Cilat janë llojet e abortit?: Metodat, llojet dhe rekomandimet

Të flasësh për abortin është të zhytesh në një temë shumë komplekse duke pasur parasysh perspektivën nga e cila trajtohet, për një shumicë të madhe në të gjithë botën është një fakt i papranueshëm sepse konsiderohet një vrasje, për të tjerët është i justifikuar në raste ekstreme.

Shkencërisht dhe fetarisht, konceptimi i një qenieje të gjallë konsiderohet që nga momenti kur një vezë e fekonduar është mbjellë brenda mitrës së nënës dhe këtu janë ngriti polemika në lidhje me abortin. Ka nga ata që mendojnë se një fetus nuk është një qenie e gjallë derisa të lindë dhe të tjerë që nga momenti i implantimit në mitër të vezës së fekonduar.

Shoqërisht, një lloj rregullimi ligjor dhe / ose shkencor është kërkuar të merret me çështjen në varësi të rrethanave.

Një abort konsiderohet kur ndërprerja e shtatzënisë ndodh para se fetusi të mbijetojë jashtë mitrës, në mënyrë spontane ose të provokuar. Kjo çon në klasifikimin e tij në tre lloje:

Llojet e abortit 

Spontane

Konsiderohet spontan kur ndodh natyrshëm, pa ndonjë shkak të shprehur të jashtëm për ndërprerjen e shtatzënisë para afërsisht 3 deri në 4 muaj.

Gjatë kësaj periudhe shtatzënie, gruaja duhet të kujdeset për rëniet e mundshme dhe madje edhe për rrëshqitjet e thjeshta, pasi ato mund të jenë shkaku i humbjes së shtatzënisë. Në të njëjtën mënyrë, zakonisht ndikon nivele të larta ankthi te gruaja shtatzënë, patologji të pakontrolluara para konceptimit të tilla si infeksionet urinare, hipertensioni, diabeti, mbipesha, për të përmendur disa.

Ekziston një probabilitet më i madh i incidencës tek gratë e moshuara sesa tek gratë e reja.

Kur është mundësia e një aborti spontane?

Sapo një grua të mbetet shtatzënë, ajo nuk duhet të ketë gjakderdhje vaginale, nëse ky rast shfaqet ende në njolla të vogla, është një shenjë paralajmëruese që meriton të ndiqet menjëherë. Dhimbje barku ngërç, me ose pa gjakderdhje vaginale. Para ndonjërës nga këto shenjat që duhet t’i drejtoheni mjekut kurues. Çdo simptomë tjetër përveç atyre të shtatzënisë (të vjella, marrje mendsh) duhet të jetë shkak për vigjilencë në favor të një lindje të suksesshme.

Çfarë duhet të bëhet në këto raste?

Mjeku do të urdhërojë teste të veçanta laboratorike (sasiore beta HCG) për të përcaktuar vazhdimësinë e shtatzënisë, nivelet e progesteronit, llogaritjet hematologjike që i lejojnë atij të përjashtojë dhe / ose kontrollojë aneminë dhe infeksionet.

llojet e abortit

Shkaqet e mundshme.

Një e lartë përqindja është për shkak të problemeve kromozomale që nuk lejojnë zhvillimin embrional.Në shumë raste të tjera, zakonet e dëmshme ndikojnë në jetën e njërit ose të dy prindërve, siç janë droga, alkooli dhe pirja e duhanit.

Në disa raste, ndotja e mjedisit mund të ndikojë, kur nivele të larta të toksinave janë të pranishme në mjedisin ku gruaja shtatzënë zhvillohet. Kontrollet hormonale, hipertensioni, diabeti, mbipesha, infeksionetetj.

Një aspekt shumë i rëndësishëm për t’u marrë në konsideratë dhe që ka një ndikim në këto raste, është faktori RH i nënës dhe babait. Çdo grua faktori i së cilës është RH- dhe babai RH + duhet të kenë konsideratë të veçantë mjekësore, veçanërisht pas shtatzënisë së parë.

