Sa lloje të ndjenjave njerëzore ekzistojnë?

ndjenjat vs emocionet

Në këtë artikull ne do të shohim se sa komplekse është qenia njerëzore, por së pari më lejoni t'ju tregoj kjo video që na tregon se si ndonjëherë maskojmë ndjenjat dhe emocionet tona pas një fasade.

Curshtë kurioze të shohësh se si ajo fasadë midis asaj që ndiejmë brenda dhe asaj që ne i tregojmë botës nuk ekziston në rastin e fëmijëve (dhe qenve) sepse ata e tregojnë veten ashtu siç janë:

Cilat janë ndjenjat

Falë të gjitha shqisave që kemi, që në moshë shumë të re, ato na japin një sërë stimujsh dhe emocionet prodhohen prej tyre. Pra, është në atë moment kur truri lidhet me ta dhe atje do të flisnim për ndjenjat. Pra, mund ta themi më qartë se pasoja e emocioneve janë ndjenjat. Kjo është, diçka që nga brenda nesh po na informon nëse na pëlqen diçka që kemi provuar ose e kundërta.

Nga kjo, ka një sërë ndjenjash që përkthehen në gjendje shpirtërore, në varësi të asaj që kemi jetuar në çdo moment. Ato mund të shfaqen si një ndjesi fizike, por jo në të gjitha rastet. Meqenëse ndjenjat mund të jenë kudo dhe si të tilla, siklet fizike dhe emocionale mund të bashkohen në llojet e ndryshme të ndjenjave. Sa herë që duhet të përballemi me një situatë në jetën tonë, do të shfaqen të ndryshme disponimi, të cilat nuk janë asgjë më shumë se ndjenja të ndryshme.

Për çfarë shërbejnë ndjenjat

cilat janë ndjenjat

Për të na drejtuar në jetën tonë

Sepse të gjitha ndjenjat që do të ndiejmë do të jenë mënyra jonë për të parë apo përballur jetën. Visionshtë vizioni ynë dhe është një pamje subjektive, pasi jo të gjithë rreth nesh do të mendojnë në të njëjtën mënyrë. Ne e interpretojmë atë si të duam kështu që mund të thuhet se ata janë të aftë të drejtojnë jetën tonë në shumicën dërrmuese të momenteve.

Ato tregojnë gjendjen tonë dhe si ndihemi

Isshtë një mënyrë për të folur për ne. Ato shprehin atë që po ndiejmë në momente specifike por jo vetëm në niveli emocional por edhe shoqërore apo edhe biologjike dhe ekonomike. Duke qenë se është diçka subjektive, siç kemi komentuar, kjo do të varet nga momenti në të cilin jemi. Por sido që të jetë, ajo mund të tregohet falë ndjenjave.

Lidhja me njerëzit e tjerë

Besoni apo jo, këto ndjenja janë gjithashtu ato që nju bashkoj me njerëzit e tjerë rreth nesh. Sepse falë tyre, ne do të jemi në gjendje të shprehemi dhe të komunikojmë në mënyrë që të tjerët të dinë se çfarë ka në ne. Në të njëjtën mënyrë, ata gjithashtu do të na bëjnë t'i kuptojmë, të vendosim veten në vendin e tyre dhe të mendojmë se si do të vepronim nëse do të ishim ata.

Ndjenjat vs emocionet

Nuk është gjithmonë e lehtë për të përcaktojnë ndjenjat vs emocionet. Kjo është arsyeja pse është më mirë ta bëni atë në një mënyrë shumë të qartë. Kur na paraqitet një stimul, gjëja e parë që do të ndiejmë është emocioni. Një reagim i shkurtër në kohë, rezultat i diçkaje të papritur. Ndërsa ndjenjat pasojnë menjëherë pas emocioneve. Le të themi se është hapi tjetër kur mendojmë për atë që ka ndodhur. Prej tyre, ndjesitë do të përmbytin trupin tonë dhe ne do të vazhdojmë të flasim për ndjenjat.

Një shembull do të funksiononte dhe papritmas, shefi ynë na tha që nuk mund të vazhdojmë më, se jemi pushuar nga puna. Ai moment ankthi ose frike dhe pasigurie është emocioni që vjen nga stimuli i pushimit nga puna. Sapo të kalojnë minutat, ne analizojmë atë që ka ndodhur, ndjenjat do të vijnë. Sepse trishtimi do të na vërshojë menjëherë, megjithëse mund të shfaqen edhe të tjerë si zemërimi ose tërbimi.

