Karakteristikat dhe vetitë e lidhjes kovalente jopolare

Që nga fillimi i studimeve në lidhje me karakteristikat e materies, shkencëtarët intuituan ekzistencën e një force të aftë për të vendosur lidhje midis specieve të ndryshme. "Grimcat tërhiqen nga njëra-tjetra nga forcat" ishte ajo që tha Isaac Newton, dhe vite më vonë, në sajë të shpikjes së grumbullit të famshëm voltaik, Jöns Jakob Berzelius, do të zhvillonte një teori në lidhje me procesin e kombinimit kimik.

Falë progresit të studimit të kryer nga shkencëtarë të ndryshëm, sot kemi sigurinë që elementët kimikë, si qeniet njerëzore, bashkëveprojnë me njëri-tjetrin dhe nga ky veprim rrjedhin struktura të reja, shkrirje, ndër të tjera.

Rezultati i një ndërveprimi të tillë varet nga karakteristikat individuale të secilit pjesëmarrës, i cili do të kufizojë llojin e bashkimit të prodhuar, ndër të tjera. Kështu që brenda një molekule ndodh nje lidhje kovalente jopolare speciet e përfshira duhet të jenë shumë të ngjashme për sa i përket elektronegativiteteve.

Kushtet që përcaktojnë formimin e lidhjeve

Megjithëse mund të mendohet se këto procese të formimit të përbërjeve përmes krijimit të lidhjeve, ndodhin spontanisht, dhe në të gjithë skenarët e mundshëm, e vërteta është se bashkimi midis atomeve të elementeve ndodh kur kushtet rrethuese të procesit janë të favorshme, të cilat do të thotë që faktorë të tillë si temperatura dhe presioni, janë kufizues të shfaqjes, dhe gjithashtu ndryshojnë rezultatin ose karakteristikat e përbërjes së formuar.

Një aspekt tjetër i rëndësishëm është përqendrimi i substancave, i cili përcakton se çfarë sasie dhe çfarë lloji të përbërësit do të rezultojë nga procesi i kombinimit.

Karakteristikat individuale të grimcave, cilat janë ato përcaktojnë se në çfarë sasie dhe cilat specie kombinohen; përcaktimin në të njëjtën mënyrë të llojit të lidhjes për tu zhvilluar. Ne duhet të kujtojmë se, sipas rregullit të Pauling, lloji i lidhjes së formuar do të varet nga ndryshimi elektronegativ midis specieve, i cili sipas shkallës së tyre:

 • Jonik: Diferenca më e madhe ose e barabartë me 1,7. Kjo tregon se kjo lloj lidhje është karakteristike në natyrë me elektronegativitete shumë të ndryshme, kështu që atomi më elektronegativ dhuron elektrone nga lëvozhga e tij e fundit.
 • Kovalente: Diferenca midis 1,7 dhe 0,5. Thuhet se zakonisht formohet midis elementeve të elektronegativitetit të lartë (jometaleve) dhe ndodh që përbërja e formuar të jetë rezultat i ndarjes së atomeve.
 • Jo-polare: Ndodh kur ndryshimi i regjistruar është më i vogël se 0,5 (megjithëse zakonisht është i barabartë me zero).

Çfarë është një lidhje kovalente jopolare?

Një lidhje një mënyrë për të përcaktuar procesin e lidhjes midis dy ose më shumë atomeve, si një produkt i forcave tërheqëse të gjeneruara. Siç dihet, bërthama e atomeve është me karakter pozitiv (pasi që përbëhet nga protone dhe neutrone), për këtë arsye prirja natyrore e dy specieve kimike është të sprapsin njëra-tjetrën, megjithatë, ajo është re elektronike që orbiton rreth bërthamës gjë që bën të mundur procesin e formimit të lidhjeve kimike.

Që të ndodhë një lidhje, speciet kimike të pranishme duhet të paraqesin karakteristikën e përgjithshme të mëposhtme:

Njëri prej tyre duhet të tregojë mungesë të elektroneve në predhën e tij të fundit, dhe tjetri duhet të ketë në dispozicion ngarkesë elektronike për të ndarë. Kjo situatë tërheqje e bën të pamundur që forca shtytëse midis bërthamave të anulohet për shkak të madhësisë së saj të forcës bashkuese.

