Cilat ishin kontributet e Galileo Galilei?

Kontributet e Galileo Galilei ato ishin me të vërtetë jetike për zhvillimin e fizikës, astronomisë dhe shkencës në përgjithësi; meqenëse edhe ky konsiderohet babai i shkencës, i cili sipas studimeve ishte a fizikan, inxhinier, matematikan, astronom dhe filozof i cili lindi në Itali më 15 shkurt 1564.

Galileo ishte një njeri katolik sipas lëvizjes së Rilindjes, i cili nuk ishte i interesuar vetëm në fushat e shkencës, por edhe në shprehjet artistike. Përveç kësaj, konsiderohet se kjo ishte thelbësore për revolucionin shkencor, meqenëse sfidoi teoritë antike si të shkencës ashtu edhe të fesë; ku ky i fundit ishte shkaku i mbylljes së tij dhe vdekjes pasuese, pasi që pavarësisht se ishte katolik, ky nuk ishte problem për të dhe modelin e tij Kopernikan të universit.

Kontributi në teorinë Kopernikane

Galileo Galilei

Në kohët antike, shumë para Galileos, mendohej vetëm se Zoti e kishte krijuar Universin dhe për këtë arsye studiuesit menduan vetëm të studionin se çfarë kishte në të. Sipas teorive të Aristotelit dhe Ptolemeut, së bashku me Kishën Katolike, toka ishte në Qendrën e Universit dhe megjithëse kjo nuk shpjegonte të gjitha fenomenet e vëzhguara nga studentët, ishte një teori e vlefshme deri në mbërritjen e Koperniku, Galileo, Johannes Kepler dhe Tycho Brahe

Galileo kontribuoi në teorinë Kopernikane (Planetët rrotullohen rreth diellit) zbulimet e ofruara nga teleskopi i tij i sapo përmirësuar, të tilla si vëzhgimet që ai bëri për Hënën, Jupiterin, Venusin, madje edhe diellin. Gjë që e ndihmoi atë të krijonte një tekst që shpjegonte se si funksiononte universi dhe cili ishte vendi i tokës në të.

Revolucion shkencor

kontributet galileo galilei

Një nga kontributet e Galileo Galilei Më e dukshme ishte qëndrimi i tij ndaj Kishës Katolike që dëshironte të shkonte një hap më tej dhe të tregonte se modeli ose teoria që kishte për Universin nuk ishte i saktë, pa marrë parasysh sa do të kushtonte.

Kjo, së bashku me arrestimin e tij, lehtësuan rrugën që shkencëtarët e tjerë të bashkoheshin dhe të ndaheshin nga Kisha Katolike, duke prodhuar një revolucion shkencor që lejoi zhvillimin e shkencës me një shpejtësi shumë më të madhe sesa në kohët e mëparshme; arsye pse në një kohë të shkurtër kemi arritur të arrijmë këtu ku jemi sot. Prandaj, kontributi i Galileo Galileit në botën moderne është më i madhi nga të gjithë.

Librat Galileo Galilei

Në vitet e jetës së Galileos, ai botoi një seri librash për fusha të ndryshme, të tilla si fizika ose astronomia. Midis tyre mund të gjejmë "Lajmëtari Sidereal" i vitit 1610, "Operacionet e busullës gjeometrike dhe ushtarake" të vitit 1604, "Ligjërimi rreth gjërave që notojnë mbi ujë" të vitit 1612, "Dialogjet mbi dy sistemet më të mëdha të botës" të 1631 dhe "Dy shkencat e reja" të vitit 1638.

