Naon Perkembangan Dibagi? Tujuan, positip sareng négatip

Éta ngeunaan distribusi pendapatan anu adil tina hiji bangsa, mimiti dilaksanakeun ku présidén Méksiko Luis Echeverría di 1976. Éta skéma pangwangunan nasional Nagara Méksiko diuntungkeun pisan ku sistem ékonomi anyar ieu.

Unggal warga Spanyol anu kontemporer kedah terang terminologi ieu pikeun nganalisis kritis kana cabang eksekutif. Janten upami anjeun hoyong terang langkung seueur perkawis konsep ngeunaan pangwangunan dibagi ngeunaan sareng di daérah mana di dunya parantos dilaksanakeun, pastikeun maca tulisan ieu.

pangwangunan

Istilah pangembangan katelah salaku prosés épolusi anu dilakukeun ku manusa Parobihan dina tingkat sosial, spiritual sareng ékonomi yén aranjeunna kedah ningkatkeun lingkunganana, dina definisi sanésna éta aya hubunganana sareng hartos évolusi.

Pondokna, naon anu dipilari pangwangunan nyaéta pikeun tiasa ngahontal optimalisasi daérah anu béda anu sacara langsung ngalibatkeun manusa. Cakupan kabutuhan poko pikeun jalma bawaan pikeun kaayaan dimana jaman kiwari dimungkinkeun.

Tina sudut pandang humanistik, istilah pangwangunan kedah dilaksanakeun pikeun ngarujuk kana kabébasan yén manusa kedah tiasa ngawangun proyék hirupna dumasar kana kamungkinan ékonomi sareng sosial hiji nagara.

Éta tina sudut pandang politik, nerapkeun istilah pamekaran tiasa nguntungkeun atanapi ngarugikeun pangeusi hiji nagara gumantung kana objéktipitas anu dirawat.

Pikeun bagian na, Luis Echeverría, ngagaduhan bantahan anu saé dina téorina pangwangunan babarengan anu ngamungkinkeun anjeunna ngahontal kapersidenan sareng tiasa nerapkeunana dina ékonomi Méksiko waktos éta.

Modél pangwangunan dibagi

Penyebab utama pelaksanaan rencana ékonomi ieu di México nyaéta période krisis anu dialami nagara dina awal taun 70an.

Ieu maksa pamaréntah pikeun ngawatesan seueur anggaran nasional pikeun palayanan umum, Tanpa tumut kana perhatosan yén kalakuan ieu bakal ngahasilkeun akibat ékonomi anu hébat sareng bakal nyababkeun langkung dimiskinkeun pikeun warga masarakat.

Dina mangsa krisis ieu, Bank Dunia, Bank Pangwangunan Antar-Amérika sareng Dana Monetér Internasional ngabantosan nagara-nagara dina krisis dasawarsa.

Kaayaan pikeun bantosan éntitas ieu nyaéta ngirangan biaya publik, anu, sakumaha anu parantos kami sebatkeun sateuacanna, bakal nyababkeun turunna ékonomi, utamina anu Méksiko.

Dunya munggaran ngabantosan ékonomi Latin anu nyéépkeun produkna, tapi mangrupikeun penghasil bahan baku na.

Ieu ngabantosan kamekaran ékonomi Latin sareng ka titik anu tangtu, janten mandiri tina anggaran Bank Dunia, Bank Pangwangunan Antar-Amérika sareng Dana Monetér Internasional.

Kapendakan minyak di Vénézuéla sareng Mexico ngabantosan aranjeunna pikeun nguatkeun ékonomi dina eksploitasi produk doméstik kotor.

Tujuan modél

Utamana éta ngagaduhan tujuan populér anu milari nguatkeun perjanjian sareng kelas sosial anu béda tina populasi Méksiko, sedengkeun nagara-nagara sanés ngalaksanakeun anu bénten cara pikeun nyingkahan krisis, Méksiko, nerapkeun pamekaran babarengan. Diantara tujuan utama modél ékonomi ieu nyaéta:

  • Ngurangan hutang Républik.
  • Yén Nagara ngagaduhan ampir kontrol total ka ékonomi swasta anu béda pikeun ngeureunkeun henteu saimbangna ékonomi.
  • Éta sektor tenaga kerja mangrupikeun bagian tina sadaya sektor produksi.
  • Nawiskeun kualitas kahirupan anu langkung saé pikeun penduduk.
  • Ningkatkeun kauntungan sektor tenaga kerja ku cara ngadistribusikaeun dividend Républik.

