Naon Téori Transformasi Lamarck?

nu prinsip evolusi sareng tiori Aranjeunna parantos ngajantenkeun manusa anu rasional ngahontal élmu anu luhur, terang asal usulna sareng parobihan spésiésna, parantos mangaruhan kamekaran masarakat sareng budaya.

Gerak anu bénten-bénten sapertos humanisme sareng naturalisme sareng filsafat, parantos nyumbang kana pamikiran ilmiah salaku kamungkinan ngajukeun hipotesis anu benten. Pikeun ngaguar langkung jero kana hal éta, urang parantos ningali téori anu béda-béda pikeun nunjukkeun evolusi manusa sareng sato; Sareng dina kasempetan ieu, anjeun bakal diajar ngeunaan biologi sareng Lamarck's Theory of Transformism sareng pentingna pikeun spésiés terestrial anu béda.

Saha Jean Baptiste de Lamarck?

Anjeunna mangrupikeun jalma anu mimiti ngusulkeun téori mimiti évolusi biologis, sabab namina namina, éta dumasar kana évolusi spésiés numutkeun pondasi yén kahirupan parantos mekar tina cara hirup anu saderhana, adaptasi teras kana skénario anu maksa mekarna.

Dina taun 1802, anjeunna ngajelaskeun istilah "Biologi" pikeun ngarujuk kana élmu anu ngajelaskeun mahluk hirup sareng nalungtik paripolahna, asal usulna, habitatna sareng faktor pangwangunan anu sanés; salian ti éta, anjeunna ngadegkeun paleontologi invertebrata.

Naon ari téori transformismeu?

Téori ieu diangkat ku Lamarck dina bukuna "Zoological Philosophy", dina jero éta anjeunna ngajelaskeun béda-béda terminologi pikeun ngarujuk kana prosés épolusi anu dilangkungan spésiés anu béda pikeun janten langkung trampil.

Sadaya parobihan éta Lamarck ngajelaskeun ngeunaan mahluk hirup, Dijelaskeun dina tiori yén sadaya faktor lingkungan anu sacara langsung mangaruhan kahirupan mahluk, aya sareng bakal janten kaayaan pikeun teras-terasan dina prosés épolusi, dugi ka ngahontal kamekaran anu cocog anu nyaluyukeun kabutuhanna nyalira.

Hiji-hijina faktor anu tiasa ngalambatkeun prosés épolusi spésiés anu béda nyaéta kamampuanna adaptasi sareng parobihan, nanging, éta henteu ngeureunkeun prosés na.

Dasar panilitian

A priori, Lamarck nyatakeun yén sagalana henteu bisa ditolak pamekaran sareng parobihan dina hiji spésiésDina ayana anu sami aya sababaraha kabiasaan anu beda-beda gumantung kana éta, kusabab béda-béda parobahan anu timbul dina skénario, spésiésna kedah ngarobih kabiasaanna pikeun salamet.

Kalayan dua tempat ieu salaku yayasan, anjeunna nyimpulkeun undang-undang ieu: sato anu teras-terasan nganggo sadaya organ na pikeun ngamangpaatkeun lingkungan, ditakdirkeun tetep sareng aranjeunna; Di sisi anu sanésna, jalma anu henteu nganggo sababaraha organ na kedah berevolusi pikeun ngaleungitkeun kalemahanana.

Genetika bakal janten anu ngalanggengkeun parobihan spésiésna, ngalangkungan prosés ékspérimén anu panjang dina tingkat biologis anu sami dugi ka ngahontal struktur anu leres anu nyukupan. 

Éta ogé kakeunaan konsép ieu atanapi alesan:

  • Organisme anu dipikaterang ayeuna tetep aya di bumi sareng parantos didamel sareng dirobih ku éta.
  • Nalika dunya mekar, kaayaan janten langkung gampang berkat kamampuan anu dipikagaduh sadayana spésiés.
  • Sadayana darat mekarkeun organ na pikeun genah sahingga langkung seueur mangpaatna pikeun generasi salajengna.
  • Diversity berkembang berkat munculna spésiés anyar anu mekar.

Alesan panilitian

Gumantung kana kabiasaan masing-masing spésiés, kacindekan anu langkung kuat tiasa dihontal, contona, unggal kaayaan bakal nyiptakeun kabutuhan sato, éta kedah ngalakukeun sagala kakuatan pikeun nyayogikeunana, ku teras-terasan ngalakukeun kagiatan di luar kamungkinan motorna , organisme nyalira bakal kapaksa ngarobih genetika sareng morfologi na supados kahirupan sato langkung saé sareng tahan.

Maka kalemahanana ngirangan sareng aranjeunna nyiptakeun spésiés anu beuki kuat anu tiasa hirup di lingkungan mana waé.

Conto ngajelaskeun tiori

Pikeun ngagambarkeun sakedik langkung seueur ngeunaan téori évolusionér anu béda anu diangkat ku Lamarck, kami nunjukkeun conto ieu:

conto 1

Conto ieu anu paling sering dijelaskeun pikeun ngajelaskeun Lamarckism, nyaéta ngeunaan épolusi anu ditempuh jerapah.

Dina awal spésiésna, jerapah kagungan beuheung sempit pisan, anu henteu ngantepkeun aranjeunna aksés kana tuangeun dina tuangeunana, antukna, aranjeunna kéngingkeun cai ngalangkungan daun-tangkal tangkal kusabab waktos garing anu panjang anu aranjeunna laksanakeun di habitat tempat aranjeunna cicing.

Jerapah kedah usaha tambahan pikeun ngahontal daun tatangkalan anu masihan hidrasi, sahingga, generasi-generasi ieu dirobih berkat jerapah panjang beuheung anu paling lami hirupna.

Dina waktosna, jerapah berhasil ngahontal panjang beuheung anu cekap anu ngamungkinkeun aranjeunna ngalanjutkeun épolusi spésiésna.

conto 2

La bagong gajah, dirobih berkat waktos anu panjang sareng sesah usum halodo anu dialamkeunana, faktor ieu henteu ngijinkeun gajah ngakses tempat-tempat anu langka dimana mendakan cai, janten sakedik sakedik batangna mekar kana spesimen anu urang terang ayeuna.

conto 3

Sababaraha spésiés mendakan perlu mekar supados mékanisme pertahananna langkung kuat, sapertos kasus porcupine, anu kedah nerapkeun tulang tonggong dina awakna anu super rapuh pikeun membela diri tina prédator.  

conto 4

Manuk parantos adaptasi jangjangna kana iklim sareng habitat anu béda-béda dimana aranjeunna berkembang, langkung ageung sareng manjang atanapi langkung alit sareng langkung rata; Ieu kasus pingguin, manuk ieu ngagaduhan jangjang anu henteu biasa ngapung, tapi tiasa ngojay sareng milarian tuangeun.  

Kami arepkeun entri ieu ngeunaan Téori transformasi parantos anjeun resep. Upami jawaban na leres, anjeun tiasa nimbangkeun ngabagi éntri dina jaringan anjeun; Sanaos kami ogé nyorot kanyataan tiasa nyerat koméntar, kami bakal nyobian ngaréspon anjeun gancang-gancang. 


Koméntar, tinggalkeun anjeun

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.

  1.   henteu aya namina cenahna

    saé pisan sareng jelas, hatur nuhun pisan