15 dobësitë e një personi

15 dobësitë e një personi

Siç e përmendëm pak më parë në artikullin në shembuj të pikave të forta personaleSecila forcë ka antonimin e vet, domethënë dobësinë e saj që duhet të dihet për të mos na dëmtuar në jetën tonë. Prandaj ne do të shpallim 15 dobësitë e një personi që duhet të merren parasysh për të shmangur rënien në to dhe, nëse ato i bëjnë, t'i kapërcejnë ato në mënyrë sa më efikase të jetë e mundur.

Cilat janë dobësitë për një person

Njerëzit me dobësi

Ne mund të përcaktojmë dobësitë e një personi si gjithçka që në të vërtetë nuk shkëlqen ose dështon. Pa dyshim, është krejtësisht e kundërta e pikave të forta. Megjithëse këto kontribuan në kuptimin e mirë dhe më optimist, dobësitë mbeten në anën e kundërt. Duhet pranuar që ato janë defektet që mund të shënojnë secilin individ. Por përsëri, ne mund të përqendrohemi tek ata, t'i studiojmë ato dhe t'i ndryshojmë ato. Sepse nuk duhet t'i lejojmë dobësitë të kontrollojnë jetën tonë. Siç themi, ato janë aspekte paksa negative, të cilat ndikojnë në sjelljen tonë por edhe në të cilën tregojmë ndaj të tjerëve. Që të ketë një ndryshim, ne duhet të bëjmë një punë të vetë-njohjes.

Pikat e forta dhe të dobëta të çdo qenie njerëzore

Së pari, është e rëndësishme që të kemi në mendje se çdo qenie njerëzore ka edhe pikat e forta dhe të dobëta, dhe kjo është një nga arsyet pse ne jemi qenie njerëzore të thjeshta që e lëmë veten të rrëmbehet nga ndjenjat dhe madje mentaliteti ynë ndryshon me moti i kalimit.

Kjo do të thotë që, në mënyrë që të ndërtojmë veten në një mënyrë më adekuate dhe të përmirësohemi si qenie njerëzore, është e rëndësishme që të marrim parasysh cilat janë dobësitë kryesore të një personi në mënyrë që, tani e tutje, të mund të veproni sipas tyre në mënyrë që për të korrigjuar të gjitha defektet që janë pjesë e personalitetit tuaj.

Sigurisht, është e qartë se personaliteti nuk është diçka që mund të ndryshohet lehtë vetëm me një goditje të gishtërinjve, por kërkon shumë kohë dhe mbi të gjitha një vetëdije të shkëlqyeshme, por në çdo rast, të gjithë hapat që bëjmë në kuptim pozitiv, domethënë, në atë që na ndihmon të lëmë pas dobësitë tona, ato pa dyshim do të jenë të dobishme për jetën tonë, pasi ato do të na ndihmojnë të mbajmë një marrëdhënie më të mirë si me njerëzit përreth nesh dhe gjithashtu do të ndihemi më krenarë të vetvetes dhe aftësive tona.

Njihni 15 dobësitë kryesore të një personi

Duke thënë këtë, ne do të analizojmë 15 dobësitë e një personi, të cilat dallohen për të qenë në kundërshtim me pikat e forta që duhet të arrijmë.

Sjellje abuzive

Një person i cili abuzon të tjerët në fund merr vetëm abuzim në këmbim, dhe sigurisht që është gjithashtu një mënyrë për të demonstruar pasiguri dhe paaftësi personale.

Në përgjithësi, pas abuzimit ka një mori problemesh, disa prej tyre kanë të bëjnë me frikën e tyre se mos ndihen inferiorë ndaj pjesës tjetër të njerëzve përreth tyre.