Emocionet vijnë nga truri dhe në to ka komponentë të ndryshëm si fiziologjik dhe të pavullnetshëm ose njohës kur përpiqesh të përpunosh informacionin. Më në fund, nuk mund të harrojmë ato që rrjedhin nga sjellja ose sjellja, domethënë kur toni i zërit ose gjestet tona ndryshojnë. Pra, në mënyrë të përmbledhur, mund të thuhet se ndjenja është gjithmonë pjesa subjektive e emocioneve.

Llojet e ndjenjave që ekzistojnë

llojet e ndjenjave

Ndjenjat pozitive

 • Lumturia: Pa dyshim, një fjalë e vetme tashmë mund të thotë shumë më tepër. Lumturia është diçka që ne e kërkojmë dhe që do ta gjejmë në gjërat e vogla. Ndjenja e tij, madje edhe nganjëherë, është një nga ndjenjat më të plota për qenien njerëzore, përveç se ofron përfitime të shumta në të gjitha nivelet.
 • Amor: Anothershtë një tjetër nga më të rëndësishmit. Por jo vetëm dashuria si çift, por ajo që mund të ndiejmë për miqtë, familjen dhe ata që na rrethojnë. Do të ketë gjithashtu një ndikim të madh në mënyrën tonë të të qenit dhe të vepruarit çdo ditë.
 • Humori: Vizioni më pozitiv gjithashtu duhet të jetë pjesë e jetës sonë. Pak humor çdo ditë mund të përkthehet në një buzëqeshje që na kthen opsionin më optimist të asaj që jetojmë. Si për veten, ashtu edhe për ata që na rrethojnë.
 • Eufori: Eshte nje ndjenja e mirëqenies, e plotësisë që na bën të mendojmë në një mënyrë shumë optimiste. Ndoshta nuk del shumë herë, por ndonjëherë kur gjërat po shkojnë në mënyrën e duhur, euforia na zë në befasi.
 • Optimizmi: Të shohësh gjërat nga një këndvështrim tjetër ndihmon për të kryer një jetë më e ekuilibruar. Si për trupin tonë ashtu edhe për mendjen është thelbësore që të ruajmë optimizmin në një nivel të mirë. Shtë një mënyrë për të besuar se gjithçka po shkon mirë dhe se ajo që do të vijë do të jetë e njëjta gjë.
 • kënaqësi: Kur gjërat rreshtohen dhe shkojnë ashtu siç na pëlqen, ne e ndiejmë atë ndjenja e mirëqenies çohet në një nivel më të lartë. Përsëri është një mënyrë pozitive për t'iu afruar qëllimeve që i kemi vendosur vetes.
 • Mirënjohje: Duhet të jemi gjithmonë mirënjohës. Të vlerësosh atë që një person tjetër ka bërë për ne është një gjest në formën e një ndjenje shumë pozitive. Jo vetëm për veten tonë, por edhe për njohjen që i bëhet personit tjetër.
 • Admirim: Të jesh në gjendje të shohësh gjithmonë anën e mirë të një ose më shumë njerëzve nuk është diçka me të cilën do të gjendemi gjithmonë. Prandaj, është një tjetër nga ndjenjat pozitive që nxjerr në pah fuqinë për të vlerësuar cilësitë e njerëzve.
 • Shpresa: Një ndjenjë pozitive sepse sjell ndjenjat më të mira tek një person. Ajo beson se do të jetë në gjendje të arrijë gjithçka që synon të bëjë, kështu që gjithmonë do të na çojë drejt një destinacioni pozitiv. Mund të jetë një motivim i mirë dhe një stimul për t'u përballur me atë që dikush synon të bëjë.
 • Hapja: mirëkuptues, i sigurt, besimplotë, miqësor, i interesuar, i kënaqur, pranues dhe i sjellshëm.
 • E lumturisë: mirënjohës, i gëzueshëm, me fat, i kënaqur, i gëzuar, i kënaqur, optimist.
 • Me gjallëri: e gjallë, e guximshme, energjike, e çliruar, provokuese, impulsive, e gjallë, e ngazëllyer, e befasuar, e frymëzuar, e vendosur, entuziaste, e guximshme, sfiduese, shpresëdhënëse.
 • Të shëndetit: i qetë, paqësor, i qetë, i rehatshëm, i inkurajuar, inteligjent, i qetë, i relaksuar, i qetë.
 • E dashurisë: i dashur, i vëmendshëm, i dashur, i ndjeshëm, i butë, i përkushtuar, i tërhequr, i pasionuar, i afërt, i dashur, i ngushëlluar.
 • Me interes: i preokupuar, i prekur, i magjepsur, i intriguar, i zhytur, kureshtar, hundë, i zhytur, kurioz.
 • E fuqisë: rebel, unik, këmbëngulës, rezistent, i sigurt.

