Strategjitë didaktike për të mësuar të nxënit

mëso të studiosh

Studimi është i domosdoshëm në jetë për të përparuar. Të studiosh nuk është e lehtë dhe është e nevojshme ta mësosh atë. Në shkollat ​​e sotme ata duan që nxënësit të mësojnë por ata nuk i mësojnë se si ta bëjnë këtë, ky është një problem i madh sepse shumë nga këta nxënës mendojnë se ka diçka që nuk shkon me kujtesën e tyre. Në të vërtetë nuk ka asgjë të keqe me kujtimet e studentëve, ata thjesht duhet të mësojnë të studiojnë para se ta bëjnë këtë. Asshtë aq themelore sa kjo, por fatkeqësisht në sistemin arsimor, harrohet. Shumë arrijnë në universitet pa ditur të studiojnë si duhet.

Shtë e nevojshme të dihet se cilat strategji janë më të mirat për secilin student, sepse jo të gjitha do të funksionojnë njësoj për secilin prej tyre. Secili person ka një mënyrë të ndryshme të të mësuarit dhe një ritëm të përshtatshëm për personin e tij, diçka që duhet respektuar. Njerëzit duhet të dinë se çfarë duhet të bëjnë për të studiuar më mirë dhe për të gjetur mënyrën për ta bërë atë që është më e përshtatshme për ta në çdo rast.

Në mënyrë ideale, mësuesit duhet t'i përfshijnë këto metoda në klasat e tyre për t'i mësuar studentët t'i përdorin ato vetë, në këtë mënyrë ata do të kenë një mundësi më të mirë për të rikujtuar materialin mësimor. Në këtë mënyrë studentët ata do të jenë në gjendje të brendësojnë më mirë përmbajtjen e të nxënit dhe kur duhet të bëjnë një test ose provim të jetë në gjendje ta kapërcejë atë me sukses pa harruar më vonë atë që është mësuar.

mësojnë të mësojnë

ekran

Konceptet akademike janë sjellë në jetë si përvoja vizuale dhe praktike të të mësuarit, duke i ndihmuar studentët të kuptojnë se si aplikohet shkollimi në botën reale. Shembuj të kësaj përfshijnë përdorimin e tabelës interaktive ku ata mund të tregojnë foto, klipe audio, video ... Studentët gjithashtu mund të inkurajohen të dalin nga vendet e tyre me eksperimente në klasë dhe udhëtime në terren.

Të mësuarit në bashkëpunim

Studentët me aftësi të përziera duhet të motivohen të punojnë së bashku duke promovuar aktivitete të grupeve të vogla ose të klasës së tërë. Duke shprehur verbalisht idetë tuaja dhe duke iu përgjigjur ushqimeve të tjera. Kjo do të bëjë nxënësit zhvillojnë vetëbesim dhe ato gjithashtu do të përmirësojnë aftësitë tuaja të komunikimit dhe të menduarit kritik që janë jetike për jetën.

Zgjidhja e enigmave të matematikës, kryerja e eksperimenteve shkencore dhe skica janë vetëm disa shembuj se si të mësuarit bashkëpunues mund të përfshihet në mësimet në klasë.

Hulumtim

Bëni pyetje provokuese që frymëzojnë studentët tuaj të mendojnë vetë dhe të bëhen nxënës më të pavarur. Inkurajimi i studentëve për të bërë pyetje dhe hulumtimin e ideve të tyre i ndihmon ata të përmirësojnë aftësitë e tyre për zgjidhjen e problemeve, si dhe të fitojnë një kuptim më të thellë të koncepteve akademike. Të dyja këto janë aftësi të rëndësishme jetësore.

mëso të studiosh

Pyetjet mund të jenë të bazuara në shkencë ose të bazuara në matematikë, për shembull, "Pse hija ime po ndryshon në madhësi?" ose "A është shuma e dy numrave tek gjithmonë një numër çift?" Sidoqoftë, ato gjithashtu mund të jenë subjektive dhe t'i inkurajojnë studentët të shprehin pikëpamjet e tyre unike, për shembull, "A duhet që poezitë të rimojnë?" ose "A duhet të veshin të gjithë studentët një uniformë?"

