Llojet e planifikimit që do t'ju ndihmojnë të organizoheni

Këtë herë do të studiojmë të ndryshme llojet e planifikimit Përmes të cilit ne do të jemi në gjendje të organizojmë një plan adekuat në varësi të zonës në të cilën po punojmë ose projektit që duam të realizojmë. Ju kujtojmë se këto plane mund të funksionojnë individualisht por gjithashtu mund të kombinohen bazuar në secilën nga fazat e projektit, kështu që është e rëndësishme që të mësoni t'i njihni mirë dhe t'i identifikoni ato në mënyrë që të bëni një kombinim të mirë për të arritur suksesin si në mënyrë efektive të jetë e mundur.

Llojet e planifikimit që do t'ju ndihmojnë të organizoheni

Planifikimi i bazuar në kohë

Planifikimi i bazuar në kohë është padyshim lloji i planifikimit që përqendrohet në afatet e përcaktuara për të arritur objektivin, dhe në atë rast ne do të gjejmë tre mundësi që janë si më poshtë:

 • Planifikimi afatshkurtër: është një lloj planifikimi përmes të cilit kërkohet që objektivat arrihen brenda një periudhe maksimale prej një viti, megjithëse përgjithësisht bëhet fjalë për kushte shumë më të shkurtra, varësisht nga lloji i projektit që kemi në dorë.
 • Planifikimi afatmesëm: nga ana tjetër, ne kemi planifikim afatmesëm, i cili është ai që na lejon arritjen e objektivave brenda një periudhe që varion nga një vit në pesë vjet.
 • Planifikimi afatgjatë: së fundmi kemi planifikimin afatgjatë që na lejon arritjen e qëllimeve në një periudhë që do të shkojë nga pesë vjet e tutje.

Llojet e tjera të planifikimit

Përveç organizimit të një planifikimi të bazuar në kohë, është gjithashtu e nevojshme që të marrim parasysh llojet e tjera të planifikimit siç janë ato që do të detajojmë më poshtë dhe që mund të kombinohen në mënyrë të përsosur me ato që kemi njohur në seksionin e mëparshëm.

 • Planifikimi administrativ: ne fillojmë me planifikimin administrativ, i cili është ai që ndodh brenda mjedisit të biznesit, dhe objektivi i tij është të arrijë rezultate më të mira, veçanërisht bazuar në uljen e rreziqeve dhe shpenzimeve. Në përgjithësi, ai do të kërkojë të përmbushë qëllime të caktuara në një kohë të caktuar, dhe është në thelb një element thelbësor për një organizim të mirë dhe natyrisht për të arritur objektivat dhe për të përmirësuar situatën e biznesit.
 • Planifikimi i kushtëzuar: është një lloj planifikimi që përqendrohet në detyra shumë specifike për të arritur qëllime shumë specifike. Për shembull, planifikimi kontigjent mund të jetë një lloj planifikimi që vendoset brenda një grupi që është pjesë e një projekti shumë më të madh. Kjo do të thotë, mund të ketë disa grupe që kanë një rol specifik, por brenda secilit prej këtyre grupeve, mund të vendoset një planifikim i kushtëzuar që do të ndihmojë në zgjedhjen e të gjitha detyrave që duhet të ndiqen nga secili prej individëve.
 • Planifikimi i kërkimit: është një planifikim që është në kërkim të vazhdueshëm të mënyrave të zbatimit që sjellin projekte të reja dhe krijimin e koncepteve të ndryshme nga ato që dihen tashmë. Në thelb është një lloj planifikimi që synon të krijojë alternativa të reja që u japin një ndryshim koncepteve tashmë ekzistuese në shoqëri.
 • Planifikimi arsimor: Isshtë një lloj planifikimi që synon të ndërmarrë hapat e nevojshëm për të përmirësuar mësimdhënien, duke përdorur të gjitha burimet në dispozicion të tij në mënyrë që të transmetojë njohuritë në mënyrë efektive dhe të sigurojë që ajo të jetë edhe e qëndrueshme. Padyshim që në këtë rast mund të gjejmë shumë alternativa të ndryshme në varësi të llojit të të mësuarit për të cilin po flasim, si dhe kushteve të tjera të ndryshme si kultura, njohuritë e mëparshme, mosha dhe një etj.
 • Planifikimi shtetëror: është një planifikim i përqendruar në të cilin specializohet qeveria e një vendi. Objektivi i tij është të garantojë sigurinë dhe mirëqenien e popullatës duke përmirësuar kushtet e tyre të jetesës, për të cilat vendosen qëllime të caktuara që kërkojnë të arrihen në një periudhë kohe që do të përcaktohet më parë. Duhet të theksohet se në këtë rast është e nevojshme të krijohen ministri të ndryshme që do të jenë përgjegjëse brenda fushës së tyre specifike, dhe që nga ana tjetër duhet t'i përgjigjen figurës kryesore ose figurave kryesore që do të jenë përgjegjëse për operacionin.
 • Planifikim strategjik: ky planifikim kërkon të arrijë objektivat në një periudhë specifike kohore. Për ta bërë këtë, duhet të merrni parasysh të gjithë elementët që janë pjesë e projektit, duke arritur kështu optimizimin maksimal dhe, mbi të gjitha, krijimin e një afati të përshtatshëm.