Aspék positip

Modél ékonomi ieu pasti henteu ngahontal tujuan anu ditepikeun kalayan digjaya. Nanging, sababaraha pengecualian positip tiasa dilakukeun anu ngabantosan masarakat Méksiko dina waktos éta:

  • Dibukaan INFONAVIT Institute (Lembaga Dana Perumahan Nasional pikeun Padamel), anu ngamungkinkeun para padamel mésér bumi atanapi ngarombak batur anu parantos kaala.
  • Reformasi pendidikan dumasar kana diajar dagang anyar.
  • Muka universitas anyar sareng pusat pendidikan média kalayan pangakuan kana sadaya pamirsa.
  • Rencana Nasional pikeun Atikan Dewasa.
  • Ngajar Spanyol kana kelompok etnis pribumi anu béda.

Negatif

Pasti, modél ékonomi ieu henteu ngahontal sadaya tujuan anu parantos ditangtoskeun, diantara aspek négatip tina palaksanaan modél ieu kami mendakan sapertos kieu:

  • Kanaékan hutang luar.
  • Kanaékan tingkat pangangguran.
  • Dolar anu didevaluasi ku tambahan 6%.
  • Aya kontrol bursa anu ngajantenkeun mata uang asing kirang.

Gagalna pangwangunan dibagi salaku ukuran ékonomi

Pondokna, éta sanés usul anu didasarkeun kana conto konkrit pikeun mastikeun kasuksesanna.

Dina 1976, ékonomi Méksiko ngahontal titik akhir tina krisis anu ningkat kamiskinan sareng kualitas hirup anu goréng pikeun warga nagara.

Kapadetan populasi ogé mangrupikeun faktor anu mangaruhan langsung kana pangendali anu dimaksudkeun modél ékonomi ieu pikeun nerapkeun ka agén inpormasi sareng kamajuan anu béda.

Sacara umum, pamekaran dibagi henteu langkung ti a leyuran goréng pisan sareng kakurangan alat Éta ngajantenkeun ékonomi Méksiko waktos éta sareng masalah serius ngeunaan nagara Amérika Latin sanésna sareng hutang luar anu beuki ageung.

Pangwangunan ieu ngusulkeun tujuan-tujuan anu kalolobaanana henteu kacumponan, janten kakurangan jasa médis anu saé, tuangeun, tindakan sanitasi sareng palayanan publik sanés anu nyababkeun runtuhna ékonomi pamaréntahan Luis Echeverría.

Patali sareng korupsi sareng kabutuhan nyayogikeun solusi gancang ka kota anu ngagaduhan kapadetan penduduk anu luhur pisan sareng kabutuhan anu béda anu dibédakeun ku marginalisasi sosial.

Ékonomi mexico

Kiwari éta mangrupikeun ékonomi pangageungna munggaran di Amérika Latin, éta dumasar kana pasar ékspor gratis, janten ékonomi anu katilu belas pangageungna di dunya kalayan anggaran produk doméstik kotor 13 triliun dolar.

Sanaos janten ékonomi anu stabil anu ngamungkinkeun saha waé pikeun beunghar, éta nimbulkeun kontroversi sosial berkat ekstrim kamiskinan sareng kabeungharan anu dialaman di sapanjang lemahna, khususna di daérah kidul Mexico, aranjeunna langkung kapangaruhan ku kamiskinan.


3 koméntar, tinggalkeun anjeun

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.

  1.   Jose Colmenares cenahna

    Hatur nuhun kana komunikasi anu penting anu janten conto sareng perbandingan ka nagara urang ayeuna.

  2.   Max galarza cenahna

    Hatur nuhun kana inpormasi, kuring nyimpulkeun yén modél pangwangunan babarengan diterapkeun di Ékuador salami dasawarsa terakhir di pamaréntahan Amérika Latin anu progresif sareng kitu ogé hasil resep ieu, positip sareng négatip, mirip pisan kecuali pikeun kendali Nilai tukeur ditetepkeun. yén nagara éta parantos didamel bonari saprak 2000.
    Carita na guru anu pangsaéna, urang kedah diajar langkung ti anjeunna.
    pangalusna Wasalam
    Max Galarza, MSc

  3.   euweuh pastilas cenahna

    Inpormasi anu penting, nganyenyeri yén korupsi teras-terasan, sareng kateusaruaan terus sumunar, ngajantenkeun beuki sesah numuwuhkeun pangwangunan padamelan kalayan gajih rata-rata.