Gjaku klasifikohet në katër grupe: A, B, AB dhe O dhe tipizohet në dy lloje (faktori Rh) që janë proteina të pranishme në qeliza dhe klasifikohen në + ose - në varësi të faktit nëse është i pranishëm në sipërfaqen e qelizave të kuqe të gjakut . Nëse një person ka këtë proteinë është Rh + dhe logjikisht nëse nuk e paraqet është Rh-. Ekziston një përqindje e lartë e individëve me faktorin +, Në bashkimin e një çifti, kombinime të ndryshme të gjakut mund të ndodhin, por një papajtueshmëri ndodh vetëm kur nëna është Rh- dhe babai është Rh +.

Nëse foshnja trashëgon gjakun e nënës nuk ka asnjë problem, përndryshe është nëse trashëgohet gjaku i babait. Në kohën e lindjes, gjaku i nënës dhe fëmijës mund të vijnë në kontakt dhe organizmi i nënës do të zbulojë faktorin Rh të fëmijës si një agjent i huaj dhe do të krijojë antitrupa në sistemin e tyre imunitar për t'u mbrojtur nga ato proteina që hyjnë në trupi Në përgjithësi, nuk ka asnjë problem në shtatzëninë e parë pasi që dy gjakrat nuk vijnë në kontakt. Në shtatzënitë e mëposhtme, mund të ndodhin papajtueshmëri që ndikojnë në shëndetin e fetusit deri në shkaktimin e aborteve spontane ose kushteve serioze deri në atë që janë fatale për fëmijën pasi të ketë lindur.

Ky aspekt është i një rëndësie të madhe dhe studimi i tij është jashtëzakonisht i gjerë, këshillohet që çiftet të informojnë gjerësisht sepse për shkak të injorancës së tyre ka humbje të jetës që mund të shmangen.

Ky lloj aborti duhet ta shtyjë gruan në një vlerësim mjekësor në mënyrë që të krijoni kushtet tuaja shëndetësore për të arritur një rast të suksesshëm. Si përfundim, nëse përballeni me një abort të mundshëm spontan, përveç kontrollit të humbjes së gjakut, duhet të pushoni plotësisht derisa kërcënimi të zhduket.

Përballë këtij lloji të abortit, pasojat për nënën janë më shumë emocionale sesa fizike. Ju mund të mbeteni shtatzënë përsëri, por emocionalisht nëna dhe babai do të përballen me një pikëllim të vështirë për të kapërcyer, madje edhe më shumë nëse do të ishte një shtatzëni shumë e dëshiruar.

llojet e abortit

E induktuar

Thatshtë ajo që shkaktohet nga veprime ose agjentë të jashtëm për të ndërprerë shtatzëninë.

Në këtë rast, debatet e mëdha në këtë drejtim paraqiten duke pasur parasysh implikimet etike, morale, sociale, ligjore dhe fetare që përmban për të gjithë aktorët që janë pjesë e aktit në fjalë.

Në kohët e fundit ka një përqindje të lartë të këtij lloji të abortit tek më të rinjtë, për shkak të qëndrimit me të cilin ata udhëheqin jetën e tyre seksuale. Aktiviteti i tij i dashurisë është dhënë për momentin, pa planifikim të përgjegjshëm përsa i përket mbrojtjes për të shmangur shtatzënitë e padëshiruara dhe zgjidhja e "problemit" është më e papërgjegjshmja, "aborti".

Metodat e përdorura për këtë qëllim ndryshojnë nga të ashtuquajturat "te" të bimëve që kanë veti abortifikuese përmes mjeteve farmakologjike deri te praktika kirurgjikale.

Përdorimi i abortit është një vendim i vështirë dhe i rrezikshëm dhe aq më tepër nëse afrohet pa njohuri të mjaftueshme për mënyrat e përdorimit. Rreziku më i madh rrezikohet kur vendoset të përdoren pije bimore dhe / ose përgatitje të tjera pa njohuritë e duhura për vetitë e tyre reale, përqendrimin në të cilin përgatitet dhe pa lënë pas dore reagimin e trupit ndaj agjentëve të huaj. Nga ana tjetër, disa përdorin futjen e objekteve në vaginë me qëllim që të shkaktojnë gjakderdhje që çon në ndërprerjen e shtatzënisë dhe në shumë raste edhe jeta e tyre humbet.

