22 Dinamika e integrimit për grupe fëmijë, adoleshentë dhe të rritur

Lojërat e integrimit

Konsiderohet "dinamika e integrimit" ndaj metodat e përdorura në grupe për të arritur një qëllim specifik dhe të gëzojnë përfitimet e këtyre dinamikave. Këto mund të përdoren për fëmijë, adoleshentë ose studentë universitarë dhe të rritur në punëtori, kompani, ndër të tjera.

Qëllimi i secilës dinamikë do të varet nga ajo që kërkon punëdhënësi i tyre, domethënë, në varësi të rezultateve që do të merren, ju mund të zgjidhni midis njërës prej dinamikave ose teknikave të integrimit që do të shpjegojmë gjatë gjithë artikullit.

Për çfarë shërbejnë dinamikat e integrimit?

Fëmijët që praktikojnë dinamikën e integrimit

Siç e përmendëm, dinamikat kanë objektiva specifikë, kështu që varësisht nga aspekte të ndryshme, ju mund të zgjidhni atë që ofron rezultatet që prisni. Midis këtyre faktorëve duhet të merren parasysh madhësia e grupit, vendi ose konteksti ku do të zhvillohet dinamika, karakteristikat e anëtarëve dhe koordinatori i aktivitetit.

Sidoqoftë, funksioni i tij kryesor është të krijojë një mjedis në të cilin anëtarët e dinamikës mund të ndihen rehat dhe kuptojnë rëndësinë e shoqërisë, e cila është e shkëlqyeshme për grupe njerëzish që nuk kanë shumë besim te njëri-tjetri. Përveç kësaj, ata gjithashtu lejojnë individët të lënë pas vetveten dhe konkurrencën, të përqendrohen në punën në ekip.

Dinamika ose metodat e integrimit për fëmijët dhe adoleshentët

Nëse jeni mësues ose punoni me fëmijë në një zonë, do t'ju pëlqejnë këto metoda, pasi që ne kemi zgjedhur më argëtueset dhe më të përshtatshmet për to; Në mënyrë që t'ju ofrojë alternativa efektive në një mënyrë të organizuar.

"Emri im është dhe shijet e mia janë"

kjo teknika e integrimit është ideale për ditën e parë në të cilin ndodhet grupi, pasi lejon të njohësh emrat dhe shijet e djemve ose vajzave. Emri është i nevojshëm në mënyrë që ata të njohin njëri-tjetrin dhe shijet do t'i lejojnë ata të arrijnë gjëra të përbashkëta midis tyre.

 1. Dinamika do të fillonte me koordinatorin duke thënë, për shembull, "Emri im është José dhe më pëlqen të luaj me qenin tim".
 2. Tjetra dhe në mënyrë të organizuar, secili fëmijë duhet të thotë emrin e tij dhe çdo shije apo pëlqim që ka.
 3. Në fund, koordinatori mund të pyesë fëmijët nëse i mbajnë mend emrat e të tjerëve, si dhe të lejojë ata që kanë shije të përbashkët të flasin.

Patate e nxehtë

Ose gjithashtu "top i nxehtë", është një nga lojërat më të njohura dhe më të vjetra, e cila mund të përdoret në dinamikën e integrimit në mënyrë efektive, vetëm duke modifikuar një aspekt të lojës që do të shihni më poshtë.

 1. Një objekt do të zgjidhet për të përfaqësuar "pataten e nxehtë", mund të jetë një top, për shembull.
 2. Fëmijët duhet të ulen në një rreth.
 3. Për shkak se "patatja" është e nxehtë, ata duhet t'ia kalojnë shpejt partnerit në të majtë, ndërsa i thonë emrin e tyre.
 4. Koordinatori, me ndihmën e një kronometri (koha do të varet nga numri i fëmijëve), duhet të përsërisë frazën "patatja e nxehtë", të cilën ai do ta thotë më shpejt me kalimin e kohës.
 5. Me 10-15 sekonda të mbetura, fraza do të ndryshojë në "djegur" dhe në fund "djegur".
 6. Fëmija i fundit që do të ketë sendin do të jetë ai që do të humbasë.

