Klasifikimi i llojeve të ndryshme të relievit dhe karakteristikat e tyre

Toka u formua 4600 milion vjet më parë, dhe gjatë gjithë historisë së saj ajo ka qenë duke transformuar dhe duke pësuar modifikime që janë për shkak të fenomeneve të ndryshme që ndodhin si rezultat i ndërveprimeve midis përbërësve të saj.

Kur shohim përreth nesh, shohim të njëjtat male, luginat e njëjta të të gjithë jetës sonë, megjithatë kjo nuk do të thotë që gjatë gjithë kohës që kanë mbetur kështu, faqja e tokës gjithmonë ndryshon, megjithëse nuk mund ta perceptojmë atë, sepse shumë janë ndryshimet që ndodhin ngadalë dhe gradualisht, por herë të tjera ndryshimet janë më të dhunshme dhe ne mund t'i provojmë ato shpejt. Forcat që i fillojnë këto ndryshime në koren e tokës dhe formojnë atë njihen si diastrofizëm, dhe ato ndodhin si një mënyrë për vetë kore për të ekuilibruar vetveten, pasi grimcat që konsumohen në një vend duhet të depozitohen në një tjetër, i cili prodhon një fundosje dhe fillon një nëntë presion që sjell si pasojë se një vend tjetër në sipërfaqen e tokës ngrihet

Relievi është tërësia e formave dhe tipareve të ndryshme gjeografike që përbëjnë sipërfaqen e tokës dhe shtratin e oqeanit dhe përfshin ndryshimin në lartësinë e pikave të larta dhe të ulëta të çdo sipërfaqeje.

Lloje të ndryshme të lehtësimit

Format e ndryshme që paraqet toka përfaqësohen nga relievi dhe kjo ndahet në dy grupe të mëdha: Relievi kontinental dhe relievi oqeanik.

Lloji i relievit kontinental

El lehtësim kontinental. Ajo përbëhet nga forma të ndryshme që gjenden në kontinente, domethënë sipërfaqja e dalë e kores së tokës. Format e relievit kontinental mund të ndahen në grupet e mëposhtme:

 • Zakonet. Ato përbëjnë zonat më të larta të lartësisë, me pabarazi shumë të menjëhershme që manifestohen në shpate shumë të pjerrëta, lugina të fundosura dhe maja të vogla. Zakonisht pranohet që malet të kenë lartësi mbi 600 metra. Ato paraqiten si vargmale, zinxhirë dhe kordilera. Ndër llojet e maleve kemi:
 • Serranias. Sierra nga gjuha Latine serra, është një nëngrup i Maleve që, për shkak se ato janë brenda një sistemi tjetër malor më të madh dhe linja e majave të të cilave ka një formë të dhëmbëzuar të thyer ose mjaft të theksuar, është përgjithësisht më e gjatë se e gjerë dhe boshti i saj qendror quhet boshti. orografike.
 • zinxhirët. I njohur gjithashtu si vargmale, emri i tij vjen nga Latin Catena, që do të thotë një sukses i lidhjeve që janë bashkuar në një farë mënyre. Një zinxhir malor është një seri malesh që janë të lidhura së bashku dhe shtrirja e të cilave është më e madhe se vargu malor.
 • Koordillera Një varg malor është një zinxhir malesh që janë të lidhur së bashku. Këto suksesione malore u formuan në kufijtë kontinentale nga akumulimi i sedimenteve, pasi që ngjeshja e ushtruar nga presioni anësor, prodhoi palosje dhe krijoi lartësitë.
 • Rrafshnaltat. Ato janë malësi në formë tabele, të vendosura në më shumë se 200 metra të larta. Ata janë terren të ngritur me maja të rrafshëta, prandaj njihen edhe si pllaja. Ato kanë karakteristika të ngjashme me ato të fushave, por gjenden mbi 600 metra lartësi.
 • Kodra  Ato janë lartësi të terrenit që janë më pak të larta dhe më pak komplekse sesa relievi i maleve. Ato janë të vendosura midis 200 dhe 600 metra të larta. Natyrë më pak e papritur. Ato priren të jenë zona tranzit midis maleve dhe fushave, shpesh zënë zona të mëdha toke të përshtatshme për bujqësi dhe formimin e pyjeve.
 • Luginat Luginat janë depresione të zëna përgjithësisht nga një lumë. Sipas origjinës së tyre, ato janë akullnajore ose lumore. Luginat e lumenjve kanë origjinën nga erozioni i prodhuar nga një lumë, për këtë arsye ato janë të ngushta dhe të thella dhe kanë një profil në formë "V". Nga ana tjetër, luginat akullnajore kanë origjinën nga erozioni i shkaktuar nga kalimi i një akullnaje, kështu që ato janë më të gjera, me një fund të sheshtë dhe një profil në formë "U". Ujitje e vazhdueshme në lugina i bën ato shumë pjellore.