Sjellje e pashquar

Apatia është një e keqe që na shtyn drejt përgjumjes dhe ngadalësisë kur bëhet fjalë për evoluim, duke thyer plotësisht mundësitë tona të sipërmarrjes dhe aftësia për të menaxhuar jetën tonë dhe merrni energjinë e nevojshme që gjithmonë të dëshironi të bëni gjëra të reja dhe madje të merrni përsipër sfida të reja me qëllim të vazhdimit të rritjes.

Sjellje frikacake

Frikacaku nuk duhet ngatërruar me frikënPërkundrazi, i referohet pamundësisë për të përballuar përgjegjësitë tona apo edhe situatave në të cilat paraqitet një lloj rreziku ose na paraqet një stres.

Personi frikacak fshihet sa herë që mundet dhe ikën nga problemet, duke vuajtur kështu nga fakti se ato probleme gjithmonë do ta ndjekin dhe do ta shqetësojnë me atë që do të ketë një efekt negativ mbi të.

Sjellje egoiste

Një person egoist është ai që kujdeset vetëm për të mirën e tij, domethënë, ai e vendos të mirën e tij individuale para së mirës së përbashkët, e cila bën që njerëzit përreth tij të humbin besimin dhe madje dëshirën për të qenë me të.

Antipatia

Tani kalojmë në antipati, një dobësi tjetër e spikatur që vështirë se do ta bëjë ambientin e saj të kthehet me të. Në thelb, një person i pakëndshëm sëmuret që nga fillimi dhe, edhe nëse i jepet mundësia, përsëri krijon një ndjenjë të keqe në marrëdhënie.

Sidoqoftë, një person me karizëm tregon forcë më të madhe dhe njerëzit përreth tij kanë një prirje më të madhe t'i besojnë atij dhe të besojnë në idetë e tij falë entuziazmit të madh që ai jep.

Mbizotërimi i krijimtarisë

Kreativiteti është një dhuratë që kanë qeniet njerëzore dhe pikërisht prej saj shfaqet kurioziteti dhe nevoja për të krijuar dhe shijuar gjëra të reja. Kreativiteti është i nevojshëm për të qenë në gjendje të përparojmë dhe evoluojmë si njerëz dhe në lidhje me mjedisin tonë dhe nga perspektiva sociale, kështu që nëse do të na mungojë ne do të kemi vetëm mundësinë e ndjekjes së gjurmëve të njerëzve të tjerë pa qenë në gjendje të krijojmë të ardhmen tonë.

Vështirësia e përqendrimit

Pamundësia për t'u përqendruar njihet si shpërndarje, dhe në thelb nuk është se është një dobësi në vetvete, por, duke marrë parasysh mënyrën në të cilën zhvillohet shoqëria, kjo në thelb do të thotë një vonesë më e madhe në arritjen e rezultateve. Sidoqoftë, në rastin e njëkohësisë së proceseve, një mendje më pak e përqendruar dhe më e shpërndarë do të ketë një kapacitet më të madh për të arritur një zhvillim më të mirë.

15 dobësitë e një personi

Për atë arsye, në këtë kuptim, mbase nuk mund të përqendrohemi ekskluzivisht në faktin se shpërndarja është një dobësi në vetvete, përveç faktit që shumica e veprimeve me të cilat duhet të përballemi në shoqërinë e sotme kërkojnë më shumë përqendrim sesa shpërndarje.

Vështirësia për tu porositur

Një dobësi tjetër është vështirësia për t’u porositur, domethënë ai person që ka probleme në menaxhimin e jetës dhe mjedisit të tij, një situatë që madje mund të krijojë shumë shqetësime në baza ditore.

Mungesë besimi

Ne gjithashtu kemi një mungesë besimi, i cili është një nga faktorët që mund të na ndikojë më negativisht në jetën tonë të përditshme, pasi vepron kundër nesh, duke e bërë të vështirë çdo proces dhe mbi të gjitha duke parandaluar vendosmërinë.

Një person me mungesë besimi do të jetë një person që nuk ka aftësi për të shfaqur aftësitë e tyre reale dhe për të zgjidhur problemet me të cilat përballen çdo ditë.