 • Lajmëtari anësor bëhet fjalë për zbulimet që bëri shkencëtari për hënën.
 • Operacionet e busullës gjeometrike dhe ushtarake Ai konsistonte në shpjegimin e shkencëtarit për eksperimentet dhe aplikimet që do të përdoren në fushën teknologjike.
 • Libri i fjalim për gjërat që notojnë në ujë, Përkundrazi, konsistonte në një hetim që kërkonte të verifikonte teorinë e Aristotelit, e cila ishte e vërtetë.
 • Dialogje mbi dy sistemet më të mëdha në botë, Ishte rreth këndvështrimeve të ndryshme në lidhje me teoritë e Universit të kohës; konkretisht ishin tre, teoria Kopernikane, ajo që nuk besonte në të dhe ajo e paanshme. Libri zhvillohet me një person për secilin mendim.
 • i fundit Dy shkenca të reja synonte të bënte një përmbledhje në lidhje me shkencat e lëvizjes dhe forcës, të cilat ishin pjesë e Kontributet e Galileo Galileit në fizikë.

Ligji i lëvizjes

Ligji i parë i lëvizjes së Njutonit ishte objekt studimi nga Galileo, i cili kuptoi që trupat mund të përshpejtohen me të njëjtën shpejtësi, pavarësisht nga masa ose madhësia e tyre; kështu që lëvizja kishte të bënte vetëm me shpejtësinë dhe drejtimin e një trupi.

Sipas Galileo, lëvizja u prodhua falë aplikimit të një "force" dhe se nëse kjo nuk do të ishte pjesë e sistemit, trupi do të ishte në "pushim". Për më tepër, gjithashtu konkludoi se objektet janë në gjendje t'i rezistojnë ndryshimeve në lëvizjen e tyre, prandaj zbuloi "inercinë".

Zbulimi i Galileos

Azhurnimi i teleskopit

Edhe pse ky njeri nuk e shpiku teleskopin, ai arriti ta përmirësonte atë në mënyrë të konsiderueshme. Në ato vite, ekzistonte tashmë një teleskop që ishte në gjendje të zmadhonte tre herë, por Galileo arriti të rregullojë lentet për të arritur një zmadhim tridhjetëfish.

Teleskopi i parë u bë tituj në 1609 dhe vetëm një vit më vonë, ky shkencëtar kishte krijuar më shumë se pesëdhjetë ekzemplarë (jo të gjithë funksionalë). Përveç kësaj, akomodoni gjithashtu imazhin e transmetuar nga ky instrument, pasi që më parë ai ishte parë i kthyer.

Satelitët Saturn

Kontributet e Galileos ishin jashtëzakonisht të larmishme, pasi që në këtë rast ai vëzhgoi satelitët e Jupiterit (i pa për herë të parë në janar 1610) përmes teleskopit të tij, duke besuar se këta ishin yje në fillim, por më vonë ai e kuptoi se ishin satelitët e tij, të cilët sa më afër planetit ishin, aq më shpejt lëviznin.

Fazat e Venusit

Fazat e Venusit kontribuar nga Galileo GAlilei

Ishte në fillim të viteve 1600 kur Galileo Galiei zbuloi fazat e Venusit. E vërteta është se ai tashmë kishte vëzhguar yjet dhe Jupiterin ose Saturnin. Sidoqoftë, në këtë rast ai ishte në gjendje të verifikonte se kishte një seri fazash që përkonin me ato të hënës. Në këtë mënyrë, është një tjetër nga kontributet e mëdha të Galileos pasi ato pohojnë, edhe një herë, për Teoria Kopernikane. Për më shumë se 1500 vjet, teoria besohej se si dielli, planetët dhe hëna ishin ato që vërtiteshin rreth tokës. Pra, kur fazat e Venusit u zbuluan, u pa që gjithçka që mendohej nuk ishte në përputhje me këtë zbulim.

Hënat e jupiterit

Të ashtuquajturat hëna të Jupiterit u zbuluan në 1610 dhe natyrisht, nga Galileo Galilei. Ata ishin katër satelitët më të mëdhenj që kishte ky planet: Io, Europa, Ganymede dhe Callisto. Megjithëse ai në fillim i caktoi ato me numra. Galileo pa tre pikë dhe të nesërmen zbuloi se ishin katër. Ata nuk mund të ishin yje sepse rrotulloheshin rreth tyre.