Llojet e lehtësimit të oqeanit.

Relievi oqeanik. Konsiderohet si pjesë e këtij grupi, manteli i tokës që gjendet në fund të oqeaneve. Njihet gjithashtu si lehtësim i detit, lehtësim nën ujë ose dysheme oqeanit. Brenda formacioneve të relievit oqeanik gjejmë:

 • Shelfi kontinental: Shtë rajoni i shtratit të oqeanit më afër bregdetit. Ai përbëhet nga një shtrirje e sheshtë me gjerësi më të madhe ose më të vogël sipas rajoneve dhe që paraqet një rritje të lehtë në thellësi ndërsa largohet nga vija bregdetare. Niveli i tij sillet ndërmjet 0 dhe 200 metra nën sipërfaqen e detit. Shumica e specieve bimore dhe shtazore detare gjenden në këtë zonë.
 • Shpati kontinental. Ai përfshin një rënie ose zbritje të mprehtë midis shelfit kontinental në nivele midis 3000 dhe 4000 metra të thella. Shtë zona e reshjeve të sedimenteve, e cila kontrollohet nga graviteti, veçanërisht nga rrymat që rrjedhin në drejtim të pjerrësisë së shpatit, deri në fund ku sedimentet depozitohen në formën e shtresave ose shtresave dhe burojnë tifozët nën ujë. (Grumbullimet e sedimenteve në formë tifozi drejt zonave më të thella të deteve. Shpati, së bashku me shelfin kontinental, zë 78 milion kilometra katrorë sipërfaqe, pothuajse një të katërtën e shtratit të detit.
 • Pellgjet nënujore. Isshtë një depresion i madh në sipërfaqen tokësore të dyshemesë së oqeanit, është e pushtuar logjikisht nga oqeani, të cilit llojet e ndihmave themelore janë si më poshtë:
 • Fushat e humnerës. Zona të gjera të rrafshëta të formuara nga sedimente me origjinë kontinentale.
 • Llogore oqeanike Ato janë depresione të gjata dhe të ngushta, ku pllakat e litosferës shkatërrohen nga mbytja. Kur përplasen dy pllaka të kores së tokës, oqeanikja, e cila është më e dendura, vendoset nën pllakën kontinentale, e cila është më pak e dendur, duke dhënë llogore dhe zona të aktivitetit sizmik.
 • Kreshtat oqeanike. Cordilleras u formuan në fund të oqeanit rreth një fundi zgjerimi, kur dy pllaka ndahen, hapet një çarje përmes së cilës ngrihet materiali magmatik dhe krijohet një simetri që bëhet qendër në të dy anët e qendrës së çarjes. Në këto kreshta ka, pra, një aktivitet të madh vullkanik dhe sizmik.
 • Malet e Detit. Kodrat dhe djemtë vullkanikë: Sintet detare janë lartësi të shtratit të detit, me origjinë vullkanike që arrijnë deri në 1000 metra mbi fundin e thënë. Kodrat vullkanike Ata janë të ngjashëm me malet oqeanike, por lartësia e tyre është mesatarisht dyqind e pesëdhjetë metra. Djemtë Ato janë kone vullkanike të cunguara (me majë të sheshtë.)