Mungesa e ndershmërisë

Mungesa e ndershmërisë është një tjetër nga dobësitë që një person mund të ketë, dhe kjo është se ne duhet të jemi të vetëdijshëm për rëndësinë e besimit brenda shoqërisë sonë, e cila, pasi të prishet, vështirë se mund të rikuperohet përsëri.

Një person i dobët është ai që tenton të gënjejë ose të keqinterpretojë gjërat, dhe ne duhet të jemi të vetëdijshëm se personi kryesor i prekur do të jetë vetvetja.

Mungesa e përulësisë

Nga ana tjetër, ne gjithashtu kemi krenari, e cila në thelb është një shenjë e qartë se personi vuan nga pasiguri të ndryshme dhe ndihet i brishtë në lidhje me pjesën tjetër të shoqërisë. Në thelb mungesa e përulësisë kuptohet si një mekanizëm mbrojtës përmes të cilit kërkohet të shfaqet besim kur në të vërtetë nuk ekziston.

djalë i përulur që nuk mburret me sukseset e tij
Artikulli i lidhur:
Si mund të kesh më shumë përulësi

Mungesë durimi

Alsoshtë gjithashtu e rëndësishme që të shmangim nxitimin, domethënë mungesën e durimit, një tjetër problem i zakonshëm nga i cili aktualisht vuajmë dhe që na bën të dobët.

Ne priremi të dëshirojmë të marrim gjithçka shpejt dhe siç na duhet dhe nuk jemi në gjendje t'u japim kohë gjërave edhe nëse kjo na garanton që rezultati do të jetë më optimal.

Mungesa e përpikmërisë

Mungesa e përpikmërisë është një nga dobësitë më të shpeshta

Megjithëse mbase jo aq negative sa dobësitë e tjera që po analizojmë me këtë rast, jopërkatësia është gjithashtu një shenjë e qartë se personi nuk është në gjendje të organizojë jetën e tij.

Mund të jetë sepse është një person i çrregullt ose dembel, por në çdo rast ky aspekt do të dëmtojë palët e treta, por mbi të gjitha përfundon duke dëmtuar më shumë veten tonë.

mospërfillje

Sa i përket indiferencës, ajo është një dobësi tjetër pasi bazohet në mungesën e ndjeshmërisë. Isshtë një shfaqje e egoizmit dhe mizorisë në të cilën personi vlerëson mirëqenien e vet shumë më tepër sesa mirëqenien e palëve të treta.

Një person indiferent gjithashtu do të përfundojë duke marrë të njëjtin trajtim nga ata përreth tyre, por nuk përkthehet duke bërë që ndjeshmëria e këtyre njerëzve të zhduket, por pak nga pak ata e lënë atë mënjanë dhe humbin vërtet interesin për shkak të mostrave të egoizmit dhe sjellje që mund të jetë edhe fyese ndaj të tjerëve.

Papërgjegjësi

Më në fund, ne gjithashtu kemi papërgjegjshmëri si një nga dobësitë kryesore, dhe kjo është se ka njerëz që kanë vështirësi të marrin përgjegjësi për pasojat e veprimeve të tyre, të cilat gjithashtu do të ndikojnë negativisht si tek njerëzit përreth tyre ashtu edhe tek ata.

Dobësitë personale profesionale

Dobësitë në një intervistë për punë

Cila është dobësia jote më e madhe?. Pa dyshim, është një pyetje që nuk mund të përgjigjet gjithmonë si duhet. Sepse ne gjithashtu marrim defekte personale në fushën profesionale. Për shembull, të qenit i paorganizuar ose jo i përpiktë mund të na shkaktojë mjaft probleme në punë. Prandaj, është gjithmonë e nevojshme të dimë se cilat janë defektet tona dhe të punojmë mbi to në mënyrë që t'i përmirësojmë ato.