Njollat ​​e diellit

Njollat ​​e diellit në atë kohë u studiuan nga një numër i madh shkencëtarësh dhe studiuesish, kështu që ky atribuim gabimisht i është dhënë Galileos sepse ai përdori zbulimet e shkencëtarëve të tjerë për t'i atribuar ato dhe kështu të fitonte popullaritet dhe respekt të monarkëve.

Sidoqoftë, ai gjithashtu kontribuoi në studimin e tyre, i cili së bashku me hetimet e tjera i lejuan atij të përforconte teorinë Kopernikane, pasi këto njolla ishin një tregues se toka rrotullohej rreth diellit.

Lavjerrësi

Një tjetër kontribut i Galileo Galilei ishte lavjerrësi, pasi që i ri ai vëzhgonte këmbanat e Katedrales së Pizës dhe mënyrën se si ato lëkundeshin falë lëvizjes së prodhuar nga rrymat e ajrit.

Ai e krijoi atë në 1583 dhe duke testuar pulsin e tij arriti të zbulonte "ligjin e lavjerrësit". Cili është një parim që përdoret edhe sot, i cili thotë se pavarësisht nga distanca që një lavjerrës largohet nga ekuilibri i tij, ai nuk ndryshon në lëkundjen e tij.

Studimet e hënës

L Studimet hënore të Galileo Galileit Ato janë një nga kontributet e tij më të shquara në astronomi dhe shkencë në përgjithësi, pasi lëvizja dhe karakteristikat e saj ishin objekt studimi. Prandaj lindi teoria se sateliti ynë ishte i natyrës sonë të njëjtë (ai vëzhgonte male dhe kratere në të), gjë që i dha atij më shumë arsye për të besuar në teorinë Kopernikane.

Termoskopi

Ndër shpikjet më të spikatura gjejmë termoskopin, pasi ishte i pari në llojin e tij dhe kjo shërbeu për krijimin e termometrit që ne e dimë sot. Shpikja u bë në 1592, kur Galileo përdori një gotë të vogël uji të bashkangjitur në një tub që kishte një top qelqi të zbrazët në fund. Kjo funksionoi sipas temperaturës dhe presionit, pasi një rezultat mund të merrej me bashkimin e të dy faktorëve.

Megjithëse termoskopi nuk kishte kapacitetin për të dhënë një matje të saktë në lidhje me temperaturën, ai mund të tregojë ndryshimet e së njëjtës; Pra, megjithëse mund të mos duket si një punë e madhe sot, në atë kohë ishte një zbulim inovativ që lejoi zhvillimin e instrumenteve të matjes së viteve të mëvonshme.

Metodologjia shkencore

Galileo Galilei konsiderohet gjithashtu babai i metodës shkencore, të cilën ai e paraqiti në periudhën e konservatorizmit të fesë katolike dhe që nga ana tjetër nuk kishte asnjë lidhje me teoritë e Aristotelit.

Gjetja u bë kur Galileo përdori prova matematikore në disa nga zbulimet ose hetimet e tij; i cili konsiderohet si një mjet kërkimor. Pavarësisht se nuk e kam përmendur atë (ka dyshime pse), kjo shërbeu për zhvillimin e mëvonshëm të metodës shkencore.

Unazat e Saturnit

Unazat e Saturnit

Ai ishte astronomi i parë që pa Saturnin nga Toka. Duke hetuar, ai zbuloi diçka që i tërhoqi vëmendjen. Nuk ishte gjë tjetër veç unazave të Saturnit. Edhe pse mbase fakti si i tillë nuk është një kontribut për tu theksuar, vlen të përmendet.