Klasifikimi sipas origjinës së tij

Pabarazitë e ndihmës tokësore kontinentale i detyrohen pjesërisht veprimit të forcave endogjene, manifestimet më të dukshme të të cilave janë diastrofizmi dhe vullkanizmi. Tërësia e proceseve që prodhojnë këto forca quhet tektonizëm. Aktiviteti tektonik krijon një lloj lehtësimi të njohur si lehtësim strukturor.

Përveç forcave endogjene në formimin e relievit tokësor kontinental, ndërhyjnë procese ekzogjene të tilla si moti, erozioni dhe sedimentimi, të nxitura nga energjia diellore. Falë këtyre proceseve, Lehtësimi i gradimit.

Forma e relievit varet nga gjeneza dhe struktura e tij: ,është rezultat i forcave endogjene; përkundrazi lehtësim nga erozioni përfshin forma jo-strukturore që janë produkte të modelimit

Klasifikimi i relievit strukturor

Në relievin strukturor, mund të dallohen tre kategori kryesore:

Kratone ato janë pjesë relativisht e qëndrueshme e kontinenteve, ato janë bërthama antike të kontinenteve. Ato përbëhen thelbësisht nga një mburojë dhe një shtrirje themelore e varrosur e njohur si një fole ose platformë.

Malet dhe relievet tektonike. Këto janë prodhuar nga orogjeneza, e cila është procesi i formimit të maleve, nga palosjet ose thyerjet dhe nga lëvizjet epirogjene, lëvizjet ngritëse dhe fundosëse të kores së tokës.

Male dhe aksidente të tjera i formuar nga akumulimi i shkëmbinjve të shkrirë (lava) që ngrihet nga shpërthimi nga brenda litosferës.

Klasifikimi i relievit jo strukturor

Oneshtë ai që e ka zanafillën e tij nga veprimi i forcave të jashtme ose ekzogjene të quajtura edhe gradacione që janë në kundërshtim me forcat endogjene me origjinë nga tektonizmi. Këto forca tentojnë të zvogëlojnë aksidentet ose parregullsitë e sipërfaqes të shkaktuara nga tektonizmi.

Forcat e gradimit e kanë origjinën në hidrosferë (lumenj, valë, batica, rryma oqeanike) në kriosferë (akullnajat), në atmosferë (erëra) dhe në biosferë (kafshë dhe bimë) Këta agjentë marrin energjinë e tyre nga dielli dhe veprojnë nga graviteti.

Forcat e gradimit manifestohen përmes tre proceseve kryesore:

Motimi: procesi përmes të cilit shkëmbinjtë shpërbëhen treten me veprimin e forcave ekzogjene.

Erozioni. Një grup i proceseve të modelimit të sipërfaqes së tokës nga agjentë natyralë siç janë: uji, akulli dhe era, përfshin transportimin e materialeve por jo të motit.

Sedimentimi: depozitimi i materialeve shkëmbore të punuara nga erozioni, i fragmentuar dhe i tërhequr nga agjentë të tillë si lumenjtë, valët, era, akullnajat, si dhe akumulimi i organizmave të vdekur ose substancave kimike.


Një koment, lëre tuajën

Lini komentin tuaj

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fusha e kërkuar janë shënuar me *

 1. Përgjegjës për të dhënat: Miguel Ángel Gatón
 2. Qëllimi i të dhënave: Kontrolloni SPAM, menaxhimin e komenteve.
 3. Legjitimimi: Pëlqimi juaj
 4. Komunikimi i të dhënave: Të dhënat nuk do t'u komunikohen palëve të treta përveç me detyrim ligjor.
 5. Ruajtja e të dhënave: Baza e të dhënave e organizuar nga Occentus Networks (BE)
 6. Të drejtat: Në çdo kohë mund të kufizoni, rikuperoni dhe fshini informacionin tuaj.

 1.   Erick dijo

  Faleminderit për bashkëpunimin tuaj në interesin tonë për të mësuar