Një metodë tjetër është konsumimi i ilaçeve (pilula aborti) përdoret në javët e para të shtatzënisë.

Ata që janë më të rrezikshëm i nënshtrohen praktikave kirurgjikale në klinika klandestine dhe logjikisht të paligjshme, ku një numër i madh i grave rrezikojnë të humbin jetën së bashku me fëmijët e tyre në duart e njerëzve që nuk janë të kualifikuar për praktika të tilla. Në to, "pacienti" nuk merr masat e nevojshme të monitorimit të shenjave vitale, instrumentet mjekësore mund të mos jenë të përshtatshme, gjë që mund të çojë në gjakderdhje të pakontrollueshme.

Kjo praktikë është ndëshkuar më ligjërisht në botë dhe ka incidencën më të lartë në vendet e pazhvilluara.

Vendimi për të abortuar është unike për gruanSidoqoftë, kjo mund të ndikohet nga faktorë të ndryshëm, kryesisht të jashtëm:

 • Midis vajzave adoleshente frikë të përballen me prindërit e tyre dhe / ose shoqërinë.
 • Vështirësitë ekonomike të përballet me mirëmbajtjen e foshnjës.
 • Presionet të çiftit në mënyrë që të mos marrin përsipër angazhime
 • Konflikte psikologjike, frika nga amësia.

Tek një grua, ky vendim në mënyrë të pashmangshme shkakton shenja emocionale, për këtë arsye mundësia e krijimit të shtatëzënive të padëshiruara duhet të vlerësohet më me vetëdije në mënyrë që të shmanget që këto qenie të pafajshme të jenë ato që paguani për "gabimin" me jetën tuaj.

Aborti terapeutik.

Oneshtë ai që tregohet për arsye mjekësore kur ka prognozë të patologjive në shtatzëni që nuk lejojnë zhvillimin e një jete të re. Në të njëjtën mënyrë kur jeta e nënës është në rrezik të dukshëm për vdekje para mbarimit të shtatzënisë.

Ka raste në të cilat edhe jeta e nënës dhe e fetusit rrezikojnë të vdesin. Ndër më të zakonshmet janë:

 • Shtatzënitë ektopikeimplantuar jashtë mitrës, ose në tubat fallopiane ose në vezore. Zhvillimi embrional do të thyejë organin ku ai mbillet duke prodhuar hemoragji të madhe që komprometon daljen e nënës.
 • Prishja e mëlçisë për hipertension të rëndë të pakontrolluar.
 • Dështimi i rëndë i veshkave

Pavarësisht nga lloji i abortit me të cilin përballet një grua, ajo ka emocione të pafundme që do ta ndikojnë atë gjatë gjithë jetës. Kjo është një temë e vlerësimeve shumë të gjera, në varësi të këndvështrimit në të cilin përqendroheni. Ata që u është dashur të kryejnë aborte spontane dhe / ose terapeutike do të mbajnë gjithnjë një nuancë trishtimi përballë humbjes së pariparueshme të një qenieje të dëshiruar. Ata që zgjodhën aborte të qëllimshme mund të jetojnë me ndjenja faji dhe keqardhje. Kush mund ta dijë me të vërtetë se çfarë ndjenje kanë lënë? A jemi dikush i kualifikuar për të gjykuar?


Bëhu i pari që komenton

Lini komentin tuaj

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fusha e kërkuar janë shënuar me *

 1. Përgjegjës për të dhënat: Miguel Ángel Gatón
 2. Qëllimi i të dhënave: Kontrolloni SPAM, menaxhimin e komenteve.
 3. Legjitimimi: Pëlqimi juaj
 4. Komunikimi i të dhënave: Të dhënat nuk do t'u komunikohen palëve të treta përveç me detyrim ligjor.
 5. Ruajtja e të dhënave: Baza e të dhënave e organizuar nga Occentus Networks (BE)
 6. Të drejtat: Në çdo kohë mund të kufizoni, rikuperoni dhe fshini informacionin tuaj.