Mësoni të studioni kohën në hapësirë

Shumë studentë presin deri natën para një provimi për ta studiuar atë. Po kështu, mësuesit shpesh presin për të rishikuar një ditë para një testi. Kur një numër i mjaftueshëm i studentëve japin rezultat të mirë në provim, duket se ata e kanë mësuar materialin. Por disa javë më vonë, shumica e këtij informacioni është zhdukur nga mendjet e studentëve. Për një mësim më të gjatë, studimi duhet të kryhet në copa më të vogla me kalimin e kohës.

Sa herë që lini pak hapësirë, harroni pak informacionin dhe pastaj i mësoni përsëri. Kjo harresë në të vërtetë ju ndihmon të forconi kujtesën tuaj. Countershtë kundërintuitive, por duhet të harroni pak dhe më pas të ndihmoni ta mësoni duke e kujtuar përsëri.

Mësuesit mund t’i ndihmojnë studentët të zbatojnë këtë strategji duke i ndihmuar ata të krijojnë një kalendar studimi për të planifikuar se si do të rishikojnë fragmentet e përmbajtjes dhe duke formuar pjesë të vogla të orës së klasës çdo ditë për t'i rishikuar ato. Në të dy rastet, planifikoni të përfshini konceptet aktuale dhe materialin e mësuar më parë - shumë mësues e dinë që kjo është "spirale".

Kodimi i dyfishtë

Kjo nënkupton kombinimin e fjalëve dhe elementeve vizuale. Kur informacioni na paraqitet, ai shpesh shoqërohet nga një lloj vizuali: një imazh, një tabelë ose një grafik, ose një organizues grafik. Kur studentët janë duke studiuar, ata duhet ta bëjnë zakon t'i kushtojnë vëmendje këtyre fotove dhe t'i lidhin ato me tekstin duke shpjeguar se çfarë duan të thonë me fjalët e tyre. Atëherë studentët mund të krijojnë pamjet e tyre vetjake të koncepteve që po mësojnë. Ky proces përforcon konceptet në tru përmes dy rrugëve të ndryshme, duke lehtësuar shërimin e mëvonshëm.

Studioni në klasë

Kur flitet për imazhe nuk duhet të jetë diçka specifike, varet nga llojet e materialeve mund të jetë një infografi, një shirit vizatimor, një diagram, një organizues grafik, një kronologji, çdo gjë që ka kuptim për ju, për sa kohë që si kur jeni duke përfaqësuar informacionin në një mënyrë me fjalë dhe me foto.

Kjo nuk është vetëm për studentët që janë të aftë të vizatojnë. Nuk ka të bëjë me cilësinë e vizatimit. Duhet të jetë vetëm një paraqitje vizuale për të përfaqësuar të mësuarit. Në klasë, rregullisht, është një ide e mirë të drejtohet vëmendja e studentëve në pamjet e përdorura në tekstet shkollore, në faqet e internetit, madje edhe në prezantimet e tyre.

Ju duhet t'i bëni studentët të përshkruajnë vizualet me njëri-tjetrin dhe të krijojnë lidhje me ato që po mësojnë. Atëherë nga studentët mund të kërkohet të krijojnë imazhet e tyre të përmbajtjes për ta përforcuar më tej atë. Kujtojuni studentëve të përfshijnë diagrame, skica dhe krijimin e organizatorëve grafikë kur studiojnë në shtëpi.

Përveç gjithë kësaj, Studentët gjithashtu duhet të mësojnë të studiojnë duke strukturuar informacionin, duke nënvizuar tekstin dhe duke ndarë idetë më të rëndësishme nga ato më pak të rëndësishme. Riorganizoni informacionin në diagrame për ta memorizuar më vonë dhe për të bërë përmbledhje pa shikuar përmbajtjen për të ditur se çfarë kanë mësuar vërtet nga mësimi dhe për të identifikuar përmbajtjen më të dobët në mendjen e tyre për ta përforcuar atë.


Lini komentin tuaj

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fusha e kërkuar janë shënuar me *

  1. Përgjegjës për të dhënat: Miguel Ángel Gatón
  2. Qëllimi i të dhënave: Kontrolloni SPAM, menaxhimin e komenteve.
  3. Legjitimimi: Pëlqimi juaj
  4. Komunikimi i të dhënave: Të dhënat nuk do t'u komunikohen palëve të treta përveç me detyrim ligjor.
  5. Ruajtja e të dhënave: Baza e të dhënave e organizuar nga Occentus Networks (BE)
  6. Të drejtat: Në çdo kohë mund të kufizoni, rikuperoni dhe fshini informacionin tuaj.