Cila është rëndësia e përdorimit korrekt të fletës përmbledhëse?

Kur kryhen hetime, ne studiojmë një temë, e përgatisim atë për ta mësuar ose duam ta paraqesim ose t'ua shpjegojmë të tjerëve, ne duhet të mbledhim një sasi të madhe të materialit dhe të dhënave për ta analizuar, organizuar dhe vlerësuar më vonë, gjatë gjithë këtij procesi, është e nevojshme të përdoren metoda, teknika dhe mjete që jo vetëm lehtësojnë punën, por gjithashtu na ndihmojnë të zgjedhim përpjekjet tona dhe të garantojmë suksesin e rezultatit.

Ka shumë burime në dispozicion që të dëshironi të bëni një punë me përsosmëri, efikasitet dhe mjeshtëri. Një nga ato burime është Skeda përmbledhëse i cili është një mjet i përdorur në përpilimin e sintetizuar të aspekteve kryesore që na lejon të organizojmë në një mënyrë më të shkurtër, më të plotë dhe më të menaxhueshme materialin që është mbledhur nga dokumentacioni. Përmban aspektet më të spikatura ose kryesore të informacionit të rishikuar, analizuar .

Cilado qoftë qëllimi për informacionin që përpunohet, është thelbësore që të bëhet menaxhimi më i plotë, i sintetizuar dhe i përgjithshëm i të gjithë informacionit në dispozicion.

Skeda Përmbledhje

Një kartë përmbledhëse është një drejtkëndësh letre ose kartoni, në të cilin mblidhen informacione për një temë që do të studiohet, në një mënyrë të shkurtër dhe skematike. Ai duhet të përmbajë idetë kryesore të temës së studimit dhe referencat e burimeve nga janë marrë të dhënat. Ai siguron, në një instrument të vetëm, informacionin më të përgjithshëm mbi temën që do të trajtohet. Shtë shumë e rëndësishme sepse ofron një përmbledhje të asaj që është hulumtuar ose studiuar dhe ofron një fushë më efikase dhe më të plotë.

Çfarë është një shenjë?

Në një kuptim të përgjithshëm, një skedar është një mjet mbështetës në punë, kur bëhet fjalë për menaxhimin e sasisë së informacionit. Ata në përgjithësi janë drejtkëndësha letre në të cilat grumbullohet një sasi e madhe e të dhënave, sipas një rendi të vendosur dhe të standardizuar. Në varësi të programit të caktuar për secilën skedë, ekzistojnë lloje të ndryshme: të dhëna bibliografike, të dhëna mjekësore, të dhëna hemerografike, të dhëna përmbledhëse, ndër të tjera.

Përmbledhja?

Përmbledhja është një paraqitje e shkurtër dhe konkrete e gjërave thelbësore të një teme, qëllimi i saj është të zvogëlojë sintetizimin e përmbajtjes së një leximi, teksti ose dokumenti, duke nxjerrë atë që konsiderohet më e rëndësishme ose thelbësore, duke u përpjekur të jetë precize pa zbritur thelbin e përmbajtjen dhe përdorimin e fjalëve tona.

Për të përgatitur një përmbledhje, duhet të fillohet nga idetë kryesore të tekstit ose shënimet e bëra gjatë leximit, duke kërkuar një kuptim të organizimi i temës dhe lidhja midis ideve të ndryshme të paraqitura në paragrafë të ndryshëm. Një përmbledhje duhet të përgatitet me saktësi dhe saktësi, me fjali të shkurtra, pa gjykime kritike dhe në një formë të shkurtër. Kur bëni një përmbledhje, këshillohet të përdorni fjalët tona, por duke mbajtur kuptimin e ideve në tekst. Nëse përfshihen copa tekstuale, ato duhet të mbyllen në thonjëza.

Një përmbledhje e mirë duhet të jetë i plotëMe fjalë të tjera, ai duhet të mbulojë aspektet më thelbësore të lëndës. Duhet të jetë logjike,  duke u përpjekur për të ruajtur marrëdhëniet hierarkike të vendosura qartë dhe të pasqyruara në të dhe duhet të jenë concreto duke shprehur qartë atë që reflektohet në temë Një abstrakt përfaqëson afërsisht 25% të gjatësisë origjinale të tekstit të studiuar.

Si të përgatisim një fletë përmbledhëse?

Formati dhe gjatësia e një fletë përmbledhëse duhet të jenë të lidhura ngushtë me gjatësinë e temës së studiuar. Në përgjithësi, skedarët përmbledhës duhet të jenë jo më pak se një faqe. Më e rekomanduara është të ndani temën e përgjithshme në pjesë dhe t'i vendosni ato pjesë në kartelë formë e përmbledhur duke përdorur fraza të shkurtra ose fjalë kyçe. Kujdesi për të identifikuar idenë kryesore ose nervore të temës, duke dhënë përparësi për pjesën tjetër të informacionit ndërsa shtypni informacionin shtesë.