Ligji i Vjeshtës

Përsëri në fushën e fizikës, ky shkencëtar inovoi duke treguar se forca shkaktoi nxitim dhe jo shpejtësi siç tha Aristoteli në antikitet; gjë që e lejoi atë të kuptonte se forca e gravitetit është një forcë konstante dhe se prodhon një efekt të përshpejtimit të vazhdueshëm në trupat që bien drejt tokës.

Kontributet e Galileo Galileit nuk janë vetëm të pabesueshme për kohën në të cilën ai ishte, por gjithashtu shërbyen si bazë për zhvillimin e shkencës nga ai shekull deri më sot. Prandaj, ky është një personazh në histori që është i vështirë të harrohet, pasi ai i kushtoi të gjitha vitet e jetës së tij këtyre zbulimeve që janë kaq të rëndësishme për shoqërinë dhe shkencën moderne.


Lini komentin tuaj

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fusha e kërkuar janë shënuar me *

 1. Përgjegjës për të dhënat: Miguel Ángel Gatón
 2. Qëllimi i të dhënave: Kontrolloni SPAM, menaxhimin e komenteve.
 3. Legjitimimi: Pëlqimi juaj
 4. Komunikimi i të dhënave: Të dhënat nuk do t'u komunikohen palëve të treta përveç me detyrim ligjor.
 5. Ruajtja e të dhënave: Baza e të dhënave e organizuar nga Occentus Networks (BE)
 6. Të drejtat: Në çdo kohë mund të kufizoni, rikuperoni dhe fshini informacionin tuaj.

 1.   John dijo

  Woou Unë nuk di se si të ju falënderoj seriozisht për tuaj. Përpjekja vlen shumë
  Informacioni më ka shërbyer shumë dhe faleminderit për përpjekjen faleminderit që keni bërë

  1.    John dijo

   Të gjitha këto ide më kanë përfituar në hulumtimin që po bëja falënderime për gjithçka

  2.    Qirje dijo

   pershendetje jo mames ju jeni nje lezbike duke qire me peniset ne duar

 2.   ivett dijo

  Shumë interesante më pëlqeu

 3.   ISIDRO VILLAMIL dijo

  LEXIMI ÇFAR THE FAQJA RAPORTON P THR K CHT KARAKTER, NJ ONE ISSHTER PERPLEKSUAR I DITURIS S H MADH. Që nga koha e ekzistencës së saj, mësimet dhe këshillat e saj mbeten të vlefshme

 4.   Michelle Banegas dijo

  Me ndihmoi shume :)

 5.   morena dijo

  kaq mire

 6.   herson yahir dijo

  Informacioni më ndihmoi shumë

 7.   Mario çudia dijo

  Më ndihmoi një minutë në shkollë dhe mora dy herë më shumë detyra shtëpie. ??

 8.   Xheni gazca dijo

  Më shërbeu shumë, klasa e fizikës tani do të jetë më e lehtë, faleminderit për përpjekjet tuaja

 9.   sandra dijo

  Faleminderit për këtë që e bëri atë me vlerë 1000

 10.   anonim dijo

  Më pëlqeu shumë informacioni dhe më ndihmoi të falënderoj.

 11.   shpresoj dijo

  Më duket konfuze kjo informatë: Satelitët Saturn

  Kontributet e Galileos ishin jashtëzakonisht të larmishme, pasi në këtë rast ai vëzhgoi satelitët e Jupiterit

 12.   Marvin dijo

  Faleminderit shumë për informacionin

 13.   Tupac sambrano dijo

  haha dërgoj: v

 14.   Jery ​​Antonio Ortuño Rodríguez. dijo

  Ishte një dokument i jashtëzakonshëm i punës që ky gjeni i jashtëzakonshëm la për pasardhësit që kontribuan shumë për njerëzimin dhe shkencën moderne dhe që më ndihmoi jashtëzakonisht shumë për një hetim që Universiteti Galileo më la këtu në Guatemalë mbi jetën dhe veprën e Galileo Galilei. Shumë mirënjohës për këtë postim.