Rekomandohet që grupet të mos jenë më të mëdha se 15 fëmijë dhe se koha e secilës lojë është e mjaftueshme që i gjithë grupi të mund të thotë emrin e tyre, por mos harroni se do të ketë fëmijë që presin ndërsa largohen nga loja.

Kafsha shtëpiake

Një nga metodat tona të preferuara, siç e lejon bashkëpunimi dhe pjesëmarrja në grupin e fëmijëves që nga fillimi i aktivitetit dhe hap mundësinë e kryerjes së të tjerëve. Kjo përbëhet nga sa vijon:

 1. Zgjidhni një kafshë të mbushur ose të ngjashme që do të jetë nuskë e grupit (mund të zgjidhet nga fëmijët ose nga koordinatori).
 2. Grupi duhet t'i japë një emër me të cilin pajtohet shumica.
 3. Nga atje, mundësitë janë të pafundme, pasi ju mund të bëni shumë aktivitete duke e përdorur atë.
 4. Për shembull, mund të luani për të sajuar një histori ku përfshihet kafsha; por që do ta shpjegojmë në dinamikën vijuese.

Përrallë e përbashkët

Fëmijët i duan historitë dhe historitë, kështu që shpikja e një prej tyre është një aktivitet super argëtues që do të favorizojë si integrimin e grupit ashtu edhe kreativiteti dhe imagjinata.

 1. Koordinatori do të fillojë të tregojë historinë ose historinë, e cila do të përfshijë atë, kafshën shtëpiake (nëse ndjekin dinamikën e mëparshme) dhe një fëmijë që do të tregohet.
 2. Kjo do të duhet të thotë emrin e tij ose të saj dhe të vazhdojë historinë, ku duhet të paraqitet një djalë apo vajzë tjetër që do të duhet të theksojë etj.

Kush mungon?

Për këtë aktivitet, rekomandohet që një tjetër nga dinamikat e integrimit të jetë përdorur tashmë, pasi është e nevojshme që fëmijët ose adoleshentët të kenë të paktën një ide se si quhen shokët e tjerë të klasës; e cila do të lejojë të përforcojë njohuritë dhe kujtesën e punës.

 1. Grupi do të organizohet në rreshta të ndryshëm (në këmbë ose ulur).
 2. Atëherë të gjithëve do t'u kërkohet të mbyllin sytë.
 3. Një anëtar i grupit duhet të largohet pa bërë zhurmë (është gjithashtu e mundur që të mbulohet).
 4. Koordinatori duhet të pyesë "kush mungon?"
 5. Kur ta kuptojnë mirë, fëmija do të integrohet përsëri dhe të gjithë do të duhet të ndryshojnë pozicion (mundësisht nëse e bëjnë me sy të mbyllur) për ta bërë më të vështirë aktivitetin.

Pasqyrë

Një teknikë ideale për ndërtoni besim tek fëmijët dhe i bëni ata të reflektojnë mbi emocionet dhe qëndrimet e secilit prej tyre. Hapat që duhet të ndiqni për këtë dinamikë integruese janë:

 1. Personi i ngarkuar me aktivitetin duhet të formojë çifte të rastit.
 2. Të dy fëmijët duhet të përballen me njëri-tjetrin.
 3. Së pari, një fëmijë do të përpiqet të kopjojë lëvizjet fizike të tjetrit njëkohësisht, pavarësisht nga pjesa e trupit që ai përdor (ai mund të imitojë shprehje, lëvizje të gjymtyrëve, ndër të tjera).
 4. Atëherë do të jetë radha e fëmijës tjetër të imitojë partneren e tij.

Dinamika për integrimin e të rinjve dhe të rriturve

Edhe pse dinamika e mësipërme mund të funksionojë për çdo grup pavarësisht nga mosha, ato janë pak më fëminore dhe më të lehta për tu përmbushur; kështu që ne kemi preferuar të klasifikojmë këto të tjerët teknikat e integrimit për të rriturit dhe të rinjtë.

besim

Kjo metodë është mjaft e dobishme për të forcuar besimin midis anëtarëve duke i bërë ata të gjejnë njerëzit me të cilët janë më të përshtatshmit. Duhet pak kohë për këtë teknikë, megjithëse varet nga sa individë jeni.