Mësoni të kuptoni llojet e ndryshme të arsyetimit

 • Planifikimi financiar: siç tregon emri i saj, është organizimi i ekonomisë brenda një grupi, kompanie, etj., gjithmonë i bazuar në një periudhë të përcaktuar kohore. Përmes këtij sistemi do të jetë e mundur të vendosen plane të ndryshme përmes të cilave mund të kryhet një kontroll adekuat, si dhe një ulje e kostove pa dëmtuar cilësinë.
 • Planifikimi operacionalPërmes këtij planifikimi, detyra të caktuara caktohen të kryhen nga njerëz të ndryshëm, por e veçanta është se secila detyrë do t'i caktohet një personi, profesionist apo edhe një grupi specifik. Kjo lejon caktimin e detyrave bazuar në specializimin dhe, natyrisht, përshtatjen më të mirë në kohën maksimale që është caktuar termi. Duhet të theksohet se ky lloj planifikimi zakonisht ka afate të shkurtra.
 • Planifikimi me pjesëmarrje: përmes tij ne kërkojmë të dimë mendimin e të gjithë anëtarëve të një projekti me synimin për t’i shtuar vlerë rezultatit përfundimtar. Në thelb ne jemi duke inkurajuar pjesëmarrjen e secilit prej anëtarëve, duke u dhënë atyre rëndësi dhe duke lejuar një menaxhim shumë më të hapur dhe të gjithanshëm.
 • Planifikimi i personifikuar: është një lloj planifikimi që kryhet personalisht, në mënyrë që vendimet të orientohen në mjedisin tonë më të afërt, i cili zakonisht do të jetë familja. Në thelb ka të bëjë me kontrollimin e asaj që ndodh në shtëpinë tonë ose në mjedisin tonë të drejtpërdrejtë, të qenit në gjendje të organizojmë për shembull në lidhje me shpenzimet ekonomike të shtëpisë, arsimimin e fëmijëve, administrimin e ushqimit, kryerjen e blerjeve dhe furnizimeve në përgjithësi., etj.
 • Planifikimi i skenarit: Isshtë një lloj planifikimi që studion gjërat që mund të ndodhin në të ardhmen e një projekti të caktuar me qëllim gjetjen e të gjitha mundësive dhe kërkimin e të gjitha përgjigjeve që duhet të zbatohen në rast se ndonjë prej tyre ndodh. Ky sistem na ndihmon të jemi më të organizuar dhe mbi të gjitha të kemi plane alternative që na ndihmojnë të marrim vendime të shpejta në të mirë të projektit.
 • Planifikimi sistematik: Përmes këtij planifikimi ne do të jemi në gjendje të thjeshtojmë një planifikim tjetër më kompleks, në mënyrë që të jetë një mënyrë për të hequr më mirë ndonjë nga llojet e planifikimit që po analizojmë, falë të cilit do të jemi në gjendje të detajojmë secilin nga hapat se ne duhet të vazhdojmë të arrijmë qëllimin tonë.
 • Planifikimi taktik: ne përfundojmë me planifikim taktik, i cili është një lloj planifikimi që vendos kontrollin dhe monitorimin bazuar në atë që përcaktohet në planifikimin strategjik që kemi njohur më parë. Në përgjithësi, gjatë gjithë planifikimit strategjik, do të ketë planifikim të ndryshëm taktik që do të kryhet në afate më të shkurtra kohore. Objektivi është që të bëhen ndryshimet e duhura që lejojnë efektivitet më të madh dhe ndjekje më të mirë në lidhje me afatet e kryera.

Në thelb këto janë llojet kryesore të planifikimit që të gjithë duhet të dimë. Siç mund ta shohim, secili prej tyre është përshtatur më mirë me karakteristikat dhe nevojat e një grupi specifik ose një projekti specifik, kështu që ne kemi shumë mundësi për të zgjedhur për të arritur rezultatin më të mirë të mundshëm dhe për të arritur suksesin e një forme të strukturuar dhe të organizuar mirë .


Lini komentin tuaj

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fusha e kërkuar janë shënuar me *

 1. Përgjegjës për të dhënat: Miguel Ángel Gatón
 2. Qëllimi i të dhënave: Kontrolloni SPAM, menaxhimin e komenteve.
 3. Legjitimimi: Pëlqimi juaj
 4. Komunikimi i të dhënave: Të dhënat nuk do t'u komunikohen palëve të treta përveç me detyrim ligjor.
 5. Ruajtja e të dhënave: Baza e të dhënave e organizuar nga Occentus Networks (BE)
 6. Të drejtat: Në çdo kohë mund të kufizoni, rikuperoni dhe fshini informacionin tuaj.

 1.   Raphael Ramos dijo

  Një qasje praktike, me saktësi të shkëlqyeshme konceptuale, më duket praktike inovative dhe me aplikime të shumta në shumë nivele të jetës, dukej një qasje e shkëlqyeshme.