Llojet e hulumtimit dhe karakteristikat e tyre

Llojet e hulumtimit dhe karakteristikat e tyre

Kërkimi është një burim njerëzor falë të cilit ne kemi arritur të avancojmë që nga paraqitja jonë në Tokë, e cila ka çuar në përmirësime, por edhe gropa të reja për t'u kapërcyer. Sidoqoftë, kur e mendojmë, truri ynë mund të përqendrohet ekskluzivisht në prova shumë specifike, kur në fakt ka shumë llojet e kerkimeve. Për këtë arsye ne do të analizojmë të gjitha ato më të zakonshmet dhe natyrisht do të marrim parasysh karakteristikat e tyre.

Klasifikimi i llojeve të kërkimit sipas objektivit

Para së gjithash ne do të analizojmë llojet e kërkimeve në varësi të objektivit, e cila në veçanti ndahet në teorike dhe zbatohet.

 • Kërkime të pastra ose teorike: Ky është një lloj hulumtimi qëllimi i të cilit është marrja e të dhënave që lejojnë arritjen e njohurive pa nevojën e përqendrimit në mundësitë dhe aplikimet e të njëjtit.
 • Kërkime të aplikuara: Sapo të dhënat të merren përmes hulumtimeve të pastra ose teorike, atëherë kërkime të aplikuara Në një mënyrë të tillë që të përpiqemi të lokalizojmë të gjithë mekanizmat dhe strategjitë që na ndihmojnë t'i përqendrojmë këto njohuri në një drejtim specifik, domethënë me një objektiv specifik, në mënyrë që të sigurojmë një dobi.

Klasifikimi bazuar në nivelin e thellimit

Një klasifikim tjetër është sipas nivelit të thellimit, i cili mund të jetë më i lartë ose më i ulët në varësi të rastit.

 • Hetimi hulumtues: Të dhënat do të analizohen në një mënyrë të cekët, në mënyrë që të merrni një ide për të zgjeruar më vonë hetimin.
 • Kërkime përshkruese: Në këtë rast, ne vazhdojmë të shikojmë për një thellim mesatar që lejon marrjen e sa më shumë të dhënave të jetë e mundur në lidhje me hetimin dhe objektivin e tij. Ajo që nuk do të vlerësohet në këtë rast është detajet që na lejojnë të vlerësojmë hetimin.
 • Kërkime shpjeguese: Theshtë hetimi i thellësisë më të madhe, pasi që përveç marrjes së të gjitha të dhënave të nevojshme, Ai gjithashtu kërkon arsyet dhe bën vlerësimet e nevojshme që lejojnë të kuptohen shkaqet dhe pasojat.

Klasifikimi bazuar në të dhënat e përdorura

Një klasifikim tjetër bazohet në të dhënat që përdorim, në këtë rast do të flisnim për cilësorë dhe sasiorë.

 • Kërkime cilësore: Ky është një hetim që na çon të marrim të dhëna që nuk janë të matshme, në mënyrë që të marrim një sasi të madhe informacioni, por ekziston subjektivitet dhe një mungesë e konsiderueshme e justifikimit të fenomeneve. Sidoqoftë, zakonisht është një fazë fillestare që na lejon të marrim më vonë informacion më të plotë dhe objektiv.
 • Hetimi sasior: Ky është hapi në të cilin kryhet një analizë dhe studim i realitetit, domethënë është një hetim objektiv në të cilin vendosen matje reale me të cilat merret një sasi më e madhe e të dhënave të besueshme, duke kërkuar kështu shpjegime të provuara, statistikat dhe të përgjithësueshme.

Klasifikimi bazuar në shkallën e manipulimit të variablave

Bazuar në nivelin e variablave që kemi për procesin, do të gjejmë klasifikime të ndryshme.

Llojet e hulumtimit dhe karakteristikat e tyre

 • Kërkime eksperimentale: Oneshtë ai në të cilin manipulohen shumë variabla të kontrolluar, duke studiuar efektet që ndodhin në raste specifike. Nga ky sistem, lindin hipoteza të ndryshme që mund të kontrastohen përmes metodës shkencore.
 • Kërkime pothuajse eksperimentale: Isshtë një lloj tjetër kërkimi që, pa qenë tepër i ndryshëm nga ai eksperimental, ka disa veçori siç është fakti që punon me një ose më shumë variabla, por nuk ka kontroll mbi një ose më shumë prej tyre, kështu që rezultatet janë më pak të sakta.
 • Kërkime jo eksperimentaleSë treti, ne kemi kërkime jo eksperimentale që janë përqendruar në thelb në vëzhgim, në mënyrë që të mos kontrollojmë asnjë nga variablat dhe rezultatet e marra janë sipërfaqësore.

Klasifikimi bazuar në llojin e konkluzionit

Ky është një lloj tjetër klasifikimi që paraqet tre metoda që janë deduktive, induktive dhe deduktive hipotetike.