 1. Koordinatori do t'u kërkojë anëtarëve të zgjedhin një partner për të punuar si ekip.
 2. Ata duhet të vendosen para njëri-tjetrit me këmbët e tyre të bashkuara, duke mbajtur duart dhe mbështetur mbrapa duke u përpjekur të mbajnë ekuilibrin e tyre.
 3. Në rastin ideal, të gjithë duhet të bëjnë ushtrimin me pjesëmarrësit e tjerë, domethënë secili provon njëri-tjetrin.

Kur bëjnë aktivitetin, pjesëmarrësit do të vërejnë se me disa njerëz ishte shumë më lehtë të bëhej sesa me të tjerët, pasi nganjëherë ne bëhemi më komod me disa njerëz. Pra, mund të konkludohet duke reflektuar mbi besimin dhe rëndësinë e tij, si dhe punën në ekip.

Dinamika e integrimit për grupet

Bashkimi i fjalës

Kjo veprimtari u lejon anëtarëve të takohen dhe të ndërveprojnë, megjithëse është e mundur ta modifikoni atë për të zgjeruar përfitimet e përdorimit të saj. Për ta bërë atë, thjesht ndiqni hapat e mëposhtëm:

 1. Organizatori do t'i japë një letër specifike secilit person pa e ditur të tjerët se cilat kanë secili. Ju gjithashtu mund të jepni një letër me letrën ose që anëtarët të zgjedhin (ata do të ishin brenda një kavanoz, të palosur). Këto shkronja duhet të formojnë një fjalë, të tilla si "besimi".
 2. Anëtarët duhet të kërkojnë që njerëzit e tjerë të marrin letrën që ata posedojnë, megjithëse duhet të prezantojnë veten e tyre së pari, të ndërveprojnë ose çfarëdo rregulli që preferon koordinatori.
 3. Personi i parë që plotëson fjalën "besim" është fituesi.

Rendit në ...

Emri është i paplotë sepse mund të ndryshohet sipas shijes së koordinatorit dhe mundësive të vendit ku do të zhvillohet aktiviteti. Sidoqoftë, ky është një nga ata që ju lejojnë të takoni, bashkëveproni, punoj si ekip dhe organizohuni.

 1. Personi i ngarkuar duhet t'u kërkojë pjesëmarrësve të qëndrojnë në një stol, një vijë, një tub ose çfarëdo tjetër, por të mbajnë ekuilibrin e tyre në atë vend.
 2. Atëherë duhet të kërkohet që t'i urdhërojë ata sipas asaj që koordinatori e konsideron të përshtatshme dhe atyre u ndalohet të komunikojnë me gojë. Mund të jetë sipas moshës, lartësisë, fillestarit të emrit, ndër të tjera.
 3. Anëtarët duhet të organizohen pa lëvizur nga stoli, tubi ose linja, gjë që do t'i bëjë ata të punojnë si një ekip për të shmangur rënien.
 4. Më në fund, koordinatori duhet të kontrollojë nëse urdhri është kryer në mënyrë korrekte, duke pyetur secilin prej tyre gjatësinë, moshën ose çfarë është zgjedhur.

Zgjidh fjalëkryqin

Kjo teknikë është shumë efektive në forcimin e punës në ekip, stimulimin e pjesëmarrjes së të gjithë pjesëmarrësve dhe përfitimet e tjera. Quiteshtë mjaft e thjeshtë për të bërë:

 1. I gjithë grupi është i organizuar në disa nëngrupe sipas numrit të njerëzve.
 2. Pastaj i njëjti fjalëkryq u jepet të gjithëve (mund ta shkarkoni në internet ose ta bëni vetë).
 3. Grupi që e zgjidh i pari do të jetë fituesi.

Mesazhi i gabuar

Kjo është një nga dinamikat argëtuese, na lejon të reflektojmë në transmetimi i informacionit nga një person tek tjetri, meqenëse mesazhi fillon të jetë një drejtim dhe përfundon duke u bërë diçka ndryshe.

