Cili është roli i agjentëve socializues?

familjare

Socializimi është një pjesë kyçe dhe themelore në jetën e qenieve njerëzore. Falë socializimit, njerëzit fitojnë njohuritë, aftësitë dhe vlerat e nevojshme sociale. për të funksionuar si shoqëri. Agjentët socializues ndikojnë drejtpërdrejt në jetën e qenieve njerëzore, duke luajtur një rol vendimtar në formimin e identitetit të njerëzve dhe në vendosjen e marrëdhënieve shoqërore.

Në artikullin vijues do të flasim me ju të llojeve të agjentëve socializues që ekzistojnë dhe si ndikojnë ato në jetën e njerëzve.

Çfarë nënkuptohet me agjentë socializues?

Agjentët socializues janë elementë që lejojnë përcaktimin e socializimit të qenieve njerëzore. Këta agjentë Ata mund të jenë njerëz, grupe ose institucione. që ndikojnë drejtpërdrejt në sjelljen dhe sjelljen e individëve.

Ndërveprimi i agjentëve të ndryshëm socializues do të përcaktojë sjelljen e njerëzve së bashku me një sërë vlerash ose besimesh që do të jenë të pranishme në kohën e arritjes së moshës madhore. Rëndësia e këtyre agjentëve është e larmishme, më e rëndësishmja është familja dhe shkolla. Këta dy agjentë socializues do të jenë formësuesit kryesorë të personalitetit të shumicës dërrmuese të qenieve njerëzore.

Familja

Agjenti i parë socializues i qenieve njerëzore është zakonisht familja. Falë tij mësohen vlera dhe norma që janë thelbësore për të formuar një shoqëri. Prindërit, vëllezërit e motrat, gjyshërit apo xhaxhallarët ata transmetojnë informacione se si duhet të sillen në shoqëri dhe çfarë nuk duhet bërë. Familja luan një rol vendimtar dhe thelbësor në formimin e identitetit personal dhe ndërtimin e vetëbesimit dhe vetëbesimit.

Shkolla

Një tjetër nga agjentët më të shquar socializues është shkolla. Gjatë fazës së foshnjës, njerëzit kalojnë shumë kohë në një mjedis të tillë, duke ndërvepruar pothuajse çdo ditë si me nxënësit ashtu edhe me mësuesit. Shkolla ofron njohuri të rëndësishme akademike dhe vlera jetike si respekti ose puna ekipore. Përveç kësaj, mësohen aftësi sociale që do të jenë të rëndësishme kur bëhet fjalë për moshën madhore.

shkollë

Media

Media do të luajë gjithashtu një rol të rëndësishëm dhe vendimtar si agjentë socializues. Televizioni, kinemaja apo rrjetet sociale kanë ndikim të drejtpërdrejtë në mënyrën e konceptimit të botës. Falë mediave njerëzit do të marrin informacion se si të veprojnë dhe që ndikojnë drejtpërdrejt në mënyrën e të menduarit dhe të vepruarit. Problemi me mediat është se ka raste kur ato paraqesin një imazh të shtrembëruar të realitetit, duke transmetuar vlera shumë të largëta nga bota reale.

Miqtë

Në fazën e adoleshencës, miqtë luajnë një rol të rëndësishëm si agjent socializues. Grupi i miqve do ndikojë në mënyrë të drejtpërdrejtë në sjelljet dhe shijet personale. Përkatësia në grup çon në adoptimin e sjelljeve të ngjashme me atë të miqve. Miqtë kanë një incidencë të drejtpërdrejtë kur bëhet fjalë për përmirësimin e aftësive të ndryshme sociale dhe ndihmojnë në përcaktimin e identitetit personal.

Agjentë të tjerë socializues

Përveç agjentëve socializues të parë më lart, ka të tjerë më pak të rëndësishëm që mund të kenë një ndikim të drejtpërdrejtë në jetën e njerëzve. Feja ndihmon në transmetimin disa vlera dhe besime morale. Komuniteti është një tjetër agjent socializues, pasi normat e tij mund të ndikojnë drejtpërdrejt kur bëhet fjalë për sjelljen në një mënyrë ose në një tjetër.

Ndërveprimi i agjentëve socializues

Duhet të theksohet se agjentët socializues nuk do të veprojnë të izoluar, por do të ndërveprojnë me njëri-tjetrin dhe Ata plotësojnë njëri-tjetrin në mënyrë të përkryer në procesin e socializimit. Në këtë mënyrë, familja mund të transmetojë një sërë vlerash thelbësore për personin, por edhe lloje të tjera agjentësh, si shkolla apo grupi i miqve.

Miqtë

Llojet ose klasat e socializimit

Socializimi është procesi me të cilin qeniet njerëzore do të fitojnë elemente të ndryshme sociokulturore të vendit ku do të jetojnë. Ndodh procesi i socializimit përmes ndërveprimit të njerëzve brenda shoqërisë. Falë socializimit, çdo person fiton vlerat dhe normat e kulturës së tij dhe të cilat janë kyçe për të qenë në gjendje të jetojë në shoqëri. Duke marrë parasysh të gjitha këto aspekte, socializimi mund të jetë parësor, dytësor ose terciar.

socializimi parësor

Ky lloj socializimi ndodh në fazën e fëmijërisë. falë veprimit të drejtpërdrejtë të familjes. Bërthama familjare është kyçe kur personi mund të ketë një zhvillim optimal si emocionalisht ashtu edhe social.

socializimi dytësor

Në socializimin dytësor, personi merr ndikimin e agjentëve të tjerë socializues përveç familjes. Socializimi dytësor ndodh pas mbërritjes në shkollë duke marrë njëfarë ndikimi nga grupi i miqve.

socializimi terciar

Lloji i tretë i socializimit është terciar dhe përbëhet nga procesi që kanë njerëz të caktuar me sjellje antisociale të mësosh sërish të jetosh në shoqëri. Qëllimi ose objektivi i socializimit terciar nuk është tjetër veçse ridrejtimi i sjelljes së atyre njerëzve që kanë shkelur normat e sjelljes. Në këtë rast, agjentët socializues janë profesionistë, objektivi i të cilëve është të ridrejtojnë njerëzit. Këta profesionistë janë psikologë, terapistë ose edukatorë socialë dhe zakonisht punojnë në vende të tilla si burgje ose reformatore.

Shkurtimisht, nuk ka dyshim se agjentët socializues janë elementë kyç në formimin e personalitetit të qenieve njerëzore. Disa nga agjentët më të rëndësishëm janë familja ose shkolla, duke luajtur një rol thelbësor në transmetimin e vlerave dhe aftësive sociale. Është e rëndësishme të ndërgjegjësohemi për ndikimin e ushtruar nga agjentë të tillë socializues në jetën e qenieve njerëzore, për të formuar një shoqëri të qeverisur nga vlera të mira dhe sjellje të mira.


Bëhu i pari që komenton

Lini komentin tuaj

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fusha e kërkuar janë shënuar me *

  1. Përgjegjës për të dhënat: Miguel Ángel Gatón
  2. Qëllimi i të dhënave: Kontrolloni SPAM, menaxhimin e komenteve.
  3. Legjitimimi: Pëlqimi juaj
  4. Komunikimi i të dhënave: Të dhënat nuk do t'u komunikohen palëve të treta përveç me detyrim ligjor.
  5. Ruajtja e të dhënave: Baza e të dhënave e organizuar nga Occentus Networks (BE)
  6. Të drejtat: Në çdo kohë mund të kufizoni, rikuperoni dhe fshini informacionin tuaj.