Jinis fallacy

mitomaniac

Upami anjeun kantos lirén mikirkeun filsafat sareng psikologi, aranjeunna béda-béda tapi aranjeunna ogé aya hubunganana sareng sababaraha cara. Salah sahiji cara hubunganna nyaéta aranjeunna nyarioskeun téma ideu sareng pamikiran. Jinis fallacy ogé ngahijikeun aranjeunna.

Kami mendakan kasalahan anu logis sareng alesan, konsép anu dipaké pikeun masihan kaaslian atanapi nyandak éta tina kasimpulan anu kahontal dina paguneman atanapi debat. Salajengna urang bade nyarios langkung seueur ngeunaan jinis konsép ieu.

Naon ari kasalahan?

Kasalahan mangrupikeun alesan yén sanaos siga argumen anu leres, henteu. Éta mangrupikeun alesan anu salah sareng inferensi anu ditepikeun henteu tiasa ditampi sabab henteu valid.

Paduli naha kacindekan tina kalepatan leres atanapi henteu (éta tiasa leres ku teu dihaja), prosés anu anjeun parantos dugi kana alesan éta henteu leres kusabab henteu nuturkeun aturan logis. Éta penting ngakukeun alesan anu henteu valid sapertos kitu dina hubungan sadidinten pikeun milari naon anu henteu kabeneran mutlak.

Fallacies sareng psikologi

Jalma-jalma parantos gaduh kacenderungan anu tangtu salami sajarah pikeun nganggap langkung seueur kapasitasna pikeun pamikiran rasional, tunduk kana aturan logis pikeun meta sareng ngadebat koheren.

Dihartoskeun yén sawawa anu séhat sacara méntal polah numutkeun motif sareng alesan anu tiasa dikedalkeun kalayan gampang sareng anu biasana aya dina kerangka rasionalitas. Nalika kalakuan henteu rasional, panginten éta kusabab kalemahan atanapi kusabab jalma éta henteu terang kumaha ngahargaan koherensi tindakanna.

Ayeuna parantos sababaraha taun ka pengker nalika mimiti nampi yén kalakuan henteu rasional dina kahirupan urang salaku hal anu biasa, éta rasional nyaéta pangecualian sanés tibalik cara. Jalma-jalma ngalih ku dorongan sareng émosina anu henteu salawasna rasional.

hubungan antara jalma

Kusabab ieu, kasalahan anu mimiti parantos dipikaterang anu aya dina dinten urang ka dinten tapi anu kedah dipikaterang sahingga aranjeunna ngagaduhan sakedik beurat. Filsafat nalungtik kasalahan dirina sareng psikologi nalungtik kumaha cara ngagunakeunana. Éta argumen palsu aya di masarakat.

Jinis utama tina fallacies

Aya hiji jinis teu aya watesna tina kamungkaran janten urang bade pokus kana anu paling umum. Pokokna, terang anu bakal kami jéntré, aranjeunna bakalan janten rujukan pikeun tiasa ngadeteksi aranjeunna dina alesan. Pikeun ngatur éta supaya anjeun tiasa ngartos sacara hadé, urang bakal nempatkeun kana dua kategori: kalepatan formal sareng non-formal.

Kekeliruan anu teu resmi

Jenis kasalahan ieu mangrupikeun naon anu dilakukeun alesan penalaran sareng eusi arguméntasi. Éta argumen anu henteu kéngingkeun kacindekan, naha éta daérah leres atanapi upami henteu. Ieu ngandung harti yén ideu anu henteu rasional dipaké nyaéta operasi pikeun masihan perasaan naon anu dicarioskeun leres, tapi henteu.