Një lidhje kovalente jopolare, është veprimi që unifikon atomet që kanë një natyrë shumë të ngjashme, pasi ndodhja e tyre përcaktohet nga një ndryshim në elektronegativitetet që tenton të 0 (ose siç e vendosi Linus Pauling: në një interval më të vogël se 0,5). Molekulat që rezultojnë nga ky lloj bashkimi nuk kanë një ngarkesë elektrike dhe janë simetrike në strukturën e tyre. Nuk është një lloj lidhjeje që ndodh shpesh, megjithatë, midis shembujve të këtij lloji të bashkimit mund të përmendim:

 • Lidhjet midis dy ose më shumë specieve të të njëjtit atom: Nëse keni të bëni me bashkimin midis dy specieve të barabarta, diferenca e elektronegativitetit do të jetë zero, prandaj, do të përcaktohet një specie me një lidhje kovalente jo-polare.
 • Metani është një rast i jashtëzakonshëm, në të cilin, për elektronegativiteti i ngjashëm midis karbonit (C) dhe oksigjen (O2), diferenca është 0,4.
 • Disa specie gjendjet e grumbullimit të të cilave janë diatomike, të tilla si hidrogjeni (H2), azoti (N2), fluori (F2) dhe oksigjeni (O2) priren të formojnë këtë lloj kryqëzimi. Këto lloje të specieve kanë tendencë të bashkohen në çifte, pasi ato kërkojnë një molekulë tjetër që të jetë kimikisht e qëndrueshme.

Karakteristikat e përbërjeve me lidhje kovalente jopolare

 • Ata kanë pika të ulëta të shkrirjes dhe vlimit.
 • Ata nuk e përcjellin nxehtësinë mirë.
 • Ata janë të patretshëm në ujë në temperatura të ndryshme.
 • Ata janë përçues të dobët të energjisë elektrike, ato janë molekula me një ngarkesë elektrike neutrale.
 • Molekulat janë simetrike në lidhje me një plan referimi në një pozicion pingul midis dy bërthamave.

Procedura për të identifikuar llojin e lidhjes në një molekulë

Nëse dëshironi të identifikoni më saktësisht nëse lloji i lidhjes në një molekulë është tip kovalent jopolare, duhet të ndiqni hapat e mëposhtëm të thjeshtë, për të kryer verifikimin matematikisht:

 • Para së gjithash, ju duhet të identifikoni se çfarë lloji të elementeve përbëjnë molekulën dhe natyrën e tyre: nëse ato janë metale, ju mund të lokalizoni elektronegativitetin e tyre në anën e majtë të tabelës periodike dhe nëse ato janë jo metalike në anën e djathtë.
 • Para se të bëni llogaritjen, mund ta keni tashmë një nocion në lidhje me rezultatin që do të merrni, pasi që, sipas përkufizimit, nëse jeni në prani të dy elementeve jometalikë, do të formohet një lidhje kovalente.
 • Ju lokalizoni elektronegativitetet e secilës specie në sistemin periodik të elementeve.
 • Ju kryeni një zbritje të thjeshtë dhe më pas vendosni në tabelë llojin e lidhjes me të cilën korrespondon rezultati juaj.

Një koment, lëre tuajën

Lini komentin tuaj

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fusha e kërkuar janë shënuar me *

 1. Përgjegjës për të dhënat: Miguel Ángel Gatón
 2. Qëllimi i të dhënave: Kontrolloni SPAM, menaxhimin e komenteve.
 3. Legjitimimi: Pëlqimi juaj
 4. Komunikimi i të dhënave: Të dhënat nuk do t'u komunikohen palëve të treta përveç me detyrim ligjor.
 5. Ruajtja e të dhënave: Baza e të dhënave e organizuar nga Occentus Networks (BE)
 6. Të drejtat: Në çdo kohë mund të kufizoni, rikuperoni dhe fshini informacionin tuaj.

 1.   Gabriel FB Avellaneda dijo

  Cilat janë bibliografia dhe referencat për këtë artikull?