Titulli

Për të përgatitur një skedar përmbledhës, nuk ka asnjë mënyrë të vetme pasi kjo do të varet nga shumë faktorë, siç janë natyra dhe shtrirja e lëndës së studiuar dhe preferencat dhe nevojat e personit që e përgatit atë. Sidoqoftë, duhet të merret parasysh dhe rekomandohet që në radhë të parë të të identifikojë temën për të studiuar. Ky do të jetë titulli i kartelës. Shembull: biosfera dhe ekosistemet

Idete kryesore 

Importantshtë e rëndësishme të theksohet se fletët përmbledhëse nuk janë diagrame, megjithatë është thelbësore që idetë të renditen dhe të organizohen sipas rëndësisë së tyre dhe të ndahen nga pikat për një kuptim më të mirë. Në varësi të nevojës së veçantë të cilitdo që e përdor, ky mjet mund të ndryshojë dhe përshtatuni nevojave dhe preferencave kush i përdor ato.

Referencat

Në këtë pikë, vendosen burimet nga janë marrë informacionet, qofshin ato libra, revista, faqe në internet, revista periodike, etj. Referencat na japin informacionin nga buron materiali i studiuar.

Notas 

Ato na ofrojnë informacione shtesë të rëndësishme, të cilat mund të shërbejnë si një lidhje për zgjerimin dhe shoqërimin. Shembull: Numri i faqeve me informacion shtesë referimi, citime që zgjerojnë informacionin, përkujtesa për aspektet që duhen mbajtur në mend, etj.

Llojet e skedave përmbledhëse

  • Skeda përmbledhëse e duhur. Ato janë ato që përmbajnë përmbledhje që flasin si duhet për lëndët e studiuara të përpunuara me fjalët tona.
  • Fletët përmbledhëse tekstuale: Këto përmbajnë informacione tekstuale për temën e studiuar në formën e citimeve, fragmente të tekstit. Nuk është e këshillueshme të përdorni këtë lloj skedari për studim, por më tepër të përgatitni përmbledhjet tuaja nga informacioni i rishikuar, duke kërkuar gjithashtu larminë e burimeve.
  • Skedarë me tekst të përzier Ato janë ato në të cilat mund të gjejmë informacione të përmbledhura nga vetë ne, si dhe citime tekstuale të materialit të rishikuar që duhet të vendosen në thonjëza, duke vendosur gjithmonë ndryshimin midis njërit dhe tjetrit.

Rëndësia e përdorimit të Tab Përmbledhje

Abstrakti përmbush funksionin e paraqitjes së materialit të studiuar në një mënyrë të sintetizuar dhe të shkurtër. Bërja e një sinteze është një proces që kërkon, për ata që e përgatisin atë, një kuptim të plotë dhe të përgjithshëm të asaj që duan të studiojnë ose përpunojnë. Në përgjithësi, të bëjë një sinteza e shkruar, na lejon të vizualizojmë në një mënyrë të plotë atë që duhet të dimë dhe të rregullojmë më mirë të dhënat, informacionin dhe idetë e materialit të studiuar.

Paraqitja më e shkurtër, e skematizuar, e bërë me fjalët e materialit, na ndihmon të thjeshtojmë një sasi të madhe të përmbajtjes. Fletët përmbledhëse janë një mjet i vlefshëm kur kemi të bëjmë me sasi të mëdha informacioni dhe na ndihmojnë duke thjeshtuar detyrën tonë, duke paraqitur lëndën e studiuar në një mënyrë më të menaxhueshme.

Skeda e përmbledhjes është një mjet i shkëlqyeshëm i menaxhimit dhe regjistrimit të informacionit, përdoret si një mbështetje në punën studimore, pasi që për përpunimin e saj është e detyrueshme të kuptohen, zbulohen ide dhe të vendosen marrëdhënie të rëndësishme, si dhe organizimi i tyre, lehtëson shqyrtimin dhe lejon të mbash mend tekste komplekse me më pak përpjekje.


Bëhu i pari që komenton

Lini komentin tuaj

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fusha e kërkuar janë shënuar me *

  1. Përgjegjës për të dhënat: Miguel Ángel Gatón
  2. Qëllimi i të dhënave: Kontrolloni SPAM, menaxhimin e komenteve.
  3. Legjitimimi: Pëlqimi juaj
  4. Komunikimi i të dhënave: Të dhënat nuk do t'u komunikohen palëve të treta përveç me detyrim ligjor.
  5. Ruajtja e të dhënave: Baza e të dhënave e organizuar nga Occentus Networks (BE)
  6. Të drejtat: Në çdo kohë mund të kufizoni, rikuperoni dhe fshini informacionin tuaj.