Në një intervistë për punë ata do të na pyesin për defektet tona. Ne nuk kemi nevojë t'i mësojmë përmendësh ose të themi më të keqen për veten tonë, sepse ato mund të na dëmtojnë përpara punës. As nuk duhet të përmendni asnjë lloj dobësie që është brenda jetës suaj personale. Shtë më mirë të mos flasësh drejtpërdrejt për ato defekte, që i ke, por që po i përmirëson. Gjithmonë përmendet se: "… Unë jam shumë perfeksionist", ose "Unë jam një punëtor i palodhur". Nuk ju përshtatet sepse intervistuesit janë lodhur duke dëgjuar të njëjtën gjë gjatë gjithë kohës dhe mund ta shkruajnë atë si negativ, edhe nëse nuk keni ndërmend ta thoni.

Shembuj të dobësive për intervistë për punë

 • Si duhet të jemi të sinqertë, nëse problemi juaj është vonesa, mund ta përmendni por në një mënyrë të studiuar mirë. Mund të komentoni se jeni vonuar pak, por që falë një agjende elektronike, me sinjalizimet e saj, tashmë keni qenë në gjendje të korrigjoni këtë problem.
 • Për të panjohur, nuk dëmton që ata gjithashtu përmendin dobësinë e tyre, por gjithmonë duke u mbështetur në faktin se aplikimet e pajisjeve elektronike e kanë përmirësuar shumë atë defekt personal.
 • Nëse puna si ekip nuk ishte gjëja juaj dhe krijonte indiferencë, atëherë mund të përmendni se mund të mësoni shumë të dëgjoni mendime të ndryshme për të arritur rezultate më të mira.
 • Komentojeni atë dikur ishit pak i çorganizuar, por që ju keni ndjekur një seri udhëzimesh (të cilat do të duhet t'i ekspozoni shkurtimisht) për ta ndryshuar atë. Kjo është ekuivalente me një përpjekje për të kapërcyer këtë dobësi dhe intervistuesi do ta marrë atë parasysh.

Mbaj mend pranojmë të metat personale, ato do të na japin më shumë besueshmëri. Diçka që kompania do ta vlerësojë. Por po, përpiquni të përgatitni argumentet tuaja, siç kemi treguar në shembuj. Meqenëse nuk është mirë të tregoni ato që kanë të bëjnë drejtpërdrejt me pozicionin për të cilin po aplikoni dhe t'i komentoni ato drejtpërdrejt, pa ndonjë shpjegim.

Si të identifikoj të metat e mia personale 

Harta e defekteve personale

Isshtë shumë më lehtë për ne që të shikoni të meta tek njerëzit e tjerë sesa në veten tonë. Kur diçka na shqetëson për njerëzit e tjerë, ne mund të marrim diçka të mirë prej saj. Sepse ne do të jemi në gjendje të shkruajmë ato veprime që nuk na pëlqejnë. Për shembull, kur shohim që një person është apatik ndaj nesh ose ndoshta, egoist. A na shqetëson? A do të bënim të njëjtën gjë? Epo sigurisht që jo.

Në këtë mënyrë, ne do të jemi në gjendje të shkruajmë secilin prej tyre dhe ta brendësojmë atë në mënyrë që të mos e kryejmë atë në të njëjtën mënyrë. Shtë një mënyrë për të përmirësuar defektet tona dhe për t'u bërë njerëz më të mirë. Pra, si përmbledhje, duhet pranuar që në mënyrë që të njihemi me të vërtetë, kemi nevojë për njerëz të tjerë. Në një mënyrë indirekte, ato do të na bëjnë të kuptojmë të gjitha virtytet dhe defektet që folenë tek ne.