Ndjenjat negative

ndjenja negative e trishtimit

 • Trishtimi: Nëse ndjenjat negative janë më të forta se ato pozitive, ato mund të na çojnë në sëmundje të caktuara. Kjo ndodh me trishtim, pasi është një përgjigje negative ndaj humbjes, zhgënjimit ose dështimit. Kështu që do të na shkaktojë shqetësime të mëdha.
 • Zemërim: Kur një person ndihet i mashtruar ose i tradhtuar, ndjenja e zemërimit mund të shfaqet. Shtë një përgjigje ndaj bezdisjeve ose bezdisjeve të caktuara shumë të rëndësishme.
 • Frikë: Edhe pse mund të jetë një emocion në një moment të caktuar, ai gjithashtu mund të bëhet një ndjenjë kur instalohet në jetën tonë. Isshtë një sinjal alarmi, ndaj së cilës trupi dhe mendja nuk kanë asnjë mënyrë për të reaguar dhe rrëmbehet prej tij. më shumë informacion.
 • Urrejtje: Kur ndiejmë një refuzim ndaj një personi tjetër, ne do ta shprehim atë me një ndjenjë më intensive dhe kjo do të jetë urrejtja.
 • Hakmarrje: Në momentin kur e ndiejmë të nevojshme lëndoj dikë, kush na e bëri më parë, lind ndjenja e hakmarrjes. Trueshtë e vërtetë që në fund të fundit ne jo gjithmonë e vëmë atë në praktikë, edhe nëse kemi ndjenjën e dëshirës për ta përmbushur atë.
 • Frustrimi: Kur një person përpiqet plotësoni dëshirat dhe qëllimet tuaja por ai nuk ka sukses, atëherë një ndjenjë zhgënjimi e përmbyt atë. Kjo zakonisht vjen nga pritjet e mëdha që ne zakonisht vendosim në gjithçka që bëjmë.
 • xhelozi: Zakonisht është dyshimi se personi i dashur po na mashtron, në një mënyrë apo në një tjetër. Jo gjithmonë reflektohet në çifte, por edhe në miq ose midis vëllezërve dhe motrave.
 • zili: Alsoshtë gjithashtu një ndjenjë trishtimi, si dhe zemërimi, për të mos pasur gjithçka që ka një person tjetër. Më shumë informacion.
 • Faji: Të ndjenja e fajit Vie nga një ndërgjegje e keqe ose nga ato keqardhje që mund të shfaqen tek ne. Një lloj barre kur kalohen kufijtë, vullnetarisht ose pa dashje.
 • Nga zemërimi: i irrituar, i tërbuar, armiqësor, fyes, i lënduar, i bezdisur, i urryer, i pakëndshëm, ofendues, i hidhur, agresiv, i inatosur, i provokuar, i indinjuar, i tërbuar.
 • Konfuzion: i mërzitur, i dyshimtë, i pasigurt, i pavendosur, i hutuar, i zënë ngushtë, hezitues, i ndrojtur, i shurdhër, i zhgënjyer, i pabesueshëm, skeptik, mosbesues, i dyshimtë, i humbur, i pasigurt, i paqartë, pesimist.
 • E pafuqisë: i paaftë, i paralizuar, i lodhur, i padobishëm, inferior, i pambrojtur, bosh, i detyruar, hezitues, i dëshpëruar, i zhgënjyer, i hidhëruar, i dominuar.
 • E indiferencës: i pandjeshëm, i mërzitur, i shkujdesur, neutral, i rezervuar, i lodhur, pa interes.
 • E frikshme: i frikësuar, i tmerruar, i dyshimtë, i shqetësuar, i alarmuar, nervoz, i frikësuar, i shqetësuar, i turpshëm, i lëkundur, i shqetësuar, i dyshimtë, i kërcënuar, i lëkundur, i kujdesshëm.
 • E dëmtimit: i torturuar, me dhimbje, i torturuar, i dëshpëruar, i refuzuar, i plagosur, i ofenduar, i vuajtur, i viktimizuar, duke vdekur, i tmerruar, i poshtëruar, i dëmtuar, i tjetërsuar.
 • E trishtimit: i përlotur, i trishtuar, i dëshpëruar, i vetmuar, i dëshpëruar, pesimist, i palumtur, i vetmuar, më vjen keq, i dëshpëruar, i zhgënjyer, i shkurajuar, i turpëruar, i mjerë.