 1. Koordinatori duhet të urdhërojë pjesëmarrësit në një rresht ose rreth.
 2. Pastaj një mesazh duhet t'i përcillet të parit në rresht ose pjesëmarrësit të zgjedhur nga organizatori i rrethit pa dëgjuar të tjerët.
 3. Personi duhet ta kalojë mesazhin tek tjetri (gjithashtu pa dëgjuar askush) dhe kështu me radhë deri në fund.
 4. Anëtari i fundit duhet të thotë mesazhin dhe do të bëhet krahasimi me origjinalin.

Shpresojmë që dinamikat e integrimit Ato janë të dobishme për t'ju sjellë më afër njerëzve të një grupi të caktuar dhe objektivave të propozuara. Nëse keni ndonjë pyetje ose dëshironi të bashkëpunoni me teknika të tjera, mos harroni se mund të përdorni kutinë e komenteve më poshtë.

Dinamika e integrimit argëtues

Dinamika e integrimit të fëmijëve

Topi më kureshtar

E përsosur për të punuar me grupe të vogla. Një mënyrë për të njohur anëtarët e tyre, duke thyer akullin përmes prezantimit dhe me pyetje shumë origjinale.

 1. Ne do të kemi nevojë për një top, si dhe një muzikant.
 2. Anëtarët vendosen në një rreth dhe kur fillon muzika, topi do të kalojë nga njëri në tjetrin.
 3. Personi që ka topin në duar, kur muzika ndalet, ajo është e ngarkuar të thotë emrin e saj dhe t'u bëjë të tjerëve një pyetje të shkurtër.
 4. Shokët e tjerë të klasës do të duhet të përgjigjen para se të fillojë muzika. Sepse sapo të ndodhë, topi duhet të vazhdojë të lëvizë.

Kjo lojë do të zgjasë derisa të gjithë të paraqiten ose të ndërhyjnë. Meqenëse siç e kemi përmendur, do të bëhet fjalë për krijimin e një grupi të vogël. Nëse ka shumë njerëz, ata mund të ndahen në disa, por nuk do të ndryshojnë rregullat e lojës.

Rrota e merimangës

Emri i tij tashmë tregon se mund të jetë pak konfuze, por e vërteta është se është një lojë shumë argëtuese. E përsosur për tu njohur pak më shumë dhe për të qeshur mirë.

 1. Pjesëmarrësit do të qëndrojnë në një rreth.
 2. Ata do të jepen një top leshi ose fije, një fjongo do të funksionojë gjithashtu. Personi që fillon do të duhet të thotë emrin e tyre dhe ndonjë sekret të rrëfyeshëm për veten e tij. Pra, ai do të mbajë fundin e shiritit ose telit dhe do ta kalojë topin te një tjetër nga shokët e tij të skuadrës.
 3. Ky partner i dytë do të duhet të bëjë të njëjtën gjë si i pari dhe kështu me radhë derisa i gjithë grupi të shtrembërohet në një lloj rrjete merimange. Për ta zhbërë atë, personi i fundit që kishte topin ose shiritin në dorë duhet t'ia jepte atij që e dërgoi. Kjo është, bëj në të kundërtën.
 4. Topi do të duhet të kthehet tek ai që filloi lojën dhe duke përsëritur të dhënat që kanë dhënë shokët e tij të skuadrës, kështu që këtu vëmendja luan një rol kryesor. A i mbani mend të gjitha sekretet e kolegëve tuaj?

Bum!

E përsosur për të brohoritur anëtarët e grupit, ndërsa përqendrimi luan gjithashtu një hile shumë të rëndësishme.

