Cila është variabla e varur? Si ta dallojmë atë nga e pavarura

Një variabël quhet si paraqitje simbolike e një ngjarjeje të paspecifikuar, që i përket një funksioni që mund të marrë vlera të ndryshme. Kështu është kualifikuar pasi që, siç thotë fjala, ndryshon dhe relativiteti i tij mund të jetë i vëzhgueshëm (cilësisht) dhe i matshëm (sasior).

Origjina dhe zhvillimi i variablës i atribuohet punëve aritmetike të Diofanto dhe al-Kit? b al-mukhta? ar El-Juarismi.

Ky term ndryshon në varësi të fushës në të cilën po përdoret, pavarësisht nëse është i kompjuterizuar, siç është hapësira që ka një kompjuter për të instaluar një program; matematikore, si një simbol që ka vlera të ndryshme numerike në një ekuacion; shkencëtar, i cili formon hipoteza në një projekt; statistikore, si karakteristikë e vërejtur në individë të ndryshëm; ose logjike, siç është një paraqitje konkrete e të dhënave.

 Për më tepër, variablat mund të klasifikohen nga marrëdhënia e tyre në një hipotezë, duke qenë kështu të varur ose të pavarur, të cilët kërkojnë të matin elementet e studimeve shoqërore ose shkencore.

 Çfarë është një variabël i varur? 

Variabla e varur, varet nga ndryshimet e bëra nga ndryshorja e pavarur, domethënë vlera e saj varet nga variablat e tjerë. Në të njëjtën mënyrë, mund të themi se është pika kryesore në të cilën studiuesi përqendrohet për të vlerësuar sjelljen e objektit-studim dhe kështu të marrë rezultate të verifikueshme.

Çfarë është një ndryshore e pavarur? 

Për më tepër, ndryshorja e pavarur Theshtë ai që mund të përdoret në vetvete dhe në të cilin bien ndryshimet që do të bëhen në ndryshoren e varur. Po kështu, klasifikohet si ngjarja që vlerësohet për të nxjerrë shkak-pasojën ose ndikimin e saj në objektin e studiuar.    

Në matematikë, ndryshorja e varur përfaqësohet me një "f", dhe ndryshorja e pavarur me shkronjën "x".

 Shembuj të qartë për të kuptuar lehtësisht sa më sipër:

 • Shembull. 1: Si ndikon zhanri i muzikës rock në humorin e njerëzve?

    -Varibilja e varur: gjendja shpirtërore e njerëzve (ndryshimi i kryer nga variabli i pavarur)

    - Ndryshore e pavarur: zhanër i muzikës rock (ai që shkakton efektin në ndryshoren e varur)   

 • Shembull. 2: Popullsia e Venezuelës: Ndryshorja e pavarur është viti pasi viti ekziston në mënyrë të pavarur nga popullsia Venezuelës; dhe popullsia e Venezuelës varet nga koha që ka kaluar, e cila në këtë rast është viti, për atë arsye popullsia e Venezuelës është variabla e varur.
Popullsia venezueliane
Vit 2015 2016 2017
Popullsi 30.900.955 31.335.113 31.775.371
Tabela: Tabela që përfaqëson një funksion.

Ndryshorja e pavarur është viti pasi viti ekziston në mënyrë të pavarur nga popullsia Venezuelës; dhe popullsia e Venezuelës varet nga koha që ka kaluar, e cila në këtë rast është viti, për atë arsye popullsia e Venezuelës është variabla e varur.

 • Shembulli 3: Ne shkojmë tek një shitës i produkteve ushqimore për të blerë patate dhe çmimi i tij është $ 1 / kg, çmimi që ne do të paguajmë për patatet do të jetë sipas sasisë në kilogram që ne blejmë, kështu që funksioni është f (x) = 1x. Nëse blejmë 2 kg do të duhet të paguajmë 2 dollarë

ndryshore e varur

Ndryshore e pavarur

Jashtë ndryshores së varur dhe të pavarur ekziston një ndryshore shtesë e quajtur variabla ndërhyrëse, i cili është një faktor që mund të ndikojë në rezultatin që ne presim të fitojmë nga ndryshorja e varur dhe e pavarur. Kjo variabël nuk është objekt studimi, por nëse ndërhyn dhe nuk kontrollohet, mund të ndryshojë rendin e asaj që pritet të merret përmes hetimit.

    Shemb. 3: Cila është marrëdhënia midis kohës së pritjes për shërbim dhe perceptimit të cilësisë së shërbimit në zonën e shtypit të një gazete ndërkombëtare midis marsit dhe prillit 2017?

Variabla e varur Perceptimi i cilësisë së kujdesit
Ndryshore e pavarur Koha e pritjes për kujdes
Ndryshorja e ndërhyrjes Urdhri i ndërrimit

Klasifikimi i ndryshoreve sipas natyrës së tyre:

 • Variablat sipas të dhënave tuaja sasiore: Whenshtë kur maten, kështu paraqesin një madhësi numerike. Variablat sasiorë mund të jenë:
 • Variablat e vazhdueshëm: Njësia e matjes nuk mund të segmentohet këtu. P.sh .: Numri i vëllezërve dhe motrave.
 • Variablat e ndërprerë: Në këtë, njësia e redaktimit mund të segmentohet. P.sh .: Madhësia, pesha.
 • Variablat sipas të dhënave tuaja cilësore: Whenshtë kur cilësitë e objektit që do të studiohen vërehen për të dhënë etiketa ose emër.

    P.sh .: Shpërblimi i punëtorëve në procesin e punës.

Klasifikimi i ndryshoreve sipas vlerës së tyre të matjes:

 • Variabla nominale: klasifikohet kategorikisht sipas vendndodhjes së saj. P.sh .: Seksi: Mashkull apo femër.
 • Variabla rendore: klasifikon kategorikisht faktet, subjektet ose fenomenet në një mënyrë të rregullt. P.sh .: Mëngjes, pasdite, natë.
 • Ndryshorja e intervalit: Klasifikoni dhe renditni kategorikisht në gradë, sasi ose madhësi. P.sh .: Gjendja e motit, IQ.
 • Variabli i raportit: Klasifikoni në mënyrë kategorike me faktorët e variablave të mëparshëm dhe distanca midis dy pikave është gjithmonë e njëjtë. P.sh .: Pesha, gjatësia, mosha.

Në fund, është e rëndësishme të theksohet se asnjë ndryshore nuk është gjithmonë e varur ose e pavarur meqenëse ndryshon në varësi të ngjarjes në të cilën ato referohen. Kjo do të thotë, varësia ose pavarësia nuk është thelbësore në asnjë variabël.


Bëhu i pari që komenton

Lini komentin tuaj

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fusha e kërkuar janë shënuar me *

 1. Përgjegjës për të dhënat: Miguel Ángel Gatón
 2. Qëllimi i të dhënave: Kontrolloni SPAM, menaxhimin e komenteve.
 3. Legjitimimi: Pëlqimi juaj
 4. Komunikimi i të dhënave: Të dhënat nuk do t'u komunikohen palëve të treta përveç me detyrim ligjor.
 5. Ruajtja e të dhënave: Baza e të dhënave e organizuar nga Occentus Networks (BE)
 6. Të drejtat: Në çdo kohë mund të kufizoni, rikuperoni dhe fshini informacionin tuaj.