Ndjenjat neutrale

Ndjenja xhelozie

Pavarësisht se i ndjeni ato aq intensivisht sa ato të mëparshmet, është e vërtetë që ato nuk do të çojnë në shkaktarë shumë pozitivë, por edhe negativë.

 • Dhembshuri: Lidhet me ndjeshmërinë, pasi që përmes saj ndiheni në të njëjtën mënyrë për atë person që po kalon një kohë të keqe. Ne gjithmonë do të përpiqemi ta kuptojmë atë dhe madje duam të përmirësojmë gjendjen e saj shpirtërore.
 • befasi: Si rregull i përgjithshëm, zakonisht lidhet me diçka të mirë, por gjithashtu mund të tregojë një ngjarje të paparashikuar. Siç duket shpejt, ata nuk qëndrojnë gjithmonë me ne, kështu që nuk është as pozitiv dhe as negativ.

Lini komentin tuaj

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fusha e kërkuar janë shënuar me *

 1. Përgjegjës për të dhënat: Miguel Ángel Gatón
 2. Qëllimi i të dhënave: Kontrolloni SPAM, menaxhimin e komenteve.
 3. Legjitimimi: Pëlqimi juaj
 4. Komunikimi i të dhënave: Të dhënat nuk do t'u komunikohen palëve të treta përveç me detyrim ligjor.
 5. Ruajtja e të dhënave: Baza e të dhënave e organizuar nga Occentus Networks (BE)
 6. Të drejtat: Në çdo kohë mund të kufizoni, rikuperoni dhe fshini informacionin tuaj.

 1.   Daniel dijo

  në ndjenjat e pakëndshme në numrin 1 ata përmendën 2 herë fjalën e irrituar

  1.    Daniel dijo

   Faleminderit Daniel, unë tashmë e kam korrigjuar atë.

  2.    anonim dijo

   Shihni, mos u puthni

   1.    dikush dijo

    As shih e as puth.
    Timesshtë Times

    1.    anonim dijo

     ?

    2.    Loreto Ossores Saldivia dijo

     Ortografikisht preferoj të puth shumë herë

    3.    anonim dijo

     Corregio V:

    4.    VIKI dijo

     }

  3.    Josy dijo

   nuk vihet dy herë i irrituar, nëse nuk tërbohet

  4.    provë dijo

   Koha *

 2.   Axel dijo

  nuk e vendosët ndjenjën e melankolisë

  1.    Djali i ditur të gjitha dijo

   Ky është një qëndrim ...

 3.   mrekulli dijo

  hols Unë e dua atë Daniel interesante

 4.   Luciana dijo

  superrrrrrrrrrr cool

 5.   gjermanisht dijo

  shume mire!! ku mund të gjej më shumë informacion në lidhje me klasifikimin e ndjenjave.

 6.   asfan dijo

  mungesa e emocioneve?

  1.    anonim dijo

   po sigurisht

   ?????????

   1.    anonim dijo

    Cilat janë ose çfarë mungojnë ju lutem ndihmoni ????

   2.    anonim dijo

    Cilat janë ose çfarë mungojnë ju lutem ndihmoni ????

 7.   Shyqyr zotit dijo

  Sa lloje të ndjenjave ekzistojnë?

 8.   anonima dijo

  une nuk e kuptova

 9.   ferucci dijo

  katër bazat dhe si kombinohen ngjyrat për të formuar miliona kombinime
  gëzim, trishtim, zemërim, frikë

 10.   Felipe dijo

  Shumë mirë, jam i lumtur të jem mirënjohës, me fat, i kënaqur dhe i lumtur, me ndihmën tuaj. Faleminderit.

 11.   eduardo dijo

  kjo video eshte e mrekullueshme

 12.   ailatam dijo

  pune e shkelqyer