 1. Të gjithë do të ulen në një rreth.
 2. Do të numërohet me zë të lartë. Kjo do të thotë, secili pjesëmarrës do të thotë një numër. Kushdo që merr 3, ata që mbarojnë me 3 ose shumëfisha të këtij numri si 6,9,12 etj., Do të duhet të thonë fjalën magjike Boom! Në vend të numrit përkatës.
 3. Le të shohim sa dështojnë! Sepse nëse nuk e kuptojnë si duhet, do të duhet të largohen nga grupi. Kur një largohet, numërimi fillon nga fillimi me numrin një.
 4. Nëse dikujt i duhet një kohë e gjatë për t'u përgjigjur, sepse po mendon nëse numri që prek përfundon në 3 ose është shumëfish i 3, atëherë ai gjithashtu do të humbasë dhe do të largohet nga rrethi. Dy lojtarët e fundit të mbetur do të fitojnë.

Bashkimi i thënieve

Përveç se është perfekt si prezantim, ajo është një lojë shumë e gjallë. Pa dyshim, ndrojtja do të parkohet në mënyrë që të gjithë të rrëmbehen nga thëniet.

 1. Pjesëmarrësve do t'u jepen dy karta bosh. Në njërën ata do të shkruajnë pjesën e parë të një thënieje dhe në tjetrën, të dytën. Për shembull: 'Qeni leh, pak më i hidhur'. Oneshtë një nga thënie mitike. Epo, pjesa e parë që do të shkonte në një kartë do të ishte: 'Qeni që leh', ndërsa 'pak më e hidhur' do të shkruhej në kartën e dytë.
 2. Pasi të jenë shkruar të gjitha kartat, secili pjesëmarrës do të mbajë njërën dhe tjetrën, ato do të përzihen. Kështu që secili do të duhet të gjejë pjesën tjetër të thënies së tij midis lojtarëve. Një lojë e thjeshtë dhe shumë edukative!

Dinamika e integrimit të punës

Dinamika e integrimit të punës

dinamika e integrimit të punës do të përmirësojë mjedisin e punës. Ata do t'i bëjnë punonjësit të njohin njëri-tjetrin pak më shumë dhe se si organizata ashtu edhe produktiviteti i kompanisë shpërblehen.

Përmbajtja e dhomës

 1. Do t'ju duhet një dhomë. Në të do të duhet të vendosni të gjitha llojet e të dhënave në mënyrë që grupi i punonjësve të mund të dalë nga atje. Mund të jetë ndonjë gjëzë.
 2. Për ta bërë këtë, ju do të përdorni gazeta ose revista në të cilat do të nënvizoni frazat kryesore. Kutitë e mbyllura që përmbajnë sekrete, etj.
 3. E gjithë përmbajtja do të ketë të bëjë me vetë kompaninë ose me lloji i punës të kryera nga grupi që po luan.
 4. Këtu bashkërendim është shumë e rëndësishme, kështu që është gjithmonë një lojë e përpunuar, por që ka përfitime të mëdha për punonjësit.

Sirtari

 1. Secilit prej anëtarëve do t'u jepen disa orë. Kushdo që fillon do të duhet të vizatojë një fotografi mbi to.
 2. Pa treguar rezultatin e vizatimit në fjalë, do t'ju duhet të bëni gjeste dhe grimazhe për shokët e tyre që ata të riprodhojnë të njëjtin vizatim.
 3. Në fund do të kontrollohet nëse, në sajë të gjesteve, grupi ka kuptuar se çfarë kishte vizatuar partneri i tyre.

Mesazhi i deformuar

Një lojë si kjo është perfekte për të provuar përqendrimin dhe kujtesën e secilit individ.

 1. Një nga pjesëmarrësit do t'i thotë një mesazh personit në të djathtë të tij.
 2. Mesazhi do të kalojë një nga një, gjithmonë me zë të ulët në mënyrë që të tjerët të mos e zbulojnë. Përveç kësaj, mund të përsëritet vetëm një herë.
 3. Kur të arrijnë personin e fundit, ata duhet të bëjnë luaj mesazhin me zë të lartë. A do të jetë në gjendje ta kuptojë mirë apo mesazhi do të jetë shtrembëruar disi?

Kercimi

Një mënyrë për të takuar kolegët, falë zbulimit të ideve të tyre dhe asaj që ata mendojnë për punën e tyre që duhet të bëhet çdo ditë.