 • Hulumtimi i metodës deduktive: Carriedshtë kryer një studim i realitetit, që kërkon të verifikojë secilin prej kontrolleve që janë kryer, gjë që na lejon të marrim konkluzione që mund të përgjithësohen.
 • Hulumtimi i metodës induktive: Bazohet në marrjen e arsyetimeve dhe konkluzioneve të marra përmes vëzhgimit dhe analizës, në mënyrë që të marrim konkluzione mjaft të sakta edhe pse ato nuk kanë gjithçka të nevojshme për të qenë në gjendje t'i përgjithësojmë ato.
 • Hetimi i metodës hipotetike deduktive: Isshtë një lloj kërkimi shkencor që synon të marrë një hipotezë të marrë nga vëzhgimi i fakteve të caktuara, duke sjellë shfaqjen e teorive të ndryshme që mund të jenë pak a shumë të sakta.

Klasifikimi bazuar në periudhën kohore në të cilën është kryer

Në këtë rast mund të gjejmë dy lloje të ndryshme që janë gjatësorë dhe tërthorë.

Hetimi gjatësor

Isshtë një lloj hulumtimi që ka karakteristikën e vëzhgimit të proceseve të caktuara bazuar në një kohë specifike, në mënyrë që të dhënat përkatëse të merren bazuar në mënyrën në të cilën ato evoluojnë, mënyra e vendosjes së ndryshoreve dhe natyrisht edhe në bazë të karakteristikave.

Kërkime ndërsektoriale

Dhe për të përfunduar kemi këtë lloj hulumtimi që bazohet në krahasimin e karakteristikave të caktuara dhe situatën e subjekteve të ndryshme bazuar në një moment specifik, në mënyrë që të gjithë subjektet e vëzhguara të ndajnë të njëjtën kohë me njëri-tjetrin.

Këto janë klasifikimet kryesore të llojeve të kërkimit që mund të kryejmë dhe ju mund të keni vërejtur se secila prej tyre ka veçori të përcaktuara mirë që e diferencojnë atë nga pjesa tjetër, duke arritur kështu hetime shumë më specifike bazuar në nevoja. në lidhje me elementet që duam të hetojmë.

Siç ndodh gjithmonë kur përgatisim lista të ngjashme, ky lloj klasifikimi kërkon të jetë i plotë, por nga një këndvështrim i përgjithshëm, pasi ka mendime të ndryshme, si dhe klasifikime të tjera që kërkojnë të përcaktojnë hetimin bazuar në parametra të ndryshëm, me thellësi më të madhe ose më të vogël , ato janë ekspozuar dhe pranuar si pak a shumë efikase.


13 komente, lini tuajën

Lini komentin tuaj

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fusha e kërkuar janë shënuar me *

 1. Përgjegjës për të dhënat: Miguel Ángel Gatón
 2. Qëllimi i të dhënave: Kontrolloni SPAM, menaxhimin e komenteve.
 3. Legjitimimi: Pëlqimi juaj
 4. Komunikimi i të dhënave: Të dhënat nuk do t'u komunikohen palëve të treta përveç me detyrim ligjor.
 5. Ruajtja e të dhënave: Baza e të dhënave e organizuar nga Occentus Networks (BE)
 6. Të drejtat: Në çdo kohë mund të kufizoni, rikuperoni dhe fshini informacionin tuaj.

 1.   zoel dijo

  Kjo ndihmon shumë

  1.    naomi dijo

   Ok faleminderit për këtë informacion

 2.   naomi dijo

  Ok faleminderit për këtë informacion

 3.   anonim dijo

  Biu Estuvo

 4.   coimbra e pastër trëndafili dijo

  kontribut shumë i mirë për të kuptuar hulumtimin .... faleminderit do të doja të dija më shumë

 5.   thayza linarez dijo

  Informacion i shkëlqyeshëm, faleminderit

 6.   Julissa Mendez dijo

  Material i shkëlqyeshëm për hetimin, do të thoja që nuk ka asgjë për të humbur.

 7.   anonim dijo

  Informacion i shkëlqyeshëm, faleminderit

 8.   FRANK TORIBIO dijo

  Ndihem shumë i kënaqur me të gjithë përmbajtjen e vendosur në këtë faqe interneti. Kam mësuar llojet e ndryshme të hetimeve dhe kategorinë e klasifikimeve.

 9.   rozë e gjallë dijo

  Material i shkëlqyer, në të cilin kam marrë shumë njohuri në lidhje me shkencën, metodat e kërkimit, duke lënë mësime të shkëlqyera të klasifikimeve të ndryshme dhe teorisë specifike mbi metodologjinë e kërkimit.

 10.   John dijo

  Materiali i ekspozuar në këtë faqe ishte shumë i dobishëm për mua, i zhvilluar shumë mirë.

 11.   Yankel Alexander dijo

  Hulumtimi shpjegues: Është kërkimi më i thelluar, pasi përveç marrjes së të gjitha të dhënave të nevojshme, ai kërkon edhe arsyet dhe bën vlerësimet e nevojshme që lejojnë të kuptohen shkaqet dhe pasojat.

 12.   Franck Junior Ledesma Terrero dijo

  Llojet e ndryshme të kërkimit janë shumë të rëndësishme pasi ato ju lejojnë, nga njohja e aspekteve të secilit prej tyre, mënyra se si do të hulumtoni duke përdorur secilin prej tyre përkatësisht...