Testi i dobësive

Ju duhet të merrni një letër dhe laps. Ju do të duhet të shkruani letrën që shkon me fjalën tuaj të zgjedhur. Ne do ta bëjmë atë horizontalisht. Sapo të përfundojë testi i dobësisë, ne do të shikojmë se cila letër është më e afta dhe do të lexojmë se çfarë korrespondon me atë letër. E thjeshtë, apo jo?

1 A) I zhurmshëm B) Bosi C) Pak e Animuar D) i butë
2 A) i padisiplinuar B) Jo miqësore C) Pak entuziazëm D) Të pamëshirshëm
3 A) Përsëritës B) Rezistente C) I mërzitur D) Evazive
4 A) harresë B) I nderuar C) Kërkesa D) të frikësuar
5 A) Ndërprerja B) Të padurueshëm C) Të pasigurt D) i pavendosur
6 A) E paparashikueshme B) Ftohtë C) Pak e angazhuar D) Jopopullore
7 A) i lëngshëm B) kokëfortë C) Vështirë për të kënaqur D) hezitues
8 A) Tolerant B) Krenar C) Pesimist D) Pa shije
9 A) i tërbuar B) Argumentatori C) Pa motivim D) Melankolik
10 A) Naive B) Nervoz C) Negativ D) Shkëputur
11 A) Egocentrike B) Praktikisht C) I shpërqendruar D) Të shqetësuar
12 A) Llafazane B) indirekte C) E ndjeshme D) E ndrojtur
13 A) Të paorganizuar B) Dominuese C) Depresionuar D) Dyshuese
14 A) E paqëndrueshme B) intolerant C) Introvert D) Indiferent
15 A) i çrregullt B) Manipulator C) Delikuent D) ankues
16 A) I nxituar B) kokëfortë C) Skeptik D) I ngadaltë
17 A) Emocionale B) Mbizotërues C) Solitaire D) Dembel
18 A) Giddy B) Temperamenti i keq C) Mosbesues D) Asnjë ambicie
19 A) I shqetësuar B) Reshje C) Hakmarrëse D) Vullneti i Vogël
20 A) Ndryshore B) Dinak C) Kompromis D) Kritik
 • Nëse shumica e përgjigjeve tuaja kanë shkronjën A: Ju dëshironi t'i bëni gjërat në një mënyrë argëtuese dhe mund të flisni për të gjitha temat, pa asnjë lloj turpi. Por ndër dobësitë tuaja më të mëdha është mosorganizimi. Gjithashtu, ju jeni pak naiv dhe besimplotë. Nëse mund t'ia delegoni punën njerëzve të tjerë, aq më mirë. Ju nuk jeni nga ata që qëndrojnë me detajet, përveç nëse ju interesojnë. Duhet të jesh edhe më i përpiktë dhe pak më i organizuar.
 • Përkundrazi, nëse shumica e përgjigjet janë me shkronjën B. Ju pëlqen të keni kontroll mbi të gjitha gjërat. Ju jeni disi dominues, si dhe kryelartë. Kur njerëzit nuk i bëjnë gjërat siç ju pëlqen, atëherë gjendja juaj shpirtërore ndryshon në mënyrë dramatike. Ju nuk ju pëlqejnë njerëzit dembelë ose dembelë, as nuk ju pëlqen njerëzit johuajalë. Ju duhet të përmirësoheni duke marrë parasysh mendimin që ju japin ata përreth jush.
 • Si shumica e përgjigjeve është C: Ju doni të bëni gjithçka në mënyrën e duhur. Ju jeni përgjegjës dhe gjithashtu, ju i kushtoni vëmendje detajeve. Zakonisht ju japin ulje të mëdha dhe keni shumë melankoli. Duhet të theksohet se një tjetër nga dobësitë tuaja është inati juaj. Ajo që ndodh është që ju pëlqen një jetë e rregullt dhe të respektoni, si dhe të respektoni rregullat. Ju pëlqejnë njerëzit seriozë dhe i urreni ata sipërfaqësorë dhe jo-përpiktë. Ju keni një natyrë të ndjeshme.
 • Nëse keni marrë një numër më të madh të përgjigjeve D: Ju doni të mbani paqen me çdo kusht. Ju jeni një person i mirë, edhe pse ndër dobësitë tuaja personale është mungesa e angazhimit, si dhe e energjisë. Kur askush nuk dëshiron t'ju ndihmojë, ju ndiheni vetëm dhe do të copëtoheni, por e vërteta është se ju keni virtytin e të qenit një person i qetë. Nëse njerëzit e tjerë marrin vendime për ju, aq më mirë. Ata kujdesen shumë për ndjenjat e atyre që i rrethojnë.

