Cilat janë të drejtat pohuese: thelbësore në komunikim

Gruaja që flet me një burrë pohueshem

Pohueshmëria është e nevojshme në shoqërinë në të cilën jetojmë, sepse vetëm dhe falë saj do të jemi në gjendje të komunikojmë në mënyrë efektive me të tjerët. Në të vërtetë, vendosmëria konsiderohet stili më i efektshëm i komunikimit dhe sjelljes. Kjo na lejon të rregullojmë mendimet dhe emocionet dhe të ndërtojmë dhe mbajmë marrëdhënie më të shëndetshme me veten dhe me të tjerët. Të drejtat pohuese janë gjithashtu një domosdoshmëri në komunikimin e njerëzve.

Pohueshmëria e përgjithshme, mentaliteti dhe mjedisi shoqëror që lehtësojnë arritjen e qëllimeve personale dhe profesionale. Ka shumë përparësi dhe kjo është arsyeja pse është një nga aftësitë që njerëzit më së shumti duan të zhvillojnë për të përmirësuar stilin e jetës dhe marrëdhëniet ndërpersonale.  Shtë një rrugë drejt pavarësisë së mendimit, vërtetësisë dhe të qenit në gjendje të jetosh në një shoqëri harmonike.

Pohueshmëria te njerëzit

Pohueshmëria i referohet aftësisë komplekse për të menduar, reagojnë emocionalisht dhe veprojnë në një mënyrë jo-pasive, por në të njëjtën kohë jo-agresive. Një person i sigurt do të jetë në gjendje të shprehë mendimet e tyre hapur, të shprehë gjithashtu ndjenjat e tyre, nevojat e tyre dhe dëshirat e tyre në një mënyrë që tregon respektimin e të drejtave të tyre por edhe të të tjerëve.

Njeriu që ndihet mirë për të qenë pohues

E gjithë kjo njihet si një koncept shumëdimensional dhe për të korrur përfitimet e këtij stili të komunikimit dhe sjelljes, personi gjithashtu duhet të ketë një qasje shumëdimensionale. Duhet të adresohen modelet e mendimit (të menduarit racional), të kuptuarit e modeleve të emocioneve vetjake dhe si të projektohen këto emocione të brendshme në sjellje të vëzhgueshme, siç janë komunikimi verbal dhe jo verbal dhe menaxhimi i përgjithshëm i marrëdhënieve shoqërore.

Aktivizoni pohimin

Për të përmirësuar pohimin, dyshimi, njerëzit duhet ta aktivizojnë atë dhe kjo do të thotë të jesh në gjendje ta praktikosh sa më shumë herë, aq më mirë. Pohueshmëria duhet të jetë stili juaj kryesor i komunikimit dhe sjelljes sepse do të ketë kapacitet të mjaftueshëm për të formësuar mendimet tuaja, si dhe qëndrimin tuaj dhe të të tjerëve. Për të qenë këmbëngulës është thelbësore të dimë cilat janë të drejtat tuaja pohuese, në mënyrë që t'i kërkoni ato ndaj vetes dhe t'i respektoni ato ndaj të tjerëve.

Sot ka shumë lista të të drejtave pohuese, disa më të gjata se të tjerat. Kjo ndodh sepse nuk ka një listë të përcaktuar për sa i përket të drejtave pohuese, në shumë raste është arsyeja e shëndoshë që e udhëheq atë. Të gjitha listat janë deklarata subjektive, por ato që i bëjnë ato të vlefshme në mjedisin e zhvillimit personal janë ato që rrjedhin nga parimet themelore të pohimit: gjetja e lirisë legjitime, vërtetësisë dhe mirëqenies.

Pohueshmëria ju jep fuqi emocionale

E gjithë kjo, ndërsa tregon respekt për tjetrin, pa dëmtuar qeniet e tjera ose mjedisin. Të drejtat themelore dhe pohuese të njeriut kanë disa ngjashmëri, por përqendrohen në kjo e fundit në kontekstet e komunikimit brenda ndërveprimeve personale.

Pse është mirë të jesh këmbëngulës?

Kur të jeni pohues, do të ndiheni më të lirë për të qenë në gjendje të shprehni vetveten dhe të shfaqni mendimet dhe dëshirat tuaja përmes fjalëve, veprimeve ose veprave. Do të ndiheni gjithmonë kështu: 'Kjo jam unë, kjo është ajo që unë mendoj, dua dhe ndiej'.

Përveç kësaj, ju do të jeni në gjendje të komunikoni me njerëz të çdo lloji ose niveli, qofshin ata familjarë, miq, të panjohur, menaxherë të ndërmarrjeve, profesionistë, etj. Komunikimi do të jetë gjithmonë një derë e hapur, e drejtpërdrejtë, e sinqertë dhe e përshtatshme.