 1. Secilit pjesëmarrës i jepet një kartë, e cila do të ngjitet në gjoks ose në shpinë. Në të ata do t'i përgjigjen një pyetjeje, në një mënyrë të shkurtër, e cila mund të jetë: Çfarë ju pëlqen më shumë për punën tuaj?
 2. Muzika do të fillojë dhe ato do të formohen çifte vallëzimi që përkojnë në përgjigje shumë të ngjashme.
 3. Sa herë që muzika ndalet, do të ketë një ndryshim të partnerit. Nëse shohim se nuk ka shumë rastësi në përgjigje dhe ka disa çifte të formuar, pyetja mund të ndryshohet.

Dinamika e integrimit familjar

Dinamika e integrimit familjar

Sepse jo vetëm lojërat u kalojnë fëmijëve, por siç e shohim, të gjitha fushat janë të favorshme për argëtim. Në këtë rast, ne kemi mbetur me njësi familjare. Sepse një ditë familjare mund të jetë më argëtuese sesa mendojmë. Një mënyrë për të kryer aktivitete së bashku dhe për të gjitha moshat.

Loja e monedhave

 1. Së pari, ne i lidhim sytë njërit prej pjesëmarrësve dhe e vendosim atë në qendër.
 2. Të tjerët do të ulen rreth tij, duke formuar një rreth.
 3. Ata do të fillojnë të këndojnë një këngë ndërsa kalojnë një monedhë.
 4. Në fund të këngës, një person ka monedhën që do ta fshehë në duart e tij të mbyllura.
 5. Kushdo që ka syrin mund ta heqë atë me mend kush e ka monedhën.
 6. Nëse është e saktë, pozicioni do të ndryshohet me personin që kishte monedhën, përndryshe, do të duhet të kalojë një provë.

Një histori origjinale

 1. Na duhet një fletë letre dhe një stilolaps.
 2. Një person do të shkruajë një fjali në një rresht. Nën të, shkruaj një fjalë.
 3. Tani duhet të palosni faqen në mënyrë që të duket vetëm fjala dhe jo fraza.
 4. Tjetra duhet të bëjë një frazë tjetër që fillon me fjalën e treguar dhe të lërë një fjalë të vetme në rreshtin tjetër.
 5. Kur të gjithë kanë shkruar, ju mundeni lexoni historinë e plotë, që me siguri, do të jetë më argëtuesi dhe origjinali.

Një dialog i shpikur

Me një lojë të tillë të dinamikës së integrimit si kjo, ju do të humbni ndrojtjen tuaj, në të njëjtën kohë rrit kreativitetin dhe improvizimin.

 1. Në këtë rast do të kemi nevojë për televizion, edhe pse në një mënyrë tjetër. Ne do të vendosim një imazh të dy personave që flasin.
 2. Për ta bërë këtë, na duhet që vëllimi të jetë shumë i ulët ose të jetë një sekuencë e një serie që mund ta ndërpresësh. Në atë kohë, dy pjesëmarrës do të shpikin një dialog.
 3. Mund të kushtojë pak, por pastaj imagjinata juaj do të bëjë që bisedat e çmendura të zënë vend kryesor.

2 komente, lini tuajën

Lini komentin tuaj

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fusha e kërkuar janë shënuar me *

 1. Përgjegjës për të dhënat: Miguel Ángel Gatón
 2. Qëllimi i të dhënave: Kontrolloni SPAM, menaxhimin e komenteve.
 3. Legjitimimi: Pëlqimi juaj
 4. Komunikimi i të dhënave: Të dhënat nuk do t'u komunikohen palëve të treta përveç me detyrim ligjor.
 5. Ruajtja e të dhënave: Baza e të dhënave e organizuar nga Occentus Networks (BE)
 6. Të drejtat: Në çdo kohë mund të kufizoni, rikuperoni dhe fshini informacionin tuaj.

 1.   sara romero cabrera dijo

  Çfarë informacioni të mirë, më ndihmoi shumë, faleminderit ...

 2.   Marcelo dijo

  Artikull shumë i mirë, dinamikat e përshkruara janë të mira dhe të lehta për t'u përdorur në secilën fushë.