Lini komentin tuaj

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fusha e kërkuar janë shënuar me *

 1. Përgjegjës për të dhënat: Miguel Ángel Gatón
 2. Qëllimi i të dhënave: Kontrolloni SPAM, menaxhimin e komenteve.
 3. Legjitimimi: Pëlqimi juaj
 4. Komunikimi i të dhënave: Të dhënat nuk do t'u komunikohen palëve të treta përveç me detyrim ligjor.
 5. Ruajtja e të dhënave: Baza e të dhënave e organizuar nga Occentus Networks (BE)
 6. Të drejtat: Në çdo kohë mund të kufizoni, rikuperoni dhe fshini informacionin tuaj.

 1.   Marcela dijo

  Madhe

 2.   Carlos dijo

  "Kreativiteti është një dhuratë që qeniet njerëzore kanë ..." Nëse krijimtaria do të ishte një dhuratë që njerëzit kanë, të gjithë do të ishim krijues nga natyra, gjë që nuk është kështu; krijimtaria është një cilësi që duhet të zhvillohet, ju duhet të punoni në të për ta arritur atë.

  1.    Jose Miguel dijo

   Dhe si mund të zhvilloni diçka që nuk e keni? Nëse nuk do ta kishim, nuk do të kishte asgjë për të zhvilluar, pasi ajo që do të duhej të bënim në çdo rast është ta fitojmë atë.

   Prandaj, krijimtaria është diçka që e kemi brenda vetes, por i takon secilit prej nesh ta zhvillojë atë apo jo. Ne të gjithë kemi anën tonë krijuese, por kini kujdes, secili e afron atë në një mënyrë të ndryshme, ose ka më shumë cilësi për ta zhvilluar atë në një zonë tjetër ose në një tjetër.

 3.   Gabrielle dijo

  ka shumë pak shembuj

 4.   Matias Yabar-Davila dijo

  Përshëndetje, artikull i mirë! Reallyshtë me të vërtetë e pabesueshme se si ne vetë mund të bëhemi pengesa të mëdha për rritjen tonë personale. Dhe është se ne jemi ajo që mendojmë. Mendimi i detyruar është një nga sëmundjet më të zakonshme të njeriut dhe ndoshta më pak e kuptueshme. Këto lloj mendimesh mbizotërojnë në mendjen tonë dhe na bëjnë të mendojmë se nuk jemi mjaft të mirë, inteligjentë, etj., Gjë që na bën të kemi një vizion të gabuar për veten dhe për pjesën tjetër të njerëzve. Pra, është shumë e rëndësishme t'i luftosh ato, duke zëvendësuar çdo mendim negativ me një negativ, kjo kërkon disiplinë, por rezultatet që do të shohësh në jetën tënde do të jenë të mrekullueshme. Përshëndetje !?

 5.   WILLIAM HERNEY LEÓN BELALCAZAR dijo

  Përshëndetje, bekime për të gjithë, e vërteta është, mua më pëlqente artikulli shumë interesant dhe duke mësuar të ndryshoja jetën tonë dhe të mos isha më i mirë vetëm të përpiqesha të bëja gjëra më mirë për shëndetin dhe jetën tonë dhe të isha një shembull i shkëlqyeshëm për shumë të tjerë ggrasias DOBISHT