Njerëzit që kanë një stil pohues do të kenë një orientim më të mirë aktiv në jetë, ata do të dinë se çfarë duan, kur e duan dhe si e duan. Ata do të përpiqen të bëjnë gjërat dhe ato që kanë në mendje thjesht ndodhin. Ata do të kenë një mënyrë të përgjegjshme për të vepruar, duke pranuar kufizimet e tyre, duke kuptuar se jo gjithmonë duhet të fitojnë. Ata janë të vetëdijshëm se sjellja e tyre është e mirë dhe se mënyra e tyre e të vepruarit gjithmonë do të mbrohet nga arsye, veprime dhe sjellje të mira. Ata do të ndihen të fortë sepse janë Në gjendje të shprehen sinqerisht pa pasur nevojë të lëndojnë të tjerët ose të bien në konflikt pa nevojë.

Rëndësia e të drejtave pohuese

28 Të drejtat pohuese

 1. E drejta për respekt dhe dinjitet
 2. E drejta për të pasur ndjenja, mendime dhe për të qenë në gjendje t'i shprehë ato pa cenuar dinjitetin e të tjerëve
 3. E drejta për të vendosur për veten
 4. E drejta për të vendosur nëse sjellja e dikujt është në përputhje me pritjet dhe dëshirat e të tjerëve, ose në përputhje me interesat tona, me kusht që ato të të tjerëve të mos cenohen
 5. E drejta për të pyetur, duke e ditur që tjetri ka të drejtë të thotë jo
 6. E drejta për të thënë jo kur nuk dëshiron të thuash po
 7. E drejta për të ndjerë dhe shprehur emocione pa dëmtuar të tjerët
 8. E drejta për të refuzuar kërkesat e të tjerëve pa u ndier fajtor
 9. Të drejtat për të vendosur përparësitë tona dhe për të marrë vendimet tona
 10. E drejta për të ndryshuar mendje
 11. E drejta për të vendosur se çfarë doni të bëni me trupin tuaj, paratë ose kohën
 12. E drejta për të bërë gabime dhe të jesh përgjegjës për secilin prej tyre
 13. E drejta për të menduar para se të veprojë ose të marrë një vendim
 14. E drejta për të mos pasur nevojë të përgjigjesh menjëherë ose kurrë të mos përgjigjesh
 15. E drejta për të kërkuar informacion ose për të kërkuar kur diçka nuk kuptohet aq shpesh sa është e nevojshme
 16. E drejta për të shijuar arritjet tuaja dhe për tu njohur, për të qenë krenarë për veten tuaj
 17. E drejta për tu ndjerë rehat me veten, pavarësisht rezultateve ose arritjeve (qofshin më mirë apo më keq)
 18. E drejta për të marrë atë që paguani (nëse për shembull një vakt nuk është i mirë ose është në gjendje të keqe, shuma do të kthehet ose do të shkëmbehet për një tjetër në gjendje të mirë)
 19. E drejta për të zgjedhur të mos silleni me vendosmëri nëse është ajo që ndjen vërtet
 20. E drejta për të ndjerë emocione negative për sa kohë që të tjerët nuk lëndohen
 21. E drejta për të ndjerë emocione pozitive dhe për t'i shijuar ato
 22. E drejta për vetmi nëse është ajo që ju dëshironi
 23. E drejta për të mos u justifikuar para të tjerëve
 24. E drejta për të bërë gjithçka, për sa kohë që të drejtat e njerëzve të tjerë nuk shkelen
 25. E drejta dhe detyrimi për tu ndjerë të lumtur dhe për të qenë të lumtur
 26. E drejta për të thënë "Nuk e di" ose "Nuk e kuptoj"
 27. E drejta për të mos qenë e përsosur
 28. E drejta për të qenë i pavarur

Pohueshmëria është një aftësi e inteligjencës emocionale që mund të punohet dhe zhvillohet. Nëse doni të ndryshoni mënyrën e komunikimit me të tjerët dhe kështu të përmirësoni jetën tuaj aktuale, mundeni. Mos kini frikë të kërkoni kujdes profesional për ta marrë atë dhe për të vënë në praktikë të drejtat tuaja pohuese. 


Bëhu i pari që komenton

Lini komentin tuaj

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fusha e kërkuar janë shënuar me *

 1. Përgjegjës për të dhënat: Miguel Ángel Gatón
 2. Qëllimi i të dhënave: Kontrolloni SPAM, menaxhimin e komenteve.
 3. Legjitimimi: Pëlqimi juaj
 4. Komunikimi i të dhënave: Të dhënat nuk do t'u komunikohen palëve të treta përveç me detyrim ligjor.
 5. Ruajtja e të dhënave: Baza e të dhënave e organizuar nga Occentus Networks (BE)
 6. Të drejtat: Në çdo kohë mund të kufizoni, rikuperoni dhe fshini informacionin tuaj.