  • Fallacy ad ignorantiam. Gagasan dianggap entong kusabab éta moal tiasa dituduhkeun palsu.
  • Verecundiam iklan fallacy atanapi fallacy of otoritas. Upami aya anu kawasa nyarioskeun premis éta pasti leres.
  • Argumen iklan akibatna. Kabeneran hiji premis gumantung kana naha éta pikaresepeun atanapi henteu.
  • Generasi rurusuhan. Generalisasi teu jelas.
  • Kasalahan lalaki jarami. Ideu lawanna henteu dikritik tapi rada dimanipulasi.
  • Pasang hoc ergo propter hoc. Upami aya kajadian saatos hal anu sanés, éta disababkeun ku hal anu mimiti kajantenan, kalayan henteu aya bukti anu sanés nunjukkeun anu sanés.
  • Kasalahan hominem iklan. Kabeneran ideu ditolak kusabab bagian négatip tina ideu disorot. Éta ogé tiasa disimpang.

hubungan antara jalma

Palsu resmi

Dina jenis kaliru ieu sabab eusi ideu henteu kéngingkeun kacindekan anu parantos kahontal, upami henteu yén hubungan antara argumen ngajantenkeun inferensi henteu leres. Kagagalan henteu gumantung kana kontén tapi dina ngahubungkeun ideu. Aranjeunna henteu palsu ku alesan tina ideu anu teu aya hubunganana, upami henteu sabab teu aya koherensi dina argumen anu dianggo.

Nalika jenis kasalahan ieu kajantenan, dideteksi ku ningali naha arguménna saluyu sareng aturan logis atanapi henteu. Salajengna urang bade ningali sababaraha jinis:

  • Panolakan antecedent. Mangrupikeun kasalahan anu dimimitian tina kaayaan. Salaku conto: "Upami kuring masihan anjeunna acuk, anjeunna bakal bogoh ka kuring." Nalika unsur anu munggaran ditolak, éta sacara salah disimpulkeun dina anu kadua ditolak: "Upami kuring henteu masihan anjeunna mawar, anjeunna moal pernah bogoh ka kuring."
  • Penegasan tina akibatna. Éta ogé mangrupikeun bagian tina kaayaan anu teu aya sarat sareng conto anu sateuacanna, tapi unsur kadua henteu leres nyerep najan anu kahiji leres. Salaku conto: "Upami kuring nyatujuan, kami ngagaduhan bir" / "Kami ngagaduhan bir, janten kuring nyatujuan".
  • Istilah tengah teu disalabarkeun. Mangrupikeun syllogism anu ngahubungkeun dua babandingan tapi teu aya kacindekan janten teu ngagaduhan koherensi sacara gembleng. Salaku conto: "Unggal Yunani mangrupikeun Éropa", "Sababaraha Jérman mangrupikeun Éropa", "Kusabab kitu sababaraha Jérman mangrupikeun basa Yunani".

Pikiranana kuat pisan

kacindekan

Sakumaha anjeun kantos tingali, utamina upami anjeun henteu terang naon anu salahna sateuacan maca tulisan ieu, éta mangrupikeun frasa sareng alesan anu biasa dianggo dina kahirupan masarakat. Dina bidang sosial naon waé, bahkan dina politik.a anjeun tiasa mendakan diri anjeun kalayan gagal terus.

Penting pikeun terang kumaha mikawanoh sareng nganalisis éta ku cara ieu, sanaos anjeun mendakanana, aranjeunna henteu ngagaleuh kriteria anjeun atanapi pamikiran kritis anjeun. Dina cara nu sami, sakali anjeun terang aranjeunna anjeun moal digolongkeun aranjeunna Sareng upami anjeun kedah gaduh bantosan, anjeun bakal teras-terasan milari kajujuran anu mutlak sanés ngan ukur parsial.

Ti ayeuna, anjeun tiasa langkung wawasan sareng mendakan jalma-jalma anu salah anu sateuacanna henteu diperhatoskeun tapi ayeuna, anjeun terang naon ari aranjeunna, naon hartosna na kunaon éta leres-leres kajadian. Sanajan jalma anu nyarios aranjeunna henteu sadar naon anu anjeunna nyarioskeun mangrupikeun kalepatan.


Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.