Proceset shoqërore - Cila është ajo, llojet dhe karakteristikat

Revolucioni Francez, i cili shënoi kulmin e epokës monarkike në Francë; luftërat botërore që ndryshuan marrëdhëniet politike, shoqërore dhe ekonomike në botë, revolucioni gjinor në vitet 70. Të gjithë këta janë shembuj të proceseve shoqërore që kemi vërejtur në historinë e njerëzimit, në të cilat ne vëzhgojmë aksionin e përbashkët të udhëhequr nga qenia njerëzore deri në prishjen e rendit të paracaktuar, duke vendosur rregulla dhe kode të reja të sjelljes. Kjo ai përkthehet në një sërë rrjetesh të sjelljes, në të cilat përfshihen individë që i përkasin shoqërisë. Ato janë cikle me faza të ndryshme të zhvillimit në të cilat ndodhin ndryshimet.

Proceset shoqërore bazohen në sjelljet që përfshijnë ndryshime, qenia njerëzore punon drejt përparimit të tij drejt një modeli ideal.

Shoqëria si objekt i një procesi shoqëror

Qeniet njerëzore ndërveprojnë vazhdimisht me kolegët tanë, megjithatë, harmonia e këtij fakti varet nga vendosja e modeleve që rregullojnë rolin tonë dhe të të tjerëve. Në këtë mënyrë u konstituua shoqëria, e cila nuk është asgjë më shumë se mjedisi i ndërveprimit që ne kemi krijuar si rezultat i perceptimeve, paradigmave dhe parimeve, dhe karakteristikat e saj janë të lidhura me modelin mbizotërues të qenies njerëzore në një kohë të caktuar. Evolucioni i karakteristikave të qenies njerëzore, i ndërveprimeve të tyre, janë faktorë përcaktues në zhvillimin e proceseve shoqërore, ose të ndryshimit. Shoqëria është variabla ku vëzhgojmë ndryshimet e operuara nga proceset shoqërore, dhe përbëhen nga elementët e mëposhtëm:

Statutet dhe rregulloret: Ato përbëhen nga një sërë normash që kufizojnë sjelljen në mjedise të caktuara, të cilat mund të ekspozohen ose jo në një dokument, ose thjesht trajtojnë çështje që njerëzit, të përshtatur në mjedisin e tyre, i trajtojnë me lehtësi.

Marrëdhëniet shoqërore: Shoqëria është e ndërtuar mbi marrëdhëniet shoqërore dhe modifikimet që ajo ka pësuar në strukturën e saj janë varur nga evolucioni në këtë fushë (i cili në vetvete përfshin një proces social).

Individët: Qenia njerëzore dhe karakteristikat e tij në veçanti përcaktojnë zhvillimin e tij në shoqëri. Këtu theksohet rëndësia e pranisë së tyre.

motivet: Ajo përbën forcën që drejton veprimet e individëve. Këtu janë pritjet, aspiratat tuaja, etj.

Besimet: Më parë, besimi i deklaruar nga anëtarët e një grupi shoqëror përcaktoi rolin që ata zënë brenda tij, dhe pranimi i pretenduar ndaj tij. Sot ky aspekt nuk është aq vendimtar, megjithatë, në disa raste përbën një kufizim.

Tani, këtu kemi parasysh se nga përbëhet një proces shoqëror. Për këtë ne do të marrim parasysh, në radhë të parë, një individ në izolim, me personalitetin, perceptimet, përvojat dhe karakteristikat e tij; që qenia njerëzore ka një koncept të realitetit dhe krijon marrëdhënie me mjedisin e tij. Supozojmë se ngjarjet e jashtme ushtrojnë një ndikim të rëndësishëm, të cilat pak nga pak përkthehen në ndryshime në karakteristikat individuale të personit, duke ndryshuar marrëdhëniet me bashkëmoshatarët e tyre. Pak nga pak shtohen ngjarje të vogla të ndryshimit, derisa të ndodhë një ndryshim në perceptimin dhe qëndrimin global, ky proces i ndryshimit, i cili ndodh në nivelin e masave të mëdha, është përcaktuar si një proces shoqëror.

Karakteristikat që përcaktojnë shfaqjen e proceseve shoqërore:

Proceset shoqërore janë ngjarje të ekzekutimit masiv, të cilat shpërthejnë kur bashkësia miraton një pozicion tjetër në lidhje me një koncept, ngjarje, grup ose përvojë, atëherë atëherë veprojnë veprimet e ndryshimit. Sektorët socialë mund të reagojnë ndaj kërcënimit të ndryshimit në një mënyrë armiqësore, dhe kjo përcaktohet nga frika se mos preken nga rendi i ri.

 • Pika e fillimit ndodhet kur ndërveprimet shoqërore zhvillohen nën modele të përsëritura, në individë të ndryshëm. Zhvillimi i proceseve shoqërore mund të përshkruhet si më poshtë:
 • Ndryshimi i perceptimeve, krijohet një koncept ose ide e re, e cila mund të gjejë gjenezën e saj te një person, ose grup.
 • Përsëritja e ndërveprimeve shoqërore, kur kjo ide bën jehonë te individët e tjerë, modelet e sjelljes modifikohen.
 • Veprimet e përbashkëta, perceptimi i ri në lidhje me një ngjarje zgjon dëshirën tek qenia njerëzore për një ndryshim metodologjik, prandaj lëshon veprime që synojnë arritjen e objektivave të saj.
 • Procesi i ndryshimit, kur paradigma e re ka arritur një masë shoqërore me përmasa përfaqësuese, konsiderohet se ka ndodhur një ndryshim

Elementet përcaktuese në proceset shoqërore:

