanshëm, vlerësoni faktet dhe përpiquni të formoni gjykime vetëm kur ka një burim vërtetues.
 2. Rishikoni burime të ndryshme, duke u dhënë më shumë peshë atyre që janë çertifikuar si të vërtetë.
 3. Nëse merrni informacion që vjen nga një burim që nuk është plotësisht i besueshëm, rekomandohet që të kërkoni dokumente të tjera për t'ju ndihmuar të konfirmoni.
 4. Merrni shënime dhe bëni një klasifikim efikas të lëndës, ose sipas datave, ngjarjeve ose sipas renditjes së paraqitjes. E rëndësishme është që ju të keni një trajtim të qartë të rendit të ideve.
 5. Bëni diagrame që ju ndihmojnë të vizualizoni rendin që duhet të ndjekë kërkimi juaj, kjo do t'ju lejojë të përqendroheni në fushën e objektivave që i keni vendosur vetes.

Metodologjia e një hetimi dokumentar

Fokusi i këtij hulumtimi është shqyrtim kritik i burimeve të ndryshme të shtypura. Në çdo kohë, hetuesi duhet të mbajë qëndrimin e tij të paanshëm, duke vënë në pikëpyetje gjithçka që nuk vjen nga një burim i certifikuar. Kështu, zhvillimi i lëndës, ndryshe nga rastet e kërkimit eksperimental, kryhet në mënyrë cilësore, duke lexuar informacionin, duke vlerësuar, klasifikuar dhe nxjerrë përfundime.

 • Kërkimi i informacionit: Para së gjithash, ne duhet të përpilojmë dokumentet me informacione me interes.
 • Rishikimi bibliografik: Pasi të kemi gjetur fokusin e informacionit, duhet të vazhdojmë të kryejmë një lexim të ndërgjegjshëm, duke zënë temën që do të zhvillojmë. Në këtë fazë rekomandohet bëni një skicë të vogël, e cila na lejon ta kemi atë në një formë të përmbledhur dhe lehtësisht të arritshme. Ju mund të shkruani një ide që përfshin përmbajtjen e tekstit që keni shqyrtuar dhe të bëni shënime me emrin e dokumentit ku gjenden informacionet që i mbështesin ato dhe numrin përkatës të faqes.
 • vlerësimi: Quiteshtë mjaft e zakonshme të gjesh informacione të kundërta për një temë. Ne duhet të kujtojmë se të gjitha burimet zakonisht ndikohen nga një pikëpamje, kështu që kur të hasni dy versione të së njëjtës temë mund të vazhdoni në mënyra të ndryshme:
 • Ju futeni në atë fushë, derisa të gjeni më shumë informacion që konfirmon ose eleminon paqartësinë e gjetur.
 • Ju u referoheni të dy këndvështrimeve në punën tuaj dhe shpjegoni ndikimet e mundshme që mund të jenë të pranishme në secilën prej tyre
 • Klasifikimi: Kjo është një fazë shumë e rëndësishme, dhe në këtë duhet të bëni gruponi të gjithë informacionin të ngjashme që keni qenë në gjendje të gjeni në të njëjtën temë. Shtë e rëndësishme që të ndaheni sipas temave, pasi që, nëse kërkimi juaj është i gjerë dhe nuk kryeni një klasifikim efikas, do të humbni në vëllimin e madh të dokumenteve dhe do të humbni progresin që keni bërë në hapat e mëparshëm .
 • Përgatitja e konkluzioneve: Më në fund, dhe bazuar në të gjitha rishikimet e kryera, duhet të nxirrni përfundime që u japin përgjigje pyetjeve ose problemeve të ngritura në objektivat tuaja fillestare.

Llojet e dokumenteve

Edhe pse si studiues duhet të rishikoni dhe vlerësoni të gjitha informacionet e gjetura në lidhje me temën që po zhvilloni, është e rëndësishme që të jeni të qartë në lidhje me klasifikimin e burimeve në të cilat keni qasje, në këtë mënyrë do të dini se cilën mund të jepni më shumë besim te.

 • Burimi kryesor: Isshtë rishikimi i bërë nga një fenomen apo ngjarje, i bërë nga një person i cili kishte qasje të drejtpërdrejtë në të. Ndër dokumentet që i përkasin kësaj linje kemi: libra, artikuj, komente, broshura, monografi, ndër të tjera. Këto dokumente janë të certifikuara nga shoqata të specializuara për këtë çështje, pasi ato janë dorëzuar në konsideratë të specialistëve.

Ky është lloji i informacionit që mund të besojmë, pasi ai është vërtetuar si i vlefshëm nga ekspertë të fushës.

 • Burimi sekondar: Artikujt në këtë artikull bazohen në dokumentet kryesore. Ato janë përmbledhje dhe përmbledhje të temave të ndryshme, të mbështetura nga kërkime të kryera nga dikush tjetër. Ky informacion duhet të vërtetohet, pasi, në shumë raste, subjektiviteti është i pranishëm tek personi që i shkruan ato.

Fusha e veprimit

Studimi nga dokumentet e konsultimit është një metodë e rëndësishme e veprimit, dhe fusha e tij e veprimit shtrihet në pothuajse të gjitha fushat, pasi që të gjitha hulumtimet, edhe nëse nuk janë plotësisht dokumentare, përfshin një fazë të rishikimit bibliografik. Tjetra, ne specifikojmë fushat kryesore të zbatimit të këtij studimi:

 • Faktet historike: Me përjashtim të rasteve të hetimeve paleontologjike, ku testi i kryer me karbon na jep informacion në lidhje me një ngjarje të kaluar. Ngjarjet historike mund të ringjallen vetëm duke konsultuar të dhëna bibliografike, të përgatitura nga paraardhësit tanë me qëllim të dokumentimit të një fakti, apo një ngjarjeje, dhe që sot na lejoni të sqarojmë dhe të vërtetojmë ajo që shpesh na transmetohet përmes traditës popullore.
 • Kërkime në fusha të tjera: Dokumentacioni është një fazë e rëndësishme në ekzekutimin e çdo studimi. Edhe hetimet e një natyre eksperimentale ose shoqërore, megjithëse kanë instrumentet e tyre për të përcaktuar informacionin, paraqesin një fazë dokumentacioni, e cila është përgjegjëse për pagimin e fushës për të hedhur bazat e hetimit.

Bëhu i pari që komenton

Lini komentin tuaj

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fusha e kërkuar janë shënuar me *

 1. Përgjegjës për të dhënat: Miguel Ángel Gatón
 2. Qëllimi i të dhënave: Kontrolloni SPAM, menaxhimin e komenteve.
 3. Legjitimimi: Pëlqimi juaj
 4. Komunikimi i të dhënave: Të dhënat nuk do t'u komunikohen palëve të treta përveç me detyrim ligjor.
 5. Ruajtja e të dhënave: Baza e të dhënave e organizuar nga Occentus Networks (BE)
 6. Të drejtat: Në çdo kohë mund të kufizoni, rikuperoni dhe fshini informacionin tuaj.