 • Realiteti shoqëror: që përfshijnë karakteristikat, marrëdhëniet dhe paradigmat globale që përfshijnë një sektor ose grup.
 • Individi: Si pjesëmarrës në mjedisin e tij, ai është i aftë të ushtrojë ndryshime, përmes qëndrimeve të tij, bazuar në karakteristikat e tij individuale, përvojat dhe marrëdhëniet me mjedisin.
 • Marrëdhëniet shoqërore: Ato janë ndërveprimet që ndodhin midis individëve të ndryshëm.
 • Faktorët e jashtëm: Ngjarjet politike, historike dhe mjedisore që mund të ndikojnë në performancën e individit në veçanti, dhe si pjesë e grupit të tij.
 • Reagimet ndaj faktorëve të jashtëm: Këtu kemi parasysh se si mjedisi dhe konteksti ndikojnë në vetëdijen kolektive.

Ndërveprimet shoqërore

Këtë mëngjes, kur u larguat nga shtëpia juaj për të shkuar në punë, ju u ndesh me fqinjin tuaj të ngarkuar me blerjen që ajo bëri në treg dhe ju e përshëndetët me mirësi dhe e mbajtët derën për të lehtësuar kalimin e saj, ju hipët në makinën tuaj dhe në mënyra Ju u u binit tre shoferëve që po ju bllokonin rrugën dhe nxirrni dorën nga dritarja duke bërë një gjest të padurueshëm. Ju erdhët në punën tuaj dhe u takuat me kolegët tuaj për të bashkuar forcat në një projekt. Të gjithë këta janë shembuj të ndërveprimeve të përditshme shoqërore, të cilat hedhin bazat për zhvillimin shoqëror. Studiesshtë përcaktuar përmes studimeve dhe vëzhgimeve që agjenti shkaktar i proceseve shoqërore është evolucioni i ndërveprimeve midis individëve të ndryshëm:

ndjeshmëri: Përbëhet nga bashkëveprimi afektiv me realitetin e një personi tjetër. Bëhet fjalë për të kuptuar realitetin e një personi tjetër, i cili mund ta shtyjë individin të ndërmarrë veprime për të mirën e personit me të cilin janë empatizuar.

Mutualizmi: Isshtë një marrëdhënie e përshtatshme, në të cilën palët e përfshira marrin një përfitim nga krijimi i një marrëveshjeje. Shtë një veprim bashkëpunues, por përfitimi nuk është i vendosur nga jashtë, por përkundrazi që të gjitha palët të marrin kënaqësinë e drejtpërdrejtë.

Antagonizëm: Ato janë marrëdhënie antipatie ndaj konceptit dhe realitetit të palëve të treta. Ne vendosim marrëdhënie kundërshtimi dhe konflikti me ata që janë antagonistë ndaj nesh. Marrëdhëniet e këtij stili janë ato që zakonisht kanë aftësinë të prishen me rendin e vendosur në një mënyrë të fuqishme.

Bashkëpunimi: Isshtë një marrëdhënie partneriteti, në të cilën disa individë bashkohen për të arritur një qëllim të përbashkët. Ky artikull është i lidhur ngushtë me konceptin e sinergjisë, në të cilën shuma e përpjekjeve drejton në mënyrë eksponenciale një të mirë më të madhe.

konkurrenca: Bëhet fjalë për motivimin për të tejkaluar kolegët tanë në aspekte të ndryshme. Ka të bëjë me matjen e përpjekjeve, marrjen e palëve të treta si pikë referimi, në vend të vetvetes. Kur të arrihen nivele kronike, individi mund të zhvillojë dëshirën për të shkëlqyer në një shkallë superlative, deri në atë pikë sa ta konsiderojë veten më të mirë se të tjerët.

Veprimi i proceseve shoqërore

Evolucioni i koncepteve, në atë fjali mund të përfshijmë efektin e prodhuar nga ekzekutimi i një veprimi ndryshimi në këtë renditje. Falë tyre, shoqëria ka qenë në gjendje të evoluojë në formën e saj, duke iu përshtatur nevojave të njeriut të sotëm, një njeriu më tolerant dhe më gjithëpërfshirës në lidhje me çështje të caktuara.

Objektivi i ndjekur nga këto ngjarje është zhvillimi i një shoqërie më të evoluar, në të cilën mbizotërojnë marrëdhënie harmonike midis individëve. Një shoqëri më e drejtë, ku secili me individualitetet e tij ka një hapësirë ​​pranimi.

Falë evolucionit shoqëror, dita ditës ne punojmë në një kontekst më të qëndrueshëm, në përputhje me parametrat e idealitetit të menaxhuar, pasi, pavarësisht se e dimë që shtetet ideale nuk janë të arritshme, dhe funksionojnë vetëm si parametra krahasimi, qenia njerëzore, ju do të gjithmonë punoni për përmirësimin e sistemit që ju rrethon.


Përmbajtja e artikullit i përmbahet parimeve tona të etika editoriale. Për të raportuar një gabim klikoni këtu.

Bëhu i pari që komenton

Lini komentin tuaj

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet.

 1. Përgjegjës për të dhënat: Miguel Ángel Gatón
 2. Qëllimi i të dhënave: Kontrolloni SPAM, menaxhimin e komenteve.
 3. Legjitimimi: Pëlqimi juaj
 4. Komunikimi i të dhënave: Të dhënat nuk do t'u komunikohen palëve të treta përveç me detyrim ligjor.
 5. Ruajtja e të dhënave: Baza e të dhënave e organizuar nga Occentus Networks (BE)
 6. Të drejtat: Në çdo kohë mund të kufizoni, rikuperoni dhe fshini informacionin tuaj.